Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- مریم خرمائی: شاید برای بسیاری از ما آنچه که اکنون در مرز روسیه- اوکراین می‌گذرد و حتی تشدید تنش مسکو با اتحادیه اروپا و آمریکا که به جنگ دیپلماتیک تمام عیار منجر شده است؛ در مقایسه با اخبار دیگری چون امضای سند همکاری ایران و چین یا احیای مذاکرات برجام در وین، اهمیت چندانی نداشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما واقعیت آن است که در عرصه بین الملل، تحولات مجزا از هم می‌توانند در ابعادی باور نکردنی با یکدیگر مرتبط شده و از هم تاثیر بگیرند.

روسیه و چین تا حد زیادی موفق شده‌اند که سیاست چرخش به ایندوپاسیفیک آمریکا و اروپا را که تهدیدی برایشان محسوب می‌شود به فرصت تبدیل کنند به این ترتیب است که سیاست چرخش به ایندوپاسیفیک آمریکا با سیاست‌های برون مرزی روسیه یا افزایش میل چین برای حضور در خاورمیانه و در نهایت تلاش غرب برای مهار مسکو و پکن گره می‌خورد.

از یک زاویه می‌توان این رابطه ناهمگون را این گونه تعریف کرد که روسیه و چین تا حد زیادی موفق شده‌اند که از همان ابتدا، سیاست چرخش به ایندوپاسیفیک آمریکا و اروپا را که تهدیدی برایشان محسوب می‌شود به فرصت تبدیل کنند یا به عبارت بهتر، واشنگتن و متحدانش را در همان دامی گرفتار کنند که خودشان پهن کرده‌اند.

برای همین است که سفر «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه به چین که در تاریخ ۲ فروردین رخ داد؛ «جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را به حدی آشفته کرد که گفت: دیدار لاوروف و «وانگ ئی» همتای چینی گویای هدف گیری دو کشور به سمت متحد کردن توان خود برای مقابله با «جهان غرب» است.

بورل همچنین گفت نشست‌های اخیر در سطح بین المللی نشان داده که اتحادیه اروپا به آمریکا، و چین به روسیه نزدیک‌تر شده است. در آن سفر، لاوروف و وانگ در خصوص همکاری مشترک علیه تحریم‌های غرب به توافق رسیدند.

همزمان، سفر وزیر خارجه چین به ایران که با امضای سند همکاری دو کشور در تاریخ ۷ فروردین همراه بود؛ این فرضیه را که پکن به دنبال ایجاد جبهه‌ای واحد علیه تحریم‌های غرب است؛ تقویت کرد.

اگرچه ایران (به لحاظ جغرافیایی) به مراتب کوچک‌تر از چین است اما به دلیل جایگاه ژئوپلیتیک منحصر به فرد، منابع طبیعی عظیم و سیاست خارجی فعال، یارای هم قدمی با پکن را دارد و در مواقع ضروری می‌تواند از این هم قدمی برای ضربه زدن به آمریکا استفاده کند.

چرخش به ایندوپاسیفیک؛ تهدید یا فرصت

نشست‌های اخیر در سطح بین المللی نشان می‌دهد که اتحادیه اروپا به آمریکا، و چین به روسیه نزدیک‌تر شده‌اند در زمینه چرخش به ایندوپاسیفیک هم وضع به همین منوال است. بایدن هم مانند دو رئیس جمهور قبل از خود به دنبال فاصله گرفتن از منطقه غرب آسیا به طمع حضور نظامی و اقتصادی در آسیای شرقی است که به مرکز ثقل تقابل قدرت‌های جهانی در قرن ۲۱ بدل خواهد شد.

البته دل کندن از خاورمیانه و غرب آسیا کار چندان آسانی نیست و آمریکا هنوز هم منافع زیادی را در این منطقه دنبال می‌کند که یکی از آنها از راه مهار برنامه هسته‌ای ایران تأمین می‌شود.

اما تعلل آمریکا در چرخش به ایندوپاسیفیک را نباید به منزله تلاش برای پیشبرد اهداف در منطقه غرب آسیا تلقی کرد. در مقطع کنونی، وضعیت آمریکا در خاورمیانه بیشتر به درجا زدن برای حفظ وضعیت موجود شبیه است و همین فرصتی می‌شود برای پررنگ‌تر شدن حضور روسیه و چین.

آمریکا با اتکا به زور اسلحه و با روشن کردن فیتیله جنگ‌های طولانی، دایره نفوذ خود در منطقه خاورمیانه و غرب آسیا را توسعه داد و چین از راه پروژه‌های زیرساختی- عمرانی و طرح‌های اقتصادی بلندپروازانه ای چون احیای جاده ابریشم مثلاً در مورد روسیه می‌توان به نقش آفرینی اشاره کرد که در طول بحران سوریه داشت و به این ترتیب، در همکاری مؤثر با ایران و دولت مشروع دمشق، رویای غرب مبنی بر براندازی دولت بشار اسد به باد رفت.

چین نیز از چند سال گذشته به این سو و همزمان با تشدید کارشکنی‌های غرب علیه دولت پکن، با توجه به اجماع جهانی مبنی بر اینکه به قدرت یکه تاز قرن ۲۱ و اعصار بعد تبدیل خواهد شد؛ حق اعمال نفوذ در مسائل غرب آسیا را برای خود محفوظ می‌داند.

اما تفاوت در این است که آمریکا با اتکا به زور اسلحه و با روشن کردن فیتیله جنگ‌های طولانی، دایره نفوذ خود در منطقه خاورمیانه و غرب آسیا را توسعه داد و چین از راه پروژه‌های زیرساختی- عمرانی و طرح‌های اقتصادی بلندپروازانه ای چون احیای جاده ابریشم.

برای مثال، بعد از سند همکاری ایران و چین، یکی از تازه‌ترین اقدامات پکن برای نقش آفرینی در خاورمیانه امضای توافق نامه‌ای با بغداد است که به موجب آن بخشی از اموال حاصل از فروش نفت عراق به چین، در حساب مشترکی ذخیره و صرف اجرای پروژه‌های عظیم عمرانی درعراق می‌شود. در گام اول این توافق، قرار است شرکت‌های چینی هزار مدرسه در همه استان‌های عراق بسازند.

همزمان، چین از اقدامات سیاسی چون تلاش برای احیای برجام، حل و فصل مناقشه فلسطین و در نهایت پیشنهاد ایجاد چارچوب امنیت منطقه‌ای نیز غافل نبوده است.

نظم‌های منطقه‌ای؛ راهکار آسیا برای حل مسائل امنیتی

اما در حالی که آمریکا با اتکا به اتحادهای قدیمی نظیر «اتحادیه اروپا» و ائتلاف‌های جدید مانند «چارچوب امنیتی کواد» به دنبال حفظ جایگاه خود در نظام بین الملل و جهت دهی آن به شیوه دلخواه است؛ آیا این توقع نابجایی نیست که از چین یا روسیه بخواهیم همان رویکرد را اتخاذ نکنند؟

«شی جینپینگ» رئیس جمهور چین در تاریخ ۲۵ خرداد ۹۸ به نکته‌ای اشاره کرد که تا حد زیادی بازگوکننده راه و روش پکن و متحدانش برای مقابله با آنهایی است که منافعشان را از راه تهدید، تحریم، فشار حداکثری و مهار تأمین می‌کنند.

در واقع، به جای نظم جهانی، ما با نظم‌های منطقه‌ای در حال ظهور سر و کار داریم که قلمرو نفوذ آنها در سطوح مختلف «هژمونیک» خواهد بود وی در حاشیه پنجمین کنفرانس تعامل و اعتماد سازی در آسیا (سیکا) که در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد؛ طی سخنانی خواستار ایجاد ساختار امنیت منطقه‌ای با ویژگی‌های آسیایی به منظور دستیابی به امنیت مشترک شد.

شی در این خصوص از کشورهای آسیایی وشرکای آنها خواست تا دیدگاه امنیتی مشترک، جامع، همکاری جویانه و پایداری را ایجاد کرده و به دنبال ساختار امنیت منطقه‌ای با ویژگی‌های آسیایی باشند تا از این طریق امنیت جمعی در آسیا محقق شود.

این اظهارنظر وی که تنها به حوزه آسیا محدود می‌شود؛ دورنمای راهکار چین برای به چالش کشیدن هژمون آمریکا را عیان می‌کند.

اظهارات شی نشانه‌ای از تحقق پیش‌بینی «نیکلاس اونف» بنیانگذار نظریه اجتماعی سازه‌انگاری در حوزه روابط بین‌الملل است. اونف زمانی گفته بود: اعتقاد ندارم که در نظم نوین جهانی به سر می بریم. نظم نوین که مورد تأکید آمریکا بوده یک لفاظی است. معتقد هستم به جای نظم جهانی، «نظم‌های منطقه‌ای» سر برمی آورند. در واقع ما با نظم‌های منطقه‌ای در حال ظهور سر و کار داریم و نه نظم جهانی. قلمرو نفوذ این نظم‌های منطقه‌ای در سطوح مختلف «هژمونیک» خواهد بود. اما برخی از این سطوح از ملاحظات نظم احتمالی هژمونیک جهانی تأثیر بیشتر یا کمتری خواهد داشت. با این حساب، قدرت نسبی ایالات متحده آمریکا در ابعاد نظامی و اقتصادی رو به کاهش است. این کاهش نسبی قدرت بر تصوری که از جایگاه این کشور در جهان وجود دارد اثر منفی خواهد گذاشت.

فارغ از آنکه آمریکا کشورهایی نظیر چین، روسیه و ایران را «خصم» یا «دوست» تلقی کند، دولت‌های حاکم بر آن کشورها، یک هویت سیاسی مستقل به حساب می آیند که حق دفاع از موجودیت خود را دارند. پس اینکه واشنگتن گمان می‌کند می‌تواند مثلاً علیه روسیه تحریم‌هایی را اعمال کند و انتظار مقابله به مثل هم نداشته باشد؛ نوعی کوته بینی و شاید نابینایی راهبردی است. اساساً کلمه «ائتلاف» هم در خود مفهوم تقابل و رویارویی را گنجانده است و اکنون که آمریکا به بهانه چرخش به سمت شرق (ایندوپاسیفیک)، به صراحت از تشکیل ائتلاف‌های جدید و تقویت ائتلاف‌های قدیمی سخن می‌گوید، کشورهایی که در حلقه مهار واشنگتن جای گرفته‌اند چاره‌ای جز مقابله به مثل از راه تشکیل ائتلاف‌های مشابه و اتحادهای هدفمند نخواهند داشت.

کد خبر 5192969 مریم خرمایی

منبع: مهر

کلیدواژه: ایران ایالات متحده امریکا چین روسیه نظم هژمونیک ایندوپاسیفیک ایالات متحده امریکا عراق روسیه ایران افغانستان رژیم صهیونیستی فلسطین سوریه عربستان سعودی جو بایدن اوکراین برجام لبنان ناتو نظم های منطقه ای اتحادیه اروپا بین الملل غرب آسیا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۴۳۵۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی دستاوردهای ایران در مرکز شرق شناسی روسیه 

   به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ از مسکو، جمعی از اندیشمندان ، ایران‌شناسان ، مورخان و شرق‌شناسان روسیه و حوزه اوراسیا ، سفرای ایران و روسیه در مسکو و تهران و دیپلمات‌های ارشد ، در همایشی علمی- بین‌المللی به میزبانی انستیتو شرق‌شناسی روسیه ، که به صورت حضوری و برخط برگزار شد، عملکرد جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌های مختلف و نقش کشورمان در صحنه تحولات منطقه‌ و جهان را واکاوی کردند.
النا دونایووا، شرق‌شناس و مدیر اجرایی همایش در گفت‌وگو با خبرگزاری صداوسیما با بیان اینکه مؤسسه شرق‌شناسی در این نشست دو روزه عملکرد جمهوری اسلامی ایران در ۴۵ سال گذشته را مورد واکاوی دقیق قرار خواهد داد افزود: ایران‌شناسان ، مورخین و سیاستمداران حاضر در این نشست معتقدند که جمهوری اسلامی توانسته است بسیاری از ایده‌های انقلاب سال ۵۷ از جمله در زمینه حمایت از مستضعفان جهان و ایستادگی در برابر استکبار را محقق کند.
رئیس انستیتو شرق‌شناسی آکادمی ملی علوم روسیه در آغاز این نشست گفت: امروز این کنفرانس در شرایط بسیار ویژه‌ای برگزار می‌شود که تاریخ و تحولات دنیای معاصر در مقابل چشمان ما در حال شکل گرفتن هستند و بسیاری از برنامه‌ها و تحولات با سرعت زیادی در حال رخ دادن هستند.
علی‌اکبر علی‌اکبروف ، با اشاره به رخدادهای اخیر در منطقه گفت : در این تحولات، نه تنها روسیه،‌ بلکه ایران هم نقش آفرین است.
کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز گفت: انقلاب اسلامی ایران،‌ نخستین انقلاب از نوع خود بود که استقلال از ساختار موجود دنیا را مطرح کرد و آغازگر روند تحول به سمت نظام چندقطبی بود.
کاظم جلالی با اشاره به زمینه‌های شکل‌گیری و اهداف انقلاب اسلامی گفت: به دنبال انقلاب اسلامی، لرزه عظیمی در دنیا ایجاد شد که موجب شد، اقدامات برای مقابله با ساختار قدرت جهانی شکل گیرد.
وی تاکید کرد : آنچه در جهان اتفاق می‌افتد مبنی بر تضعیف هژمونی قدرت مرکزی با محوریت ایالات متحده آمریکا نشأت گرفته از انقلاب اسلامی ایران است و امروز کشورهای زیادی، این مسیر را طی‌ می‌کنند که دلیل آن ماهیت زشت هژمونی آمریکا در دنیا است.
الکسی ددوف ، سفیر فدراسیون روسیه در تهران نیز در پیامی به این کنفرانس علمی گفت : جمهوری اسلامی ایران دارای اهمیت راهبردی برای سیاست خارجی روسیه در تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی است و اطمینان دارم که این کنفرانس، سهم مناسبی را در توسعه روابط دوجانبه خواهد داشت.
مسعود احمدوند رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه نیز در سخنانی در این کنفرانس ، ضمن تبیین ویژگی‌‌‌های شاخص انقلاب اسلامی ایزان ، گزارشی از روند مناسبات فرهنگی بین ایران و روسیه را ارائه کرد.
تحولات اخیر در صحنه منطقه‌ای ، از جمله عملیات تنبیهی جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی از دیگر موضوعات مطرح شده در این نشست بود.
ولادیمیر یف‌سیئف ، مدیر انستیتو همگرایی کشورهای مشترک المنافع در گفت‌وگو با خبرگزاری صداوسیما گفت : حمله تحریک آمیز اسرائیل در دمشق، تخطی از قوانین بین المللی بود که به طور اساسی وضعیت را تغییر داد.
وی افزود : جمهوری اسلامی ایران قدرت خود را نشان داد ، برای اولین بار اسرائیل را در خاک خود هدف قرار داد و با قاطعیت کامل به اسرائیل و متحداتش از جمله آمریکا فهماند که قدرت غالب نیستند. اکنون نظم جدیدی در جهان شکل گرفته که بازیگران آن دیگر آمریکا و اروپا نیستند.
پرفسور ویچسلاو کرینیتسکی ، رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه نیز گفت : وضعیت کنونی بین ایران و اسرائیل وخیم تر شده است ، اما ادر اصل آمریکا ، کشورهای غربی و رژیم اسرائیل مسئول وخامت اوضاع در منطقه هستند.
این شرق‌شناس روسی افزود : حدود هفت ماه نسل‌کشی و جنایت در غزه و لگدمال کردن انسانیت ، حمله به اماکن دیپلماتیک و ترور مستشاران نظامی ایرانی و دهها اقدام خشونت‌بار دیگر ، از اقدامات رژیمی است که افسار پاره کرده و باید در یک نقطه متوقف می‌شد.
پرفسور ویچسلاو کرینیتسکی گفت : ایران با توانایی و مقتدرانه توانست موازنه‌ای هوشمندانه ایجاد کند.
همایش علمی- بین‌المللی «چهل و پنج سالگی جمهوری اسلامی ایران» به مدت دو روز ادامه خواهد یافت.

اظهارات:
۱- النا دونایوو - شرق‌شناس و مدیر اجرایی همایش
۲-کاظم جلالی - سفیرجمهوری‌اسلامی ایران در روسیه
۳-مسعود احمدوند - رایزن فرهنگی سفارت ایران در روسیه
۴-پرفسور ویچسلاو کرینیتسکی - رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه
۵-ولادیمیر یف‌سیئف - مدیر انستیتو همگرایی کشورهای مشترک المنافع

 

دیگر خبرها

  • هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید
  • قدرت از غرب به شرق در حال انتقال است
  • ائتلاف تهران مسکو، محوری در نظم جدید جهانی
  • پایان ماجراجویی آمریکا در آفریقا
  • مقام روسی: آمریکا جنگ را انتخاب کرده است
  • اردن خود را متعهد به تأمین امنیت رژیم صهیونیستی می‌داند
  • هیل: همه رؤسای جمهور آمریکا در تحریم ایران شکست خورده‌اند
  • هیل: همه رؤسای ‌جمهور آمریکا در تحریم‌ ایران شکست خورده‌اند
  • دریای کاسپین: اهداف استراتژیک و چالش‌های جدید برای روسیه
  • بررسی دستاوردهای ایران در مرکز شرق شناسی روسیه