Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-25@04:25:19 GMT

105 دقیقه گفت‌وگو برای تنش‌زدایی

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۸۱۹۱۱

بلینکن و لاوروف تأکید کردند روسیه و آمریکا به‌عنوان دشمنان دوران جنگ سرد، اختلاف‌هایی جدی درباره نگاه به مسائل مهم جهانی دارند، اما امیدوار هستند که دو طرف راه‌هایی برای همکاری بیابند. هماهنگی برای دیدار جو بایدن و ولادیمیر پوتین، رؤسای جمهوری آمریکا و روسیه، در اوایل ماه ژوئن هم از مسائل مطرح‌شده در نشست ایسلند بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بلینکن در پایان این دیدار گفت: «اختلاف‌های ما بر هیچ‌کس پوشیده نیست و واشنگتن به اقدامات تهاجمی روسیه پاسخ خواهد داد، اما جهان امروز با همکاری رهبران دو کشور به مکانی امن‌تر تبدیل خواهد شد. ایالات متحده خواهان روابط قابل پیش‌بینی و باثبات با روسیه است و اینکه دو کشور برای مقابله با همه‌گیری کرونا، مبارزه با تغییرات آب‌وهوایی، محدودکردن توانایی هسته‌ای ایران و کره‌شمالی و آینده افغانستان پس از خروج نظامیان آمریکایی از این کشور می‌توانند با یکدیگر همکاری کنند».
لاوروف نیز در پس از دیدار با بلینکن در حاشیه نشست «شورای قطب شمال» در «ریکیاویک»، پایتخت ایسلند، گفت روسیه و ایالات متحده «اختلاف‌های جدی» دارند، اما در عرصه‌هایی که منافع دو کشور با یکدیگر تلاقی می‌کند، همکاری ضروری است. آمریکا و روسیه در مسئله هک سیستم نهادهای فدرال این کشور از سوی «سولار ویندز»، اتهام دخالت در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، تنش در مرزهای اوکراین و همچنین خط لوله انرژی «نورد استریم ۲» که نفت و گاز روسیه را به اروپا منتقل می‌کند، دچار اختلاف هستند.
بر اساس اظهارات مقام‌های وزارت خارجه آمریکا، مذاکره یک ساعت و 45‌ دقیقه‌ای وزرای خارجه آمریکا و روسیه چندان هم بدون تنش و اختلاف نبود و بلینکن در این دیدار باز هم بر لزوم آزادسازی «پل ولان» و «ترور رید»، دو شهروند آمریکایی از سوی روسیه تأکید کرده و علاوه بر ابراز نگرانی از استقرار نیروهای ارتش روسیه در مجاورت مرزهای اوکراین، بحث وضعیت سلامتی «آلکسی ناوالنی»، منتقد سرشناس حکومت پوتین را نیز مطرح کرده است.
تغییر  موضع  در  قبال  نورد استریم
این دیدار دوجانبه در حالی برگزار شد که برنامه دولت ایالات متحده علیه برخی کشتی‌ها و این پروژه با هدف انتقال گاز روسیه از قطب شمال به آلمان در حال اجراست؛ پروژه‌ای که جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، یکی از مخالفان جدی آن است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا نیز از مخالفان جدی این پروژه بود و با هدف جلوگیری از افزایش نفوذ روسیه بر آلمان و اروپا، تحریم‌هایی را علیه شرکت‌های حاضر در پروژه احداث این خط لوله وضع کرد و مانع از تکمیل آن شد. گفته می‌شود تقریبا 95 درصد این پروژه تکمیل شده است.
در صورت اجرای این پروژه، سالانه ۵۵ میلیارد مترمکعب گاز روسیه به آلمان منتقل خواهد شد. آنتونی بلینکن در همین رابطه اعلام کرد اگرچه آمریکا اجرای این پروژه را برای اروپا مناسب تشخیص نمی‌دهد، اما برای مناسبات خود با متحدان اروپایی‌اش و از جمله برای مناسبات خود با آلمان، اهمیت و ارزش بسیاری قائل است؛ ازاین‌رو، دولت بایدن تصمیم گرفته است تحریم‌های پیش‌بینی‌شده برای احداث این خط لوله انتقال گاز را لغو کند. این رویکرد جدید با مخالفت نمایندگان و سناتورهای جمهوری‌خواه در آمریکا روبه‌رو شد؛ آنها لغو این تحریم‌ها را عملا به سود روسیه ارزیابی می‌کنند. آنتونی بلینکن در اظهارات ماه ژانویه خود در جلسه تأیید صلاحیتش در مجلس سنا تأکید کرده بود از همه توان خود برای مانع‌شدن از اجرای این پروژه بهره خواهد گرفت. لغو تحریم‌های پیش‌بینی‌شده مربوط به پروژه «نورد استریم ۲» با استقبال روسیه و همچنین آلمان روبه‌رو شده است.
لاوروف در این دیدار موضع روسیه در قبال ایالات متحده را «بسیار ساده» توصیف کرد و گفت: «ما برای بحث و گفت‌وگو درباره تمام موضوعات بدون استثنا آماده هستیم، ولی با این فرض و برداشت که گفت‌وگو صادقانه خواهد بود و تمام واقعیت‌ها روی میز است. در واقع برای روابط ما مهم است و همان‌طورکه رؤسای جمهوری از ما می‌خواهند، باید تصمیم بگیریم که در ادامه روابط خود چه کنیم. وقتی صحبت از ارزیابی وضعیت بین‌الملل و رویکردهایمان درباره چگونگی حل آن می‌شود، بسیار اختلاف‌نظر داریم. موضع ما مشخص است؛ ما آماده‌ایم که همه مسائل روی میز را با این درک که بحث‌های ما صادقانه، واقعی و با احترام متقابل است، بررسی کنیم».
روابط آمریکا و روسیه در سال‌های اخیر تیره و پرتنش بوده و واشنگتن به دلایل مختلف از ‌جمله حضور روسیه در جنگ داخلی سوریه به سود بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه، حمایت از شبه‌نظامیان در شرق اوکراین و انضمام شبه‌جزیره کریمه به خاک خود و حملات سایبری و مداخله در انتخابات آمریکا، بیش از صد بسته تحریم‌های اقتصادی و مالی علیه مسکو وضع کرده و سیاست‌های تحریمی آمریکا و متحدان غربی این کشور در قبال روسیه ادامه دارد.
آمریکا، کشوری  غیردوست
مناسبات روسیه و آمریکا در ماه‌های گذشته پرتنش بوده است؛ برای نمونه، جو بایدن در مصاحبه‌ای که در ماه مارس درباره سیاست‌های دولت روسیه داشت، پوتین را «قاتل» خوانده بود؛ اشاره بایدن به پرونده آلکسی ناوالنی، یکی از منتقدان اصلی پوتین در روسیه بوده است. علاوه بر آن، بحران اوکراین نیز از جمله مسائلی بود که به تنش بیشتر در مناسبات دو کشور دامن زده بود.
حکومت روسیه هم در واکنش به تحریم‌های آمریکا و «تداوم سیاست ترامپ در قبال روسیه از سوی دولت بایدن»، محدودیت‌هایی اعمال کرده که باعث اختلال در فعالیت‌های سفارت آمریکا در روسیه شده است. بر اساس دستور ولادیمیر پوتین، سفارت آمریکا در هفته گذشته مجبور به کاهش ۷۵‌درصدی کارکنان کنسولی شده است. کاهش فعالیت موجب شده در این سفارت بررسی درخواست‌های صدور ویزا، فقط برای موارد بسیار ویژه و اضطراری انجام ‌شود. با این وضعیت، بازرگان‌ها، دانشجوها و دیگر روابط اجتماعی میان آمریکا و روسیه مانند ارتباط خانوادگی، امور ازدواج یا صدور گواهی تولد در حوزه صدور روادید، با مشکلاتی جدی روبه‌رو می‌شود. سفارت آمریکا در روسیه درباره اینکه آیا کارکنان دیگری از ایالات متحده برای انجام امور کنسولی استخدام می‌کند یا نه، موضع‌گیری نکرده است.
ماه گذشته ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، دستوری امضا کرد که بر اساس آن فهرستی از «کشورهای غیردوست» تشکیل شود و سفارت این کشورها، اجازه استخدام کارکنانی از روسیه و کشورهای ثالت را نخواهد داشت. این فهرست شامل کشورهای آمریکا، بریتانیا، اوکراین، لهستان و چند کشور دیگر اروپایی است، ولی ایالات متحده نخستین کشوری است که از زمان امضا، این دستور درباره سفارتش به اجرا درمی‌آید.

منبع: روزنامه شرق

منبع: ساعت24

کلیدواژه: آمریکا و روسیه ایالات متحده تحریم ها دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۸۱۹۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر کم سابقه هیات کره شمالی به تهران پس از 5 سال / معمار رابطه تجاری مسکو و پیونگ یانگ در تهران به دنبال چیست؟

به گزارش جماران، خبرگزاری دولت کره شمالی  اعلام کرد  هیاتی از پیونگ یانگ به ریاست وزیر تجارت بین‌الملل  این کشور سفر به ایران را آغاز کرد. براساس این خبر، "یون جونگ هو" وزیر روابط اقتصادی خارجی دیروز سه شنبه در رأس یک هیات ، پیونگ یانگ را به صورت هوایی به مقصد ایران ترک کرد. این خبرگزاری جزئیات دیگری ارائه نکرد. تا لحظه تنظیم این خیر، مقامات جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور میزبان هیات اقتصادی کره شمالی، این خبر را تایید یا تکذیب نکرده اند.

رفت و آمدها میان تهران و پیونگ یانگ با وجود رابطه حسنه میان دو کشور چندان زیاد نیست. براساس گزارشی که عصر ایران منتشر کرده است  آخرین بار در آگوست ۲۰۱۹، یک  هیأت عالی‌رتبه کره شمالی به ایران سفر کرد. پیش از آن نیز وزیر امور خارجه کره شمالی در سال ۲۰۱۸ با  هیأتی عازم تهران شده بود. در سال 96  یک هیئت دیپلماتیک متشکل از رئیس کل پرزیدیوم مجمع عالی خلق این کشور و جمعی از شخصیت‌های سیاسی جهت حضور در مراسم تحلیف ریاست جمهوری کشور در آن زمان به تهران سفر کرده بودند. از دیگر سفر هیئت‌های کره شمالی به ایران را می‌توان به سفر پاک کیل یون معاون وزیر امور خارجه کره شمالی به ایران در ۶ اسفند ۱۳۸۹ اشاره کرد.

 هیئت‌های ایرانی نیز دیدارهایی از کره شمالی داشته‌اند که می‌توان به سفر آقای هاشمی رفسنجانی، رئیس وقت مجلس ایران و ملاقات با کیم ایل سونگ، رهبر کره شمالی در سال 1360، سفر نخست‌وزیر وقت ایران، میرحسین موسوی به پیونگ یانگ در آبان ۱۳۶۲ و سفر آیت‌الله خامنه‌ای، رئیس جمهور وقت ایران در اردیبهشت سال ۱۳۶۸ به پایتخت کره شمالی و دیدار با مقامات بلندپایه این کشور از جمله «کیم ایل سونگ» رهبر وقت کره شمالی اشاره کرد.

تایم انگلیس اندکی پس از انتشار خبر سفر هیات کره شمالی به تهران در این باره نوشت:  خبرگزاری مرکزی رسمی کره در اقدامی که چندان مرسوم این کشور نیست با انتشار یک خبر یک جمله ای از سفر هیئت کره شمالی به سرپرستی یون جونگ هو وزیر روابط اقتصادی خارجی به تهران خبر داده است. یون در اوایل ماه آوریل به روسیه سفر کرده بود و در رسانه های دولتی به عنوان یکی از بازیگران کلیدی تجارت بین پیونگ یانگ و مسکو معرفی می شود. یون جونگ هو در کارنامه کاری خود فعالیت بر روی پرونده سوریه و نظارت بر رابطه دمشق و پیونگ یانگ را هم دارد.

در حالی که بعید است کره شمالی جزئیات بیشتری در مورد این سفر فاش کند اما ناگفته پیداست که این دو کشور که هر دو رابطه خصمانه ای با ایالات متحده دارند همکاری های نظامی با یکدیگر داشته و دارند.  کره شمالی آخرین بار در سال 2019 یکی از اعضای ارشد پارلمان خود را به ایران فرستاد.

بان کیل جو، استاد پژوهشی دانشگاه کره جنوبی در این باره به تایم می گوید: جنگ اوکراین راه را برای همکاری بین کره شمالی و ایران هموار کرده است. کره شمالی اکنون در حال اعزام یک هیئت اقتصادی است، اما این آغاز یک همکاری نظامی گسترده‌تر بین این دو خواهد بود.

ایالات متحده مدتهاست ایران و کره شمالی را به همکاری نظامی در زمینه های موشکی و هسته ای که از دهه 1980 تا دهه اول 2000 ادامه داشت، متهم کرده است. در سال های اخیر این همکاری به دلیل تحریم ها و همچنین توسعه تولید تسلیحات داخلی در هر دو کشور کاهش یافته بود.

واشنگتن ، ایران و کره شمالی را به نقض تحریم‌ها در ارسال تسلیحات به روسیه برای جنگ در اوکراین متهم کرده است. لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل در ماه جاری در جریان سفر به کره جنوبی ادعا کرده بود  که مسکو در ازای دریافت تسلیحات، به برنامه های تسلیحاتی کره شمالی و ایران کمک می کند.

جونگ پاک، مقام ارشد وزارت امور خارجه ایالات متحده در پرونده کره شمالی  این هفته در مصاحبه ای گفته بود که یکی از خطرهای موجود این است که ماهیت رابطه پیشرفته و سطح بالای کره شمالی و روسیه بتواند تسلیحات این کشور را برای گروه های دیگر در سراسر جهان جذاب کند.

سازمان جاسوسی کره جنوبی هفته گذشته هشداری نادر درباره همکاری ایران و کره شمالی صادر و ادعا کرد این احتمال وجود دارد که پیونگ یانگ بتواند به ایران در حمله به رژیم اسرائیل کمک کرده باشد.  کره جنوبی پیش از این نیز ادعا کرده بود که حماس  از سلاح های کره شمالی علیه اسرائیل استفاده کرده است.

تایم در ادامه این گزارش می نویسد که تاکنون هیچ خبر مستند و یا ادعای قابل توجهی درباره  انتقال تسلیحات بین کره شمالی و ایران در دوره اخیر منتشر نشده است. با این وجود این رسانه به نقل از کارشناسان از وجود پتانسیل همکاری نظامی میان دو طرف سخن گفته است.

لمی کیم، کارشناسان تسلیحاتی نیز مدعی شده است:  کره شمالی که از نظر انرژی تحت فشار قرار دارد می تواند از نفت ایران منتفع شود و ممکن است به دنبال دستیابی به پهپادهایی مانند پهپادهایی باشد که تهران به روسیه فرستاده است. از سوی دیگر برنامه هسته ای ایران می تواند از طریق فناوری کره شمالی تقویت شود. همکاری نظامی بیشتر بین دو کشور بسیار محتمل است.

ایران به نوبه خود بارها فروش پهپادها به روسیه را برای استفاده در اوکراین رد کرده  اما گفته است که "تعداد کمی" را قبل از تهاجم فوریه 2022 ارسال کرده است.

مسکو و پیونگ یانگ اتهامات مربوط به انتقال تسلیحات را با وجود تعداد زیادی عکس ماهواره ای منتشر شده توسط گروه های تحقیقاتی و دولت ایالات متحده که جریان تسلیحات از کره شمالی به روسیه و سپس به انبارهای مهمات در نزدیکی مرز با اوکراین را نشان می دهد، رد کرده اند.

 روسیه اخیراً از حق وتو خود در شورای امنیت سازمان ملل متحد استفاده کرد تا از تحقیق در مورد ادعای انتقال اسلحه توسط کره شمالی جلوگیری کند. این تحقیق قرار بود در چهارچوب نظارت بر تحریم های سازمان ملل متحد علیه کره شمالی انجام شود.

کو گی یون، استاد پژوهشگر مرکز آسیای دانشگاه ملی سئول، با اشاره به سفر هیئت کره شمالی، گفت: «به نظر می‌رسد که این بخشی از تلاش‌های گسترده‌تر برای ایجاد ائتلافی علیه ایالات متحده است.»

نکته ای که تاکنون مورد توجه رسانه ها درباره این سفر قرار گرفته زمان بندی آن است.  این دیدار در زمان تشدید تنش ها در خاورمیانه انجام می شود. در اوایل ماه جاری، ایالات متحده تحریم‌های جدیدی را علیه ایران در پی پاسخ نظامی مستقیم به اسرائیل اعمال کرد. قابلیت‌های پهپادی ایران، به‌ویژه نمونه شاهد، در این حمله نقش داشتند. در میان این تنش‌ها، چین بر حمایت خود از ایران تاکید کرد  که نشان‌دهنده تداوم روابط قوی دوجانبه  میان تهران و پکن است.

 

دیگر خبرها

  • انهدام دو انبار بزرگ نفت روسیه توسط پهپادهای اوکراین/ استقرار ۱۶۰۰۰ سرباز و جنگنده انگلیسی در لهستان/ چرا اوکراین فقط ۶ ماه وقت دارد؟
  • واکنش سفیر روسیه در آمریکا به کمک‌های جدید به اوکراین
  • واکنش کرملین به انتقال کمک‌های چند میلیارد دلاری آمریکا به اوکراین
  • سفر کم سابقه هیات کره شمالی به تهران پس از 5 سال / معمار رابطه تجاری مسکو و پیونگ یانگ در تهران به دنبال چیست؟
  • آخرین تحولات اوکراین | آغاز مذاکرات کی‌یف با آمریکا برای بومی سازی تولید پدافند هوایی
  • تحولات اوکراین| کاخ سفید: روند اوضاع به نفع کی‌یف نیست
  • پولی که آمریکا برای اوکراین اختصاص داده ممکن است به کی‌یف نرسد
  • آمریکا آشکارا دارایی‌های روسیه را سرقت می‌کند
  • هشدار مسکو درباره شکست تحقیرآمیز آمریکا در اوکراین
  • تحولات اوکراین| کودکان در مدارس برای جنگیدن آماده می‌شوند