Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-16@05:59:10 GMT

انتخابات و پیک‌ جدید کرونا

تاریخ انتشار: ۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۵۸۵۶۹

واکسیناسیون قطره‌چکانی از یک سو و جهش‌های پی‌درپی کرونا از سوی دیگر باعث شده است که تغییری حداقل فعلا در اصل ماجرا رخ ندهد. مطابق یافته‌های جدید پژوهشگران، جهش جدید کرونا در هندوستان نشان می‌دهد میزان شیوع و واگیری کرونای جدید، حتی از نوع جهش‌یافته آن در انگلستان نیز بیشتر خواهد بود و احتمالا بعد از فروکش‌کردن اپیدمی کرونای انگلیسی در کشور، باید منتظر شیوع نوع هندوستانی آن باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در چنین شرایطی ایران تا حدود دو ماه دیگر شاهد برگزاری انتخابات در کشور است. انتخابات ریاست‌جمهوری و همچنین شورای شهر که با توجه به گفته‌های مسئولان کشوری و همچنین گرم‌شدن کاندیداهای احتمالی از یک سو و نگاهی به تاریخ برگزاری انتخابات در کشور از سوی دیگر، احتمال تغییر زمان آن به دلیل اپیدمی بیماری تقریبا صفر است. مسئله‌ای که نعمت احمدی، وکیل دادگستری در گفت‌وگو با «شرق» آن را تأیید کرده و می‌گوید خبری از تغییر زمان انتخابات در کشور نیست. در چنین شرایطی ‌مسئولان در ماه‌های اخیر بارها درباره تمهیدات ویژه درباره برگزاری انتخابات در شرایط پاندمی صحبت کرده‌اند. این مسئله با توجه به اینکه اپیدمی کرونا در کشور با برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی هم‌زمان شد، شاید نیازمند تدابیر جدی برای برگزاری انتخابات حساس ریاست‌جمهوری و در کنارش شورای شهر باشد.
به دنبال تمهیداتی ویژه‌تر!
روز گذشته، محسن هاشمی‌رفسنجانی، رئیس شورای شهر تهران، با اشاره به اینکه شرایط کرونایی رو به وخامت بیشتر می‌گذارد، از مسئولان امر خواسته است به فکر تمهیدات ویژه‌تر برای برگزاری انتخابات باشند. هاشمی که در صحن علنی شورای شهر صحبت می‌کرد، گفت: «شرایط کرونایی در کشور به‌سرعت رو به وخامت است و شرایط بستری‌ها نسبت به پیک سال گذشته افزایش بیشتری داشته است. به نظر می‌رسد اردیبهشت شاهد حفظ وضعیت قرمز در بسیاری از نقاط کشور خواهیم بود و در این شرایط هم قصد داریم و برنامه‌ریزی کرده‌ایم چهار انتخابات را هم‌زمان اجرا کنیم که می‌تواند پیک چهارم را به پیک پنجم تبدیل کند و ظرف دو ماه آینده باید برنامه‌ریزی دقیق‌تری برای زمان و نحوه تبلیغات و هنگام برگزاری رأی‌گیری در کشور به‌ویژه کلان‌شهرها و مراکز پرجمعیت انجام شود. تا جایی که من پیگیری کردم دو مشکل در این زمینه وجود دارد؛ یکی از مشکلات تعداد صندوق‌هاست و ظاهرا تنها قصد افزایش ۱۵درصدی صندوق‌ها را دارند و باید بتوانیم حداقل در تهران صندوق‌ها را به دو برابر افزایش دهیم که البته نیاز به نیرو و فعالیت جدی دارد. وقتی می‌خواهیم این چهار انتخابات را برگزار کنیم و با توجه به تعداد کاندیداها به‌ویژه کاندیداهای شوراها اگر تنها دو جلسه انتخاباتی در یک هفته برگزار کنند، شاهد برگزاری 10 هزار جلسه خواهیم بود و بیشتر هم هست که به کانون ویژه کرونا تبدیل و باید تمهیدات ویژه‌تری برای این مسئله در نظر گرفته شود. باید از تجربه موفق انتخابات الکترونیکی شورایاران در برگزاری انتخابات پیش‌رو استفاده شود».
هرچند در ماه‌های گذشته و با نزدیک‌شدن به زمان انتخابات در کشور، صحبت‌ها و نگرانی‌هایی درباره هم‌زمانی برگزاری انتخابات با پاندمی ابراز شده بود، اما هرگز صحبتی درباره تغییر زمان انتخابات به میان نیامده بود. حتی پیشنهاد برگزاری انتخابات در دو روز نیز از سوی شورای نگهبان رد شد. پیش‌تر جمال عرف، معاون سیاسی وزیر کشور و همچنین رئیس ستاد انتخابات در گفت‌وگویی درباره برگزاری انتخابات در دوره پاندمی بیان کرده بود: «آن چیزی که برای ما اصل است این است که ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ انتخابات را برگزار کنیم و این کار هم باید بر اساس قانون انجام شود؛ یعنی ما و همکاران ما و کارشناسان در این زمینه تلاش و تدبیر کردند و به پیشنهادهایی هم دست یافتند که البته باید این پیشنهادهای خود را با شورای نگهبان در میان بگذاریم و نظر عزیزان شورا را نیز بگیریم. الان چند گزینه در حال بررسی است؛ اما به‌نظر دو پیشنهاد از قابلیت اجرائی بیشتر برخوردار باشند. یکی از پیشنهادهای ما این است با رعایت پروتکل‌های بهداشتی، تعداد شعب را افزایش دهیم؛ یعنی در این انتخابات می‌توانیم شاهد تکثر شعب باشیم؛ مثلا می‌توانیم ۶۰ هزار شعبه‌ای را که داریم، به ۸۰ هزار افزایش دهیم تا مردم برای رأی‌دادن معطل نشوند، این یک پیشنهاد است.
پیشنهاد دیگر این است که زمان برگزاری انتخابات را افزایش دهیم؛ در این مسئله باید با شورای نگهبان و ستاد ملی مقابله با کرونا توافق داشته باشیم، چون در قانون انتخابات ریاست‌جمهوری آمده که انتخابات باید در یک روز برگزار شود ولی با هماهنگی ستاد ملی مقابله با کرونا و موافقت شورای نگهبان، می‌توانیم بگوییم انتخابات مثلا در دو روز برگزار شود یا حتی می‌توانیم انتخابات شوراهای اسلامی را در یک روز و انتخابات ریاست‌جمهوری را در روز دیگر برای عدم تراکم جمعیت برگزار کنیم».
پیشنهاد مطرح‌شده عرف درباره برگزاری انتخابات در دو روز از سوی شورای نگهبان پذیرفته نشد و کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، دراین‌باره همان زمان گفت: «در ارتباط با برخی پیشنهادات از جمله افزایش روزهای برگزاری انتخابات مواردی هست که نیازمند قانون است و اگر قرار باشد در این حوزه تصمیمی اتخاذ شود حتما باید قانون اصلاح شود. البته بر اساس آخرین بررسی‌هایی که انجام شده به نظر نمی‌رسد که نیاز چندانی به افزایش روزهای رأی‌گیری داشته باشیم».
قانون چه می‌گوید؟
با گشتی در میان قانون انتخابات مشخص می‌شود که هیچ راه فراری درباره تغییر زمان انتخابات وجود ندارد. اگر هم قرار به تغییر زمان انتخابات باشد باید طرحی از سوی مجلس ارائه شود و بعد از بررسی به نتیجه برسد که در شرایط فعلی فرصت این کار وجود ندارد. نگاهی به تاریخ جمهوری اسلامی ایران هم نشان می‌دهد که حتی در زمان جنگ تحمیلی نیز انتخابات در کشور برگزار شده و حالا هم قرار نیست که زمان انتخابات تغییر کند. نعمت احمدی، حقوق‌دان و وکیل دادگستری، در گفت‌وگو با «شرق» در پاسخ به این سؤال که آیا در قانون انتخابات ایران شرایطی برای تغییر زمان رأی‌گیری و حتی نوع انتخابات وجود دارد، گفت: «خیر. نوع انتخابات در ایران حضور پای صندوق رأی است و این هم قابل تغییر نیست. اگر هم منظور شما از این سؤال این است که آیا به خاطر شیوع کرونا در کشور می‌توان زمان انتخابات را تغییر داد، پاسخ خیر است. 
چند نکته را هم باید در نظر بگیریم؛ قانون انتخابات در ایران چه ریاست‌جمهوری و چه مجلس، وصله‌پینه‌های فراوان دارد. در قانون ریاست‌جمهوری از ابتدای تاریخ جمهوری اسلامی تا به امروز، حتی زمان و روز انتخابات توسط رئیس شورای نگهبان مشخص شده و در هر دوره روز انتخابات متفاوت است و تاریخ یکسان نیست. از طرف دیگر دو ماه به انتخابات مانده، ما حتی کاندیداهای در معرض انتخاب را هم نمی‌شناسیم. در چنین شرایطی که همه چیز نامشخص است، چگونه می‌توان انتظار تغییر در زمان انتخابات را داشت؟». احمدی گفت: «مطابق خبرها، 
21 اردیبهشت زمان نام‌نویسی انتخابات است که یک هفته طول می‌کشد، بعد شورای نگهبان حدود 10 روز فرصت بررسی صلاحیت‌ها را دارد. انتخابات هم 28 خرداد برگزار می‌شود. در چنین بازه زمانی کوتاهی اصلا چطور می‌شود تغییراتی را لحاظ کرد. حتی در شرایط فعلی نمی‌دانیم چه قانونی درباره انتخابات امسال لحاظ می‌شود؛ آیا قانون جدید انتخابات که هنوز به تأیید شورای نگهبان نرسیده یا همان قانون قدیمی؟‌ اصلا معلوم نیست که سن شرکت‌کنندگان بر اساس قانون جدید است یا سابق؟ بنابراین در چنین شرایطی و در چنین قانونی که هنوز پایه‌های آن محکم و مشخص نیست، نمی‌توان انتظار آن را داشت که تغییری در زمان انتخابات یا تمهیدات ویژه‌ای برای پاندمی در نظر گرفته شود».
در حال حاضر، بسیاری کرونا را در کنار فضای سرد سیاسی، رقیبی جدی برای برگزاری یک انتخابات پرشور در ایران می‌دانند. در شرایط فعلی شایعاتی مبنی بر انجام واکسیناسیون پای صندوق‌های رأی برای جذب مشارکت نیز شنیده می‌شود؛ خبری که تا این لحظه تأیید نشده است. مطابق بررسی‌های «شرق‌» خبری از تغییر زمان انتخابات نیست و تحت هر شرایطی، 28 خرداد انتخابات در کشور برگزار خواهد شد. انتخاباتی که هنوز کاندیداهایش مشخص نیست و از طرفی صحبت‌هایی درباره تمهیدات کرونایی هم شنیده می‌شود اما این تمهیدات به صورت مشخص بیان نشده است. در جست‌وجوی خبرها می‌توان به این نتیجه رسید که مهم‌ترین تمهید مورد نظر، افزایش صندوق‌های رأی در انتخابات پیش‌رو است و اراده‌ای برای برگزاری انتخابات الکترونیک وجود ندارد. هرچه باشد، تجمع می‌تواند عامل اصلی شیوع ویروس‌های جهش‌یافته باشد؛ مسئله‌ای که باید به صورت جدی به آن توجه شود و تمهیدات و اقدامات مورد نظر بهداشتی به صورت کامل برای رأی‌دهندگان توضیح داده شود تا مردم درباره حضورشان در شعب اخذ رأی نگرانی نداشته باشند.

منبع: روزنامه شرق

منبع: ساعت24

کلیدواژه: تغییر زمان انتخابات برگزاری انتخابات انتخابات در کشور قانون انتخابات چنین شرایطی تمهیدات ویژه برای برگزاری ریاست جمهوری شورای نگهبان افزایش دهیم شورای شهر صندوق ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۵۸۵۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشور در محاصره ۳ ویروس و مسئولان در بیخیالی | در هفته چند نفر می‌میرند؟

براساس اعلام مینو محرز، متخصص بیماری‌های عفونی و عضو کمیته کشوری آنفلوآنزا و کرونا در بهمن‌ماه سال گذشته، مدت‌هاست جلسه کمیته کشوری آنفلوآنزا و کرونا در وزارت بهداشت تشکیل نشده و گزارش رسمی در مورد آخرین وضعیت شیوع کرونا و آنفلوآنزا وجود ندارد. او این را هم گفته بود که در سال‌های اخیر موارد بیشتر از ابتلا به ذات‌الریه و بستری ناشی از آن هم اعلام می‌شود.

به گزارش هم‌میهن، وزارت بهداشت تأکید دارد که ویروس شایع آنفلوآنزاست؛ آنفلوانزای «بی» که بعد از آنفلوانزای «آ» شایع شده است، علائمش شدید است و در مواردی منجر به بستری می‌شود. سویه جدید کرونا تحت عنوان جی‌ان‌وان هم مزید بر علت شده و ویروس‌های سرماخوردگی ازجمله آدنوویروس و روتاویروس هم به کمک آن آمده است. سهم هر یک مشخص نیست، اما آنطور که پیش‌بینی می‌شود حدود ۱۵ تا ۳۰ درصد از موارد ابتلا مربوط به کروناست. بااین‌حال نه تستی گرفته می‌شود و نه دیگر واکسنی کارایی دارد.

اوایل بهمن‌ماه سال گذشته بود که آمار‌ها صعودی شد؛ بیماری‌های تنفسی به‌تدریج شایع شد و هر روز دایره مبتلایان بزرگ‌تر. همان موقع گزارش‌هایی درباره ابتلای شدید کودکان منتشر شد، تا جایی که بیمارستان‌های تخصصی کودکان، دیگر حتی یک تخت بستری هم نداشتند. اسهال شدید و درگیری تنفسی مهم‌ترین نشانه‌هایش بود. آنطور که پزشکان گزارش می‌دهند، موارد ابتلا به بیماری‌های تنفسی در ماه‌های گذشته بالا رفته؛ بااین‌حال تاکید می‌شود که روند صعودی نخواهد بود. ویروس‌های دیگر از بین می‌روند و آنچه می‌ماند، کروناست.

گردش ۳ گروه ویروس

آمیتیس رمضانی، دبیر انجمن بیماری‌های عفونی، می‌گوید که از اسفندماه سال گذشته، کشور با افزایش موارد ابتلا به انواع ویروس‌های سرماخوردگی مواجه شد و احتمال دارد با گرم‌تر شدن هوا این ویروس‌ها از بین برود و تنها ویروس کرونا باقی بماند.

به گفته او، درحال‌حاضر چند ویروس سرماخوردگی، آنفلوآنزا و کرونا در کشور وجود دارد که افراد را مبتلا می‌کند: «یکی از سویه‌های فعلی کرونا، پیرولاست که در میان مبتلایان دیده می‌شود و از زیرمجموعه‌های اُمیکرون به‌شمار می‌رود. در کنار این سویه، ویروس آنفلوآنزای «بی» هم وجود دارد که بعد از شیوع آنفلوآنزای «آ» در کشور شایع شد. آنفلوآنزای نوع «آ» از مهر تا آخر آذرماه شیوع گسترده‌ای داشت و از بهمن‌ماه آنفلوآنزای «بی» شایع شد که البته شدتش نسبت به آنفلوآنزای «آ» کمتر است و عوارض و تظاهرات بالینی کمتری ایجاد می‌کند. آنفلوآنزای نوع «آ»، نشانه‌ها و علائم وخیم و شدیدی داشت.»

او به شیوع ویروس سرماخوردگی در کنار دو ویروس قبلی اشاره می‌کند: «جز این دو گروه، ما با سرماخوردگی عادی هم روبه‌رو هستیم، که ادنو ویروس و چند ویروس تنفسی دیگر ازجمله آنهاست که در گروه سرماخوردگی به‌شمار می‌رود. این ویروس‌ها هم از اواخر زمستان افزایش قابل‌توجهی داشته‌اند. البته پیک انواع سرماخوردگی‌ها از سه، چهار ماه پیش در کشور‌های اروپایی و آمریکایی شروع شد که ترکیب هر سه این گروه بود؛ یعنی هم کرونا و هم آنفلوآنزا و ویروس‌های سرماخوردگی. موارد ابتلا در آن کشور‌ها به‌شدت افزایش داشت، اما آن‌ها این پیک را پشت سر گذاشتند.»

به گفته او، این پیک آنقدر شدید بود که در آن کشور‌ها اعلام کردند که دومین پیک شدید کرونا بوده است: «افزایش موارد ما از اسفندماه شروع شد و حالا هم ادامه دارد. ما هر سه گروه را اکنون در کشور داریم.» بااین‌همه، اما رمضانی تاکید می‌کند که هرچقدر به سمت گرما پیش رویم، از شدت این بیماری‌ها هم کاسته می‌شود: «به غیر از کرونا که شیوعش ارتباطی به فصل ندارد، سایر ویروس‌های تنفسی، از اردیبهشت‌ماه، کاهش می‌یابند و در این میان تنها ویروسی که باقی می‌ماند، کروناست.»

براساس اعلام دبیر انجمن بیماری‌های عفونی، ویروس‌های سرماخوردگی، دسته بزرگی از ویروس‌ها هستند؛ بیش از ۱۳۰ ویروس سرماخوردگی وجود دارد. آنفلوآنزا و کرونا، به این گستردگی نیستند: «شدت ابتلا و نشانه‌های آن بستگی به این دارد که فرد مبتلا به کدام ویروس مبتلا شده باشد. معمولاً ویروس‌های سرماخوردگی آنقدر آزاردهنده نیستند و دوره نقاهت‌شان کوتاه‌تر است. بیشترین نشانه‌هایی که دارند گرفتگی و آبریزش بینی است و کمتر با نشانه تب و گلودرد همراه است. این ویروس به‌سرعت از بدن خارج می‌شود و طول دوره‌اش سه تا ۵ روز است. اما بیماری‌هایی که پرسروصداتر هستند، با تب و گلودرد و بدن‌درد شدید همراه هستند، آنفلوآنزاست. دوره نقاهت این بیماری طولانی است.

در این میان، اما کووید شرایط دیگری دارد، نه به‌سادگی سرماخوردگی است و نه به‌شدت آنفلوآنزا. علائمش به نسبت آنفلوآنزا خفیف‌تر است و یکی از ویژگی‌های آن طولانی‌شدن بیماری و دوره بهبودی است. معمولاً هم با تب بالا همراه نیست.

به گفته رمضانی، یکی از دلایلی که سبب می‌شود میزان ابتلا در کشور بالا باشد، ابتلای افراد سالمند با بیماری‌های زمینه‌ای و مبتلایان به بیماری‌های ایمنی است. همین ویروس‌ها در اروپا و آمریکا فوت و ابتلای بالایی داشته است؛ چراکه جمعیت بالایی را هم درگیر کرده است. در ایران هم جمعیت درگیر زیاد است. این متخصص تاکید می‌کند که آنفلوآنزای «بی» و ویروس‌های سرماخوردگی، به زودی کمرنگ می‌شوند تا آخر شهریورماه که دوباره موارد ابتلا به آنفلوآنزا بالا می‌رود. در این میان کرونا هم اگر پرسروصدا باشد، بیشتر از دوماه دوام نمی‌آورد و پیک آن تمام می‌شود.

کودکان قربانی ویروس‌ها

رمضانی درباره گروه درگیر این بیماری‌های تنفسی و سرماخوردگی می‌گوید که بیشترین قربانیان، کودکان هستند: «وقتی دستورالعمل‌های کرونا کنار زده شد، میزان ابتلا به انواع بیماری‌های تنفسی و عفونی بین کودکان هم افزایش یافت؛ چراکه کودکان در آن دوره به مدرسه نمی‌رفتند، به‌همین‌دلیل ایمنی آن‌ها نسبت به ویروس‌های تنفسی پایین رفت؛ بنابراین ما با افزایش موارد ابتلا به آنفلوآنزا در میان کودکان در سال گذشته و امسال بودیم. این بیماری برای کودکان زیر ۵ سال به‌ویژه زیر دو سال بسیار جدی است.»

به گفته او، به‌طور کلی ایمنی جمعی پایین رفته و در کنار کودکان، سالمندان و افراد دارای بیماری‌های تنفسی هم با مشکل مواجه شده‌اند. بیشترین علائم آن هم درگیری ریه است که گاهی فرد را از پا در می‌آورد و ریسک مرگ‌ومیر آن بالاست. دبیر انجمن بیماری‌های عفونی درباره سهم مرگ‌ومیر این ویروس‌ها هم توضیح می‌دهد که میزان مرگ، مانند همیشه است، تا آخر آذر سال گذشته موارد ابتلا جدی بود، اما آنفلوآنزای «بی» شدت کمتری دارد.

او به تاثیر تزریق واکسن برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس‌ها اشاره می‌کند: «درحال‌حاضر زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا نیست و از اواخر شهریور باید آن را تزریق کرد. در ارتباط با کرونا هم دیگر تزریق واکسن بی‌فایده است چراکه این واکسن سویه‌های جدید را پوشش نمی‌دهد، ویروس آنقدر تغییر کرده که دیگر شباهتی با ویروس اولیه ندارد. حتی گاهی دیده می‌شود که افراد در مدت‌زمان کوتاهی چندین بار مبتلا می‌شوند یعنی حتی ایمنی اکتسابی از ابتلا به ویروس‌ها هم ایجاد نمی‌شود و به‌دلیل تغییرات ژنتیکی، آنتی‌بادی‌های بدن نمی‌توانند شناسایی‌اش کنند و تصور می‌کنند ویروس جدیدی است.»

او درباره اینکه آیا شرایط فعلی میزان بستری در بیمارستان‌ها را بالا برده، می‌گوید: «ویروس‌های جدید مشکل حادی ایجاد نمی‌کند و نیازی به بستری ندارند. اگر هم فرد درگیر تب می‌شود، طی دو، سه روز، بهبود می‌یابد. دراین‌میان درمان‌های اختصاصی برای درمان آنفلوآنزا وجود دارد و دیگر فرد احتیاجی به بستری ندارد. تا یکی، دو هفته دیگر این موج هم کمتر می‌شود.»

همچنان زیرسویه اُمیکرون

حسین کرمانپور، رئیس اورژانس بیمارستان سینا هم تاکید می‌کند که بیماری‌های تنفسی از اواخر پاییز افزایش داشته و حالا آنچه دیده می‌شود، باقی‌مانده ابتلا‌های همان دوره است.

او در توضیح بیشتر به هم‌میهن می‌گوید، مجموع ویروس‌هایی که اکنون وجود دارد و افراد را مبتلا می‌کند، ترکیبی از کرونا، آنفلوآنزا و سرماخوردگی است: «ویروس کرونا مانند گذشته رصد نمی‌شود، البته بسیاری از موارد ابتلا همان آنفلوآنزای اچ‌وان ان‌وان یا همان آنفلوآنزای معروف است که درمان دارد.»

به گفته او، کرونا دیگر مانند قبل جولان نمی‌دهد و ویروس آنفلوآنزا مقام اول درگیری را دارد، در کشور‌های اروپایی و آمریکایی هم همین‌طور است: «ترکیب این سه ویروس منجر شده تا تشخیص ابتلا به هر ویروس سخت شود، با در نظر گرفتن نشانه‌ها نمی‌توان گفت که فرد مبتلا به کدام ویروس است، مگر اینکه آزمایش صورت بگیرد. اما آنطور که در دنیا گفته می‌شود سویه غالب از زیرمجموعه‌های اُمیکرون است، ما هم تایید می‌کنیم که در ایران با همین سویه اُمیکرون مواجه‌ایم.»

او به‌عنوان رئیس اورژانس بیمارستان سینا می‌گوید که گروهی از بیماران مبتلا نیاز به بستری در بخش مراقبت‌های ویژه پیدا می‌کنند که البته مانند دوران کرونا نیست: «از اواخر پاییز میزان مراجعه بیماران با عفونت‌های تنفسی بالا رفت که تعدادی از آن‌ها در آی‌سی‌یو بستری شدند، دراین‌میان مواردی از مرگ‌ومیر هم داشتیم که البته نسبت به گذشته شرایط بسیار ترسناک و نگران‌کننده نبود.»

بااین‌همه او تاکید می‌کند که بیماران نیازمند بستری در بخش مراقبت‌های ویژه همیشه نگران‌کننده هستند: «تا زمانی که بیمار پایش به آی‌سی‌یو باز نشده باشد، ما به درمان نیاز داریم، اما وقتی وارد بخش مراقبت‌های ویژه می‌شود، یعنی درگیری بالاست و ریسک مرگ را بالا می‌برد. از هر ۱۰ نفری که درگیر می‌شوند، یک‌نفر به آی‌سی‌یو منتقل می‌شود که در دوره کرونا این عدد روی ۴ نفر بود. البته تمام کسانی که وارد آی‌سی‌یو می‌شوند جان‌شان را از دست نمی‌دهند.»

براساس اعلام کرمانپور، بیماران از گروه‌های مختلف هستند، هم کودکان، هم جوانان و هم سالمندان: «گاهی اوقات به‌دلیل طولانی‌شدن دوره بستری، افراد دچار عفونت‌های ریوی و ادراری می‌شوند. عفونت ادراری در برخی موارد، منجر به ذات‌الریه می‌شود. آنطور که بررسی‌های ما نشان می‌دهد، افراد مسن و مبتلا به بیماری دیابت، همچنین افراد با اضافه وزن و آن‌هایی که مبتلا به سرطان هستند یا دارو‌های سرکوب‌کننده ایمنی استفاده می‌کنند، بیش از سایرین درگیر نوع شدید می‌شوند.»

او هم تاکید می‌کند که در سال گذشته میزان ابتلای کودکان به انواع ویروس‌های عفونی بالا رفت، این مسئله نتیجه چندسال دوری کودکان از همدیگر به‌دلیل شیوع کرونا بود: «هر فرد در زندگی باید صد‌ها نوع ویروس را تجربه کند، اما این اتفاق در طول زمان رخ می‌دهد، اتفاقی که افتاد این بود که به‌دلیل شیوع کرونا، کودکان برای مدتی از هم دور بودند و نتوانستند ابتلا به انواع ویروس‌ها را تجربه کنند، به‌همین‌دلیل در سال گذشته که این ارتباط بیشتر شد، آن‌ها هم به‌طور مکرر مبتلا می‌شدند.

برخی از افراد در طول چند هفته، چندین‌بار مبتلا می‌شوند که نشان‌دهنده ضعیف بودن ایمنی آنهاست، البته این مسئله احتمال دارد که امسال هم تکرار شود، یعنی کودکان مبتلا به انواع ویروس‌ها شوند: «شرایط مانند گذشته نیست، در کنار همه این‌ها ایمنی افراد در مناطق مختلف، متفاوت است، در برخی مناطق ایمنی بالاتر و در مناطق دیگر ایمنی پایین‌تر است. البته وضعیت اکنون به گونه‌ای نیست که کادر درمان دچار تعجب شده باشند، هرچند بیماری‌های تنفسی بیشتر شده است.»

مهم‌ترین ویژگی ابتلا به بیماری فعلی، سرفه‌های طولانی‌مدت آن است؛ یعنی اینطور نیست که به سرعت بیماری بهبود یابد. گاهی اوقات هم بیماری به‌طور مداوم در رفت وآمد است و فرد تا مدت‌ها علائم دارد. تا جایی که گاهی تبدیل به شبه‌آلرژی می‌شود: «این علائم گاهی یک‌ماه تا ۴۰ روز زمان می‌برد، به‌ویژه در میان افرادی که نارسایی عروقی دارند، می‌تواند احتمال سکته مغزی را بالا ببرد.»

مرگ هفتگی ۲۰ تا ۲۵ نفر

بهنام عرشی، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت است و می‌گوید که درحال‌حاضر به‌صورت هفتگی ۲۰ تا ۲۵ مورد مرگ ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ از سوی بیمارستان‌ها گزارش می‌شود؛ یعنی روزانه سه تا چهار مورد. او در توضیح بیشتر  تاکید می‌کند: «یک مقدار موارد بستری در اسفندماه سال گذشته افزایش یافته بود، حالا کمی آمار‌ها تغییر کرده، اما همچنان نمی‌توان اعداد را تفسیر کرد و باید یکی، دو هفته دیگر بگذرد تا متوجه شویم این روند ادامه دارد یا مربوط به تعطیلات اخیر است.»

براساس اعلام او، درحال‌حاضر گونه غالب ویروس کرونا، جی‌ان‌وان است که این گونه حدود ۱۰ درصد سویه در گردش کرونا در جهان را تشکیل می‌دهد: «وقتی سویه‌های جدید می‌آیند، سویه‌های قبلی محو می‌شوند، بنابراین هم‌اکنون دیگر صحبتی از سویه‌های دلتا و آلفا نیست.» به گفته این مسئول در وزارت بهداشت، سویه فعلی، نوعی اُمیکرون است که ۹۹ درصد سویه را که همان جی‌ان‌وان است، تشکیل می‌دهد.

این سویه اواسط تابستان در اروپا شایع شد و بعد از یکی، دو ماه وارد ایران شد و از اواخر پاییز در کشور شناسایی شد. یعنی موارد ابتلای آن به اندازه‌ای شد که بتوان تشخیص داد: «ما به‌صورت هفتگی و ماهانه کرونای شایع را بررسی و نمونه‌برداری می‌کنیم. این گونه هم از حدود ۶ ماه پیش در کشور در حال گردش است، یعنی بیشتر موارد سرماخوردگی خفیف که تشخیص داده شد کروناست، از همین سویه بود. در اروپا، حدود ۹ ماه است که این ویروس در گردش است، بنابراین اگر پیکی هم بوده رد شده است. اگر سویه جدیدی وارد شود، انتظار می‌رود اول پیک ایجاد کند.»

عرشی می‌گوید که ۹۰ درصد سویه‌ای که هم‌اکنون در کشور شایع است، جی‌ان‌وان است که واگیر بسیار بالایی دارد، البته نشانه‌هایش شدید نیست. اما ممکن است در میان سالمندان یا گروه‌هایی که نقص ایمنی دارند، به طور شدید دیده شود و حتی منجر به مرگ شود: «به‌طورکلی به‌دلیل شرایط آب و هوایی و افزایش سفرها، به‌طور معمول سرماخوردگی هم بالا می‌رود.»

این آمار در اواخر زمستان کمی افزایش پیدا کرد، در آذرماه سال گذشته که میزان سرماخوردگی بالا رفته بود به‌دلیل شیوع آنفلوآنزا بود، چون آن‌زمان پیک این ویروس بود و آنطور که گزارش‌ها نشان می‌داد، بیش از ۳۰ درصد موارد سرماخوردگی در آن دوره را آنفلوآنزا تشکیل می‌داد و حدود ۲۰ درصد هم کرونا بود.»

او می‌گوید که هم‌اکنون سرماخوردگی‌هایی که گزارش می‌شود، حدود ۹ درصد است و در سایر کشور‌ها این عدد ۱۵ درصد است: «به‌طورکلی حدود ۱۵ تا ۳۰ درصد موارد سرماخوردگی از سال‌ها پیش همان کرونای سنتی بوده است و این پروسه‌ای است که ادامه پیدا می‌کند. ما انتظار نداریم با سویه‌ای که در کشور یا سایر کشور‌ها غالب است و هیچ تغییر و زیرسویه جدیدی نداشته باشد، بعد از ۶ تا ۹ ماه دچار پیک شویم. مواردی که هم‌اکنون از شیوع ویروس دیده می‌شود به موارد آخر زمستان و سفر‌ها مربوط می‌شود.»

آنطور که این مسئول در وزارت بهداشت اعلام می‌کند، موارد ابتلا از اواخر زمستان روبه کاهش است، اما باز هم نمی‌توان به طور دقیق دراین‌باره اظهارنظر کرد، دو، سه هفته دیگر به‌طور دقیق می‌توان آمار را اعلام کرد.

شیوع آنفلوآنزای «بی» در پاییز گذشته

عرشی می‌گوید که سال گذشته افرادی که علائم شدید سرماخوردگی داشتند، مبتلا به آنفلوآنزا بودند که همراه با نشانه‌های درگیری گوارشی و تنفسی بود و برای چندین هفته هم دچار سرفه بودند. این همان آنفلوآنزای «بی» بود که پیک دوم شیوع آنفلوآنزا را تشکیل می‌دهد. البته در این میان علائم ابتلا به کرونای فعلی هم با گونه‌های قبلی تفاوتی نکرده است.

او درباره اینکه آیا وزارت بهداشت از بابت شیوع ویروس کرونا یا ویروس‌های جدید سرماخوردگی نگرانی دارد؟ توضیح می‌دهد: «ما احتمالاً پیکی نخواهیم داشت. البته در ارتباط با کووید، پایان پاندمی اعلام نشده بلکه تاکید کرده‌اند که شرایط اضطرار به پایان رسیده است، توصیه سازمان بهداشت جهانی این است که کشور‌هایی که با گونه‌های مختلف مواجه می‌شوند، آمار ابتلا را با دقت بیشتری تفسیر کنند؛ بنابراین همچنان این ویروس به‌عنوان یک تهدید در نظر گرفته می‌شود و نباید ساده از کنارش گذشت. فعلاً پیش‌بینی ما و سایر کشور‌ها این است که اگر اتفاق جدیدی نیفتد، مشکلی در ارتباط با گونه شایع نخواهیم داشت.»

براساس اعلام عرشی، سازمان بهداشت جهانی به‌طور مرتب از کشور‌ها گزارشی درباره شیوع بیماری‌های ویروسی و عفونی می‌خواهد و اگر دراین‌زمینه کوتاهی کنند، باید پاسخگو باشند: «یکی از وظایف اصلی کشور‌ها گزارش‌دهی منظم در ارتباط با شیوع بیماری‌های عفونی است، اگر ما گزارش ندهیم و در کشور‌های همسایه، بیماری عفونی شایع شود، باید به سازمان‌های جهانی جواب دهیم؛ بنابراین ما قانوناً موظفیم یکسری از بیماری‌های واگیردار را اطلاع‌رسانی کنیم.»

اینکه کشور‌های همسایه درحال‌حاضر چقدر درگیر این بیماری‌اند، موضوع دیگری است که رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت درباره آن توضیح می‌دهد: «به‌هرحال مقررات سفت و سخت در ارتباط با شیوع کرونا، لغو شده‌اند و حالت اضطرار هم برداشته شده است، اما بررسی‌های ما در مناطق مرزی نشان می‌دهد که وضعیت در کشور ما و کشور‌های همسایه، مشابه هم است و مشکل خاصی وجود ندارد.»

دیگر خبرها

  • تمهیدات لازم برای برگزاری دور دوم انتخابات مجلس در ملایر اندیشیده شده است
  • آمادگی آبادان برای برگزاری مرحله دوم انتخابات
  • دستگیری مقامات نفت و گاز ونزوئلا به اتهام فساد
  • برگزاری شورای سیاستگذاری کنگره ملی سرداران شهید در استان البرز
  • تغییر زمان آغاز سال تحصیلی مدارس کشور
  • آخرین آمار جهانی کرونا امروز شنبه ۲۵ فروردین؛ ۵۷ فوتی و ۳ هزار ابتلای جدید
  • کشور در محاصره ۳ ویروس و مسئولان در بیخیالی | در هفته چند نفر می‌میرند؟
  • تشکیل «شورای انتقالی» در هائیتی پس از یک ماه هرج‌ومرج و آشوب
  • انتخابات انجمن هنر‌های تجسمی و نمایشی در قزوین برگزار می شود
  • ایران در محاصره ۳ ویروس است!