Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-24@06:29:56 GMT

لزوم حمایت از بورس از طریق بازار بدهی

تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۸۰۲۹۰

لزوم حمایت از بورس از طریق بازار بدهی

مهدی قلی پور کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به وضعیت بازار بدهی اظهار کرد: بازار سرمایه را می‌توان بر حسب نوع اوراق بهاداری که در آن معامله می‌شود، طبقه بندی کرد. در ایران این اوراق شامل سهام و حق تقدم، اوراق بدهی و اوراق مشتقه است که در یکی از تابلو‌های بورس، فرابورس، بورس کالا یا انرژی معامله می‌شوند؛ بنابراین بازار بدهی بازاری است که در آن اوراق بدهی معامله می‌شود که شامل بازار اولیه برای انتشار اوراق برای اولین بار و بازار ثانویه برای معاملات ثانویه این اوراق است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او ادامه داد: بازار بدهی بازاری مجزا از بورس نیست بلکه بخشی از بورس است که ابزار‌های بدهی مانند اوراق مشارکت، اسناد و اوراق خزانه اسلامی، اوراق صکوک، مرابحه، گواهی سپرده، اوراق سلف و ... معامله می‌شوند و در حال حاضر عمده اوراق بدهی در فرابورس لیست شده اند. هر چند که در بورس اوراق بهادار و بورس کالا نیز برخی از انواع اوراق بدهی منتشر شده اند. هر چند که این اوراق اسامی مختلفی بر حسب نوع عقود اسلامی آن دارند، اما در کل ویژگی مشترک آن‌ها پرداخت سود معین در هنگام عرضه اولیه است.

او افزود: حال ممکن است این سود به صورت نقدی در دوره‌های مشخص باشد یا به صورت فروش به کسر یا تخفیف در زمان انتشار یا ترکیبی از هر دو باشد. قیمت این اوراق بعد از انتشار در بازار تغییر می‌کند. شرایط در سایر بازار‌ها و تغییر در نرخ سود بانکی مهم‌ترین عوامل موثر در نوسانات قیمت اوراق بدهی هستند.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در حال حاضر میانگین بازده سررسید سالانه ابزار‌های بدهی در بازار سرمایه ۲۱ درصد است. ارزش تقریبی بازار بدهی شامل بورس، فرابورس و بورس کالا نزدیک به ۳۰۰ هزار میلیارد تومان است که عمده آن در فرابورس در بازار ابزار‌های نوین مالی با ارزش ۲۸۳ هزار میلیارد تومان است.

بیشتر بخوانید

دلال‌های سهام را بشناسید

قلی پور در پاسخ به اینکه میزان استفاده از ظرفیت بازار بدهی در بازار سرمایه به چه صورت بوده است؟، اظهار کرد: با توجه به اینکه اقتصاد کشور به اصطلاح، بانک پایه است، سهم بازار بدهی در بازار سرمایه ناچیز است. البته در دو سال اخیر تامین مالی از بازار بدهی به ویژه برای اوراق بدهی دولتی از تامین مالی از طریق سهام بیش‌تر بوده است.

او ادامه داد: در کل ارزش بازار بدهی ۵ درصد ارزش بازار سهام است، اما تامین مالی از طریق بدهی به سالانه ۱۲۰ هزار میلیارد تومان یا بیشتر رسیده که عدد مناسبی است و رشد خوبی داشته است. البته مشکل این رشد، سهم دولت در استقراض از عموم از طریق ابزار‌های بدهی است و بخش خصوصی تقریبا در این زمینه ناکام مانده است. مهم‌ترین دلیل آن نیز سهولت و کم هزینه‌تر بودن تامین مالی از طریق تسهیلات بانکی در مقایسه با ابزار‌های بدهی است.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به حمایت بازار بدهی از بازار سرمایه اظهار کرد: بازار بدهی به دو روش می‌تواند به بازار سرمایه کمک کند، نخست تامین مالی برای طرح‌های توسعه شرکت‌های پذیرفته شده در بورس و فرا بورس که در نهایت به رشد سود و ارزش شرکت‌ها ختم می‌شود. راه دوم، افزایش نقدینگی بازار به ویژه ابزار‌هایی همچون تبدیل کردن دارایی‌ها به اوراق بهادار یا Securitization، جمع آوری وجوه از طریق انتشار اوراق جدید به پشتوانه سایر دارایی و استفاده از آن‌ها برای سرمایه گذاری در طرح‌های جدید است.

او در ادامه بیان کرد: اوراق اجاره سهام نیز اوراقی به پشتوانه سهام هستند و در آن ناشر با فروش سهام به شرکت واسط و اجاره مجدد آن به شرط تملیک، تامین مالی می‌کند. اخیرا توسط هلدینگ صندوق بازنشستگی منتشر شد و قرار بر استفاده از ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان منابع حاصل از آن برای حمایت از سهام زیر مجموعه صندوق است که اگر با سایر هلدینگ‌ها مجموعا ۲۴ هزار میلیارد تومان همزمان به بازار تزریق شوند، احیای بازار سهام را تسریع خواهند کرد.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: بازار بدهی بازار سرمایه اوراق قرضه هزار میلیارد تومان ابزار های بدهی تامین مالی بازار سرمایه اوراق بدهی بازار بدهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۸۰۲۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهامداران عدالت بخوانند/ تغییرات در واریز سود سهام؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمد علی شاه حسینی، معاون هماهنگی امور اقتصادی و گردشگری استانداری یزد در جلسه هماهنگی برگزاری مجمع‌عمومی شرکت سرمایه‌گذاری (سهام عدالت) استان گفت: جامعه هدف ما در این انتخابات و مجمع عمومی سهامدارانی هستند که روش غیر مستقیم را انتخاب کرده اند. دستگاه‌های اجرایی نیز باید در این زمینه همکاری داشته باشند و سهام عدالت یکی از مهم‌ترین بخش‌های اصل ۴۴ و مردمی‌سازی اقتصاد است که بخش خصوص در دولت سیزدهم مورد حمایت قرار داشته است.

باشگاه خبرنگاران جوان در خبری نوشت: سود سهام عدالتی که بنا بود در دو مرحله پرداخت شود، اما بدعهدی برخی از شرکت‌ها سبب شد تا سود سال مالی ۱۴۰۳ سه مرحله‌ای شود. در همین راستا هم مجید عشقی رئیس سازمان بورس گفته بود: متاسفانه با وجود پیگیری‌های سازمان بورس، ۸ شرکت سود سهام عدالت خود را به حساب‌های شرکت سپرده گذاری مرکزی واریز نکردند که این سازمان اقدامات قانونی لازم را برای دریافت سود سهامداران انجام خواهد داد تا بعد از تامین وجه از سوی شرکت‌های سرمایه پذیر، مابقی سود به حساب سهامداران واریز شود.

پیش از این هم شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اعلام کرده بود: شرکت‌های صنایع سیمان دشتستان، گروه مپنا و فجر انرژی خلیج فارس هیچ مبلغی را برای مراحل اول و دوم سود سهام عدالت خود به حساب‌های سمات واریز نکرده اند شرکت‌های صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت بندر عباس و پارس سوئیچ نیز وجوه مرحله دوم خود را پرداخت نکرده اند.

حالا بنابر اعلام رئیس سازمان بورس احتمالا واریز مرحله سوم و تسویه سود سهام عدالت خرداد ماه خواهد بود؛ در همین راستا هم مجید عشقی رئیس سازمان بورس شب گذشته در رسانه ملی گفت: مجموعه اتفاقاتی رخ داد که سبب شد برخی شرکت‌ها تخلفی داشته باشند و نتوانند سود سهام عدالت را پرداخت کنند.

او افزود: این شرکت‌ها اکثرا با کمبود نقدینگی مواجه هستند ما هم توصیه کردیم که باید سود سهام عدالت پرداخت شود امیدواریم تا خرداد بتوانیم این سودها راجمع آوری و مابقی سود سهام عدالت را پرداخت کنیم البته باید زمان دقیق آن را شورای عالی بورس مشخص کند.
اما آیا با شرکت‌هایی که سود سهام عدالت خود را واریز نکردند برخوردی خواهد شد؟ در همین راستا هم ولی الله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: عدم پرداخت سود سهام که مطابق زمان بندی اعلام شده در کدال نباشد یک تخلف است.

این مقام مسئول اظهار کرد: مورد دیگر این که اگر ۸ ماهی که در قانون تجارت تعیین شده و بر اساس مصوبه سازمان بورس این ۸ ماه به ۴ ماه کاهش یافته و برخی از شرکت‌ها اساسنامه خود را تغییر دادند هم زمان بندی رعایت نشود این نیز یک موضوع قابل پیگیری است. در کل دو موضوع عدم رعایت زمانبندی پرداخت سود که در سامانه کدال منتشر شده و هم عدم رعایت زمانبندی بر اساس اساسنامه ناشران قابل پیگیری است و سازمان بورس پیگیر این موضوع خواهد بود.

نحوه دریافت سود سهام عدالت

ما همین که بحث واریز سود سهام عدالت داغ می‌شود برخی از سود جویان هم فرصت را غنیمت می‌شمارند که در همین راستا هم مهدی حاجی‌وند، دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت گفته بود: هر زمان که موضوعات مربوط به سهام عدالت مطرح می‌شود عده‌ای از این فرصت جهت کلاهبرداری استفاده می‌کنند که لازم است سهامداران عدالت به چند نکته دقت داشته باشند. معمولا کلاهبرداران چند روش دارند؛ آن‌ها یا به افراد پیامک ارسال می‌کنند و می‌گویند برای دریافت سود سهام عدالت با این شماره تماس گرفته یا روی لینک خاصی کلیک کنید که در این خصوص باید گفت برای دریافت سهام عدالت به هیچ فردی پیامک زده نمی‌شود.

او افزود: مورد دیگر این که کلاهبرداران ممکن است در فضای مجازی سایتی را معرفی کنند که قطعا هیچ سایتی برای دریافت سود سهام عدالت وجود ندارد. نکته بعدی این که برخی از کلاهبرداران حرفه‌ای‌تر هستند و حساب کاربری افراد را هک و از طریق آن‌ها برای اطرافیان پیامکی مبنی بر این که "سود سهام عدالت را دریافت کردم به این لینک بروید و شما هم سود دریافت کنید" ارسال می‌کنند. بر همین اساس در این زمینه هوشیاری افراد بسیار مهم خواهد بود.

دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت در ادامه اظهار کرد: در مجموع برای دریافت سود سهام عدالت به هیچ فردی پیامی داده نخواهد شد و از افراد هیچ مدرکی درخواست نمی‌شود و همچنین مراجعه به سایت و لینکی نیاز نیست.

نحوه ورود به سامانه سجام سهام عدالت با اپلیکیشن تاپ

با نصب و اجرای اپلیکیشن تاپ و ورود به صفحه اصلی، کافی است به پایین صفحه مراجعه، و آیکون بازار سرمایه را لمس کنید. بعد از ورود به بخش ثبت‌نام سجام، تایید شماره‌تلفن و واردکردن کد ملی خود، می‌توانید در سامانه توسعه ابزار بازار سرمایه، ثبت‌نام خود را انجام دهید. به خاطر داشته باشید که ورود به این سامانه برای یکپارچگی اطلاعات فعالان بازار سرمایه الزامی است.

با لمس آیکون ثبت‌نام در سجام، به صفحه جدیدی هدایت می‌شوید که باید اطلاعات هویتی خود را در آن وارد کنید. شما در مراحل مختلف، ملزم به وارد کردن بخشی از مشخصات خود برای تایید هویت هستید تا در نهایت، اجازه ورود به سامانه به شما داده شود.

ورود به سامانه سجام برای هرکسی که می‌خواهد در بازار سهام سرمایه‌گذاری کند و دارایی خود را رشد دهد، ضروری خواهد بود. خیلی‌ها دوست دارند سرمایه‌گذاری در بازار سهام را به‌عنوان شغل دوم خود و رسیدن به درآمدهای چند میلیونی انتخاب کنند. آن‌ها باید بدانند که اجرای این تصمیم نیازمند انجام اصول و قوانینی است که حتما باید به آن پایبند باشند.

227217

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898760

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی بورس چهارشنبه ۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • سهامداران عدالت بخوانند؛ تغییرات در واریز سود سهام؟
  • سهامداران عدالت بخوانند/ تغییرات در واریز سود سهام؟
  • سقف معافیت مالی؛ داغ همیشگی بر پیشانی بورس!
  •  پیش‌بینی بورس فردا ۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • پیش‌بینی بورس فردا سه شنبه ۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • ورود ۴۲ میلیارد تومانی نقدینگی حقیقی‌ها به بازار سهام در روز سبز شاخص کل بورس
  • مرکز مبادله ایران فاقد وجاهت قانونی است؟
  • بورس به مدار برگشت؟
  • آیا مرکز مبادله ارز و طلای ایران، فاقد وجاهت قانونی است؟