Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-24@20:50:27 GMT

«داستان» بهترین قالب برای بیان مضامین دینی

تاریخ انتشار: ۳۰ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۳۷۳۵۸

«داستان» بهترین قالب برای بیان مضامین دینی

«حسن احمدی» داستان‎نویسی را از اوایل انقلاب و با کتاب‌هایی مانند «باران که می‌بارید»، «یک پروانه، هزار پروانه»، «پس از پایان» و... شروع کرد و تاکنون ۴۰ مجموعه داستانی از او به چاپ رسیده است.

او فعالیت خود را در تمام این سال‌ها به حوزه نوجوان معطوف کرده است، تهیه‌کننده چندین فیلم و سریال با موضوع نوجوانان و همچنین سردبیر ماهنامه باران در سال‌های ۷۳ تا ۸۶ نیز بوده و کار برای نوجوانان را دارای پیچیدگی‌های خاص خود می‌داند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتاب «در سال‌های دور» حسن احمدی؛ رمانی داستان‌گونه و تخیلی برای نوجوانان است که سعی می‌کند به معرفی امام هشتم شیعیان، حضرت رضا(ع) در قالب یک داستان تخیلی بپردازد که توسط به‌نشر(انتشارات آستان قدس رضوی) به چاپ رسیده است.

در این کتاب سعی شده به دور از شعارزدگی و حرف‌های مستقیم، زندگی امام هشتم(ع) در قالب یک داستان روایت شود؛ این داستان که شامل هجرت این حضرت به مشهد و تمام اتفاق‌هایی است که برای ایشان می‌افتد، با دنبال کردن سیری تخیلی سعی دارد مخاطب نوجوان را با خود همراه سازد.

گفت‌وگوی ما را با حسن احمدی درباره چالش‌های خلق داستان رضوی بخوانید.

امام رضا(ع) تنها امام میهمان سرزمین ایران هستند و ایرانی‌ها به ایشان ارادت دارند اما حضور ایشان در ادبیات ما به خصوص در حوزه رمان و داستان کمرنگ است. به عنوان نویسنده‌ای که تجربه نوشتن کتاب رضوی هم دارید چالش‌های این عرصه را چه می‌دانید؟

 در این عرصه کارهای زیادی انجام شده اما همان طور که گفتید بیشتر آثار شعاری و کلیشه‌ای است. در حوزه رمان و داستان که وضعیت بدتری داریم. وقتی بزرگ‌ترین دغدغه نویسنده‌های ما چاپ اثرشان است و حمایت نمی‌شوند چطور می‌توانند اثر قوی و شایسته‌ای خلق کنند؟!

منِ نویسنده آن قدر توان مالی ندارم که بتوانم به طور مستقل کتابی را منتشر کنم. در کشور ما کسی نیست که دست نویسنده را بگیرد و از او حمایت کند.

حتی وقتی بخواهید با موضوع امام رضا(ع) هم داستانی بنویسید، باز هم حمایت نمی‌شوید؟

 من مدت طولانی درگیر نگارش کتابی با موضوع امام رضا(ع) بودم . نه تنها حمایتی از من نشد، حتی کار من قابل چاپ تشخیص داده نشد. در این شرایط نویسنده با چه انگیزه و انرژی‌ای باید بنویسد؟

من بارها تصمیم گرفته‌ام با مضامین رضوی داستان بنویسم اما وقتی به مشکلات فکر کرده‌ام مجبور به عقب‌نشینی شده‌ام چون در عمل ده‌ها سنگ جلو من انداخته شده است.

نکته دیگر هم این است که کلاً نوشتن با مضامین دینی و رضوی سخت است و بسیاری از مخاطبان فکر می‌کنند مثلاً رمان رضوی یعنی روایت زندگی امام رضا(ع) و با خودشان می‌گوید من که زندگی ایشان را می‌دانم پس چرا باید بروم و کتاب هم بخوانم در حالی که ممکن است آن کتاب اصلاً تکراری نباشد و از زاویه‌های جدیدی به زندگی ایشان پرداخته باشد.

این سختی‌ها و از آن سو سنگ انداختن‌ها خیلی وقت‌ها مانع نوشتن در حوزه ادبیات رضوی شده و خیلی از کسانی هم که نوشته‌اند به بیراهه رفته‌اند.

شما به عنوان یک نویسنده، موافق سفارشی‌نویسی در زمینه ادبیات رضوی هستید؟

 نه به نظرم سفارشی‌نویسی نویسنده را محدود می‌کند و دست او را می‌بندد. در مضامین دینی باید به نویسنده اجازه داد تا آنجا که می‌تواند از خلاقیتش استفاده کند.

اگر بخواهید دوباره اثری با موضوع امام رضا(ع) و مضامین پیرامون ایشان خلق کنید سراغ چه موضوعاتی می‌روید؟

 داستان‌های شگفت‌انگیز پیرامون ایشان که اتفاقاً برای نسل امروز هم جذاب است کم نیستند اما باید پرداخت خوبی شوند. من معجزات زیادی از امام رضا(ع) شنیده‌ام؛ یکی از آن‌ها را خودم در حرم مطهر شاهد بودم که نابینایی شفا پیدا کرد. زائران شاهد مسائل و اتفاق‌های جالبی هستند. ماجرای خاکسپاری امام رضا(ع) برای من خیلی جذابیت دارد و علاقه وافر دارم درباره آن بنویسم. این ماجرا هم عجیب است و هم پر از کش و قوس‌های داستانی است.

پرداختن به معجزه مانند راه رفتن روی لبه تیغ است. یک نویسنده چطور می‌تواند وارد این حیطه شود تا هم داستانی قابل فهم برای مخاطب بنویسد و هم به ساحت معنوی این مضامین آسیبی وارد نکند؟

 ما هر وقت می‌خواهیم این مسائل را هنرمندانه مطرح کنیم باید داستان داشته باشیم. در تار و پود یک داستان می‌توان عظمت و معجزه‌وار بودن این مسائل را مطرح کرد آن هم با زبانی قابل فهم برای مخاطب. مثلاً اگر مخاطب ما کودک است باید با زبان کودکانه این ماجراها روایت شود یعنی قصه ما طوری بیان شود که در بطن خودش معنویت آن ماجرا آن هم به شکل قابل فهم بیان شود.

من معتقدم برای بیان مضامین دینی، داستان بهترین قالب است هیچ بیانی مثل هنر و قالبی مثل داستان توان بیان زیبای این مضامین را ندارد آن هم بیانی که تأثیرگذار باشد و در ذهن بماند.

وضعیت ادبیات رضوی به خصوص در حوزه داستان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

 متأسفانه در این عرصه کارهای خوبی تولید نمی‌شود. کتاب‌های خوب درباره امام رضا(ع) خیلی کم است. نویسندگان ما تلاش می‌کنند با این مضامین داستان بنویسند ولی حمایتی از آن‌ها صورت نمی‌گیرد. من باز هم می‌گویم مسئولان فرهنگی کشور باید به فکر باشند و از کارهای خوب حمایت کنند نه هر اثری که با این موضوع منتشر می‌شود. متأسفانه در حال حاضر ترکیب «اثر دینی» یعنی اثری ضعیف و بی‌مخاطب!  در عرصه ادبیات رضوی دست ما خالی است و از این جهت ما باید شرمنده صاحب این کشور یعنی امام رضا(ع) باشیم. این دِین بر دوش ما و ادبیات ماست که حرفه‌ای، ماندگار و فاخر به حضرت بپردازیم.

ادبیات رضوی تا چه اندازه قابلیت ترجمه و جهانی شدن دارد؟

 اگر روزی توانستیم رمان ماندگاری درباره امام رضا(ع) خلق کنیم که البته هنوز چنین اتفاقی نیفتاده، آن رمان ماندگار می‌تواند جهانی شود اما آثار فعلی، اصلاً قابلیت ترجمه ندارند. در حال حاضر که متأسفانه ما حتی مخاطب داخلی را نتوانسته‌ایم جذب کنیم چگونه می‌توانیم به فراتر از مرزها فکر کنیم.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: ادبیات رضوی حسن احمدی نویسنده ادبیات رضوی مضامین دینی امام رضا ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۳۷۳۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تأکید امام جمعه اردبیل بر افزایش تولیدات هنری برای رفع نیازهای روز جامعه

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اردبیل؛ نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل در دیدار جمعی از هنرمندان به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی گفت: برای کاهش آسیب‌های اجتماعی و تحکیم بنیان خانواده و اقتدار کشور، نیاز است آثار نابی در قالب هنر تولید شود.
آیت الله عاملی تصریح کرد: استان اردبیل آداب و رسوم و آیین‌ها و فرهنگ خاصی دارد که باید در قالب هنر برای همگان تداعی شود و گذشت و احساسات و حس همدردی و هم نوعی خیران و انسان‌های بزرگ در قالب هنر معرفی شود.
در این دیار که با تجلیل از تعدادی از هنرمندان همراه بود، سپهری رئیس حوزه هنری استان اردبیل هم از تولید پویانماییِ ۹۰ دقیقه‌ای شاه اسماعیل صفوی با همت هنرمندانِ استان خبر داد.

دیگر خبرها

  • معرفی نامزدهای ایرانی کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه
  • ۳۱۹ هزار هکتار از اراضی لرستان در قالب طرح جهش تولید زیر کشت رفته است
  • انتشارکتاب «نقاشی قشنگ» براساس حدیثی از امام رضا (ع)
  • برپایی آئین جشن تکلیف دختران سرفاریاب
  • نویسنده‌ای که برای مخاطب دام پهن نمی‌کند
  • تأکید امام جمعه اردبیل بر افزایش تولیدات هنری برای رفع نیازهای روز جامعه
  • اعزام بیش از ۹ هزار زائر خراسان‌رضوی امسال به سرزمین وحی
  • اعزام بیش از ۹ هزار زائر از خراسان‌رضوی به سرزمین وحی
  • مجموعه داستان دوباره همان زخم‌ها را به صورتم بزن در کرمانشاه منتشر شد
  • داستان‌هایی از کریستین اندرسون با لهجه فارسی + فیلم