Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-25@10:44:39 GMT

گره گشایی از مشکلات مردم نیازمند روح و روانی سالم است

تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۵۵۰۶۷

گره گشایی از مشکلات مردم نیازمند روح و روانی سالم است

خبرگزاری مهر – گروه دین و آئین: یکی از دعاهایی که به خواندن آن بعد از هر نماز واجب در ماه مبارک رمضان سفارش شده است، دعایی است که با جمله «اللَّهُمَّ أَدْخِلْ عَلَی أَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ» آغاز می‌شود. از پیامبر اکرم (ص) روایت شده هر که این دعا را در ماه رمضان بعد از هر نماز واجب بخواند، گناهان او تا روز قیامت آمرزیده شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این دعا توسط حجت الاسلام والمسلمین سید محمدباقر علم الهدی استاد حوزه علمیه تهران شرح داده شده است و امروز در بیست و هفتمین روز از ماه مبارک رمضان با اشاره به فرازی از این دعا که می‌فرماید «اَللّهُمَّ اشْفِ کُلَّ مَریضٍ» درباره ضرورت و اهمیت سلامت روح و روان مطالبی تقدیم مهمانان ماه ضیافت الهی می‌شود:

در فرازی از این دعای شریف که بعد از اقامه نماز در ماه مبارک رمضان آمده چنین از خداوند متعال درخواست می‌کنیم اَللّهُمَّ اشْفِ کُلَّ مَریضٍ بارالها؛ درمان کن هر بیماری را. از نگاه دینی اسلام وجود آدمی به دو بعد جسمانی و روانی تقسیم و معرفی می‌شود. بعد جسمی یا روحی انسان برخواسته از سلامت اجزا و عناصر بدن اوست، سلامت چشم، قلب، اعضا و جوارح انسان هر کدام در شادابی و موفقیت او تأثیر بسزایی دارد.

هر یک از این ابعاد تأثیر متقابلی بر سلامت روان و جسم انسان دارد، بنابراین وقتی سخن از سلامت جسم به میان می‌آید سلامت روان نیز مورد توجه قرار می‌گیرد چرا که مقصود از سلامت روان همان تعادل و انسجام فراگیر در همه ابعاد جسمانی و نفسانی آدمی است که تبلور آن در تعقل، اندیشیدن، اعمال هدفمند و همچنین در رفتارهای فضیلت مدار مانند عدالت، امانت داری، حقیقت‌جویی، تسلیم شدن در برابر حق و مبارزه با باطل مشاهده و از انسان سر می‌زند؛ بنابراین همه فضائل ذکر شده بستگی به سلامت روان دارد.

بیماری روحی و روانی انسان را از حد و حالت اعتدال خارج می‌کند که عصبانیت، ظلم و تعدی، خود محوری، سستی، اضطراب، خودخواهی، حیرت، ترس، خود پسندی، حسادت، طمع، کینه و دیگر رذائل اخلاقی همه نشان از بیماری‌های روحی و روانی انسان دارد که قرآن کریم ریشه و پایه همه این رذائل را جهالت بیان می‌کند؛ وقتی انسان گرفتار جهل فزاینده‌ای شد این جهل خودش را در مدل رفتارهای آدمی بروز و ظهور می‌دهد.

این فراز از دعا می‌خواهد به انسان‌ها یادآوری کند که با وجود سلامت جسمی ممکن است به بیماری روحی و روانی مبتلا باشند هر چند یک رابطه تنگاتنگی میان سلامت روح و جسم وجود دارد همانگونه که پژوهش‌های علمی نیز نشان داده ریشه و علت بسیاری از ناتوانی‌های جسمی مربوط به نابسامانی‌های فکری و عاطفی انسان می‌شود. امروز ثابت شده بسیاری از بیمارهای قلبی، گوارشی و … ناشی از دلهره‌ها و ناراحتی‌های فکری است. وقتی سخن از سلامت به میان می‌آید می‌بینیم که در ادبیات دینی اسلام بیش از اینکه به سلامت جسم بپردازد به سلامت روح پرداخته است زیرا بین سلامت جسم و روح یک رابطه تنگاتنگی وجود دارد.

امیرمومنان علی (ع) می‌فرمایند عملکرد انسان‌ها از مشکلات مردم کارگشایی و گره گشایی نمی‌کند مگر آنکه آدمی با یک روح و روان پاک عملی را انجام دهد؛ زمانی که انسان با یک نیت پاک عاشقانه و مشفقانه کاری را انجام می‌دهد همه رفتارها و عملکرد او در جهت گره گشایی و خدمت رسانی به مردم انجام می‌شود.

همچنین در کتاب شریف بحارالانوار از امام صادق (ع) چنین نقل شده که حضرت فرمودند همانگونه که برای جسم شش حالت با عنوان صحت، مرض، حیات، موت، خواب و بیداری وجود دارد برای روح انسان نیز این شش حالت وجود دارد، همچنین فرمودند دانش بیانگر حیات، جهالت نشانه مرگ، شک و تردید حاکی از بیماری، یقین نشان از سلامت، غفلت بیانگر خواب و اجتناب از لغزش‌ها نشانه بیداری انسان است.

این کلام حضرت نشان از آن دارد که روح و جسم ارتباط عمیق و تأثیر متقابلی با یکدیگر دارند طوری که بیماری هر یک می‌تواند سبب بیماری دیگری شود برای همین زمانی که می‌فرمایند اَللّهُمَّ اشْفِ کُلَّ مَریضٍ مراد همه بیماری‌های روحی و جسمی است.

انسانی که گرفتار جهل است در اصل حیاتی نباتی دارد و اگر بخواهد از این نوع حیات خارج شود باید به دنبال علم و دانش برود پس زمانی که می‌فرمایند اللهم اشف کل مریض، مقصود آن است که انسان از خداوند هدایت، علم و دانش درخواست کند تا به بواسطه آن علم از جهالت و نادانی نجات یابد؛ بنابراین زمانی که ابواب علم به روی انسان گشوده می‌شود آدمی حیات پیدا می‌کند.

بارالها؛ شک و تردید را از وجود انسان دور کن تا روح او گرفتار دودلی نشود، بارالها؛ یقین و باور را در وجود انسان شکوفا کن تا روح و روان آدمی در کمال سلامت قرار گیرد، بارالها؛ پرده‌های غفلت را از وجود انسان کنار بزن تا گرفتار غفلت و مبتلا به خواب ماندگی و عقب افتادگی نشود، بارالها؛ هوشیاری را نصیب انسان کن تا همواره بیدار باشد تا بتواند حقایق و واقعیت‌ها را آنچنان که هست درک و دریافت کند؛ همه این شش امر ارتباط متقابل با یکدیگر دارند و هر کدام با بخشی از سلامت روح و روان آدمی مرتبط است.

کد خبر 5187932

منبع: مهر

کلیدواژه: دعا و نیایش دعای روزهای ماه رمضان ماه مبارك رمضان ماه مبارك رمضان قرآن کریم دعای روزهای ماه رمضان فعالیت های قرآنی قرآن ماه رمضان ۱۴۰۰ روز قدس نمایشگاه مجازی قرآن کریم محمد علی انصاری روز جهانی قدس دعا و نیایش اوقات شرعی فلسطین سلامت روان روح و روان سلامت روح سلامت جسم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۵۵۰۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش مهم حمایت والدین در سلامت روانی و احساسی فرزندان

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: همه ساله یکم تا هفتم اردیبهشت‌ماه با هدف جلب همکاری‌های بین بخشی در راستای ارتقای سلامت جامعه به نام «هفته سلامت» نامگذاری می‌شود.

امسال با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر افزایش مشارکت مردم و بر اساس برنامه‌ها و اولویت‌های وزارت بهداشت، «سلامت خانواده با مردمی سازی» به عنوان شعار محوری هفته سلامت انتخاب شده است تا مفاهیم اساسی و وظایف جمعی در جهت تحقق پوشش همگانی سلامت تبیین شود.

با توجه به اینکه چهارمین روز از هفته سلامت با عنوان «سلامت خانواده و سلامت روانی اجتماعی» نامگذاری شده است در گفت‌وگو با دکتر پریسا قاسمی متخصص اعصاب و روان و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد به بررسی نقش خانواده‌ها در سلامت روان جامعه پرداختیم.

متخصص اعصاب و روان و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه سلامت خانواده نقش بسیار مهمی در سلامت روان جامعه دارد، گفت: امنیت و سلامت محیط خانواده می‌تواند تأثیر مثبتی بر روحیه اعضای خانواده داشته باشد و این تأثیرات مثبت به جامعه منتقل می‌شوند.

روابط میان والدین و فرزندان؛ اساس سلامت روانی اعضای خانواده

قاسمی با تاکید بر اینکه روابط میان والدین و فرزندان اساس سلامت روانی اعضای خانواده را تشکیل می‌دهند، افزود: تأمین سلامت روانی افراد خانواده سهم به سزایی در تأمین و حفظ سلامت روان جامعه دارد و عدم تأمین سلامت روان خانواده می‌تواند آسیب‌های شدیدی بر پیکره جامعه وارد کند.

متخصص اعصاب و روان دانشگاه علوم پزشکی گناباد به لزوم آشنایی تمامی اعضای خانواده با مهارت‌های زندگی برای ایجاد و حفظ سلامت روان در خانواده اشاره و تصریح کرد: یکی از مخاطرات کنونی در محیط‌های خانواده، خودکشی در میان کودکان و نوجوان است که والدین نقش کلیدی در پیشگیری از آن دارند.

قاسمی از والدین خواست تا ضمن فراهم کردن فرصت ابراز وجود به فرزندان با آنها درباره احساسات و مشکلاتشان صحبت و گفت‌وگو کنند که این مساله در حفظ سلامت روانی خانواده نقش مؤثری دارد.

وی افزود: والدین باید به تغییرات رفتاری، افسردگی، اضطراب و سایر نشانه‌های هشدار دهنده فرزندان خود توجه تا آنها احساس حمایت و دلگرمی از سوی والدین را دریافت کنند.

متخصص اعصاب و روان با بیان اینکه صحبت در مورد خودکشی، کناره‌گیری از ارتباطات اجتماعی، نوسانات خلقی و استفاده یا افزایش مصرف الکل یا مواد مخدر ممکن است نشانه‌هایی از در معرض خطر خودکشی بودن فرد باشد، اظهار کرد: در کنار صحبت والدین، باید از مشاوره با متخصصان روانپزشکی و روانشناسی برای ارزیابی و درمان مشکلات عمیق‌تر استفاده کرد.

قاسمی با تاکید بر اهمیت ایجاد محیطی امن و بدون خشونت در خانه خاطرنشان کرد: ورزش، فعالیت‌های بدنی و تفریحات مناسب می‌تواند به بهبود سلامت روان خانواده کمک کند.

وی با بیان اینکه حمایت عاطفی مداوم اعضای خانواده به یکدیگر در سلامت روان خانواده مهم و ضروری است از والدین خواست تا همیشه با آرامش و حمایت از فرزندان به حرف‌های آنها با توجه کامل گوش دهند و از قطع کردن حرف‌های فرزندان (حتی اگر غیرمنطقی یا اغراق‌آمیز بود)، سرزنش کردن، تحقیر یا نادیده گرفتن احساسات و نگرانی‌های آنها خودداری کنند که این حمایت والدین تأثیر بسزایی در سلامت روانی و احساسی فرزندان دارد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه این توصیه‌ها جایگزین کمک حرفه‌ای متخصصین روانپزشکی و روانشناسان نمی‌شود، گفت: خانواده‌ها در زمان‌های بحرانی می‌توانند از طریق ارتباطات‌های تلفنی و اینترنتی با کارشناسان مداخله در بحران تماس بگیرند.

قاسمی خاطرنشان کرد: سامانه گویا ۰۲۱۴۰۳۰ وزارت بهداشت، مشاوره تلفنی ۱۴۸۰ سازمان بهزیستی، سامانه ۱۲۳ اورژانس اجتماعی، سامانه ۱۵۷۰ ویژه دانش آموزان، خط مداخله در بحران در بیمارستان روزبه تهران به شماره ۵۴۴۶۷۰۰۰ و عنوان ره آوا و سامانه چت نوشتاری به آدرس https://irancrisisline.org/get-help/text از مهمترین راههای ارتباطاتی ایجاد شده برای رفع مشکلات سلامت روان خانواده‌ها است.

کد خبر 6086181

دیگر خبرها

  • پایش سلامت روان در کشور؛ دومین اختلال روانی درمیان ایرانیان چیست؟
  • پایش سلامت روان ایرانی ها/ رتبه افسردگی در کشور
  • اعلام نتایج پایش سلامت روان ایرانی ها/ رتبه افسردگی در کشور
  • اعلام نتایج پایش سلامت روان ایرانی ها/ وضعیت افسردگی در کشور
  • اعلام رسمی نتایج «پیمایش ملی سلامت روان» در ابتدای تابستان
  • خانواده سالم و منسجم، محور سلامتی
  • همه چیز درباره انگ اجتماعی
  • اجرای طرح خانواده سالم در ۳۶۰۰ مرکز بهداشت | خانواده‌ها در این طرح چه آموزش‌هایی می‌بینند؟ | انجام غربالگریِ روان برای متقاضیان
  • منشاء بسیاری از بیماری‌های جسمی را در روان خود پیدا کنید
  • نقش مهم حمایت والدین در سلامت روانی و احساسی فرزندان