Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-04-24@16:35:50 GMT

چگونه باید یائسگی زودرس را کنترل کرد؟

تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۲۸۶۳۴

چگونه باید یائسگی زودرس را کنترل کرد؟

یائسگی زودرس که به آن نارسایی تخمدان زودرس نیز گفته می شود، اختلالی است که طی آن تخمک گذاری تخمدان‌ ها و دوره‌ های قاعدگی پیش از سن چهل سالگی به پایان می‌ رسد. این عارضه می تواند تبعات جانبی جسمی و روحی زیادی در بر داشته باشد.

به گزارش برنا؛ یائسگی بخشی از دوران طبیعی زندگی زنان محسوب می شود که در این دوره، زنان قابلیت باروری خود را از دست می دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  معمولا یائسگی طبیعی در حدود سن پنجاه سالگی رخ می دهد و در این حالت دوران قاعدگی حداقل به مدت ۱۲ ماه پیاپی ظهور نمی کند.

یائسگی زودرس اما شرایطی است که پیش از سن طبیعی شروع یائسگی، زنان قدرت باروری خود را از دست داده و این موضوع سبب ایجاد مشکلاتی مانند ناباروری و افزایش خطر پوکی استخوان می شود و می تواند افسردگی و افزایش استرس را در اینگونه زنان ایجاد کند.

ازنظر علمی بین نارسایی زودرس تخمدان و یائسگی زودرس اختلاف وجود دارد و این دو عارضه یکی نیستند. در نارسایی زودرس تخمدان، تخمدان‌ ها پیش از ۴۰ سالگی دیگر تخمک گذاری نمی کنند. زنانی که دچار نارسایی زودرس تخمدان می شوند ممکن است دوره قاعدگی داشته باشند اما معمولا قدرت باروری خود را از دست می دهند.به گزارش سیناپرس،علاوه بر آن می توان گفت نارسایی زودرس تخمدان معمولا با نارسایی اولیه‌ تخمدان همراه بوده که این عارضه معمولا با علائم یائسگی زودرس همراه می‌شود.

دلایلی که می توانند باعث یائسگی زودرس شود عمدتا در گروه اصلی عوامل خارجی و درونی طبقه بندی می شوند که شامل؛ نقائص ژنتیکی، بیماری های خودایمنی، شیمی درمانی یا رادیوتراپی، برداشت و عمل جراحی رحم، بیماری سل دستگاه تناسلی، مصرف سیگار، مصرف مواد مخدر، بیماری‌های مزمن، تومورهایی در هیپوفیز و هیپوتالاموس، مشکلات آنزیمی، درمان طولانی با هورمون آزاد کننده گنادوتروپین ‌ها، اختلالات روانی و سایر بیماری ‌های نادر و ناشناخته می شوند.

علائم یائسگی زودرس

 از جمله مهمترین علائم یائسگی زودرس می توان به بروز اختلالات خلق و خوی، خشکی واژن، تغییرات در هوش، گر گرفتگی،‌ نا منظمی قاعدگی، درد واژن هنگام رابطه جنسی، کاهش میل جنسی، اضافه‌ وزن، تعریق در خواب و اختلالات خواب اشاره کرد.به گزارش سیناپرس، این علائم لزوما در همه افراد دیده نشده و ممکن است برخی از زنانی که دچار یائسگی زودرس می شوند، یک یا چند علامت از این علائم را مشاهده کرده و برخی افراد نیز تمامی نشانه ها را از خود بروز می دهند.

چندی پیش در جریان نشست علمی ویژه وزارت بهداشت ایتالیا اعلام شد که داشتن رژیم غذائی مناسب که در آن میزان کمی چربی و پروتین، ویتامین و مواد معدنی زیاد وجود داشته باشد، می تواند تا حد زیادی شرایط سلامت عمومی زنان را در دوران یائسگی افزایش داده و از بروز بیماری های مختلف و به ویژه بیماری های استخوانی، جلوگیری کند.

تحقیقات نشان می دهند که استروژن ‌درمانی با اینکه برای کنترل علائم خشکی واژن و گر گرفتگی ناشی از یائسگی بسیار موثر است اما خطراتی مانند حمله قلبی، سکته مغزی و سرطان پستان را به همراه خواهد داشت که سلامتی فرد را به خطرات جدی می کشاند.

تحقیقات جدید محققان دانشگاه شیکاگو نشان می ‌دهند ممکن است بتوان از سلول‌های بنیادی مغز استخوان زنان جوانی که با نارسایی تخمدان در خطر یائسگی زودرس قرار دارند، برای بازیابی دوباره تخمدان‌ استفاده کرد.

پیشگیری و درمان یائسگی زودرس

آزمایش های تشخیصی می ‌توانند سطح بالای هورمون محرک فولیکول و سطح استرادیول پایین را نشان داده و معمولا پزشکان با بررسی این عوامل قادر هستند یائسگی زودرس را شناسایی کنند. متاسفانه در حال حاضر هیچ درمانی قطعی برای توقف، جلوگیری یا تاخیر یائسگی زودرس وجود ندارد.

هورمون درمانی و سایر درمان‌ های دارویی مانند قرص های ضد بارداری تنها می ‌توانند علائم یائسگی زودرس را کاهش داده و  داروهای ضد افسردگی مانند سروتونین می توانند گر گرفتگی های ناشی از یائسگی را تا ۶۰ درصد کاهش دهند. ژل‌ها، کرم‌ ها و روان‌ کننده‌های غیرهورمونی نیز می‌توانند خشکی واژن ناشی از یائسگی زودرس را از بین ببرند.

تحقیق جدیدی که در مجله یائسگی منتشر شده، نشان می دهد، داروی جدیدی ساخته شده که در جهت برطرف ساختن اختلال عصب کنترل کننده رگ ها و از بین بردن علائمی چون تعریق شبانه و گرگرفتگی به کار می رود. این دارو یک داروی غیر هورمونی و بلوکه کننده گیرنده خاصی در مغز است که با گر گرفتگی مرتبط است. از این دارو می توان برای برطرف ساختن گر گرفتگی در زنان یائسه نیز استفاده کرد.

با توجه به این که دلیل بروز یائسگی زودرس شناخته شده نیست، هیچ عمل پیشگیرانه ای نمی تواند برای جلوگیری از بروز این اختلال انجام داد البته می توان از عوارض ناشی از عارضه کم کرد. به عنوان نمونه مصرف بیشتر لبنیات و کلسیم به همراه ویتامین دی می تواند از پوکی استخوان ناشی از یائسگی زودرس جلوگیری کرد.

ورزش نیز از جمله عواملی است که روند سرعت پیری پس از یائسگی را کاهش داده و به سلامت عمومی فرد کمک می کند. به گزارش سیناپرس،مصرف میوه و سبزیجات تازه و مصرف غذاهای سالم می تواند علائم یائسگی زودرس را کم کرده یا ازبین ببرد. مصرف آب زیاد می تواند از خشکی ناشی از کاهش سطح استروژن در یائسگی زودرس کم کند. بهتر است از مصرف غذاهای آلرژی ها در این دوراه پرهیز شود.

باورهای غلط در مورد یائسگی زودهنگام

اختلالات قاعدگی به معنی یائسگی زودرس است: این باور کاملا غلط بوده و عوامل مختلفی می تواند باعث ایجاد اختلالات قاعدگی شود بنابراین مراجعه به پزشک و انجام آزمایش ها و سونوگرافی در صورت نیاز می تواند به تشخیص عارضه کمک کند.

یائسگی یعنی پایان زنانگی: این باور غلط است. عوام تصور می کنند که با وارد شدن در دوره یائسگی حس و میل جنسی در آن ها به اتمام  رسیده و روابط زناشویی اشان تحت تاثیر قرار می گیرد. یائسگی باعث خشک شدن واژن می شود و همین عامل بر روابط جنسی تاثیر نامطلوب می گذارد در حالی که اگر با داروهای مناسب این خشکی واژن از بین روند مشکل تا حد زیادی از بین خواهد رفت.

یائسگی زودرس تنها در دهه سی یا 40 سالگی ایجاد می شود: این باور غلط است موارد نادری نیز وجود داشته که نوجوانانی دچار یائسگی زودرس شدند به همین دلیل شناخت حالت ها و عوامل ایجاد کننده یائسگی زودرس می تواند روند این اختلال را کند یا عوارض آن را از بین برد.

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: زنان زنان پوکی استخوان افسردگی استرس تخمک شیمی عمل جراحی بیماری سل مشکلات درمان وزارت بهداشت ویتامین سلامت سکته مغزی سرطان مغز درمان بارداری افسردگی دارو مغز دارو لبنیات ویتامین پوکی استخوان سلامت سبزیجات آلرژی پزشک یائسگی زودرس نارسایی تخمدان درمان یائسگی زودرس نارسایی زودرس تخمدان علائم یائسگی زودرس یائسگی زودرس خشکی واژن گر گرفتگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۲۸۶۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵ روش برای تسکین علائم آلرژی فصلی

الهه جعفرزاده: حساسیت به وضعیتی گفته می‌شود که سیستم ایمنی نسبت به یک ماده حساسیت‌زا یا «آلرژن» بیش از اندازه واکنش نشان دهد. در این شرایط بدن فرد دچار حساسیت فصلی به طور مداوم آنتی‌بادی‌هایی را تولید می‌کند که وارد سلول‌ها شده و باعث آزاد شدن هیستامین و سایر مواد شیمیایی می‌شوند. هیستامین موجب گشاد شدن رگ‌ها می‌شود و با ایجاد تورم در ناحیه بینی و چشم از وارد شدن آلرژی به بدن جلوگیری می‌کند. افراد بسیاری هستند که در فصل بهار با حساسیت‌های فصلی مواجه می‌شوند و ناچارند مشکلات ناشی از آن را تحمل کنند. به گفته سازمان غذا و داروی ایالات متحده امریکا، آلرژی فصلی می‌تواند در برخی موارد باعث تحریک یا تشدید آسم شود یا منجر به مشکلات سلامتی مانند عفونت‌های سینوسی و گوش شود.

اگر شما هم سابقه ابتلا به آلرژی‌های بهاری را دارید، برای تسکین حساسیت خود این ۵ روش را امتحان کنید:

۱. برای ساعات طولانی بیرون از منزل نمانید

بهار، فصل گرده‌افشانی گیاهان است و این ذرات دائماً در هوا آزاد هستند. هنگامی که در محیط باز هستید، با هر تنفس، بینی و ریه‌های خود را از این گرده‌ها پر می‌کنید؛ که همین مسئله می‌تواند باعث بروز یک واکنش آلرژیک شود. سعی کنید اگر کار ضروری ندارید، بیشتر در منزل بمانید یا حداقل ساعات بیرون ماندن از خانه را محدود کنید. ماندن در خانه روشی مؤثر برای پیشگیری از ایجاد حساسیت‌های بهاری است؛ به خصوص در روزهای بادخیز و در ساعات اولیه صبح که میزان گرده‌های موجود در هوا در بالاترین سطح خود است.

بیرون از منزل از عینک استفاده کنید تا صدمات ناشی از این گرده‌ها را به حداقل برسانید. هم‌چنین استفاده از ماسک نیز به‌عنوان یک فیلتر مانع از ورود ذرات به دستگاه تنفسی شما می‌شود.

پزشکان توصیه می‌کنند در بدو ورود به خانه، همیشه دوش بگیرید، موهایتان را کامل بشویید و لباس‌هایتان را عوض کنید تا ذرات و غبار نشسته بر تن خود را از بین ببرید.

۲. داروهای ضدحساسیت مصرف کنید

آنتی‌هیستامین‌ها داروهایی هستند که می‌توانند علائم حساسیت فصلی را کاهش دهند. «لوراتادین»، «سیتیریزین» و «فکسوفنادین» نمونه‌هایی از داروهایی هستند که می‌توانید بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید و با مصرف آن عطسه، خارش، آبریزش بینی و چشم را رفع کنید. هم‌چنین مصرف «سودافدرین» نیز گرفتگی بینی را کاهش می‌دهد.

در صورتی که مصرف دارو نتواند علائم آلرژی را تسکین دهد، پزشک ممکن است واکسن ضد آلرژی تجویز کند. این واکسن‌ها حاوی مقدار کمی گرده هستند و به بدن در ایجاد مقاومت در برابر آلرژن‌ها کمک می‌کنند.

۳. پیشگیری کنید

اگر سابقه طولانی در خصوص ابتلا به حساسیت‌های بهاری دارید، توصیه می‌شود حداقل یک هفته قبل از شروع فصل، پیش از اینکه چشم‌هایتان آبریزش پیدا کند و بی‌وقفه عطسه کنید، مصرف دارو را شروع کنید. به این ترتیب، اثر دارو در زمان عود حساسیت، در سیستم ایمنی بدن شما خواهد بود و به کاهش علائم کمک خواهد کرد.

۴. درمان‌های سنتی را دست‌کم نگیرید

درمان‌های طبیعی و سنتی به‌عنوان روش‌های ساده و در دسترس می‌توانند علائم آلرژیک را به حداقل برسانند. به طور مثال، نمک در طب سنتی به عنوان یک گندزدای قوی شناخته می‌شود. در صورت ابتلا به حساسیت فصلی، توصیه می‌شود روزانه دو مرتبه آب‌نمک رقیق قرقره کنید؛ تا گرد و غبار و ذرات حساسیت‌زا از دهان خارج شوند.

هم‌چنین برخی از داروهای گیاهی نیز به جلوگیری یا کاهش علائم آلرژی کمک می‌کنند. مثلاً استفاده از روغن بنفشه نیز حساسیت فصلی را تسکین می‌دهد. برای زدودن ذرات واردشده به بدن، می‌توانید روزانه دو قطره روغن بنفشه را داخل بینی بریزید یا روغن بنفشه را روی شقیقه‌ها بمالید و چند دقیقه ماساژ دهید. این کار در درمان عسطه‌های بی‌وقفه مفید است.

۵. این عادات سالم را اتخاذ کنید

در فصل بهار ترجیحاً پنجره‌ها را ببندید تا از ورود گرده‌ها به محیط داخل جلوگیری شود.

به جای پنکه که هوا را از بیرون به داخل می‌کشد، از کولر برای خنک کردن محیط استفاده کنید.

برای پیشگیری از گسترش و انتقال ذرات حساسیت‌زا، کفش‌های خود را پشت درب منزل در بیاورید تا آلرژن‌ها در محیط خانه انتشار پیدا نکنند.

لباس‌ها یا ملحفه‌ها را در هوای آزاد خشک نکنید، زیرا امکان جذب غبار و گرده گیاهان در الیاف آنها وجود دارد.

هم‌چنین برای کاهش علائم و عوارض حساسیت‌های فصلی توصیه می‌شود سیگار نکشید، زیرا استعمال دخانیات می‌تواند علائم آلرژی را تشدید کند.

بیشتر بخوانید:

شایع‌ترین بیماری‌های فصل بهار/ مراقب این ۸ بیماری باشید ورزش کردن؛ هوای آزاد یا باشگاه؟ خستگی بهاری چیست؟ ۱۰ توصیه مهم برای حل این همه کسالت!

منابع: webmd ، usnews

۴۷۲۳۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1894484

دیگر خبرها

  • علائم ورم معده یا گاستریت چیست؟
  • سنگ کیسه صفرا چیست و چگونه درمان می‌شود؟
  • از کجا بفهمیم سرطان معده داریم یا نه؟
  • نصب ۳۶۰ تابلو و علائم هشداردهنده جاده‌ای در جاده های تکاب
  • کاهش آلرژی فصلی با این ۵ روش
  • ۵ راهکار که علائم آلرژی فصلی را کاهش می‌دهد
  • با این ورزش‌ها از مرگ زودرس نجات پیدا می‌کنید
  • اختلال اضطراب اجتماعی چیست و چگونه درمان می‌شود؟
  • ۵ روش برای تسکین علائم آلرژی فصلی
  • شهروند خبرنگار؛ نبود علائم هشدار دهنده در جاده میاندوآب – شاهین دژ