Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه تجسمی گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، پیشینه کتابت قرآن کریم به زمان‌های دور و به عبارت دیگر به زمان پیدایش اسلام برمی گردد. روز‌هایی که عده‌ای آیات را حفظ و عده‌ای که نوشتن بلد بودند، کلام الهی را کتابت می‌کردند و کاتبان وحی نام داشتند. خطوط نگارش آن دوران هم برگرفته از خطوط عربی بودند و بعد‌ها خط‌هایی مانند کوفی، ریحان، نسخ و ثلث به دامنه این خطوط اضافه شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در زمان پیدایش اسلام نگارش قرآن به دست افرادی که فقط سواد نوشتن داشتند انجام می‌شد، اما به مرور زمان این کار به خوشنویسان رسید و قرآن‌های باقی مانده در برهه‌های مختلف تاریخی حاصل هنرنمایی خوشنویسان کشور‌های اسلامی است؛ مانند قرآن‌هایی که به خط نسخ و توسط میرزا احمد نیریزی نگارش شده اند.

بیشتر بخوانید

تاریخ کتابت قرآن را در یکی از موزه‌های جهان مرور کنید خطوط مشهور در کتابت قرآن کریم کدامند؟

در عصر معاصر، نگارش قرآن کریم به خطوط ایرانی مانند نستعلیق بار‌ها مورد بررسی قرار گرفت و پرویز نیک بین از خوشنویسان مطرح استان خراسان جنوبی پس از طی مدت چهار سال، برای اولین بار قرآن کریم به «خط نستعلیق شیوه تحریری عثمان طه» را ارائه کرد. علاوه بر او خوشنویسان دیگری هم قرآن را با خط نستعلیق نگارش کرده اند.

اما مسئله بر سر اعطای مجوز به قرآن‌های ایرانی است. در سال ۱۳۹۱، براساس یک مصوبه، اعطای مجوز به قرآن‌های ایرانی ممنوع اعلام شد. مصوبه‌ای که یکی از دلایل اصلی آن را اعراب گذاری آیات قرآن می‌دانستند که ممکن است در خطوط فارسی این امکان وجود نداشته باشد.

با تاکیدی که آیت الله جعفر سبحانی از مراجع عظام تقلید در دیدار با رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه برای استفاده از خط ایرانی در نگارش قرآن کریم بیان کردند، بحث اعطای مجوز به قرآن‌های ایرانی بار دیگر به جریان افتاد. تا اینکه در ۱۸ آبان سال ۱۳۹۶ قانون اعطای مجوز به قرآن‌های ایرانی توسط احد آزادی خواه رئیس وقت کمیسیون فرهنگی مجلس اعلام شد.

مانند برخی از قوانین که فقط تصویب می‌شوند و در مرحله اجرا ضعف دارند، قانون چاپ قرآن به خط فارسی هم از زمان تصویب تاکنون خیلی جامه عمل به خود نپوشیده است. موضوعی که اگر به درستی اجرا شود و نهاد‌های متولی نگارش قرآن‌های چاپی خود در طول سال را به خوشنویسان بسپارند، تحولات بزرگی در چرخه اقتصاد هنر خوشنویسی و همچنین ترویج خط فارسی رقم خواهد خورد.

باید دید که مشکلات پیش رو برای اجرا و عملی کردن این طرح چیست. باتوجه به چندین جلد قرآن کریم که توسط خوشنویسان ایرانی نگارش شده اند، چرا ناشران و نهاد‌های متولی همچنان از نسخه‌های پیشین استفاده می‌کنند؟ به گفته خوشنویسان و کارشناسان هنر خوانش قرآن‌های ایرانی نسبت به قرآن‌های عربی و به ویژه عثمان طه برای مخاطبان فارسی زبان آسان‌تر است؛ بنابراین باید دید در سالی که تولید، مانع زدایی‌ها و پشتیبانی‌ها نامگذاری شده است، برای تولید قرآن‌های ایرانی و پشتیبانی از جامعه هنری ایران چه اقداماتی از سوی مسئولین انجام می‌گیرد.

این مسئله توسط باشگاه خبرنگاران جوان پیگیری می‌شود، بنابراین برای آگاهی بیشتر از طرح استفاده از قرآن های ایرانی مطالب آینده ما را دنبال کنید.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: هنرهای تجسمی کتابت قرآن خوشنویسی قرآن کریم نگارش قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۳۴۸۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تنبیه موشکی رژیم صهیونیستی نشان از اقتدار جمهوری اسلامی است

به گزارش خبرنگار حوزه استان های خبرگزاری تقریب، حجت الاسلام «نورعلی دیلم» در جلسه شورای اداری این مرکز با تبریک عملیات «وعده صادق» و اعلام حمایت از اقدام نیروهای غیرتمند سپاه پاسدارن، اظهار کرد: همه این قدرت، اقتدار و عزت کشورمان، نتیجه تلاش ها و زحمات شهدایی همچون شهید «قاسم سلیمانی» و شهید «حسن تهرانی مقدم» است.
 
به گفته وی؛ امروز در یک نقطه تاریخی مقابله حق علیه باطل هستیم و این مهم رقم خورد و گنبد آهنین پوشالی اسرائیل را در هم ریخت.
 
رئیس مرکز اسلامی استان گلستان با بیان اینکه شبکه های اسرائیلی بسته شده و اجازه انتشار اخبار و واقعیت ها به بیرون داده نمی شود، تصریح کرد: قبلا بیان می کردند که ایران هیچ وقت نخواهد توانست موشک پرتاب کند؛ اما حالا که پرتاب شده، مدام در فضای مجازی هجمه وارد می کنند که پهپادها و موشک های ایران نرسیده و یا به اهداف خود اصابت نکرده است.
 
وی افزود: چشم و گوش دشمن در فضای مجازی است، قطعا با انجام عملیات "وعده صادق"، دشمن در ادامه کار از طریق فضای مجازی هجمه وارد خواهد کرد.
 
به گفته وی؛ در حالی که امروز خیلی از شبکه های خبری دنیا و اروپا به این مهم اقرار و اعلام کردند و به گواه برخی که در کنار مسجد الاقصی بودند از صداهای مهیب انفجار وحشت کرده بودند، این مشخص می کند که موشک ها و پهپاد ها به اهداف خود اصابت کرده است.
 
حجت الاسلام دیلم با اعلام اینکه قرآن کریم به ما یاد داده است که دشمنان و بنی اسرائیل کارشان بازارگرمی است و اینطور بهانه های بنی اسرائیلی همیشه ایام بوده است، ابراز کرد: به قول امام راحل ما از شر رضاشاه و محمدرضاشاه راحت شدیم؛ اما از شر منورالفکرها و غرب زده ها در این کشور خلاص نخواهیم شد.
 
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری فرموده است: «هیچ غیرتمند باشعوری حتی معتقد، در نقاط قوت با دشمن مقابله نمی کند، بنا به فرموده قرآن کریم هر چقدر می توانید خود را در برابر دشمن قوی کنید، امروز به این فناوری بزرگ دست پیدا کردیم که به عنوان یک قدرت بازدارنده برای ما است».
 
انتهای پیام/
 

دیگر خبرها

  • رونمایی از مصحف صوتی به روایت ورش از نافع در الجزایر
  • کرسی ثابت تلاوت و تدبر در قرآن کریم در یاسوج
  • ترویج زندگی قرآنی در جامعه امروزی ضروری است
  • محفل انس قرآن کریم در پایگاه دریایی بوشهر برگزار شد
  • برگزاری محفل انس و تدبر قرآن به‌مناسبت روز ارتش در بوشهر
  • شرکت بیش از ۱۲ هزار نفر در نوزدهمین آزمون ارزیابی حافظان
  • تنبیه موشکی رژیم صهیونیستی نشان از اقتدار جمهوری اسلامی است
  • حافظ نوجوان قرآن در تمرین پرسپولیس + فیلم
  • پنج میلیاردتومان تسهیلات به فعالان قرآنی یزد پرداخت شد
  • «مسابقه قرآنی‌ها»؛ محفلی برای حافظان قرآن کریم