Web Analytics Made Easy - Statcounter

علی جدی با اشاره به آخرین وضعیت بررسی طرح ساماندهی بازار خودرو گفت: با توجه به اهمیت بحث قیمت پایه خودرو و مرجع تعیین آن، نمایندگان تصمیم گرفتند پس از بررسی های بیشتر در خصوص ابعاد مختلف این طرح تصمیم گیری کنند.

به گزارش قدس آنلاین نماینده مردم شیران در مجلس در خصوص روند کلی بررسی های طرح ساماندهی بازار خودرو در مجلس گفت: موضوع کلیدی در هر بازاری از جمله خودرو، توازن بخشیدن به روند کلی عرضه و تقاضا است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مشکلاتی که در خصوص بازار خودروی کشور وجود دارد، غلبه کردن بحث تقاضا بر روند عرضه است. افزایش تقاضا در بازار خودرو نیز به این دلیل است که خودرو در کشورمان از یک کالای مصرفی به یک کالای سرمایه ای بدل شده است. در این شرایط حتی در صورت افزایش تولید نیز تفاوتی در نوسانات این بازار به وجود نخواهد آمد.

جدی در تشریح مشکلاتی که در بازار خودرو وجود دارد، گفت: مشکلاتی مانند قیمت گذاری های دستوری و شفاف نبودن روند کلی عرضه خودرو باعث شده تا رانت نهفته ای در این بازار ایجاد شود. در چنین شرایطی هر فرد یا جریانی که بتواند سهم بیشتری در عرضه خودرو داشته باشد، سود بیشتری کسب می کند.

او با اشاره به بررسی های میدانی مجلس در این خصوص گفت: نمایندگان در طرح ساماندهی بازار خودرو تلاش کردند بخشی از این عدم توازن‌ها را پوشش دهند تا از یک طرف روند عرضه خودرو کاملا شفاف و قابل ردیابی باشد و از سوی دیگر این محصول به عنوان کالایی مصرفی تثبیت شود. برای این منظور نمایندگان پیشنهاد داده اند تا روند عرضه خودرو تنها از طریق بازار سرمایه صورت بگیرد.

جدی در پاسخ به این پرسش اقتصادآنلاین که روند قیمت گذاری در این طرح مبتنی بر چه مکانیسمی صورت خواهد گرفت؟ گفت: در این طرح پیش بینی شده تا قیمت تمام شده خودرو احصا و پس از آن در بورس کالا عرضه شود تا به صورت رقابتی به دست خریدار واقعی برسد. در واقع در این طرح قیمت توسط بازار استخراج خواهد شد و پس از آن در دسترس مصرف کنندگان قرار خواهد گرفت.

او افزود: یکی از محاسن مهم این طرح، حذف گروه های سوداگر و واسطه ای است. در حال حاضر تفاوت قیمت خودرو در درب کارخانه تا بازار آزاد باعث شده تا در هر خودروی رده پایینی و میانی ، بین 50 تا 100میلیون تومان رانت خالص نهفته باشد. طبیعی است که چنین رانتی باعث هجوم سوداگران و دلالان به این بازار خواهد شد.

نایب رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس یادآور شد: البته عرضه خودرو از طریق بازار سرمایه در مجلس موافقان و مخالفانی دارد. وزارت صمت به طور کلی موافق عرضه خودرو از طریق بورس است و تاکید می‌کند قیمت پایه خودرو باید توسط خودروساز تعیین شود. اما نمایندگان در راستای حمایت از منافع عمومی مردم معتقدند کشف قیمت پایه باید مبتنی بر ضوابط شورای رقابت و سازمان حمایت از مصرف کنندگان تعیین شود.

جدی در بخش دیگری از گفتگو با اشاره به اظهاراتی که از سوی خودروسازان، کارشناسان و برخی نمایندگان مجلس در خصوص ضرورت واردات خودرو به کشور شنیده می شود، گفت: در مجموع اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس با توجه به اثراتی که واردات خودرو در بهبود شاخص های کیفی و قیمتی بازار دارد، مخالفتی با واردات ندارند. به هر حال رقابتی شدن بازار و کاستن از انحصارات در بازار در نهایت به نفع مصرف کننده است. البته روند واردات باید به صورت مدیریت شده و محدود صورت بگیرد تا آسیبی به تولید داخلی وارد نشود.

او در ادامه افزود: اما مشکل اساسی در خصوص واردات خودرو، ممنوعیت های قانونی است که در برنامه های بالادستی کشور مانند برنامه ششم توسعه وجود دارد. حتی در صورتی که نمایندگان تصمیم بگیرند، مصوبه ای در خصوص واردات مدیریت شده خودرو داشته باشند، شورای نگهبان به دلیل عدم تطابق با اسناد بالادستی آن را رد می کند.

نایب رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: برای حل این مشکل در جریان تدوین برنامه هفتم توسعه ، نمایندگان باید بر اساس رویکردهای کارشناسی، منعی که در خصوص واردات خودرو وجود دارد را بردارند تا محدودیت قانونی در این زمینه وجود نداشته باشد. این موضوع طی هفته های آینده و بعد از انتخابات در دستور کار کمیسیون قرار خواهد گرفت و نمایندگان نظرات خود را در این زمینه مطرح خواهند کرد.

انتهای پیام/

منبع: اقتصاد آنلاین

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: واردات خودرو علی جدی واردات خودرو بازار خودرو عرضه خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۴۰۹۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کف قیمت دلار به کجا می‌رسد؟

به گزارش خبرآنلاین بازیگران بازار ارز در روزهای اخیر شاهد افزایش میزان فروشندگان و کمبود تقاضا بوده‌اند.

دنیای اقتصاد نوشت:تحلیلگران بر این باورند که دلار در جست‌وجوی کریدور آرامش جدید است. برخی از این افراد روند نرخ این ارز را با روند بازه زمانی مشابه در سال گذشته مقایسه می‌کنند و معتقدند که پس از اتمام روند کاهشی و رنج‌سازی نرخ ارز، یک دوره ثبات نسبتا طولانی در بازار شروع خواهد شد.

البته این افراد سناریوی مذکور را در شرایط عدم انتشار سیگنال‌های منفی جدید محتمل می‌دانند. قیمت هر برگ اسکناس دلار آزاد در بازار عصر روز گذشته با حدود ۹۰۰تومان کاهش نسبت به نرخ روز پیشین به کانال ۶۴هزار تومانی عقبگرد کرد و در رقم ۶۴هزار و ۵۰۰تومان معامله شد. همچنین سکه طلا طرح جدید نیز در بازار دیروز حدود ۱۸۰هزار تومان افت نرخ را تجربه کرد.

آغاز فرآیند کریدورسازی دلار؟

دیروز یکشنبه ۲اردیبهشت ماه روند نرخ ارز در بازار غیر رسمی ارز تهران کاهشی بود. قیمت هر برگ اسکناس دلار آزاد که در راستای روند کاهشی جدید خود به میانه‌های کانال ۶۵هزارتومانی رسیده بود، فعالیت خود در بازار صبح روز گذشته را زیر مرز ۶۵در کانال پایین‌تر آغاز کرد.

ظهر روز گذشته نرخ این ارز در بازه ۶۴هزار و ۷۰۰ تا ۶۴هزار و ۸۰۰ تومان معامله شد و در نهایت نیز با حدود ۹۰۰تومان کاهش نسبت به نرخ روز پیشین به رقم ۶۴هزار و ۵۰۰تومان رسید. البته این در حالی است که نرخ شاخص ارزی در معاملات فردایی عصر روز گذشته مجددا افزایشی شد و به مرز ۲ کانال ۶۴ و ۶۵هزار تومانی رسید.

به عقیده برخی از فعالان کف بازار، این تغییر فاز بازار می‌تواند نشانگر حمایت بازار در سطوح قیمتی میانه کانال۶۴ هزارتومانی باشد. در نتیجه درصورتی‌که بازار در این محدوده قیمتی چند روزی در جا بزند و ریسک جدیدی در بازار به‌وجود نیاید، محدوده کانال‌های ۶۴ و ۶۵ هزارتومانی نقطه تعادل جدید نرخ دلار است. همچنین در بازار روز گذشته نرخ یورو و پوند نیز دچار افت قیمت شدند. یورو با حدود ۸۵۰تومان کاهش در رقم ۶۹هزار و ۲۰۰تومان معامله شد. وند نیز با افت ۹۵۰تومانی به رقم ۸۰هزار و ۳۵۰تومان رسید.

21302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898119

دیگر خبرها

  • تکلیف واردات خودروهای کارکرده چه شد؟
  • قیمت «ریرا» چقدر است؟ «ریرا» دقیقا کی عرضه می‌شود؟
  • بازگشت بازار خودرو به ساحل آرامش
  • کاهش قیمت دلار در راه است؟
  • ردپای آرامش در بازار‌ها
  • بانک مرکزی مسئول قیمت نهایی کالا‌ها نیست
  • عضو اتاق بازرگانی: بانک مرکزی مسئول قیمت نهایی کالاها نیست
  • کف قیمت دلار به کجا می‌رسد؟
  • فروش خودروهای وارداتی ۵ برابر قیمت اصلی!
  • خودروهای وارداتی ۵ برابر قیمت اصلی فروخته می‌ شوند!