Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-25@01:33:52 GMT

آیا کتابفروشان قربانی حمایت‌های دولتی از ناشران هستند؟

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۲۱۷۰۸

آیا کتابفروشان قربانی حمایت‌های دولتی از ناشران هستند؟

محسن جوادی، معاون فرهنگی ارشاد به انتقاد برخی از کتابفروشان پاسخ داد. آنها معتقدند وزارت ارشاد حمایت‌هایی را که از ناشران دارد، از این صنف ندارد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، کُمیت سیستم توزیع کتاب در ایران سال‌هاست که می‌لنگد و با وجود تشخیص مشکل همچنان همتی برای درمان وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امروز دیگر بر همه اهالی قلم و فرهنگ و نشر مشخص و آشکار است که سیستم توزیع کتاب در ایران با کمبود ویترین روبرو است،‌ کتابفروشی‌ها در خارج از استان‌ها انگشت‌شمار‌ند و میلی به افزایش آن‌ها نیز وجود ندارد.

در شهر‌ها و در همین پایتخت نیز کتابفروشی‌ها با انواع و اقسام مشکلات اقتصادی و ... دست و پنجه نرم می‌کنند،‌ از دستفروشان کتاب که بساطشان را با انواع تخفیف‌های وسوسه انگیز مقابل کتابفروشی‌ها پهن می‌کنند و مشتریان آن‌ها را تور می‌کنند تا کمبود مشتری‌، مشکلات بیمه و مالیات و هزینه‌های آب و برق و ... .

به این روند باید بی‌مهری‌های وزارتخانه‌های دولتی و مسئولان را نیز افزود؛ مسئولانی که به نظر می‌رسد تنها در یک روز کتابگردی با این صنف مهربان هستند و در دیگر ایام نه.

همین یک‌سال پیش بود که در مقابل تمام انتقادات و گلایه‌های صنف کتابفروش از تصمیم وزارت آموزش و پرورش مبتنی بر حذف توزیع کتاب‌های درسی در کتابفروشی‌ها که تنها سود اندک و ناچیزی برای آن‌ها داشت اما در مقابل پای خانواده‌ها را به فروشگاه‌های محلی باز می‌کرد،‌ وزارت آموزش و پرورش توزیع و ثبت نام کتاب‌های درسی را پس از سالیان سال از کتابفروشی‌ها حذف و ثبت  نام و توزیع را در دستان خود گرفت. نامه‌نگاری‌های متعدد این صنف با مسئولان مختلف دولتی و کشوری نیز راه به جایی نبرد.

در سوی دیگر ماجرا تعطیلات چند هفته‌ای ستاد مقابله با کرونا که تلاش صنف برای خروج از این دستورالعمل راه به جایی نبرد، نیز ضربه‌های اقتصادی قابل توجهی به این صنف زده است؛ به گونه‌ای که با گذشت بیش از یک هفته از بازگشایی کتابفروشی‌ها هنوز رونق باز نگشته است.

به همه این مشکلات باید برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب را نیز افزود،‌ نمایشگاهی که در نخستین دوره آن در بهمن ماه برگزار شد و انتقاد قابل توجهی از کتابفروشان را برانگیخت. حالا نیز که چند روزی است نمایشگاه مجازی قرآن کریم که فروش کتاب‌های دینی و قرآنی را نیز در خود داشت،‌ به پایان رسیده مسئولان سخن از برگزاری دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب کرده‌اند‌، این بار وسیع‌تر و با اطلاع‌رسانی بیشتر. طبیعی است که مخاطبان کتاب و کتابخوانی در این اوضاع اقتصادی برای بهره اقتصادی بیشتر ترجیح می‌دهند در همان ایام از نمایشگاه و با تخفیف‌های بیشتر خرید کنند در این میان کتابفروش یا ناچار است با کاهش مشتری کنار بیاید و یا او هم همپای نمایشگاه مجازی تخفیف قائل شود.

برخی از کتابفروشان معتقدند که حمایت‌های وزارت ارشاد از ناشران به ضرر کتابفروشان تمام شده است،‌ برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب حمایتی است که وزارت ارشاد از ناشران در ایام کرونا پیش‌بینی کرده است،‌ اما در مقابل حمایت مناسبی از کتابفروشان نداشته است،‌ طرح‌های فصلی نیز بودجه چندانی را به کتابفروش تزریق نمی‌کنند. در این شرایط کتابفروشی‌های کوچک محلی رفته رفته یا رو به تعطیلی می‌روند یا تغییر کاربری خواهند داد.

 پایان بهار یا اول تابستان طرح بهارانه اجرا می‌شود 

خبرگزاری تسنیم با محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که پیشتر خبر از برگزاری دومین نمایشگاه مجازی کتاب را داده بود‌، گفت‌وگو کرده است. جوادی به تسنیم گفت:‌ ما برای حمایت از کتابفروشان تلاش داریم تا در ادامه طرح‌های فصلی حمایت،‌ طرح بهارانه کتاب را نیز برگزار کنیم اما هنوز جزئیات آن مشخص نشده است. اگر تا پایان بهار نتوانیم این طرح را برگزار کنیم حتما در اول تابستان برگزار خواهیم کرد.

وی در پاسخ به اینکه به باور کتابفروشان این طرح بودجه چندانی را تزریق نمی‌کند،‌ یادآور شد: ما پذیرای پیشنهادات این صنف هستیم تا مطرح کنند که چگونه از آن‌ها در این شرایط حمایت کنیم.

نمی‌توان نمایشگاه مجازی کتاب را برگزار نکرد. نشر نیاز به تزریق بودجه دارد

جوادی در پاسخ به انتقاد کتابفروشان نسبت به برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب گفت: ما نمی‌توانیم نمایشگاه مجازی را برگزار نکنیم؛ چون صنف ناشران نیز نیاز به حمایت دارند. ناشران کمبود نقدینگی دارند و ما برای ابقای چرخه نشر باید از انتشار کتاب حمایت کنیم.

وی ادامه داد:  برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تزریق نقدینگی به نشر است، اگر نشر نقدینگی نداشته باشد، کتابفروشی هم نمی‌تواند به فعالیت خود ادامه دهد،‌ برگشت پول از کتابفروشی به سیستم نشر به این راحتی نمی‌تواند انجام شود.

انتقاد از پیامک خانه کتاب به مشتریان کتابفروشی‌ها/ حمایت نمی‌خواهیم، نظم چرخه توزیع را برهم نزنید

 معاون فرهنگی وزارت ارشاد در پاسخ به اینکه گفته بود حمایت‌های دیگری از کتابفروشان نیز خواهیم داشت و این حمایت‌ها چیست؟ گفت: بله، برنامه‌هایی تدارک دیده شده است که جزئیات آن‌ها به زودی و پس از جمع‌بندی نهایی اعلام می‌شود.

خبرهایی از رفع مشکل کاغذ وجود دارد 

وی درباره موضوع کاغذ نیز گفت:‌ در زمینه کاغذ همچنان منتظر دولت هستیم. خبرهایی نیز از رفع احتمالی مشکل در آینده نزدیک به گوش رسیده است که باید دید تا چه حد جدی است.

بنا به گفته جوادی؛ برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب به دلیل نیاز ناشران به تزریق بودجه اجتناب‌ناپذیر است،‌ اما نباید فراموش کرد که مسیر اصلی تزریق بودجه به نشر از کتابفروشی‌ها می‌گذرد. شخص معاون فرهنگی ارشاد نیز در اطلاعیه‌ای که به مناسبت روز کتابگردی در آبان ماه سال 96 منتشر کرده است‌، می‌گوید: کتابفروشی‌ها به عنوان آخرین حلقه از زنجیره‌ نشر از اهمیت بسیاری برخوردارند؛ زیرا کتابفروشی‌ها به واسطه‌ ارتباط مستقیم با مخاطب نقطه‌ تلاقی فرایند نشر با جامعه محسوب می‌شوند. از سویی دیگر تقویت کتابفروشی به نوعی حمایت از همه‌ بخش‌های چرخه‌ نشر است؛ زیرا با رونق کتابفروشی‌ها پدیدآورندگان کتاب، موزعان کتاب و ناشران با همه‌ بخش‌های فنی زیرمجموعه‌ آنها رونق می‌یابند و در آن سو با جامعه‎ کتابخوان همراه خواهیم بود.

اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بودجه نمایشگاه کتاب سال گذشته و سال جاری را صرف توزیعه زیرساخت‌های توزیع نشر و احداث کتابفروشی در نقاط کمتر برخوردار کرده بود،‌ شاید در آینده‌ای نه چندان دور مشکلات این صنف به حداقل می‌رسیدو حالا نیز که در پایان دولت هستیم به نظر می‌رسد این بودجه‌های گاه و بی‌گاهی که در قالب طرح‌های فصلی تزریق می‌شود،‌ تنها مسکن‌هایی برای سراپا ماندن این صنف در ایام کروناست.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کتاب صنعت نشر محسن جوادی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد کتابفروشی ها کتاب صنعت نشر محسن جوادی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد کتابفروشی ها برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب کتابفروشی ها معاون فرهنگی وزارت ارشاد حمایت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۲۱۷۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«مواجهه‌ای نامتعارف با منطق هگل» در کتابفروشی‌ها

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «مواجهه‌ای نامتعارف با منطق هگل؛ با خوانشی از ملویل، مولیر، بکت» نوشته آنجلیکا نوتزو به‌تازگی با ترجمه حسین نیکبخت توسط انتشارات ققنوس منتشر و راهی بازار نشر شده است. نسخه اصلی این‌کتاب سال ۲۰۱۸ توسط دانشگاه نیویورک چاپ شده است.

آنجلیکا نوتزو نویسنده این‌کتاب، هگل‌پژوه ایتالیایی است و رویکردش نسبت به فلسفه هگل در این‌کتاب، نوآورانه خوانده شده است که به‌تعبیر مترجم اثر، حاکی از نگاه غیرمستقیم و عجیب و غریب او به هگل است. این‌نویسنده در مقدمه خود بر ترجمه فارسی کتاب، می‌گوید در تاریخ ترجمه آثار هگل به زبان‌های مختلف در سنت‌های ملی و فرهنگی متفاوت، گزینش متون برای ترجمه، همیشه نقشی چشمگیر داشته و این‌که متون هگلی به‌خصوص بر دیگر متون ترجیح داده شده‌اند، منظومه‌های گسترده‌تری را عیان می‌کند که در آن‌ها، فلسفه هگل، درون سنتی معین خوانده و تفسیر می‌شود.

مولف «مواجهه‌ای نامتعارف با منطق هگل» به‌جای رویارویی مستقیم با مقوله منطق، از مسیر فرم‌های ادبی و به‌طور مشخص، با رمان، شعر و نمایشنامه به مواجهه با منطق هگل می‌پردازد. تفاوت نوشته‌های آنجلیکا نوتزو با دیگر خوانش‌های میان‌رشته‌ای از منطق هگل، در این است که در آثار دیگر، پدیده‌های اجتماعی‌سیاسی یا فرم‌های ادبی به مدد منطق هگل و با دلالتی هگلی بازخوانی و تفسیر می‌شوند اما این‌جا منطق هگل با کمک دلالت‌های عینی، انضمامی و انسانی‌اش در پدیده‌های اجتماعی مثل بحران پیشروی در مفهوم «دوران فترت» گرامشی و در آثار ادبی مثل مساله «پایان» در «دستِ آخر» ساموئل بکت و یا مفهوم بی‌تفاوتی در «گفتگوی طبیعت و مرد ایسلندیِ» لئوپاردی خوانده می‌شود.

آنجلیکا نوتزو در مقدمه کتابش می‌گوید «به بیان موجز، ماجرا از این قرار است: این دعوی که صور منطق هگل پیکره‌های منطقی کنش‌اند به من امکان می‌دهد تا نمونه‌هایی از اعتبار آن‌ها را در رابطه با پیکره‌های به‌خصوص و واقعی کنش انسانی ارائه دهم.»

از دید هگل فلسفه نباید برای پیشبینی آینده تلاش کند بلکه وظیفه و مشغله‌اش درک زمان حال در شرایط بحرانی است؛ یعنی در برهه‌های گذار و در واقع در برهه‌های تعارض و تناقض بین صورت‌بندی‌های متفاوت زندگی و اندیشه، بین امر قدیم که دیگر نیست و امر نو که هنوز نیست. اما سوال این است که چگونه می‌توان تنش متناقضی را که روند آهسته و پیوسته‌ رشد و گسست ناگهانی و نامنتظره‌ ناشی از زایش امر نو را از هم جدا می‌کند، در قالب شناخت مفهومی ریخت و آن را زیرِ معنایی واحد تبیین کرد؟ نوتزو معتقد است پروژه‌ منطق هگل، از همان بدو امر، برآمده از نیاز به دانستن پاسخ چنین پرسش‌هایی است و بنابراین می‌تواند ابزار مناسبی باشد برای فهم اکنونِ بحران‌زده‌ و حرکت دگرگونی و تغییری که زندگی اکنون در آن غوطه‌ور است.

کتاب پیش‌رو ۲ بخش اصلی دارد که ۶ فصل را در خود جا داده‌اند. بخش اول «منطق دگرگونی نزد هگل» و بخش دوم «ساختارهای کنش: منطق و ادبیات» است. در بخش اول، مخاطب با ۳ فصل «اندیشیدن در زمانه بحران: منطق دگرگونی نزد هگل»، «از آغاز تا پایان: روش چیست؟» و «صور و پیکره‌ها» روبرو می‌شود. در بخش دوم نیز ۳ فصل «آغازها»، «پیشروی: دگرگونی‌ها» و «پایان دادن‌ها» درج شده‌اند. فصل پنجم ضمیمه‌ای با عنوان «زندگی در دوران فترت» دارد و پس از پایان فصل ششم هم «پایان به سیاق جمع‌بندی»، «ضمیمه عمومی»، «واژه‌نامه فارسی به انگلیسی»، «کتاب‌شناسی» و «نمایه» درج شده‌اند.

در قسمتی از این‌کتاب می‌خوانیم:

مساله‌ای که به‌واسطه این صورت‌بندی ( ِ کانتی) مطرح می‌شود مساله‌ای دوگانه است و می‌توان آن را به‌عنوان مساله پیشروی به فراسوی مطلق‌گرایی نظرگاه اخلاقی به سمت واقعیت اخلاقیات اجتماعی به بیان آورد. نکته مد نظر هگل این است که چنین پیشروی‌ای درون وجدان اخلاقی محض ناممکن است، چرا که این‌پیشروی مسلتزم «گذار» به اخلاقیات اجتماعی است و نهایتا خود همین گذار است (و بنابراین پیشروی‌ است که ضرورتا به فراسوی اخلاقیات محض راه می‌برد). مساله اصلی در این‌جا عبارت است از، نخست، مساله تعین امر خیر، یعنی پاسخ به این‌پرسش عملی که: «تکلیف چیست؟» _ تکلیفی که «باید»‌ به آن عمل شود؛ و مساله دوم، که مرتبط با قبلی است، مربوط است به تحقق‌یابیِ تکلیف در و از طریق کنش که، از این‌حیث، درون‌بودگی وجدان را به بیرون از خودش و به سمت تقابل با برون‌بودگی و عینیت جهان سوق می‌دهد. ناممکن بودن برآوردن هم‌هنگام این دو سویه متقابلا مرتبط، یعنی مساله کنش تکامل‌یابنده و مساله حفظ مطلق‌بودگی خودبسنده نظرگاه اخلاقی، سبب می‌شود که هگل این موضع را به عنوان موضعی متعصبانه ارزیابی کند _ به‌واقع، چنان‌که کانت بیان می‌کند، موضع [schwarmerisch شوریده‌سری]. «به‌واقع می‌توان از تکلیف به طریقی والا سخن گفت، چنین‌ لفاظی‌ای بشر را در جایگاهی رفیع قرار می‌دهد _ و قلب او را سرشار از غرور می‌سازد. اما در صورتی که پیشروی‌ای به هر گونه تعین دیگر در کار نباشد (wenn es zu keiner Bestimmung fortgeht)، [این‌سخنان] کاملا ملال‌آور می‌شود.

این‌کتاب با ۶۶۴ صفحه، شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه و قیمت ۵۸۰ هزار تومان منتشر شده است.

کد خبر 6086409 صادق وفایی

دیگر خبرها

  • ۸ اردیبهشت، آخرین مهلت ثبت‌نام حضور در بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران
  • مصلای امام خمینی (ره) تحویل ستاد برگزاری نمایشگاه کتاب تهران شد
  • مصلی امام خمینی (ره) تحویل ستاد برگزاری نمایشگاه کتاب تهران شد
  • انجام مراحل پایانی غرفه‌سازی ناشران در نمایشگاه کتاب
  • کانون پرورش فکری با چندعنوان به نمایشگاه کتاب می‌آید؟
  • «مواجهه‌ای نامتعارف با منطق هگل» در کتابفروشی‌ها
  • بهای اجاره غرفه‌ در نمایشگاه‌کتاب منصفانه یا کاسب‌کارانه؟
  • ثبت‌ نام کتابفروشی‌ ها در سامانه «بازار کتاب»
  • اعلام جزییات و ساعت بازدید نمایشگاه کتاب
  • واردات کتاب در چند قدمی ارز مبادله‌ای/ مابه‌تفاوت نمی‌دهیم