Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-03-29@14:10:03 GMT

احیای برجام چه تاثیری بر بازار ارز ایران دارد؟

تاریخ انتشار: ۲۹ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۲۸۸۸۹

احیای برجام چه تاثیری بر بازار ارز ایران دارد؟

به گزارش خبرآنلاین، ایران همچنان بر مواضع خود مبنی بر رفع تحریم ها پافشاری میکند و بررسی روند بازارها نشان میدهد نوعی بلاتکلیفی در تمامی بازارها مشهود است. انتظار برای روشن شدن شرایط بسیاری از بازارها را در فاز سکون و سکوت برده است.

بیشتر بخوانید: 

بازار سرمایه در انتظار تعیین تکلیف سه موضوع مهم/ بورس امکان رشد دارد؟

لیست سیاه اف‌ای‎ تی ‎اف مانعی برابر اقتصاد ایران/ هزینه بیرون ماندن از FATF چقدر است؟

با این حال حتی اصل مذاکره همچنان موافقان و مخالفان فراوانی در داخل دارد، کسانی که از اساس مذاکره را نفی می‌کنند و کسانی که مذاکره را ابزاری برای رسیدن به هدف می‌دانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنچه مسلم است اینکه  تحریم ها سبب صدمات فراوانی به اقتصاد ایران وارد کرده و رشد منفی اقتصاد از یک سو و کاهش قدرت خرید پول ملی در کنار ریزش مداوم ارزش آن از سوی دیگر بحرانی جدی را متوجه اقتصاد ایران کرده است. تحریم ها حالا تنها ری زمین و در صنعت نفت و صنایع خودروسازی و ... خود را نشان نمیدهد . سید حمید حسینی، عضو هیات مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق میگوید تحریم ها حتی درآمد ایران از آسمان را نیز کاهش داده تا جایی که تحریم ها موجب از دست رفتن درآمد ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلاری ناشی از عبور هواپیماها از آسمان ایران شده است.

سید حمید حسینی با اشاره به اینکه برگزاری نشست های وین درباره برجام اتفاق مثبتی است و باید از همه ظرفیت ها برای احیای برجام و لغو تحریم ها بهره برد، گفت: اگر آمریکا به برجام بازگردد و تعهدات خود را اجرایی کند و برجام مجددا احیا شود، شاهد بیشترین تاثیر بر حوزه نفت، گاز و پتروشیمی خواهیم بود.

سیدحمید حسینی اظهار کرد: این مساله بر بحث فروش این بخش، هزینه های صادرات و واردات، انجام پروژه ها و تجهیزاتی که در این بخش ها نیاز است و هر بر فاینانس و سرمایه گذاری موثر خواهد بود. از سوی دیگر  بازگشت به برجام بر روی فروش نفت موثر است و همه این موارد می تواند سبب گشایش در بخش نفت، گاز و پتروشیمی شود.

وی ادامه داد: دومین بخشی که از بازگشت به برجام تاثیر می گیرد، حمل و نقل کشور است که می تواند بر روی خرید هواپیما، صنعت خودروسازی، پروژه های راه زمینی، خطوط ریلی و هوایی تاثیر گذار باشد.

درآمدی که از آسمان رفت

وی تاکید کرد: نباید فراموش کرد که بازگشت به برجام بر ترازیت کالا را به شدت اثرگذار باشد زیرا به سبب تحریم ایران، مسیر ترانزیت شمال و جنوب و همچنین شرق و غرب دنیا، ایران محسوب می شود اما به دلیل قرارگیری کشورمان در لیست تحریم ها، بسیاری از کشورها از همکاری با ما و انتخاب مسیر تراتزیت کالای خود، ابا و ترس دارند.

حسینی عنوان کرد: سالانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار بابت عبور هواپیماها از آسمان ایران درآمد داشتیم اما تحریم ها سبب شده تا این درآمد را از دست دهیم.

وی افزود: رفع تحریم ها و بازگشت به برجام همچنین می تواند بر روی بخش معدن کشور اثرگذار باشد زیرا ایران دارای ظرفیت های معدنی بسیار خوبی است البته در بخش صادرات کالاهای تکمیلی معدنی موفق نبوده ایم ، این در حالی است که کشورهایی مانند استرالیا و کانادا به شدت علاقمند به همکاری با ایران در این زمینه هستند. وی گفت: حوزه توریسم و خدمات فنی و مهندسی نیز از دیگر بخش هایی است که بازگشت به برجام و رفع تحریم ها می تواند بر آنها تاثیرگذار باشد.

وی توضیح داد: بخش خدمات کشور در صورت رفع تحریم ها می تواند درآمدزا باشد به طوری که اگر این اتفاق بیافتد برای نمونه فقط در بازار عراق می توانیم سالانه ۳ تا ۴ میلیارد دلار پروژه های خدمات فنی و مهندسی داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: صنعت توریسم نیز می تواند منجر به گشایش های بسیار خوبی در اقتصاد کشور شود. این صنعت می تواند موجب افزایش آمار اشتغال، ایجاد هتل و رونق حمل و نقل هوایی و زمینی و ... شود. برای نمونه یکی دو سال پس از برجام تعداد فراوانی از گردشگران به کشور سفر کردند و این صنعت در کشور به شدت توسعه یافت.

وی ادامه داد:  بنابراین می توان مدعی شد با بازگشت به برجام و رفع تحریم ها، صنعت توریسم می تواند به شدت توسعه یابد و منجر به درآمدزایی ارزی برای کشور شود.

لغو تحریم دلار را چقدر ارزان می کند؟

حسینی گفت: در مجموع بازگشت به برجام و رفع تحریم ها می تواند منجر به کاهش نرخ ارز شود که در این صورت اختیار نرخ ارز به دست بانک مرکزی می افتد و این نهاد می تواند نرخ ارز را در هر سطحی تثبیت کند و در نهایت منابع ارزی این بانک آزاد شده و بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.

وی بیان کرد: سال ۹۹ درآمدهای نفتی در بودجه کشور ۲ درصد بود و سال ۹۸ این رقم برابر با ۴ درصد بوده است در حالی که سال های گذشته بهترین رکود برابر با سهم ۳۰ درصدی صادرات نفت در بودجه بوده است.

این فعال اقتصادی گفت: سال ۹۹ درآمدهای نفتی به ۲ درصد کاهش یافته در حالی که با بازگشت به برجام و رفع تحریم ها می توان به افزایش درآمدهای نفتی امیدوار بود.

حسینی افزود: این مساله موجب در دسترس قرارگرفتن ارز، آزاد شدن منابع ارزی و بلوکه شده ایران در سایر کشورها می شود که در نتیجه منجر به کاهش نرخ ارز در بازار داخلی خواهد شد.

وی تاکید کرد: در این صورت و به حتم اقتصاد کشور از وضعیت فلاکت‌بار فعلی خارج خواهد شد؛ جو روانی حاصل از این مساله می تواند به آرام شدن بازار و کاهش قیمت ها کمک کند و هم اینکه در سایه ارتباطات ایجاد شده، فرصت های جدید و خوبی برای همکاری و افزایش اشتغال ایجاد خواهد کرد.

عضو هیات مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق گفت: همچنین این مساله می تواند بر روی حوزه فناوری ‌های نو و جدید نیز تاثرگذار باشد زیرا در حوزه بلاکچین، هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء، رباتیک، حس‌گرها و... که در حال ساختن آینده اقتصاد دنیاست، دارای ظرفیت و پتانسیل فراوانی بوده اما به دلیل قطع همکاری ها و در دسترس نبودن تجیهزات کلیدی و مورد نیاز این بخش ها، با کاستی هایی نیز مواجه هستیم و در حال فاصله گرفتن با دنیا هستیم که با عملیاتی شدن برجام و رفع تحریم ها نیز می توانیم شاهد تسهیل شدن شرایط در این بخش ها باشیم و به حتم اثر آن در افزایش اشتغال ، درآمدهای ارزی و رشد اقتصادی کشور قابل مشاهده خواهد بود.

وی بیان کرد: در سال های اخیر رشد اقتصادی نیم تا ۱.۵ درصد داشته ایم و اکنون نیز با وجود تحریم های شدید گفته می شود رشد اقتصادی ایران برابر با ۲.۵ درصد خواهد بود و اگر تحریم ها رفع شود حتم بدانید رشد اقتصادی از ۲.۵ درصد به ۵ درصد خواهد رسید که در ۱۰ سال آینده این رشد بسیار چشمگیر خواهد بود .حسینی گفت: اگر به طور مداوم و مستمر ۵ سال رشد اقتصادی داشته باشیم، تحت این شرایط میزان درآمد مردم دو برابر خواهد شد.

وی تاکید کرد: دارای ظرفیت های فراوانی در کشور هستیم که به دلیل تحریم ها قادر به استفاده از آنها نیستیم.

مشکل اصلی کشور تحریم هاست نه برجام 

این فعال اقتصادی ادامه داد: متاسفانه عده ای به جای اینکه مشکل کشور را تحریم ها بدانند، مشکل کشور را برجام معرفی می کنند در حالی که این مساله درست نیست و تا زمانی که برجام موضوعیت داشت، ما با چنین مشکلاتی مواجه نبودیم . اتفاقا خروج از برجام سرآغاز مشکلات ما بود اما برخی آدرس غلط می دهند تا این طور وانمود کنند که مشکل نه خروج آمریکا از برجام که اصل برجام بوده است.

وی ادامه داد: اگر موضوع تحریم ها حل و رفع شود، اثر آن بر روی زندگی مردم قابل مشاهده خواهد بود و آن هنگام رو سیاهی برای کسانی است که برجام و مذاکرات را عامل مشکلات کشور معرفی می کنند. این تبلیغات منفی علیه برجام همچنان ادامه دارد.

حسینی تصریح کرد: در حالی که مشکل مملکت برجام و مذاکره نیست بلکه مشکل اصلی تحریمی است که بر اقتصاد کشور تحمیل شده است و هزینه های بسیار زیادی را بر اقتصاد کشور تحمیل می کند و حذف این هزینه ها ،‌آزادشدن کشتیرانی، بیمه و خدمات بانکی هم ریسک تجارت را کم می کند و هم هزینه های تجارت را تا حد زیادی کاهش خواهد داد.

حسینی خاطرنشان کرد: امیدواریم در این مساله موفق شویم و هم اینکه بیماری کرونا نیز کنترل و درمان شود زیرا بسیار سخت است که در این شرایط نتوانیم برای خرید واکسن اقدام کنیم و تحت تاثیر این موضوع روان جامعه تحت فشار سنگین قرار گرفته و با اعصاب مردم بازی شده و بسیار از افراد جامعه به دلیل خریداری نشدن واکسن در حال پرخاش به یکدیگر هستند در حالی که با آزاد شدن منابع مالی و بهبود روابط با کشورهای دنیا، بنده قول می دهم سایر کشورها به سرعت به ما واکسن این بیماری را بدهند.

حسینی عنوان کرد: باید به جامعه آرامش داد تا مردم مطمئن شوند که تا آخر امسال اکثریت جمعیت کشور واکسینه خواهند شدالبته مهم است این نکته را مد نظر داشته باشیم که با رفع تحریم ها این مساله امکان‌پذیر است.

۲۲۳۲۲۴

کد خبر 1506126

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: تحریم پساتحریم اقتصاد ایران رشد اقتصادی بازگشت به برجام و رفع تحریم ها رفع تحریم ها رشد اقتصادی اقتصاد کشور خواهد شد هزینه ها نرخ ارز بخش ها ۵ درصد بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۲۸۸۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیدوارم کاسبان تحریم در سال ۱۴۰۳ کم کارتر شوند!

فرارو- همزمان با ورود به سال ۱۴۰۳، چشم کارشناسان اقتصادی به تحولات حوزه سیاست خارجی دوخته شده است. تحولاتی که شاید مهمترینشان، انتخابات آتی ایالات متحده خواهد بود. دونالد ترامپ، سه شنبه بزرگ را با پیروزی پشت سر گذاشت و برخی معتقدند شانس بایدن برای پیروزی در انتخابات آتی به وضعیت سیاست خارجی ایران نیز گره خورده است.

به گزارش فرارو، مسئله سیاست خارجی ایران صرفا به موضوع انتخابات آمریکا محدود نمی‌شود، نوع رابطه ایران با کشور‌های منطقه و کشور‌های اروپایی از دیگر مواردی است که در سال ۱۴۰۳ تا چشم انداز‌های سیاسی کشور را ترسیم خواهد کرد. پرونده توافق نانوشته ایران و ایالات متحده و شکل گیری برجامی جدید نیز از دیگر مواردی است که از سوی کارشناسان مورد توجه قرار دارد. شاید مهمترین پرسش‌ها پیرامون سالی که گذشت و سال ۱۴۰۳ این باشد که برای پیروزی در عرضه سیاست خارجی چه برنامه‌هایی لازم داریم و آیا به ابزار‌های دیپلماتیک کافی دسترسی داریم یا خیر؟ قاسم محبعلی، دیپلمات پیشین ایران در یونان و مالزی و تحلیلگر سیاسی در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:

 واقع بین‌تر شدند

قاسم محبعلی به فرارو گفت: «در سالی که گذشت نه شاهد اتفاق ویژه‌ای بودیم و نه دستاورد خاصی داشتیم. در رابطه با روابطمان با همسایگان، که این روابط در آستانه ورود به حالت بحرانی بودیم، تا حدودی موفق شدیم روابط را به حالت متعادل درآورده و آرام کنیم. اما اتفاقی که در روابطمان با پاکستان افتاد، به معنای واقعی کلمه بی سابقه بود و کار به جایی رسید که پاکستانی‌ها به خود اجازه دادند اهدافی را داخل خاک ایران، مورد هدف قرار دهند. در مجموع پیشرفت چشمگیری که بتواند جایگاه ما را در منطقه متحول کند، ثبت نکردیم. برقراری روابط با عربستان نیز در حد بازگشایی سفارت و ایجاد روابط عادی دیپلماتیک بود، ولی چیزی فراتر از این رخ نداده است. حتی درباره مصر که صحبت‌های بسیاری شد و برنامه‌های بزرگی داشتیم هنوز بازگشت روابط رخ نداده است، گرچه ملاقات‌ها همچنان در جریان است.»

وی افزود: «شاید تنها تغییر بزرگی که دولت امسال تجربه کرد این بود که کمی واقع بین‌تر شد. در واقع دولت در سال اول، تصور می‌کرد در حوزه سیاست تهاجمی علیه قدرت‌های بزرگ دنیا، دست بسیار بازی خواهد داشت، اما به مرور زمان متوجه شد که باید احتیاط پیشه کرد و با طمانینه بیشتری به وقایع منطقه واکنش نشان داد. در ماجرای فلسطین نیز در روز‌های ابتدایی واکنش ایران کمی شتابزده بود و برخی تا مرحله جشن گرفتن نابودی کامل اسرائیل پیش رفتند، اما گذشت زمان نشان داد که باید فاصله ایران با تحولات خطرناک منطقه حفظ شود؛ بنابراین همانطور که گفتم تنها تغییر مثبت را می‌توان واقع بین‌تر شدن برخی افراد تندرو دانست که در حوزه تصمیم گیری‌های سیاست خارجی حضور داشتند.»

بحران‌های اقتصادی ناشی از وضعیت سیاسی است

دیپلمات پیشین ایران در یونان و مالزی در ادامه گفت: «درگیری‌های نیابتی به ویژه در عراق نیز تا جایی پیش رفت که در نهایت با تبعاتی سنگین متوقف شد. در حوزه ارز و تورم نیز شاهد تحولات چشمگیری نبودیم و توفیق چندانی حاصل نشده است، این در حالیست که از شعار‌های دولت؛ کاهش نرخ ارز، فقر و بیکاری بود. از سوی دیگر با توجه به این که اقتصاد ما به سیاست خارجی گره خورده، متاسفانه جایگاه ما در حوزه‌های شفافیت، کسب و کار بین المللی و صادرات نزول کرده است و این روز‌ها واردات بیش از صادرات شده است.»

وی افزود: «طبیعیست که با این شرایط بزرگ‌ترین بحران پیش روی دولت، بحران اقتصادی ناشی از وضعیت سیاسی است. طی سال آتی باید منتظر باشیم و ببینیم با این کسری بودجه بزرگی که سر راهمان قرار دارد، چه اتفاقی رخ می‌دهد و آیا می‌توانیم فروش نفت را افزایش دهیم یا سرمایه گذارانی را برای سرمایه گذاری به داخل کشور جذب کنیم؟ در حال حاضر نیاز شدید به سرمایه گذاری در بخش‌های انرژی، گاز و نفت وجود دارد و ناترازی‌هایی که پیش بینی می‌شود طی سال آینده بیشتر شود، بسیار نگران کننده است. هم اکنون، تولید گاز کشور، حتی کفاف مصرف داخلی را نیز نمی‌دهد و برق نیز در چنین شرایطی است. در حوزه تکنولوژی‌های لازم برای توسعه نیز به غرب وابستگی داریم، چون اگر قرار باشد مسائل مان را با شرق حل کنیم، تا کنون توانسته بودیم و از طریق روس‌ها و چینی‌ها با بحران‌ها مبارزه می‌کردیم. ما به تکنولوژی وارداتی اروپا و کشور‌های غربی نیاز داریم. این حقیقت را نمی‌توانیم انکار کنیم، اما چون کمی بعید به نظر می‌رسد که کشور ما طی سال اتی نیز در این مسیر گام بردارند، چندان نمی‌توان به سال ۱۴۰۳ خوش بین بود.»

مدیرکل اسبق خاورمیانه و شمال آفریقا در وزارت امور خارجه، گفت: «ما همیشه امیدواریم که وضع بهتر شود، اما چشم انداز چندان مثبت نیست. در حوزه انتخابات آتی ایالات متحده و احتمال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات هم نمی‌توانیم خود را بازنده مطلق در نظر بگیریم. اتفاقا توپ در زمین ما است و همه چیز به تصمیمات ما بستگی دارد. یک تیم سیاسی و دیپلماسی قوی می‌تواند بازی را تغییر دهد، هرچند که هم اکنون و با تیم فعلی، چندان شانسی برای پیروزی نمیبینم. در نهایت، امیدوارم کاسبان تحریم اجازه دهند و کارشکنی نکنند تا مذاکرات ایران برای شکل گیری روابط خارجی بهتر و کاهش تحریم‌ها در سال جدید موفق باشد.»

دیگر خبرها

  • ۱۴۰۳ در حوزه سیاست خارجی سال سختی خواهد بود
  • نماینده مجلس: باید FATF، برجام و سند ۲۰۳۰ را در کشور بومی کنیم!
  • جلالی، نماینده مجلس: باید FATF، برجام و سند 2030 را در کشور بومی کنیم!
  • وزیر نفت پاکستان: ما به گاز ایران نیاز داریم
  • امیدوارم کاسبان تحریم در سال ۱۴۰۳ کم کارتر شوند!
  • افشاگری ظریف در خصوص عدم احیای برجام در تابستان + فیلم
  • فیلم| افشاگری ظریف در خصوص عدم احیای برجام در تابستان
  • (ویدیو) افشاگری ظریف در خصوص عدم احیای برجام در تابستان
  • پیشنهادی برای احیای برجام از طریق پوتین به ترامپ داده شد (فیلم)
  • ریشخند فولاد مبارکه به تحریم‌ها