Web Analytics Made Easy - Statcounter

زهرا عواطفی نژاد/خبرجنوب

«نخستین ‌بار که عشق به سراغم آمد ادعای مالکیت جهان را کردم و همه‌ چیز و همه‌ کس را متعلق به خود دانستم. امروز که تهی از خودخواهی‌ ها و تصاحب‌ ها، نگاهی عاشقانه به زندگی دارم، از هر چه هست تنها مالک تنهایی خویشم و فروتنانه غیاب حضورم را اعلام می‌ کنم. این است نظام عشق؛ هیچ ‌کس نبودن!».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

و چه کسی است که این جملات را بخواند و نداند که از اوست، بس که خودش دلنشین به بازخوانی آن پرداخته و دست به دست در جهان مجازی ما می چرخد و به عشق آبرویی دیگر می بخشد. عشقی که او از آن حرف می زند در همه چیز ساری و جاری است از رنگ‌ها و نورها و طالع سعد زیستن با همسرش را در بر گرفته تا خاک و نفت و آب این مرز و بوم از همه سترگ تر و بهت آور تر، خدایی که با رنگ‌های خوش در همه تابلوهایش انگار لبخند می زند.

ایران درودی، بانوی نقاش 84 ساله ایرانی که برخی صاحب نظران، سبک او را حد فاصل میان سورئالیسم و سمبلیسم می ‌دانند و عنصر زوال ناپذیر نور را در آثار او ستایش می کنند، چنان در ترسیم شکل دیگری از زندگی، نورها و رنگ ها را به بازی می گیرد که شیوه هنر ورزیدنش را «ایران درودیسم» نام نهاده اند و خودش را «بانوی نور و بلور و آینه» مفتخر است نامش«ایران» است و وصیت کرده‌ است که روی سنگ قبرش فقط بنویسند «ایران!»، هنرمندی که «سالوادور دالی»، «آنتونیو رودریگز»، «آندره مالرو»، «فرانک الگار»، «ژان کوکتو» و احمد شاملوی خودمان او را ستوده اند اما خودش همواره و همچنان مسحور جهان اساطیری «ساندرو بوتیچلی» است و در جهان سیال و درخشنده او سیر می کند. این نقاش، کارگردان، نویسنده، منتقد ‌هنری و استاد دانشگاه تا کنون ده ها نمایشگاه انفرادی و بیش از ۲۵۰ نمایشگاه گروهی در کشورهای آمریکا، بلژیک، ایتالیا، فرانسه، سوییس، ژاپن، مکزیک، کانادا، آلمان، استرالیا، موناکو، امارات متحده‌ عربی و ایران برپا کرده است و تابلوی «جاودانه خلیج فارس» و «رگ ‌های زمین، رگ‌ های ما» در زمره کارهای درخشان اوست.

ایران درودی در کنار نقاشی های خود۸۰ فیلم مستند برای تلویزیون ملی سابق ایران ساخته است. او چندین کتاب مهم نیز منتشر کرده است که برخی حاوی آثار نوشتاری او و برخی دیگر در برگیرنده آثار نقاشی اش هستند. یکی از کتاب های او «در فاصله‌ دو نقطه» نام دارد که در واقع اتوبیوگرافی اوست و به زبانی ساده اما خواندنی مخاطب را با خود می کشد تا جایی که این کتاب را به چاپ بیست و هفتم رسانده است.
آنچه در ادامه می خوانید حاصل گفت و گویی است که در این روزهای کرونازده با ایران درودی انجام شده است. بانوی هنرمندی که در قرنطینه و محدودیت هم همچنان سرگرم آفرینش نور است.

*****

«خبرجنوب»: شما در سخنرانی ها و نوشته های خود همواره از سرنوشتی می گویید که برای خودش تلخی ها داشته است. به عنوان بانویی که نمونه و زبانزد اندیشه ای پخته و الهامات مثبت هستید این بار کمی از آن تلخی ها بگویید، تلخی هایی که ما در پس آن آفرینش نور می بینیم و آثار بدیع هنری.
درودی: تلخی و سختی جزئی از زندگی بوده و اجتناب ناپذیر است. من زندگی را بسیار دوست می دارم و به هنگام نقاشی احساس خوشبختی و شگفتی می کنم. به همین خاطر نقاشی هایم ترجمان تلخی های زندگیم نیستند.
«خبرجنوب»: برای بانویی که به واسطه نقاشی هایش شهرت دارد، تجدید چاپ یک کتابش آن هم در سبک زندگینامه به چاپ بیست و هشتم، اتفاقی است که در حوزه نشر به ندرت شاهد آن هستیم. فکر می کنید عموم مردم در این کتاب چه چیزی راجست و جو می کنند و چه چیزی می یابند؟
درودی: نمی دانم مردم در این کتاب چه می یابند اما اعتقاد دارم باز هم بستگی به شخصیت و فرهنگ خوانندگان دارد، من زندگینامه ام را نوشتم و از آن جا که نگاهم به زندگی مثبت است و آن را از موهبات الهی می دانم، خواستم زندگی نامه ام را صادقانه با هموطنان نسل جوانم در میان بگذارم، شاید راهنمایی برای آنها باشد، حال چقدر این کتاب تاثیرگذار بوده است را نمی توانم ارزیابی کنم. فقط می دانم کتاب «در فاصله دو نقطه».....! دارای نثر خوب فارسی و از طرفی بسیار تصویری است . این کتاب به زودی به صورت صوتی با صدای گرم و معجزه آسای پیام ده کردی، منتشر خواهد شد . متاسفانه کرونا باعث تاخیر خوانش کتاب شده است .
«خبرجنوب»: آیا کمال عشق در نظر شما یعنی هیچکس شدن و آیا این رنج و شکست های عاشقانه را می توان تلنگری برای سوق یافتن در این مسیر هیچکس شدن دانست؟
درودی: این موضوع بستگی به نوع نگاه انسان به عشق دارد.هیچ کس نبودن، یعنی رها شدن از خود و خود خواهی ها و من منم ها ومرحله اغاز بلوغ فکری ! مگر نه اینست که مولانا به آن رسید؟
«خبرجنوب»: آیا شما نیز بین عشق حقیقی و مجازی تفاوت قایلید آنگونه که برخی اصرار می ورزند اشعار حافظ را با رد کامل عشق زمینی به عشقی ماورایی نسبت دهند؟
درودی: من مفهوم پرسش شما را در واژه عشق مجازی یا عشق حقیقی درک نمی کنم .اما تعریف من از عشق ، عشق جدا از خودخواهی ها و چشمداشت هاست. در عشق واقعی ، انسان عاشق از عشقش سرشار شده و از معشوق طلبکار عشق نیست . واژه عشق را که نمی توان در یک مصاحبه تعریف کرد و تحویل داد، عشق موهبت الهی و درونی و جدا از هرنوع نمایش و تظاهر و ابراز است. عشق به انسان ها، یعنی انسان ها را دوست بداریم و از عیب و خطاهایشان چشم پوشی کنیم .انسان با حق انتخاب به دنیا آمده است و براساس همین انتخاب،زندگی هر یک از ما شکل می گیرد.
«خبرجنوب»: مروری بر آثار زنان هنرمندی مثل فریدا کالو نشان می دهد که زخم ها و نداشتن ها بزرگترین دستمایه هنری افرادی چون اوست .این سبک زندگی و این انتخاب بسیار فراتر و مرحله ای بسیار عالی تر از آن چیزی است که روان شناسی فردگرای امروز پیش روی ما می گذارد. مسیری که غایت آن از نظر من خلسه ای عاری از درک مفهوم دردهای مشترک و آرامشی تصنعی است اصولا با روان شناسی چقدر در آشتی هستید؟
درودی: معتقد هستم که زخم‌ها ونداشتن ها می تواند گاهی دستمایه خلق هنر باشد اما نه اجبارأ . پیشتر از همه گفته باشم 50 سال پیش که در موزه هنر های زیبای مکزیک نمایشگاه داشتم کسی اسم نقاشی به نام کالو را نشنیده بود. او از گروه نقاشانی است که دلالان هنر یک شبه راهی بازار فروش می کنند. مکزیک از قرن ها پیش تاکنون، نقاشان بزرگی داشته و دارد. حتمأ خانم کالو گرچه معروف ولی از نقاشان بزرگ مکزیک نیست. ای کاش از تلخی و سر خوردگی اواخر عمر نقاشی چون رامبراند نام می بردید و این رسیدن به تعالی مطلق را در مورد رامبراند به کار می گرفتید. مثاسفانه ما در دوره ارزش های کاذب بسر می بریم. اما در مورد سوالتان در علاقه من به روانشناسی باید بگویم اینقدر با روانشناسی آشتی هستم که در خودم به آرامش مطلق رسیده ام و خیلی با خودم آشتی هستم بنابراین اصل و اصول روانشناسی را خیلی قبول دارم زیرا بدون آن به این آرامشی که امروزه دارم نمی رسیدم.
«خبرجنوب»: زیباترین تابلوی نقاشی که تماشا کردید؟
درودی: من شانس و افتخار این را داشتم که در موزه فلورانس کار نقاش ساندرو بوتیچلی را ببینم و برای من این اثر حس محض و نگاه انسان به زندگی وزیبایی و ارزشهاست . وقتی تابلو را دیدم بی اختیار زانو زدم و به حالت سجده درآمدم. تاکنون در طول عمرم نقاشی های زیادی رادر موزه های مختلف دیده ام اما کار بوتیچلی تاثیر بسیار متفاوتی روی من گذاشت .در این اثر بوتیچلی ، همه چیز در حال حرکت است . در طول تاریخ ، معدود نقاشانی توانسته اند حرکت و بی وزنی را در نقاشی تصویر کنندو زیبایی را در حد کمال به تصویرکشند، چه می شد بار دیگر ولو شده فقط یک بار شانس دیدن این اثر را می داشتم ؟
«خبرجنوب»: کدام نقاشی خودتان را بیش از بقیه دوست دارید؟
درودی: همه آنها را دوست دارم آنها بچه های من هستند بین بچه هایم فرق نمی گذارم.چه بزرگ چه کوچک ولی فکر می کنم تابلوی «به زلالی یک عشق»که در ابعاد ۳متر در ۲ متر است و مربوط به عروسی من با همسرم است و چند سال پیش آن را به موزه هنرهای معاصر تهران هدیه کرده ام خیلی دوست دارم . این اثرم هم اکنون در گنجینه موزه هنرهای معاصر ایران نگهداری می شود . البته سال گذشته زیباسازی شهرداری «بنری « از این اثر در ابعاد عظیم را در نزدیکی خانه ام به مدت پانزده روز نصب کرد. این تابلو رنگ آبی عجیبی دارد که متاسفانه در چاپ نمی توان آن رنگ آبی را تکرار کرد ..
«خبرجنوب»: به مقوله هنر برای هنر بیشتر معتقد هستید یا هنر برای جامعه؟
درودی: من مسائل هنری را با مسائل اجتماعی تلفیق نمی کنم. از مقوله هنر هم برای شعار سیاسی یا اجتماعی اجتناب می کنم . دوره این نوع کارهاخوشبختانه مدت هاست که تمام شده است . مهم خلاقیت است که نمی باید به هر دلیل وبهانه ای محدود شود .
«خبرجنوب»: از آنجایی که عنصر نور جز جدانشدنی از نقاشی های شماست این امر نشات گرفته از کدام نگاه شما به زندگی است؟
درودی: حضور نور بیشتر از این که نشأت گرفته از نوع نگاهم باشد برخاسته از ایمانم به مفهوم مطلق نور است.
«خبرجنوب»: در مورد تابلوی جاودانه خلیج فارس می توان گفت این اثر بیش از هر چیز بیانگر حس ایران دوستی شماست . شما در جایی گفته اید که برای خلق این اثر تحت تاثیر یک شعر بوده اید کمی بیشتر در مورد این شعر صحبت کنید.
درودی: آری وطنم ایران ! صاحب یگانه و مطلق جاودانه خلیج فارس ایران ماست . گر چه ایران صاحب سرمایه و عظمت های زیادی است که من یکایک ان ها را دوست دارم ولی جاودانه خلیج فارس نگهبان و نماد قدرت ایران مابوده وجاودانه باقی خواهد ماند .
«خبرجنوب»: تابلوی دیگری دارید به عنوان « رگ های ما ، رگ های زمین » و این شاهکار هرساله با روز ملی شدن صنعت نفت به نمایش گذاشته می شود، چه حسی نسبت به تابلویی دارید که هر سال انگار با این مناسبت تاریخی ایران زنذه می شود ؟
درودی: مفتخرم که خالق این تابلو ، من هستم .
«خبرجنوب»: چه حسی شمارا وادارکرد که از زندگی در آن سوی ایران کنده شوید و به اینجا بیایید؟
درودی: پاسخ عشق به سرزمین و هویت ایرانی ام.
«خبرجنوب»: اینکه چهره های سرشناسی مانند سالوادور دالی و آندره مالرو اثارتان را ستایش می کرده اند ، چه ؟
درودی: از اینکه در قلب هم وطنانم جایگاهی دارم برایم بالاترین ستایش است . در این نکته به خصوص است که حرفه ام در درجه دوم اهمیت قرار می گیرد .
«خبرجنوب»: افکار و اندیشه های شما بیش از هر کس یادآور اشعار شاعر نازک اندیشی چون سپهری است نظر خودتان در این باره چیست؟
درودی: من معتقدم که هرکسی فقط شبیه خودش است ، نقاشی های من نه شبیه روحیه اشعار سپهری دوست بسیار ارجمندم است و نه شخص دیگری . من سپهری را به عنوان یکی از شاعر ان بزرگ عصر خودمان می دانم . شخصیت او به زلالی ومعصومیت اشعارخودش بود . لطفأ به دنبال این نوع تشابه ها نباشید . هرکسی به جز خودش شبیه شخص دیگری نیست .من خودم هستم و سهراب سپهری هم یک شاعر بزرگ که شبیه کس دیگری نیست مگر جز خودش . در طول ۸۴ سال عمر ، مسلمأ شخصیت ها و اثار هنرمندان و اندیشمندان زیادی بر من تاثیر گذارده اند . تاثیر پذیرفتن یعنی ستایش و تحسین اندیشه یا اثری که مورد قبول مان است . من نقاشی به نام «بوتی چیلی »را بسیار دوست می دارم و ستایش می کنم . ای کاش میتوانستم از این همه عشق وستایش رد پایی از اثار او در اثار خودم می دیدم .
«خبرجنوب»: جایی می بینیم که شاعری مثل شاملو با آن نگرش انتقادی نیز مجذوب شخصیت شما می شود و حتی پای شما به شعر او نیز کشیده می شود چه اندازه با تلخی هایی که در شعر شاملو و فروغ لمس می شود مانوسید؟
درودی: اینقدر مانوسم و اینقدر اشعار شعرای معاصرم را دوست می دارم که بسیار در حیاتم با شعرای بزرگ ایران از نزدیک اشنا شده ومفتخرم که هم عصر این بزرگان شعروادب ایران بوده ام.
«خبرجنوب»: با توجه به پژوهشی که در زمینه زن در ادبیات و هنر داشته اید جایگاه زن امروز را در ادبیات و هنر چگونه ارزیابی می کنید؟
درودی: در زمینه ادبیات وشعر سطح ، بالا و بسیار محکم است و بدون شک در ردیف بزرگترین نویسنده های معاصر ، سیمین دانشور را با کتاب سوگ سیاوشان می بینیم این کتاب را بیشتر از هر کتابی چندین بار خوانده و دوست داشته و دارم و خواهم داشت. فروغ را بزرگترین شاعر معاصر می دانم . زنان نویسنده و شاعران معاصر ما چیزی کمتر از مردان ندارند، گاهی از آنها هم بالا ترند .امیدوارم تعدادشان بیشتر و بیشترشده و به جایگاه و مقام بالاتری برسند.
«خبرجنوب»: آیا محدودیت ها و برخی نگاه های واپسگرایانه در کم رنگ شدن این نقش تاثیر نداشته است؟
درودی: به نظر من خیر. زیرا امروزه بزرگترین شاعر ایران در عصر حاضر فروغ است و بزرگترین نویسنده زن در عصر ما سیمین دانشور است، زنانه به مسئله نگاه نکنید،وقتی ما از زن به عنوان زن خلاق صحبت می کنیم باید نگاه مان از نظر حقوقی نسبت به زن را از خود دور کنیم. من هیچ فرقی بین شاعری مثل فروغ و احمد شاملو نمی بینم . فروغ با شعرش که می گوید : نمی خواهم سیر بمانم می خواهم به بصیرت سیری برسم، کجای مفهوم این شعرناب فروغ را می توان کم ارزش تر از اشعار مردان شاعر دانست؟ آنهایی که که ارزش ها را می شناسند و با خود صادق هستند چه زن و چه مرد می دانند که اصلا این گونه مقایسه، نادرست و بی ربط است. ما همه انسان ها ، زن و مرد مکمل یکدیگر هستیم.
«خبرجنوب»: اگر پای عشق در میان باشد عشقی چون شمس و مولانا را می ستایید یا یوسف و زلیخا را؟
درودی: بدون برو برگرد شمس و مولانارا ، من مولانا را باور دارم وگرنه بدون این باور و اعتقاد به ارامش و آشتی بودن با خودم نمی رسیدم.
«خبرجنوب»: به همسرتان و نقش او در زندگیتان بسیار کم اشاره شده کمی در مورد ایشان بگویید آیا حضور او آن عشقی را به شما ارزانی کرد که چنین در مسیر رشد و تعالی قرار بگیرید؟
درودی: کتاب «در فاصله دو نقطه...! « را در ستایش از همسرم که انسان فوق العاده ای بود نوشته ام. کدام همسری را می شناسید که در مورد ازدواجش بنویسد « بخت خوب وطالع سعد مرا، ملائک در عرش نوشته بودند» ، . من با پشتیبانی او بود که به بلوغ فکری رسیدم . او یکی از هم وطنان خوبم بود که برای زن حقی برابر با مرد قائل بود . او انسان آزاده ای بود و شخصیت استثنایی داشت . او مفهوم احترام را که تعبیر دیگر عشق است به من آموخت .
«خبرجنوب»: اگر خدا را بخواهید توصیف کنید او را چگونه ترسیم می کنید؟
درودی: سوال بسیار مهمی است، خالق این جهان هستی با کهکشان ها، و سیاره هایش ، خداوند است، خداوندی که خالق مجموعه این جهان هستی است ،یکتا و بالا ترین قدرت هستی ست . بار ها گفته و تکرار می کنم که بزرگترین آرزویم در زندگی این است که خداوند ایمان مرا به خودش بیشتر کند. همین مورچه ای که خالقش خداوند است برای من همانند کوه دماوند حکمت خلاقیتش عظیم است !
«خبرجنوب»: جهان پس از مرگ را چه؟
درودی: همان طور که در کتاب های مذهبی دنیا نوشته شده به بقای روح اعتقاد داشته و حتی آن را تجربه کرده ام .
«خبرجنوب»: و در پایان ؟
در پایان باید اعتراف کنم دو چیز را هیچکس در هیچ مقام و قدرتی نمی تواند از من بگیرد. یکی هویت ایرانی بودنم را و دیگری حرفه نقاشی ام را.

23

کد خبر 1515426

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: هنرمندان نقاشی شاعر شهر شیراز جاودانه خلیج فارس ایران درودی تلخی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۲۰۶۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتاب اولویت های پیشنهادی مجلس دوازدهم منتشر شد

رئیس مرکز پژوهش های مجلس از تدوین و انتشار از کتاب اولویت های پیشنهادی دوازدهمین دوره مجلس در این مرکز و توجه به الزامات رشد و شکوفایی اقتصادی در رویکردهای مجلس دوازدهم در این کتاب خبر داد. - اخبار سیاسی -

به گزارش گروه پارلمانی خبرگزاری تسنیم، بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی از انتشار و رونمایی از کتاب اولویت‌های پیشنهادی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در این مرکز خبر داد و با اشاره به اینکه مجلس دوازدهم از چند ماه آینده کار خود را شروع می‌کند، گفت: این مجلس می‌تواند نقشی قابل‌ اعتنا در تحقق اهداف عالیه نظام، سیاست‌های کلان و برنامه‌های توسعه کشور ایفا کند.

وی با بیان اینکه مرکز پژوهش‌های مجلس به‌عنوان عقل منفصله نهاد تقنین، در این عرصه نقشی تأثیرگذار دارد، افزود: این نقش در صورتی ایفا می‌شود که سازوکارهای لازم برای بهره گیری از دیدگاه صاحب‌نظران و خبرگان کشور درباره قانون‌گذاری در کشور ایجاد شود.

نگاهداری گفت: مرکز پژوهش‌های مجلس باید مبتنی بر نظام پژوهشی روش مند و قاعده‌مند، اولویت‌های کشور در هر عرصه را مشخص و راهبردها و رویکردهای تحقق این اولویت‌ها را تبیین کند.

وی با بیان اینکه کتاب مذکور در راستای تحقق این نقش مرکز پژوهش‌های مجلس، منتشر شده، افزود: این کتاب با تحقیق و مطالعه دفاتر تخصصی این مرکز در حوزه‌های مختلف کشور منتشر شده است.

تدوین اولویت‌های مجلس دوازدهم براساس نظرات نخبگان و مردم

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس بیان کرد: اولویت‌های پیشنهاد شده در این کتاب، حاصل مطالعات انجام شده در طول بیش از 20 سال فعالیت مرکز پژوهش‌ها بوده است. در کنار این تجربیات، از مطالعات انجام شده با عنوان پویایی شناسی ابر چالش‌های کشور نیز بهره گرفته شده‌است.

وی با بیان اینکه در تدوین این کتاب از دانش علمی کارشناسان مرکز استفاده‌ شده، گفت: تلاش کردیم تا ساختاری روش شناختی برای احصا و استنباط مسائل اولویت‌دار کشور تدوین کنیم که از سه منبع نشات گرفته است؛ نظرخواهی از نمایندگان مجلس، نظرات تخصصی کارشناسان مرکز و خبرگان بیرون از مرکز و نظرخواهی عمومی.

نگاهداری ادامه‌داد: در بخش اول پژوهشگران ما با نمایندگان مجلس که در حوزه‌های خاص صاحب‌نظر هستند، مصاحبه کرده و اولویت‌های اظهار شده از سوی آنان را، دسته بندی کردند. در بخش دوم، کارشناسان دفاتر و گروه‌های پژوهشی مرکز با همکاری خبرگان و صاحب‌نظران، در زمینه تخصصی خود، اولویت‌های پیشنهادی را جمع آوری کرده و در بخش سوم ما در قالب فرم نظرخواهی برخط، اولویت‌های مدنظر مردم را گردآوری کردیم.

وی بیان کرد: در انتخاب مسائل فرض بر آن بوده که مسائلی مطرح شود که در صورت عدم اقدام، آسیب جدی به‌دنبال خواهند داشت یا مسائلی را مدنظر قرار دادیم که در صورت توجه به آنها، برای کشور فرصت آفرین هستند.

معیارهای دسته بندی مسائل کتاب

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس تأکید کرد: دسته بندی مسائل در این کتاب براساس این پیش فرض انجام شده که انتخاب راه‌حل‌ها، با استفاده از فرصت‌های پیشرو و با تکیه‌بر سیاست‌های کلان کشور صورت خواهد گرفت.

وی ادامه‌داد: معیارهایی مانند ضرورت و فوریت مسئله، امکان‌پذیری، اهمیت از نگاه مردم و فعالان بخش مربوطه و ضرورت ورود مجلس به موضوع نیز در تعیین اولویت‌های مجلس دوازدهم، مورد توجه قرار گرفته است.

نگاهداری توضیح داد: پس از این مرحله، متخصصان مرکز پژوهش‌های مجلس، ارتباط میان اولویت‌ها و دسته بندی آنها را تحلیل کردند تا به مقولات کلان‌تر برسند. از تحلیل مضمون و رابطه این مقولات، ما به پنج هدف راهبردی دست یافتیم که می‌تواند بازتاب دهنده استراتژی و رویکرد بالقوه مجلس دوازدهم به مسائل کشور راه حل‌های آن باشد.

وی در ادامه اهداف راهبردی مدنظر در کتاب اولویت‌های پیشنهادی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی را برشمرد و گفت: اولین هدف ما ناظر به توسعه سرمایه انسانی و عدالت اجتماعی بوده است.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس توضیح داد: در دهه‌های گذشته، کشور ما عملکرد خوبی در رشد بهداشت، آموزش و پرورش، آموزش عالی و تربیت نیروی انسانی داشته است اما به‌دلیل رشد اقتصادی پایین و تحریم‌های دهه گذشته، کیفیت خدمات اجتماعی و رفاهی و سرمایه انسانی آسیب جدی دیده‌است.

ضرورت توجه به کارآمدسازی نظام تأمین اجتماعی

وی بیان کرد: از این منظر، همزمان با اقداماتی در جهت رشد و شکوفایی اقتصادی، نیازمند کارآمدسازی نظام تأمین اجتماعی، توسعه و هوشمندسازی سازوکارهای رفاه‌بان و اثربخش‌سازی سیاست‌های محرومیت زدایی و رفع فقر هستیم که این اقدامات به‌طور ویژه باید از طریق رفع موانع نهادی، کاهش هدر رفت منابع و شناسایی نظام‌مند گروه‌های هدف، برنامه ریزی و دنبال شود که دستیابی به همه این اهداف، نیازمند رشد اقتصادی و صنعتی سازی کشور است.

نگاهداری به‌ضرورت تقویت هم‌بستگی ملی و افزایش سرمایه اجتماعی براساس واقعیات تاریخی و امروزی جامعه ایران اشاره و اظهار کرد: در کنار اهمیت ذاتی هم‌بستگی ملی و اعتماد برای یک جامعه پویا، باید درنظر داشت که در سال‌های اخیر، دشمنان کشور و نظام تلاش سازمان یافته‌ای با هدف تضعیف عوامل پیونددهنده و هویت بخش ملت ایران داشته‌اند.
وی ادامه‌داد: بنابراین، تلاش مؤثر و غیر نمایشی برای حفاظت و ارتقای هم‌بستگی ملی و سرمایه اجتماعی کشور، از ضرورت‌های استراتژیک کشور در برهه کنونی است.

اهمیت ارتقای آموزش و سلامت در مجلس دوازدهم

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه آموزش و سلامت نیز در این کتاب مورد توجه بوده، گفت: برای توسعه سرمایه انسانی و عدالت اجتماعی، باید اقداماتی برای رسیدن به توسعه و تقویت نظام حفاظت از سلامت جسمی و روانی جامعه داشته‌باشیم.

وی بیان کرد: در حوزه آموزش نیز نیازمند کیفیت بخشی و ارتقای اثربخشی نظام آموزشی هستیم که این سیاست، باید همراه با افزایش سرمایه اجتماعی از یک سوء و رشد و شکوفایی اقتصادی از سوی دیگر، همراه باشد.

نگاهداری دومین هدف راهبردی در این کتاب را رشد و شکوفایی اقتصادی عنوان کرد و افزود: کشور ما به‌عنوان کشوری در حال توسعه و پیشرفت، برای رفع نیازهای داخلی و جانماندن از رقابت‌های اقتصادی منطقه‌ای و جهانی، نیازمند تمرکز جدی بر رشد اقتصادی به‌ویژه در حوزه صنعت و دانش بنیان است.

وی ادامه‌داد: همزمان با کاهش ناترازی در حوزه‌های مختلف مانند بودجه عمومی کشور، بانک‌ها و صندوق‌های بازنشستگی، نیازمند استفاده از راهبردهایی کارآمد معطوف به ارتقای ثبات و پیش‌بینی‌پذیری در اقتصاد کلان، رشد سرمایه‌گذاری و توسعه صادرات با تأکید بر مزیت‌های نسبی هستیم.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس گفت: رفع این نیاز، مستلزم به‌کارگیری بسته‌ای منسجم از سیاست‌ها با هدف حذف مداخلات ناضرور دولت، تعادل بخشی پایدار در بازارهای مختلف، توسعه تعامل‌پذیر با اقتصاد جهانی، تمرکز بر صادرات غیرنفتی، افزایش بهره وری و تقویت نظام شبکه‌ای تولید و شکوفایی محیط کسب و کار است.

مسئله منابع مشاع در کشور

وی دیگر هدف راهبردی در این کتاب را حفظ سرمایه سرزمینی و محیطی دانست و گفت: مسئله منابع مشاع در کشور، وضعیتی تراژیک و حساس است که این امر در حوزه آب، اهمیتی ویژه دارد.

نگاهداری با بیان اینکه منابع عمومی و مشترک شهروندان به‌عنوان منابع مشاع شناخته می‌شوند، افزود: در صورت عدم تعادل میان بهره برداری و حفاظت از این منابع، رو به فرسایش و نابودی می‌گذارند.

وی با تأکید بر وضعیت بحرانی مدیریت منابع آب در کشور، ادامه‌داد: منابع آب کشور، کیفیت هوا، جنگل‌ها و منابع طبیعی و همچنین کیفیت محیط کالبدی زندگی مردم را می‌توان از جمله منابع مشاع و عمومی دانست که در معرض خطر هستند.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس گفت: در ادامه راهبرد حفظ سرمایه سرزمینی و محیطی، لازم است علاوه بر توجه به مهاجرت‌های داخلی و خارجی در کشور، تمهیداتی در جهت تعادل بخشی جمعیت و منابع در راستای پراکنش متوازن ثروت‌های کشور در مناطق مختلف را مورد نظر قرار داد.

ضرورت مبارزه نظام‌مند با فساد

نگاهداری به ارتقای کیفیت حکمرانی و تقویت نهادهای مدنی به‌عنوان چهارمین هدف راهبردی مدنظر در این کتاب اشاره کرد و گفت: ما از یک سوء نیازمند مبارزه نظام‌مند با فساد در نهادهای حکمرانی و ارتقای ظرفیت و کیفیت نهادها و سیاست‌های عمومی هستیم و از سوی دیگر به تقویت نهادهای اجتماعی نیرومندی نیاز داریم که در امور عمومی مشارکت داشته و به پشتوانه حاکمیت قانون، بر امور و نهادها نظارت کنند.

وی بیان کرد: در خصوص مجلس، تقویت کارکردهای پارلمان و ارتقای نظام قانون‌گذاری و تنظیم‌های بخشی در راستای سیاست‌های کلی نظام ضرورت دارد.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس ادامه‌داد: در ساختار اداری کشور نیز نیازمند تمرکززدایی و تفکیک امور ملی و محلی با توجه به الزامات تاریخی، وحدت و مصالح ملی و عمومی هستیم.

وی توضیح داد: ضروری است که نقش دولت در امور محلی تا حد امکان به کارکرد قیمومتی تقلیل یابد و از سوی دیگر فرآیندها و سازوکارهای اداری و محلی در قالبی شفاف و تحت نظارت مردم صورت گیرد تا از شیوع فساد، حامی پروری و رابطه سالاری جلوگیری شود.

نگاهداری به‌ضرورت ارتقای قدرت ملی اشاره کرد و گفت: امنیت ملی از دو منظر داخلی و خارجی باید مورد اهتمام باشد؛ در سطح خارجی نیازمند تقویت بنیه دفاعی و بازدارندگی کشور هستیم که همزمان با آن باید به‌دنبال گسترش و تعمیق روابط خارجی و تسهیل سازوکارهای بین المللی برای تجارت و کمک به راهبرد توسعه صادرات باشیم.

وی بیان کرد: در کتاب حاضر و براساس این پنج محور کلان، اولویت‌های پیشنهادی برای دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در چهار موضوع امور اجتماعی، فرهنگی و آموزش، امور اقتصادی، صنعت، معدن و انرژی، امور زیربنایی، کشاورزی و محیط‌زیست و حوزه حکمرانی، سیاسی، امنیتی و دفاعی دسته بندی شده‌است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فان‌دایک: باید در آینه به خودمان نگاه کنیم
  • رونمایی از بزرگ‌ترین مسئله ایران و جهان که از فقر هم وحشتناک تر است
  • استطاعت ۹۸ درصد زائران حج تمتع امسال مشخص شد
  • انتشارکتاب «نقاشی قشنگ» براساس حدیثی از امام رضا (ع)
  • کتاب اولویت های پیشنهادی مجلس دوازدهم منتشر شد
  • آثار مکرمه قنبری به نمایش درمی‌آید/ قصه‌هایی از دری‌کنده
  • «امروزِ دیروز» به آرتیبشن رسید/ پرسش از نقاشی یا عکاسی؟
  • «نقاشی قشنگ» با حدیثی از امام رضا(ع) برای بچه‌ها
  • «نقاشی قشنگ» براساس حدیثی از امام رضا(ع) کتاب شد
  • برگزاری مراسم بزرگداشت شاعر معاصر زنده یاد استاد علی نظمی تبریزی