Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-04-25@11:48:32 GMT

بلاتکلیفی ۶۵ درصدی احکام برنامه ششم توسعه

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۱۰۵۹۷

بلاتکلیفی ۶۵ درصدی احکام برنامه ششم توسعه

سناریو محور نبودن برنامه ششم توسعه در کنار ضعف مدیران اجرایی در تحقق این برنامه و نیز وجود هرم معکوس تصمیم گیری و تصمیم سازی در کشور از جمله عوامل عدم تحقق برنامه ششم توسعه است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از شبکه خبری تهران نیوز، موضوعات و چالش‌های اقتصادی همواره از موضوعات مورد علاقه کاندیداهای ریاست جمهوری بوده که به نوعی با توجه به شرایط اقتصادی کشور ما در اولویت پرداختن و برنامه ریزی قرار دارد علاوه بر اینکه مردم نیز از شنیدن برنامه‌های اقتصادی و شکوفایی رشد اقتصادی و کاهش تورمی که بر زندگی و معیشت آنها تاثیرات سوئی گذاشته همواره استقبال می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما از جمله اولویت‌های اقتصادی کشور معیشت، مهار تورم، اشتغال، تولید و رشد اقتصادی، مسکن و ساماندهی بازار ارز و نقدینگی را می‌توان نام برد که در صدر موارد اقتصادی کشور در شرایط فعلی قرار دارد. در حال حاضر تورم اقتصادی در کشور به میزان ۳۸.۹ درصد رشد داشته است.

عدم تحقق احکام اقتصادی برنامه ششم توسعه

از سویی به جز در سال ۹۵ در هیچ یک از سال‌های دهه ۹۰ رشد اقتصادی در نظر گرفته شده با میانگین ۸ درصد محقق نشده و حتی در سال‌هایی این رشد اقتصادی روند منفی را نیز به خود دیده است. این در حالی است که براساس برنامه ششم توسعه باید سالانه ۸ درصد رشد اقتصادی داشته باشیم و تولید کالا و خدمات ۸ درصد افزایش یابد اما در یک دهه اخیر این میزان تحقق رشد اقتصادی محقق نشده است.

نرخ سرمایه گذاری نیز بر اساس برنامه ششم توسعه باید به طور سالانه به ۲۱.۴ درصد می‌رسید اما در کل ۱۰ سال اخیر روندی نزولی و منفی داشته است. متوسط نرخ تورم نیز که نشان دهنده قدرت خرید مردم است باید در برنامه ششم توسعه ۸.۸ درصد برسد اما اکنون به ۳۸.۹ درصد رسیده است و این دو از هم فاصله بسیاری دارند و این نشان دهنده کارکردهای منفی اقتصاد کشور است.

تحقق تنها ۳۵ درصد احکام برنامه ششم توسعه

به این ترتیب و براساس گزارش دیوان محاسبات در خصوص عملکرد قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه کشور، تنها ۳۵ درصد احکام این برنامه کاملاً تحقق پیدا کرده و در ۶۵ درصد احکام، اهداف قانون گذار به صورت ۱۰۰ درصد محقق نشده است.

حسین محمودی اصل، کارشناس اقتصادی در این خصوص به تهران نیوز گفت: در کشور ما برنامه نویسان غیر عملیاتی بسیار خوبی وجود دارد و برنامه‌های نوشته شده اغلب بسیار شیرین، گوارا، لذت بخش و رویایی است در حقیقت ما استاد تبدیل آرزوها به برنامه هستیم درحالی که نیاز به تغییر است و به جای آرزو باید واقعیت‌ها به برنامه تبدیل شود.

وی مهم‌ترین مسئله مورد نیاز در این زمینه را در کنار واقع بینی استفاده از نظرات کارشناسان مستقل دانست و افزود: نباید خروجی‌ها براساس کارشناسی سفارشی شده باشد و نظرات کارشناسی به صورتی مطرح شود که تنها توجیه تصمیمات باشد چراکه عامل مشکلات کشور هرم معکوس تصمیم گیری و تصمیم سازی است و باید واقع بین بود و به دنبال تبدیل آروها به قانون نبود.

برنامه‌ها باید سناریو محور باشد

این کارشناس اقتصادی با تاکید بر این‌که برنامه‌های ما باید سناریو محور باشد، عنوان کرد: از لحاظ اقتصادی و سیاسی ریسک‌های مختلفی همچون تحریم‌ها و درگیری‌های منطقه‌ای در کشور وجود دارد بنابراین چنین کشوری نیازمند سناریو است و این سناریو باید در برنامه لحاظ شود.

وی تصریح کرد: به دلیل نبودن سناریو نمی‌توان اجرایی نشدن آنها را از مدیران مطالبه کرد و به همین دلیل نظام ارزیابی درستی در کشور وجود ندارد و از سویی نمی‌توانیم نظام مدیریتی را بر اساس توانمندی کنار هم قرار داده و مدیران توانمند را به دلیل ناهمگونی گرایش‌های سیاسی آنها در مجموعه‌ها به کار بگیریم.

۷۴ هزار طرح نیمه تمام عمرانی در کشور

محمودی اصل با اشاره به این‌که تبدیل آرزو به برنامه نمی‌تواند زمینه عملیاتی داشته باشد، اظهار کرد: ۷۴ هزار طرح نیمه تمام عمرانی در کشور وجود دارد که برای تکمیل آنها که عمدتا خدماتی هستند نیاز به بیش از ۹۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار است اما دولت برای این طرح‌ها به دلیل برنامه محور نبودن بودجه‌ای ندارد.

وی با اشاره به نواقص برنامه ششم توسعه بیان داشت: از ابتدا هم معلوم بود کشور ما به رشد ۸ درصدی نمی‌رسد و باید مقامات کشور متقاعد می‌شدند و در این زمینه واقع بین می‌بودند و در زمان مناسب با آگاهی از این موضوع آن را اعلام می‌کردند و اعلام نکردن آن خیانت در حق کشور است.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به عدم تحقق سرمایه گذاری در برنامه ششم گفت: قرار بود در برنامه ششم سالانه حدود ۱۷۸ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری اتفاق بیفتد که ۹۵ هزار میلیارد تومان از طریق بورس و بخش‌های مختلف و حدود ۵۰ میلیارد دلار از طریق جذب سرمایه گذاری خارجی پیش بینی شده بود اما این اعداد بسیار بزرگ بود و تنها ۸ درصد از این رشد اقتصادی در شرایط فعلی محقق شده است.

وی با بیان این‌که نظام مدیریتی کشور رویکرد سیاسی دارد نه اقتصادی، افزود: انقلابی گری با تندروی متفاوت است، فرد انقلابی نباید از منافع ملی هزینه کند و با اشتباه خود هزینه مردم را افزایش دهد از سویی ضرورت دارد نظام برنامه نویسی عارضه یابی شود.

به گزارش تهران نیوز، بازهم انتخابات در پیش رو است و قرار است کاندیداهای مختلفی باشعارهای مختلف و عمدتا اقتصادی خود را در معرض انتخاب مردم قرار دهند اما باید دانست تنها اکتفا به شعارهای بی پشتوانه و عوام فریب نمی‌تواند پایه‌های اقتصادی این کشور را تقویت کند و هر کاندیدایی برای شعارهای خود باید با واقع بینی به‌دنبال راهکار و نه سوءاستفاده از احساسات عمومی برای جلب آراء مردمی باشد.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: برنامه ششم توسعه سرمایه گذاری رشد اقتصادی برنامه ها ۸ درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۱۰۵۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تهیه پیش نویس سند عملیاتی تحقق شعار سال در خراسان شمالی

به‌گزارش خبرگزاری صدا وسیما خراسان شمالی؛ مرتضی بهزادفر با حضور در نخستین برنامه زنده رصد شبکه اترک در سال جاری، با بیان اینکه طی سال‌های اخیر مقام معظم رهبری نامگذاری شعار سال را با نگاه عالمانه با محوریت اقتصاد قرار داده اند، گفت: مشارکت مردم و مردمی سازی اقتصاد بسترساز جهش در اقتصاد خواهد بود.
وی افزود: براساس ابلاغ سیاست‌های کلی در هر دو مورد بر موضوعات کلیدی نظیر پیشرفت اقتصادی توام با عدالت و مردمی سازی اقتصاد به عنوان هسته‌های اصلی و نقش مردمی به صورت ویژه تاکید شده است.

تعاونی‌ها به عنوان الگوی اصلی مردمی سازی اقتصاد
بهزادفر با بیان اینکه در برنامه پنجم و ششم توسعه توجه به سهم تعاونی‌ها به عنوان الگوی اصلی مردمی سازی اقتصاد تاکید شد، اما توفیق زیادی در این حوزه وجود نداشته است، ابراز امیدواری کرد: با سیاست‌های کلان و برنامه ریزی‌هایی که اکنون در زمینه مردمی سازی انجام شده و تاکیدات مقامات عالی رتبه کشور بر تدوین سند اجرایی یکساله زمینه تحقق این مهم در استان و کشور فراهم شود.

رشد اقتصادی استان بر اساس شعار
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان به ابلاغ بخشنامه در قالب تدوین سند از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور به استان‌ها برای تحقق جهش تولید با مشارکت مردم اشاره کرد و افزود: در این برنامه بر رشد اقتصادی استان بر اساس شعار سال، شیوه‌ها و راهکار‌های مشارکت حداکثری مردم، فعالان اقتصادی و نخبگان، برنامه رشد اقتصادی، حفظ محیط زیست، حمایت از توسعه و تجاری سازی فناور‌های راهبردی، توجه به زنجیره‌های ارزش صنایع استان و توجه به نقش آفرینی پارک علم و فناوری و ظرفیت نخبگان و صنایع خلاق و... تاکید شده است.

احیای واحد تعطیل و توسعه تعاونی‌ها
وی ادامه داد: در این سند بر احیای واحد‌های راکد و نیمه تعطیل، توسعه تعاونی ها، مشارکت صندوق ها، بانک‌های خصوصی، بیمه‌ها و ابزار و شیوه‌های نوین تامین مالی و اتمام طرح‌های نیمه تمام که نقش پیشران اقتصادی در استان دارند نیز توجه ویژه شده است.

تهیه هشت بسته، محور اساسی جهش تولید در استان
بهزادفر اضافه کرد: برنامه رشد اقتصادی استان بر اساس شعار سال و همسو با سیاست‌های کلی برنامه هفتم پیشرفت و سند آمایش در برنامه اولیه پیشنهادی و عملیاتی این سازمان در قالب ۸ بسته، محور اساسی جهش تولید در استان تهیه شده است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان گفت: رویکرد سازمان برنامه و بودجه، برنامه ریزی برای انجام اقداماتی است که قابلیت اجرایی یک ساله داشته باشد تا نتیجه این اقدامات زودتر به منصه ظهور برسد.
توانمند سازی جوامع محلی در روستا‌های استان
بهزادفر در بخش دیگر سخنان خود با بیان اینکه توجه به توانمند سازی جوامع محلی در روستا‌های استان به صورت ویژه در دستورکار قرار گرفته است، افزود: ۳۰ درصد اقتصاد مردم استان وابسته به روستا است و فعالیت بخش کشاورزی برای استان یک محور مهم رونق اقتصادی و زمینه مشارکت مردم با رویکرد تحقق شعار سال است.
وی تصریح کرد:در همین راستا توسعه اشتغال و اجرای طرح توان افزایی جوامع محلی مورد توجه جدی قرار گرفته است و تاکنون سند توسعه اشتغال برای ۵۰۰ روستای استان اجرا شده است.

دیگر خبرها

  • اجرای سند توسعه اشتغال در ۵۰۰ روستای خراسان شمالی
  • تهیه پیش نویس سند عملیاتی تحقق شعار سال در خراسان شمالی
  • تاکید معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه بر توسعه صادرات در جهت جهش تولید
  • مشارکت ۴۳ درصدی خراسان رضوی در حوزه اشتغال
  • سند توسعه خراسان شمالی برای ۵۰۰ روستا عملیاتی شد
  • اجرای ماده ۶۵ احکام دائمی توسعه کشور، راهگشای تولید در منطقه آزاد ماکو
  • ۴۰ درصد معادن نیشابور فعال است
  • افتتاح نخستین طرح پیشران اقتصادی کشور با سرمایه‌گذاری «ومعادن»
  • تحقق ۱۳۱ درصدی سهم اشتغالزایی در آذربایجان شرقی
  • ابراز نگرانی سازمان ملل از بحران آب آشامیدنی در افغانستان