Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-25@09:04:10 GMT

استراتژی حمل و نقل پایدار شهری در کلانشهرهای ایران چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۵۴۱۹۳

استراتژی حمل و نقل پایدار شهری در کلانشهرهای ایران چیست؟

در سال‌های اخیر حمل و نقل پایدار شهرها مورد توجه کارشناسان و گردانندگان حمل و نقل و ترافیک قرار گرفته چرا که بی‌شک نداشتن برنامه‌‎ریزی راهبردی در این حوزه باعث اتلاف سرمایه‌ها برای تأمین زیرساخت‌های شهری خواهد شد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، «حمل و نقل پایدار شهری» یکی از مسائل مهم پیش روی شهرهای بزرگ کشور به عنوان مهمترین ابزار توسعه شهرها، ترافیک ایمن و آرام و افزایش کیفیت زندگی شهری شهروندان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بروز یا تشدید برخی اثرات منفی و زیان‌بار حمل و نقل شهری به عنوان یکی از اساسی‌ترین بخش‌های کشور در سال‌های اخیر در کانون توجه اکثر کارشناسان و برنامه‌ریزان قرار گرفته است؛ به عنوان نمونه تراکم فراوان وسایل نقلیه در معابر شهری و مصرف بالای سوخت‌های فسیلی معادل نزدیک شدن به آستانه اتمام این منابع غیر جایگزین و انتشار آلاینده‌های مخرب محیط زیست ناشی از آنها را تداعی می‌کند.

بررسی آمارها نشان می‌دهد که تا سال ۲۰۲۵ مصرف انرژی در بخش حمل و نقل و انتشار گازهای گلخانه‌ای نسبت به سال ۲۰۰۰ تا دو برابر افزایش یابد و علاوه بر این به طور میانگین سالانه حدود ۵۰۰ هزار نفر در کشورهای در حال توسعه دچار مرگ زودرس ناشی از آلودگی هوا و حمل و نقل می‌شوند.

در برنامه‌ریزی از دیدگاه توسعه پایدار برای شهر ناگزیر باید سامانه حمل و نقل نیز به گونه‌ای طراحی شود که با ملاک‌های توسعه پایدار هماهنگ باشد؛ به‌کارگیری سامانه‌های مدرن و روش‌های جدید حمل و نقل شهری در شهرهایی که ترافیک و آلودگی شدید دارند دارای جایگاهی ویژه و با اهمیت است.

راهبرد حمل و نقل پایدار؛ تضمین کننده توزیع عادلانه امکانات

«محمدرضا رضایی» دانشیار گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری دانشگاه یزد در این باره می‌گوید: برنامه‌ریزی حمل و نقل پایدار شهری، حوزه مطالعاتی میان‌رشته‌ای و تقریباً حرفه‌ای تخصصی جدیدی است که بنیان‌های نافذ تئوریک، ابزار روش شناسانه و حوزه وسیعی از تداوم فعالیت بخش‌های دولتی و خصوصی را کسب کرده است.

وی تصریح می‌کند: اهمیت بالای حمل و نقل و تأثیرگذاری آن بر بسیاری از حوزه‌های اقتصادی اجتماعی توسعه راهبردی سیاست‌گذاری محیط زیست باعث شده که در تمام دنیا مدیران و مسئولان تلاش کنند حمل و نقل را در قالب مدیریت جامع حمل و نقل ساماندهی کنند و با استفاده از جدیدترین روش‌های طراحی و برنامه‌ریزی و با در اختیار گرفتن تمام ابزارهای ممکن و فراهم آوردن زمینه همکاری بین متخصصان رشته‌های مختلف راه را برای رسیدن به یک راه‌حل پایدار و متعادل در زمینه مسائل حمل و نقل شهری هموار کرده و با توجه به عواملی که باعث عدم پایداری در حمل و نقل شهرداری می‌شود زمینه افزایش کارایی و اثربخشی این بخش را نیز فراهم کنند.

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری دانشگاه یزد ادامه می‌دهد: در کشور ما حمل و نقل یکی از مهمترین دغدغه‌های مدیریت کلان شهری است؛ بدون هیچ گونه اغراق از ابتدای ورود وسایل نقلیه موتوری به ایران در دوره قاجاریه و ایجاد توسعه در شهرها تاکنون مدیریت حمل و نقل شهرهای ما به دلایل زیادی همچون وارداتی بودن ابزارها و نبود فرهنگ استفاده از آن، ورود مداوم فناوری‌های جدید، تغییر عادت‌ها و مطالبات اجتماعی و فرهنگی مردم با چالش‌های بسیاری روبرو بوده است.

وی می‌افزاید: در طول این سال‌ها مدیران و برنامه‌ریزان مدیریت شهری تلاش کردند تا با به‌کارگیری متخصصان در بسیاری از زمینه‌های مرتبط با حمل و نقل نگاهی همه جانبه به مسائل حمل و نقل داشته باشند و با ارائه طرح‌های جامع و برنامه‌های درازمدت ضمن حل مشکلات، با در نظر گرفتن پایداری در حمل و نقل، ملاک‌ها و شاخص‌های آن در جهت مدیریت بهتر تلاش کنند.

رضایی با بیان اینکه به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی برخی از کلانشهرها پذیرایی جمعیت‌هایی هستند که در جستجوی کار و زندگی بهتر به آن شهرها مهاجرت می‌کنند، می‌گوید: لازم است مدیران و برنامه ریزان شهری در جهت توسعه پایدار حمل و نقل شهری طرح‌ها و برنامه‌ریزی های کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت را به مرحله اجرا بگذارند.

وی تاکید می‌کند: حمل و نقل پایدار مجموعه‌ای از سیاست‌ها و دستورالعمل‌های یکپارچه، پویا، پیوسته و دربردارنده اهداف اقتصادی اجتماعی و زیست محیطی است که توزیع عادلانه و استفاده مؤثر از منابع جهت رفع نیازهای حمل و نقل جامعه و نسل‌های آینده را به همراه دارد.

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری دانشگاه یزد می‌گوید: در گزارش بانک جهانی در سال ۱۹۹۶ حمل و نقل پایدار و ارکان آن این چنین تعریف شده که رکن اقتصادی و مالی آن شامل مناسب بودن ساختار سازمانی اقدامات و سرمایه گذاری برای زیرساخت‌های حمل و نقل، رکن زیست محیطی و اکولوژیکی شامل بررسی چگونگی سرمایه‌گذاری برای حمل و نقل و انتخاب اشکال مختلف حمل و نقل که بر روی کاهش مصرف انرژی و انتشار آلاینده‌ها اثر می‌گذارد و رکن اجتماعی آنکه بر کافی بودن دسترسی به خدمات حمل و نقل برای همه اقشار جامعه تاکید دارد.

وی می‌افزاید: راهبرد حمل و نقل پایدار، دستورالعملی چند بعدی، یکپارچه، پویا و پیوسته است که تضمین کننده توزیع عادلانه امکانات و احتیاجات در زمان‌ها و مکان‌های مختلف با در نظرگیری عوامل متغیر و مؤثر در شبکه شهری است.

راهبرد تهاجمی؛ نجات بخش توسعه حمل و نقل پایدار شهری کلانشهرها

«محسن تندیسه» کارشناس ارشد برنامه‌ریزی شهری معتقد است که مدیریت در حوزه حمل و نقل پایدار شهرها همواره چالشی پایان ناپذیر برای مدیران شهری در کشور ما بوده است.

وی با بیان اینکه آشفتگی و تغییرات پرشتاب و مداوم در مؤلفه‌های اساسی حمل و نقل در کنار مسائلی همچون سیاست‌های متغیر دولت‌ها، تعدد مؤلفه‌های تأثیرگذار بر حمل و نقل، جایگاه اساسی حمل و نقل در روند توسعه، نقش تأثیرگذار حمل و نقل در زندگی مردم و غیره باعث شده مدیریت حمل و نقل یکی از مهمترین و پیچیده‌ترین حوزه‌های مدیریت لقب بگیرد و همواره نیازمند توجه ویژه باشد، اظهار می‌کند: آنچه مسلم است برای حل مشکلات حمل و نقل در شهرها مدیران و برنامه‌ریزان این حوزه باید جلوتر از زمان حال حرکت کنند زیرا در این حوزه سرشار از بی‌ثباتی و آکنده از عدم قطعیت‌ها، تنها رویکرد و سیاستی که احتمال موفقیت و کامروایی دارد، تلاش برای شناخت آینده و مؤلفه‌های تأثیرگذار بر آن است.

این کارشناس ارشد برنامه‌ریزی شهری ادامه می‌دهد: پایداری در یک دیدگاه جامع از سه بخش اقتصاد، اجتماع و محیط زیست تشکیل شده و بر این اساس دستیابی به پایداری در حمل و نقل به معنای ایجاد تعادل بین سه بخش است؛ به عبارتی حمل و نقل پایدار سامانه‌ای در دسترس، دوستدار محیط زیست و قابل استطاعت است که در این مورد شهرهایی همچون سنگاپور، سئول، کوریتیبا، منهتن و ردیچ تجربیات ارزنده‌ای دارند.

وی با بیان اینکه بررسی سیر تحول تدریجی تفکرات برنامه‌ریزی حمل و نقل در مقیاس جهانی نشان دهنده تغییر رویکرد کشورها از تاکید بر احداث شبکه بزرگراهی به سمت تمرکز بر حمل و نقل عمومی، مدیریت تقاضای سفر، مدیریت سامانه‌ای و مدیریت ترافیکی است، می‌گوید: این فرآیند در کشور ما متناسب با فرآیند جهانی دنبال نشده و شاهد ضعف جدی در زمینه برنامه‌ریزی حمل و نقل در کشور هستیم؛ هر چند در سال‌های اخیر اقدامات مثبتی نیز صورت گرفته است.

تندیسه تصریح می‌کند: راهکارهای دستیابی به حمل و نقل شهری پایدار با ترجمه ادبیات جهانی شامل تغییر دیدگاه مردم و مدیران در ارتباط با مفهوم و کارکرد پایدار در حمل و نقل همچنین تغییر در ساختار شهری و کاربری اراضی با افزایش تراکم و اختلاط کاربری‌ها، ترویج پیاده روی و دوچرخه سواری، گسترش حمل و نقل عمومی، ارتقای سطح فرهنگ ترافیک و ترویج استفاده کمتر از خودروهای شخصی و مدیریت تقاضای سفر است.

وی با بیان اینکه ایجاد حمل و نقل پایدار در کلان‌شهرها می‌تواند مؤثرترین ابزار هدایت توسعه شهری و ارتقای کیفیت زندگی شهری شود، اظهار می‌کند: تحقیقات کارشناسان نشان می‌دهد که زیرساخت‌های بخش حمل و نقل به طور محسوس با ضعف‌هایی مواجه است که در صورت برنامه‌ریزی صحیح می‌توان از شدت ضعف‌ها و تهدیدها کاسته و نقاط قوت و تثبیت و از فرصت‌های موجود بیشترین بهره‌برداری را به عمل آورد.

این کارشناس ارشد برنامه‌ریزی شهری تاکید می‌کند: راهبرد نهایی توسعه حمل و نقل پایدار شهری کلانشهرها یک راهبرد تهاجمی بر پایه تقویت نقاط قوت و استفاده از فرصت‌های موجود است و بهترین راهبرد استفاده صحیح و بهینه از بودجه تخصیصی در خصوص توسعه سامانه‌های حمل و نقل و استفاده از سایر روش‌های تأمین مالی همچون جلب سرمایه گذاری بخش خصوصی است.

کد خبر 492316

منبع: ایمنا

کلیدواژه: حمل و نقل عمومي کلانشهر شهر حمل و نقل ترافيک هوشمندسازي حمل و نقل شهري شهرهاي ايران توزیع عادلانه خدمات حمل و نقل هوشمند فرهنگ شهروندی مدیران شهری برنامه ریزی شهری عدالت اجتماعی حمل و نقل پاک فرهنگسازی مشارکت شهروندان برنامه راهبردی اتلاف وقت زیرساخت حمل و نقل زیرساخت شهری ناوگان حمل و نقل مدیریت شهری حقوق شهروندی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق حمل و نقل پایدار شهری برنامه ریزی شهری برنامه ریزان حمل و نقل شهری برنامه ریزی حمل و نقل حمل و نقل حمل و نقل محیط زیست سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۵۴۱۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه‌ریزی برای تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران از برنامه‌ریزی برای تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای مورد تأکید مقام معظم رهبری خبر داد و گفت: این مهم با جدیت در دستور کار قرار دارد و با جدیت بلوغ هسته‌ای کشور از طریق انرژی هسته‌ای دنبال می‌شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بوشهر، محمد اسلامی ظهر امروز در کنفرانس دوسالانه بین‌المللی هوش مصنوعی و علوم داده در دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر توجه به هوش مصنوعی در دانشگاه‌ها، مراکز آموزشی، علمی و پژوهشی را یکی از ضروریات دانست و اظهار داشت: امروز این مهم در باور مراکز علمی و پژوهشی و تولیدی افزایش یافته است و در سازمان انرژی اتمی ایران این مهم در اولویت برنامه‌ها قرار دارد.

معاون رئیس جمهور دستیابی به فناوری هسته‌ای را حق مسلم جامعه اسلامی و ملت ایران دانست و بیان کرد: دشمنان با ایجاد مزاحمت‌ها قصد ایجاد اشکال و بروز مشکلات داشتند و با وجود تحریم‌ها و اقداماتی که علیه ما انجام دادند موجب نشد که کشور در فرایند فعالیت‌های هسته‌ای متوقف شود.

وی اضافه کرد: مشکلاتی که دشمنان ایجاد کردند نه تنها این فعالیت‌ها متوقف نشد بلکه دامنه فعالیت انرژی هسته‌ای در کشور گسترش یافت با تقویت اراده همکاران این حوزه، اکنون جمهوری اسلامی ایران در حوزه فعالیت‌های انرژی اتمی و هسته‌ای در رتبه بالای جهانی قرار دارد.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بیان کرد: اگر در جامعه جهانی جمهوری اسلامی در عرصه انرژی هسته‌ای دارای رتبه است به‌خاطر اینکه ما خارج از نظام سلطه جهانی به‌صورت مستقیم آن مسیر را طی کرده‌ایم و از کشورهایی هستیم که در چرخه سوخت هسته‌ای قرار داریم.

اسلامی، با بیان اینکه در دسترسی به فناوری هسته‌ای ‌کشور‌های مختلف با ایران همکاری نکردند گفت: با پشتیبانی‌ها و تلاش دانشمندان به این توانمندی دست یافتیم و اکنون جمهوری اسلامی ایران یکی از قطب‌های تعیین کننده و موثر قابل اعتماد در تولید رادیو دارو و با تولید این محصولات به قطب جهانی تبدیل شده است.

معاون رئیس جمهور با اشاره به نقش فناوری هسته‌ای در صنایع مختلف، نفت، گاز، پتروشیمی، صنایع سنگین تصریح کرد: با توجه به تصویب تحریم‌های فلج کننده علیه نظام اسلامی ایران اگر فناوری هسته‌ای در کشور وجود نداشت و این قابلیت ایجاد نشده بود همان تحریم‌ها، اقتصاد و صنایع مختلف کشور را فلج و ساقط کرده بود و اکنون فناوری هسته‌ای در ابعاد گوناگون تجهیزات و لوازم این صنایع را پشتیبانی می‌کند.

وی سهم 1.5 درصدی هوش مصنوعی در تولید ناخالص ملی را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: گسترش سهم ایران در عرصه هوش مصنوعی یکی از اولویت‌ها است و امید می رود فرایندی که آغاز شده بر اساس برنامه زمانبندی محقق شود.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تولید برق از انرژی هسته‌ای در نیروگاه اتمی بوشهر را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: سال گذشته جشن دهمین سال تولید برق از نیروگاه اتمی بوشهر برگزار شد و در این 10 سال 63 میلیارد کیلو وات ساعت برق تولید شد.

معاون رئیس جمهور با بیان اینکه با تولید این میزان برق هسته‌ای معادل 103 میلیون بشکه نفت خام، صرفه‌جویی شد گفت: ارزش صرفه‌جویی سوخت فسیلی افزون بر 8 میلیارد دلار است.

اسلامی، سرمایه‌گذاری ساخت نیروگاه اتمی بوشهر را 1.7 میلیارد دلار دانست و بیان کرد: تاکنون با تولید این میزان برق هسته‌ای 4 بار هزینه خودش را تأمین کرده است.

وی اجرایی شدن تولید 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای مورد تأکیدات مقام معظم را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: این مهم با جدیت در دستور کار قرار دارد و با جدیت بلوغ هسته‌ای کشور از طریق انرژی هسته‌ای دنبال می‌شود.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران سهم 11 درصدی انرژی برق از نیروگاه‌های اتمی در جهان را مورد اشاره قرار داد و خاطرنشان کرد: بر اساس اجلاس بیست و هشتم در ابوظبی قرار شد ظرفیت تولید انرژی 450 نیروگاه اتمی جهان 3 برابر افزایش یابد.

معاون رئیس جمهور با اشاره به اینکه در کنکور سراسری امسال 100 دانشجو در رشته‌های هسته‌ای مقطع کارشناسی پذیرفته می‌شود گفت: پذیرش رشته‌های انرژی هسته‌ای در مقطع کارشناسی ارشد 600 دانشجو تعیین شده است.

انتهای پیام/190

دیگر خبرها

  • تجزیه و تحلیل نظام برنامه‌ریزی کشور و تبیین نقشه‌راه برنامه هفتم توسعه
  • استفاده از توانمندی‌ دانش‌بنیان‌ها برای رشد و توسعه مدیریت شهری اصفهان
  • تصویبِ تشکیل کمیته تخصصی خلاقیت و نوآوری شهری در کلانشهرها
  • توسعه گردشگری نیازمند توجه به آموزش اصولی است/نبود برنامه ریزی چالش بزرگ گردشگری
  • ابلاغ سند توسعه دانش‌بنیان به دستگاه‌های اجرایی خراسان جنوبی
  • ۴۰ درصد معادن نیشابور فعال است
  • تبیین سیاست‌های فرهنگی تأثیرگذار بر بازآفرینی شهری
  • تکمیل برنامه عملیاتی ۱۴۰۵-۱۴۰۴ ذیل برنامه راهبردی ۱۴۱۰ اصفهان
  • ۱۶۰ میلیارد لیتر کسری آب داریم
  • برنامه‌ریزی برای تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای