Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-25@12:03:22 GMT

رسانه و جهان های پنهان دنیای اسلام

تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۹۳۹۰۷

رسانه و جهان های پنهان دنیای اسلام

جهان اسلام امروز با بحران های متعدد روبروست؛ از جنگ های بی پایان داخلی و برادرکشی تا دخالت بیگانگان. اما آن چه می تواند کورسویی از امید رقم بزند، افزایش آگاهی عمومی از طریق ارتباط رسانه ای مسلمانان با یکدیگر در جهت بازگشت تعادل به مناطق اسلامی است. 

خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی: عید سعید فطر فرارسیده است، عیدی که مسلمانان پس از یک ماه روزه و عبادت خداوند، آن را جشن می گیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما در این میان -در همین روزها- بسیاری از مناطق مسلمان نشین صحنه رخدادهایی تلخ و ناراحت کننده است.

 

شاید قابل باور نباشد که با وجود رسانه های متعدد و شبکه اجتماعی، وضعیت بسیاری از این مناطق اسلامی همچنان از دید افکار عمومی جهان پنهان مانده است. نقاطی که  اتفاقا حجم اخبار سیاسی درباره آن ها بسیار است اما از خلال این اخبار نمی توان به وضعیت اکوسیستم آن مناطق پی برد. مثلا افغانستان. کشوری که سال هاست تحولات سیاسی و نظامی آن، بخش مهمی از خبرها را به خود اختصاص داده اما به سختی می توان به واقعیت اوضاع در این کشور اشراف پیدا کرد. این که سال ها پس از حمله آمریکا به افغانستان برای نابودی طالبان، استقرار دولت و نیروی نظامی افغانی و برگزاری صدها نشست صلح، این کشور هر روز محمل تلخ ترین حملات تروریسی بر ضد مردم مسلمان بی پناه است. یا این که چه افراد و گروه هایی از تداوم جنگ و ناآرامی در افغانستان سود می برند؟ کاسبان واقعی برادرکشی در این سرزمین چه کسانی هستند و چه زمانی قرار است این کشور روی صلح و آرامش را ببیند!؟

 

وضعیت افغانستان، مشتی نمونه خروار بسیاری از نقاط جهان امروز ماست. نقاطی که سال هاست صحنه درگیری و منازعه بی پایان گروه های درگیر داخلی و خارجی اند اما هنوز مشخص نیست چه جریان هایی از این جنگ بی پایان سود می برند؟ ناگفته پیداست جنگ با فروش اسلحه ارتباطی تنگاتنگ دارد. هر چه جنگ بیشتر، نیاز به سلاح بیشتر. این جاست که پای بسیاری از خارجی ها به منازعات داخلی بازمی شود. از تولیدکنندگان رسمی اسلحه مثل دولت ها تا دلالان بین المللی که هر ساله از تداوم منازعه در نقاط مختلف جهان، سود فراوانی کسب می کنند. نکته تکان دهنده این که بسیاری از این کاسبان جنگ، سلاح های خود را نه تنها در برهه جنگ، بلکه در دوران صلح و با شگرد ایجاد احساس ناامنی می فروشند. با تحریک کشورها و ایجاد ترس از احتمال قریب الوقوع آغاز جنگ.

 

حال این پرسش مطرح می شود که رسانه ها در این میان چه نقشی بازی می کنند؟ چگونه می توان تصور کرد رسانه های بزرگ جهان با ارتباطات گسترده در نهادهای قدرت از چنین رخدادهایی بی خبر بمانند. این جاست که باید به گونه ای دیگر به مناسبات قدرت و رسانه نگریست. این که نهادهای رسمی و غیررسمی قدرت در جهان چگونه از رسانه در جهت تحقق اهداف خود بهره می برند. تامین مالی رسانه ای با گستره جهانی به سادگی امکان پذیر نیست مگر آن که حمایت های لازم از آن صورت گیرد. و هر حمایت به معنای انتظاری است که رسانه باید آن را محقق کند.

 

در سال های اخیر البته با شکل گیری شبکه های اجتماعی و گسترش آن در میان مردم، این امیدواری به وجود آمده که بتوان صداهای متفاوتی از جهان شنید. گرچه در این زمینه نیز اما و اگرهایی وجود دارد که پرسش هایی را پیش می کشد اما به هر روی این راه ارتباطی میان مردم جهان می تواند زوایایی تازه از رخدادهای بومی را در عرصه جهانی عرضه کند. شاید زمان آن رسیده که مردم مسلمان، پیش و بیش از رسانه های بزرگ، تصاویری از واقعیت زندگی خود ارائه کنند تا مگر جهان های پنهان اندکی پیداشوند.

 

جهان اسلام امروز بیش از هر زمان دیگر با بحران روبروست. از جنگ های بی پایان داخلی تا دخالت بیگانگان در روابط کشورهای اسلامی. چالش هایی که بعید به نظر می رسد اصلاح آن ها با اجماع دولت ها به نتیجه برسد. بر این اساس آن چه هنوز می تواند کورسویی از امید برای جهان رقم بزند، افزایش آگاهی عمومی از طریق ارتباط مسلمانان با یکدیگر و شکل گیری تعامل مردمی برای بازگشت جهان اسلام به مدار تعادل است.   

 

 

پایان پیام/14

منبع: شبستان

کلیدواژه: مسلمانان افغانستان رسانه جهان اسلام رسانه ها بی پایان سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۹۳۹۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود /یک مورخ باید شجاع باشد و از پروپاگاندای رسانه‌ای نترسد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حجت‌الاسلام و المسلمین مرتضی اشراقی صبح دیروز در مراسم رونمایی از کتاب «چالش‌های تاریخی» با تقدیر از عباس سلیمی نمین به خاطر تألیف این کتاب، گفت: امروز با توجه به گسترش فضای رسانه‌ای و مجازی و به تبع آن، خبررسانی و انتشار اخبار در این فضا و اثرگذاری آن بر روی افکار عمومی، حقایق وقایع در بعضی از اوقات به صورت وارونه نمایش داده می‌شود و در واقع قلب حقیقت پیش می‌آید و بالتبع آن تحریف در یک واقعه رخ می‌دهد.

آنگونه که جماران روایت کرده، نوه امام خمینی(س)، با اشاره به برنامه‌ریزی معاندین انقلاب برای تحریف اندیشه‌های حضرت امام، تأکید کرد: امروزه متأسفانه شاهد آن هستیم که زندگی شخصی، سیاسی و اجتماعی حضرت امام به صورت هدفمند تحریف شده و به جامعه عرضه می‌شود. نمونه‌های بسیاری را هم در شبکه‌های مجازی و هم رسانه‌های معاند شاهد هستیم.

وی با بیان اینکه امروز بسیاری از ابعاد شخصیت حضرت امام همچنان ناشناخته است، افزود: در واقع نسل کنونی انقلاب، به خصوص نسل نوجوان و جوان، امام را به درستی نمی‌شناسند و عظمت امام را درک نکرده‌اند. لذا وظیفه همه ماست که امام را، همان امامی که فی الواقع بودند، معرفی کنیم و نگذاریم منحرفان و مخالفان نظام، امام را تحریف کنند. در اینجا وظیفه یک مورخ جلوگیری از تحریف چنین شخصیتی است.

اشراقی با تأکید بر اینکه یک مورخ باید شجاع باشد و از پروپاگاندای رسانه‌ای نترسد، اظهار داشت: تحریف امام، تحریف انقلاب و تحریف جمهوری اسلامی و تحریف اسلام ناب محمدی(ص) است. رهبر معظم انقلاب بارها فرمودند که در مقابل شبیخون‌های فرهنگی دشمن باید برنامه داشت چون آنان نیز با برنامه و هدفمند هجمه فرهنگی انجام می‌دهند. به همین دلیل ما نیز باید برنامه داشته باشیم و یکی از مهمترین کارهایی که ما می‌توانیم در مقابل هجمه فرهنگی دشمن انجام دهیم، «جهاد تبیین» است؛ جهاد تبیین در خصوص انقلاب، امام و دفاع مقدس.

وی تأکید کرد: یکی از وظایف مهم مورخ «جهاد تبیین» است؛ تبیین حقیقت انقلاب و نظام و اینکه عده ای از معاندین در فضای رسانه‌ای و فضاهای مجازی با هزینه‌های فراوان به دنبال تطهیر رژیم فاسد پهلوی هستند. این گروه به دنبال وارونه نشان دادن حقیقت هستند؛ اینجاست که باید مورخ جلوی این تحریف آشکار تاریخی را بگیرد و نگذارد استکبار رسانه‌ای به اهداف خود برسد.

نوه امام خمینی(س)، یادآور شد: تا کنون چندین مستند برای تحریف انقلاب و امام توسط رسانه‌های بیگانه ساخته شده است. ما چقدر توانسته‌ایم پاسخ آنان را بدهیم؟ چقدر در جهاد تبیین موفق بوده‌ایم؟ چند مستند موفق در پاسخ به شبهه‌افکنی بیگانگان درست کرده‌ایم؟ مراقب باشیم که دشمن با برنامه به جنگ انقلاب آمده است و ما هم باید برنامه داشته باشیم.

وی با بیان اینکه وظیفه یک مورخ «تبیین حقایق» است، افزود: تاریخ‌نگاری یک هنر است و مورخ یک هنرمند که با قلمش هنر خود را به منصه ظهور می‌رساند و قلمی که جلوی تحریف را بگیرد و در جهت تبیین حقایق به نگارش در آید، «قلم مقدس» است.

اشراقی با اشاره به آیه ۷۱ سوره آل عمران، گفت: امروز دشمنان قسم خورده انقلاب برای هجوم فرهنگی به کشور، به صورت آگاهانه و هدفمند اندیشه‌های امام را تحریف می‌کنند. امروز شاخص و ملاک حقیقت اندیشه‌های حضرت امام، رهبر معظم انقلاب هستند و یک مورخ انقلابی وظیفه دارد برای جلوگیری از تحریف اندیشه‌های امام به شاخص و ملاک رجوع نماید و نگاه به کلام رهبری داشته باشد.

وی یادآور شد: امام خمینی(س) ۲۵ دی ماه ۶۷ در نامه‌ای به سید حمید روحانی نوشتند و او را مکلف به تدوین تاریخ انقلاب کردند. برای جلوگیری از تحریف تاریخ انقلاب، امام در این نامه می‌فرمایند «شما به عنوان یک مورخ باید توجه داشته باشید که عهده‌دار چه کارِ عظیمی شده‌اید. اکثر مورخین، تاریخ را آن گونه که مایلند و یا بدان گونه که دستور گرفته‌اند می‌نویسند، نه آن گونه که اتفاق افتاده است... از شما می‌خواهم هر چه می‌توانید سعی و تلاش نمایید تا هدف قیام مردم را مشخص نمایید... شما باید نشان دهید که چگونه مردم، علیه ظلم و بیداد، تحجر و واپسگرایی قیام کردند و فکر اسلام ناب محمدی(ص) را جایگزین تفکر اسلام سلطنتی، اسلام سرمایه داری، اسلام التقاط و در یک کلمه اسلام آمریکایی کردند».(صحیفه امام، جلد ۲۱، صفحه ۲۳۹)

نوه امام خمینی(س)، با بیان اینکه مقام معظم رهبری در مسیر حضرت امام دستور به جهاد تبیین داده‌اند، اظهار داشت: ما امروز می‌بینیم در رسانه‌های معاند، هدف اصلی قیام مردم که رسیدن به استقلال سیاسی، نظامی و اجتماعی بوده است را قلب‌گونه تفسیر می‌کنند. امروز کدام کشور مانند جمهوری اسلامی ایران است که از لحاظ سیاست خارجی و نظامی، کاملا استقلال داشته و وابسته به بلوک شرق و غرب نباشد؟! تبیین چنین مسأله‌ای وظیفه همگانی و به خصوص خواص است.

وی حضرت زینب(ع) را بزرگترین جهادگر تبیین تاریخ اسلام دانست.

اشراقی در پایان سخنان خود به مساله روز جهان اسلام، فلسطین پرداخته و گفت: تاریخ را مورخین نمی‌سازند؛ بلکه تاریخ‌سازان می‌سازند. امروز مردم مظلوم و سرافراز غزه تاریخ‌ساز یک حماسه عظیم هستند؛ حماسه پیروزی خون بر شمشیر، حق بر باطل و نور بر ظلمت؛ و بر مورخین فرض است که وقایع دردناک غزه را بدون کوچک‌ترین تحریف به رشته تحریر در آورند. مورخ یک جهادگر تبیین است و هرگز نباید از پروپاگاندای رسانه‌ای بترسد و مهمترین ویژگی یک مورخ شجاعت است و شجاعت او اثر مستقیم بر قلم او دارد.

اشراقی در پایان تأکید کرد: متأسفانه در بحث جهاد تبیین برای جلوگیری از تحریف تاریخ انقلاب در فضای مجازی مناسب عمل نکرده‌ایم و باید با برنامه‌ریزی دقیق و مدون بتوانیم این کم‌کاری را جبران کنیم.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899389

دیگر خبرها

  • نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود
  • هوشمندسازی به خوبی در شهر تهران پیش نرفت/ آینده جهان به سمت تکنولوژی و فناوری است
  • روایت رسانه‌های پاکستانی از دستاورد‌های اولین سفر رئیس جمهور به اسلام آباد
  • نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود /یک مورخ باید شجاع باشد و از پروپاگاندای رسانه‌ای نترسد
  • مادورو: کشورهای ائتلاف بولیواری خواهان جهان چندقطبی هستند
  • نگاهی به زندگی پربرکت آیت‌الله العظمی بروجردی
  • فیلم| ساخت یکی از ۴ پروژه‌‌ برتر جهان توسط مهندسان ایرانی
  • صهیونیست‌های پنهان‌شده در یک خانه شکار نیروهای لبنانی شدند
  • شما ایرانی‌ها پادشاه جهان اسلام و شیر خاورمیانه هستید + فیلم
  • دشمنان وحدت و تقریب امت اسلامی را هدف گرفته اند