Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-23@20:53:52 GMT

عوارض ثانویه کرونا در روستاهای توریستی

تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۰۵۵۱۱۴

عوارض ثانویه کرونا در روستاهای توریستی

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از دنیای اقتصاد؛ در مناطقی که قطب این هنر است،‌ در اغلب خانه‌ها می‌توان دستگاه‌های چوبی قدیمی ‌یا فلزی جدید را دید که زنان در کنار سایر امور خانه به گرداندن ماسوره مشغولند. تا اسفند ۱۳۹۸ که کرونا بر گردشگری ایران سایه نینداخته بود،‌ یکی از بخش‌های جذاب سفر بسیاری از گردشگران در روستاهای صاحب صنعت پارچه‌بافی بازدید از این کارگاه‌ها بود که با خرید همراه می‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کارگاه‌ها با حذف واسطه‌ها یکی از ابعاد مثبت گردشگری بودند که درآمد خوبی را هم برای خانوارها به همراه داشت.

شیوع کرونا و پاندمی ‌در ایران علاوه بر آنکه گردشگری را به محاق برد به تبع آن بر صنایع‌دستی نیز لطمات جدی وارد کرد و یکی از آنها هم پارچه‌بافی است‌. در همین رابطه حسین ایزدی معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری مازندران تنها خسارت کرونا به صنایع‌دستی مازندران در ماه‌های اولیه شیوع کرونا را ۴۰ میلیارد تومان برآورد کرده و گفته بود از این میزان، ۲۵ میلیارد تومان خسارت به یک هزار صنعتگر دارای پروانه انفرادی و ۱۵ میلیارد تومان به‌کارگاه‌های صنایع‌دستی فعال در استان وارد شد که می‌توان چنین نتیجه گرفت که بخشی از این پروانه‌های انفرادی به پارچه‌بافان برمی‌گردد. علاوه بر آن ایوب فلاح‌نژاد رئیس کمیسیون گردشگری اتاق مازندران هم از رکود ۷۰ درصد کسب‌وکارهای صنایع‌دستی مازندران خبر داده است. قاسم‌آباد رودسر هم یکی از روستاهایی است که در همین زمینه در دوران کرونا دچار آسیب‌های جدی شده است. شهره مهرآبادی از فعالان حوزه صنایع‌دستی و پارچه‌بافی در این منطقه است.‌ او  درباره افزایش قیمت مواد اولیه در این حوزه می‌‌گوید: قبل از شروع کرونا روستای قاسم‌آباد ثبت جهانی شد که رونق چادرشب‌بافی و ورود بیشتر زنان در حوزه را به‌دنبال داشت و همین موجب شد قیمت نخ از کلافی حدود ۳۰هزار تومان به ۷۰هزارتومان با رنگ‌بندی‌های متنوع‌ افزایش پیدا کند.

 بعداز کرونا به مرور و ماهانه قیمت‌ مواد اولیه افزایش یافت به‌طوری‌که بعد از یک‌سال و نیم از ۷۰ هزار تومان به عدد ۱۸۰ هزار تومان رسید. این فعال حوزه صنایع‌دستی با بیان این مطلب می‌افزاید: در گذشته تنها یک مغازه برای فروش مواد اولیه در روستا وجود داشت که همچنان نیز مشغول به‌کار است.

به گفته این کارشناس در روستاها و شهرهای کوچک برای هنرمندان امکان خرید مواد اولیه وجود ندارد. وی عنوان می‌کند: برای خرید از کارخانه‌ سرمایه هنگفتی نیاز است که معمولا زنان روستایی به شکل فردی توان خرید آن را ندارند، ‌همین موضوع هم باعث می‌شود سود حاصله در این زمینه به یک نفر رسیده و بافنده را با توجه به زحمت و سود اندک حاصله از ادامه کار ناامید می‌کند.

مهرآبادی درباره تاثیر کرونا روی فروش صنایع‌دستی می‌گوید: طی چندسال اخیر و حضور دوستان علاقه‌مند و دغدغه‌مند در روستایی مثل قاسم‌آباد توانستیم گردشگری را در آن توسعه دهیم و با رفع چالش‌های زیرساختی ثبت روستای قاسم‌آباد رودسر را با محوریت چادرشب‌ بافی در شورای جهانی صنایع‌دستی (World Crafts Council) داشته باشیم. اما با شیوع کرونا به یکباره گردشگری دچار بحران جدی شد و فقدان حضور آنها کاهش خرید را به همراه داشت و انگیزه هنرمندان را برای بافت کاهش داد.

او با اشاره به اینکه همین عدم ترغیب باعث شد اهداف ما که تولید محصولات با کیفیت و کاربردی بود دچار تاخیر شود، اضافه می‌کند: قبل از شیوع کرونا برای رشد کیفی سبک بافت‌ها بازارچه‌های سنتی در روستا با همراهی دهیاری‌ها و شوراهای روستا برگزار شد که هم بازخورد خوبی برای میهمان‌ها داشت و هم بافنده‌ها ترغیب به تولید با کیفیت و کاربردی شدند. علاوه بر آن به کمک دوستان و استادان دربرخی موسسه‌های گردشگری تورهای تخصصی چادرشب‌بافی با محوریت حضور در کارگاه‌های موجود در روستا و بازدید از بازارچه را داشتیم.

او درباره راهکارهایی که برای فروش صنایع‌دستی در دوران پاندمی داشته‌اند بیان می‌کند: از آنجا که شیوع کرونا در روستا‌های شمال بیشتر بود تمام فعالیت‌های حضور میهمان در روستا محدود شد جز افرادی که با رعایت شرایط از فروشگاه‌ها خرید کردند از این‌رو با ترغیب بافنده‌ها به ایجاد صفحه کاری و معرفی هنرشان در فضای مجازی تلاش کردیم فقدان حضور گردشگر را جبران کنیم. صفحه اینستاگرام یا سایت گرچه حس و حال خرید حضوری را ندارد و نمی‌تواند به ارتباط مستقیم هنرمند و علاقه‌مندان منجر شود اما از آنجا که گردانندگان این صفحات دختران و زنان جوان تحصیل‌کرده هستند می‌تواند درآمد مکملی برای خانوارها ایجاد کند و در عین حال به معرفی قاسم‌آباد برای طیف بیشتری از مردم منجر شود تا پس از واکسیناسیون عمومی شاهد حضور بیشتر گردشگران در این روستا باشیم.

او اضافه می‌کند: در عین حال پرسش اصلی ما این است که در زمان کرونا، چه کسی باید از چادرشب‌بافی حمایت کند؟آیا مثلا فرمانداری رودسر یا استانداری گیلان نمی‌توانند حداقل به عنوان یک پیشنهاد یا طی یک بخشنامه، به دهیاری‌ها، مراکز آموزشی مانند دانشگاه‌ها و مدارس، مراکز درمانی، انتظامی، تجاری یا ... بخشنامه صادر کنند که برای «دوام» کار پارچه بافی و حمایت از صنعتگران این عرصه، حداقل بخشی از رومیزی‌ها یا پرده‌های داخلی دفاتر و اتاق‌های خود را با چادرشب آراسته کنند؟ حمایت از صنایع داخلی، وظیفه همگانی است. وقتی مراکز و دفاتر عمومی آراسته به چادرشب به عنوان بافت ملی شوند، آنگاه مرکز توجه بیشتر برای ارباب رجوع خواهد بود و حمایت مضاعف از چادرشب‌بافان می‌شود. مهرآبادی و برخی اهالی در این یک سال و نیم چند ایده‌ متفاوت برای آماده کردن قاسم‌آباد برای دوران پساکرونا به اجرا گذاشته‌اند، او در این باره توضیح می‌دهد: دیوارهای روستا را با طرح چادرشب‌های قاسم‌آباد نقاشی کردیم،‌ همچنین در فصل بهار درختکاری و در زمستان زباله‌ها را جمع‌آوری می‌کنیم تا از نظر بصری روستا را زیبا کرده و در عین حال صنایع‌دستی و جاذبه‌هایش را معرفی کنیم.

او اضافه می‌کند: ما می‌خواهیم به گردشگران بگوییم روستا زنده است و در میان نازیبایی‌های ساختمان‌های بلند ما همچنان اصالت‌مان را حفظ کرده‌ایم. در تمام روستا شما می‌توانید دستگاه پاچال یا پارچه‌بافی را ببینید که در آن نقشی از سنت‌ها و فرهنگ منطقه بر آن زده می‌شود. چادرشب‌های ما ترکیبی از رنگ‌ها و طرح‌هایی است که به شکل ذهنی توسط هنرمندان زده می‌شود و درباره هر کدام زنان بافنده می‌‌توانند داستان‌شان را مطرح کنند.  گفته‌های این کارشناس صنایع‌دستی نشان‌دهنده ابتکار روستاییان برای باقی ماندن در بازار است،‌ آنها گرچه طی یک و نیم سال گذشته با افول گردشگری و افزایش قیمت‌ مواد اولیه بخش بزرگی از بازارشان را از دست داده‌اند،‌ اما تلاش می‌کنند با ابتکاراتی در حوزه زیباسازی فضای روستا، فروش‌‌های آنلاین و... بتوانند هم مخاطبان جدید برای خود پیدا کرده و هم سنت و فرهنگ‌شان را در سطح گسترده‌تری معرفی کنند..

با این حال با توجه به توان محدود این هنرمندان نهادهای متولی می‌توانند با شکل دادن به پرتال‌ها و معرفی بیشتر این صفحات به کمک هنرمندان صنایع‌دستی بیایند و دست آنها را در این دوره رکود گرفته و همچنین به آنها در زمینه تامین مواد اولیه کمک کنند.

پربیننده ترین آبشاری که غیب می شود + عکس روحانی: آخر سال گردشگری رونق می‌ گیرد دشت شقایق‌ های وحشی در استان گلستان +عکس شرایط حوزه گردشگری بعد از واکسیناسیون مردم بهتر می‌ شود / برای دولت بعدی هم پروژه قابل افتتاح داریم مرمت خانه های فراموش شده + عکس

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: توریست انتخابات ۱۴۰۰ پارچه بافی مواد اولیه شیوع کرونا صنایع دستی قاسم آباد کارگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۵۵۱۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اصفهان شناسنامه کشور در بخش میراث فرهنگی است

 معاون امور مجلس، حقوقی و امور استان‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع‌دستی در آیین تکریم و معارفه مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان گفت: اصفهان شناسنامه کشور در سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است و در هر سه حوزه خوش درخشیده است.

 جواد واحدی افزود: اصفهان در حوزه صنایع دستی دو شهر جهانی و همچنین درحوزه میراث فرهنگی در کنار هزاران اثر تاریخی،۱۷ اثر جهانی دارد و در حوزه گردشگری نیز این استان همه ساله مقصد میلیون‌ها نفر گردشگر است.

او گفت: در حوزه صنایع دستی در بحث صادرات، در حوزه گردشگری درخصوص بهره گیری هرچه بهتر از تشکل‌های گردشگری و خدمات‌رسانی و همچنین در حوزه میراث می‌بایست در بحث جذب بودجه‌های مرمت بیش از گذشته کار کنیم.

معاون امور حقوقی، مجلس و امور استان‌های وزارت میراث فرهنگی گردشگری وصنایع دستی بیان داشت: حمیدرضا محققیان به عنوان یکی از همکاران پیشکسوت در ۹ ماه گذشته با صبر و بردباری و با اخلاق شایسته خود توانست به عنوان سرپرست، اداره کل استان را به خوبی اداره کند، لذا معتقد بودیم باید هرچه سریع‌تر با توجه به اهمیت استان اصفهان، مدیریت استان ساماندهی شود.

این مقام مسوول یادآور شد: پس از بررسی‌های کمیته انتصابات و با نظر وزیر محترم، امیر کرم‌پور را به عنوان فردی جوان، با تجربه و در عین کوشا و خلاق برای مدیریت اداره کل استان انتخاب و امروز و در نشست شورای معاونین اداره کل به عنوان مدیرکل جدید میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی استان با حکم وزیر محترم منصوب شده و از امروز رسما فعالیت خود را در سمت جدید آغاز می‌کند.

واحدی همچنین خاطر نشان کرد: یکی از مهم‌ترین اولویت‌های مدیرکل جدید رسیدگی به رفاهیات همکاران اداره کل است و سپس در هر سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در انتظار رخداد‌های جدید توسط مدیرکل جدید و همکاران ایشان در سراسر استان اصفهان هستیم.

در این نشست پس از تکریم حمیدرضا محققیان سرپرست پیشین، امیرکرم‌زاده به عنوان مدیرکل جدید میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان منصوب شد.

امیر کرم‌زاده پیش ازاین مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی استان سمنان بود.

باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان اصفهان

دیگر خبرها

  • آیین سنتی پخت شیربرنج در روستای توندر کوهسرخ خراسان رضوی برگزار می‌شود
  • ارزش صادرات صنایع‌دستی از آذربایجان‌غربی ۲۲ درصد افزایش یافت
  • ثبت ۴۱ میراث در فهرست آثار ملی البرز
  • مدارس متروکه گلستان به اقامتگاه بوم‌گردی تبدیل می شوند
  • انتصاب مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان
  • اصفهان شناسنامه کشور در بخش میراث فرهنگی است
  • مدیرکل جدید میراث فرهنگی استان اصفهان معرفی شد
  • چهارمین جشنواره ریواس و سبزی‌های بومی در کوهسرخ برگزار شد
  • ۱۳۰۰ نفر از دوره‌های آموزشی صنایع دستی بهره‌مند شدند
  • بهره مندی بیش از هزار نفر از دوره های آموزشی صنایع دستی