Web Analytics Made Easy - Statcounter

آن زمان که می‌خواستیم یکی از اولین سمفونی‌های آیینی در کشور را اجرا کنیم علی مرادخانی آن کار را با حاشیه‌های بسیار فراوانش اجرا کرد، اینها شجاعتی می‌خواست که علی مرادخانی در چارچوب مدیریتی‌اش راه‌های جدیدی را باز کرد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، علی مرادخانی که از مدیران نام آشنای عرصه موسیقی و هنر کشور بود، روز دوشنبه 17 خرداد 1400 درگذشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پیکر او امروز چهارشنبه 19 خرداد 1400 در قطعه شماره بیست بهشت زهرای تهران با حضور تعدادی از هنرمندان و مدیران فرهنگی به خاک سپرده شد.

علی مرادخانی در دوران حیاتش مسئولیت‌های بسیاری در عرصه فرهنگ و هنری داشت که از جمله‌ی آنها می‌توان به معاون سابق امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرعامل موزه موسیقی اشاره کرد.

دود شوق در آواز اصفهان و در تفسیر چهار سال گذشته + فیلم

سیدعباس صالحی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، علی جنتی (وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی)، مجتبی حسینی (معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، منوچهر شاهسواری (مدیرعامل خانه سینما)، حجت‌الله ایوبی (دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران)، حمید شاه‌آبادی (معاون سیما)، احمد مسجدجامعی، محمدمهدی حیدریان، محمود دعایی (مدیرمسئول روزنامه اطلاعات)، احمد مسجدجامعی، عباس آخوندی، محمد مهدی حیدریان، ابوذر ابراهیمی ترکمان، سید حسین شاهمرادی، داود گنجه‌ای، محمد سریر، مرتضی کاظمی، محمدرضا نوروزپور، مهدی شفیعی، امین عارف‌نیا، مهدی افضلی، حمیدرضا نوربخش و سیدعباس عظیمی از جمله‌ی مسئولان و هنرمندانِ حاضر در این مراسم بودند.

وزیر ارشاد: مرادخانی ترکیب تدین و هنر بود

نخستین سخنران این مراسم سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. در ادامه متن سخنرانی وزیر ارشاد را می‌خوانید:

غم سنگین و تلخ است و غربت عزیزمان علی مرادخانی بسیار سنگین است. او با بیش از 4 دهه فعالیت در عرصه فرهنگ و هنر ایران چهره فراموش نشدنی در فرهنگ ایران خواهد بود. علی مرادخانی از چند جنبه خاص و متمایز است. نکته اول در زیست فردی اوست؛ علی مرادخانی شور زندگی داشت او همه صورتش لبخند بود، صدایش گرمابخش بود که حتی در همین بیماری هرگز نشانی از بیماری نداشت و صدایش سرشار از زندگی بود. علی ما یک زندگی جاری بود. ویژگی دیگر او ترکیب تدین و هنر بود که برگرفته از یک خانواده اهل زُهد با تمام وجود شورمندی و شیفتگی هنر را داشت.

نکته دیگری که می‌توان درباره مرحوم علی مرادخانی به آن اشاره کرد، داشتن پاره‌ای از اخلاق و رفتار توصیه شده از سوی بزرگان و انبیا بود؛ تواضع، ادب، حسن خلق، صمیمیت، بی تعارف و بی تکلفی از جمله ویژگی‌های رفتاری بود که می‌توانستیم در وجود علی مرادخانی ببینیم. اینها نکاتی نبود که بخواهیم در مدت طولانی همزیستی با او متوجهش شویم، او در کوتاه مدت و با مجالست‌های مختصر هم این ویژگی‌های اخلاقی و انسانی را به ما نشان می‌داد. اینها گوشه‌ای از محور خصوصیات رفتاری بود که علیِ ما زیست مسلمانی و انسانی داشت. این زیست انسانی و مسلمانی در روزگار ما موضوع بسیار غریب، غریب و غریبی است.

نکته سومی که درباره علی مرادخانی می‌توان به آن اشاره داشت، داشتن اخلاق حرفه‌ای است. به هر حال انسان در هر شغلی که گام می‌گذارد، آن شغل و حرفه اخلاق حرفه‌ای خاص خود را دارد. اخلاق حرفه‌ای مدیر فرهنگی و هنری هم اخلاق خاصی باید باشد و علیِ ما این اخلاق را در حوزه‌های مختلف داشت.  سعه‌صدر فراوان، تعامل او با مجموعه‌های مختلف که این روزها در فقدان و سوگ او متألم هستند را هم می‌توان در میدان اخلاقی و رفتاری او دید. علی مرادخانی در فراز و نشیب زندگی شخصی و حرفه‌ای هنرمندان حامی و همراهشان بود و تک تک هنرمندان خاطرات زیادی از این حوزه دارند که چگونه علی مرادخانی در تنگناها به سراغ آنها رفته بود. او مشاور امین، صدیق و بی مزد منتی برای اصحاب فرهنگ و هنر بود که داشته‌ها و دانسته‌های خودش را به راحتی در کف اخلاص می‌گذاشت و تقدیم می‌کرد.

دستاوردها و رهاوردهای مدیریتی علی مرادخانی از ویژگی‌های بارز او بود. او از نسل مدیرانی بود که از نسل روحانیت و با دغدغه‌های انقلاب اسلامی که در این زمینه داشت، به میدان آمد. او چهار دهه از عمر خودش را در این میدان گذراند. علی مرادخانی در طول سه دهه مدیریتش در جای‌جای فرهنگ و هنر ایران به طور خاص در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نقش مدیریتی ویژه‌ای داشت. او دغدغه‌مند این بود که نسیم و عطر فرهنگ و هنر به عنوان نقطه کانونی ایران توسط هنرمندان به جهان برسد. او یک دغدغه‌مند واقعی حوزه فرهنگ و هنر بود که در این 30 سال زحمات مستقیم و غیر مستقیمی زیادی کشید. میدان دومی که علی مرادخانی در آن حضور داشت، حوزه موسیقی بود که با تعلق خاطرش به این حوزه، هم در میراث بانی موسیقی ایرانی و هم در خلق و تولید آثار تازه و اثرگذار به عنوان یک پناهگاه در جمع پریشان اهل موسیقی نقش بسیاری داشت. او در حافظه تاریخی همکاران بنده در وزارت ارشاد و اصحاب فرهنگ و هنر باقی می‌ماند. او گرچه به ظاهر در میان ما نیست اما چون روح بزرگش و چون کارهای بزرگش باقی و جاودان باقی خواهد ماند.

مرادخانی پناهِ وزیران زیادی بود

حجت الاسلام دعایی مدیر مسئول روزنامه اطلاعات، دیگر سخنران این مراسم بود. در ادامه متن صحبت‌های او را می‌خوانید:

من معمولاً اهل سخنرانی در چنین برنامه‌هایی نیستم منتها علاقه و ارادت من به علی مرادخانی در حد درکم به شکلی است که برای من مصداق بود، سَمبل بود و نمونه‌ای از صفا و پاکی و بی ریایی بود. او مهم‌تر از هر نکته‌ای تخصص و اشراف زیادی در مدیریت فرهنگی هنری کشور بود. علی مرادخانی پناه ما بود. ما هر زمان که از تعصب‌های بیجا و از ندانم کاری‌های بیجا درمانده می‌شدیم. با علی مرادخانی حرف می‌زدیم و آرام می‌شدیم. او همه ما را تسلی می‌داد و مظهر امیدآفرینی بود.

علی مرادخانی در حوزه‌ای که تصدی آن را به عهده داشت، انسان دقیقی بود. او با درک هنرمندانه و تخصصی‌اش منش و رفتار انسانی را می‌فهمید و هر آنچه در تواضع و حق شناسی و مردم‌داری داشت دریغ نمی‌کرد. او پناه وزیران زیادی بود و من به جناب سید عباس صالحی تسلیت می‌گویم و می‌دانم شما بازوی توانایی را از دست دادید. من می‌دانم در دوران تصدی جناب مسجد جامعی در وزارت ارشاد این نازنین پناهی برای او بود. آقای مرادخانی تو راه خدا را خوب رفتی و خداوند هم قلب‌ها و دل‌های نازنینی را به تو متوجه کرد. من می‌دانم خیلی‌ها تو را دوست دارند. همین عزیزانی که امروز در مراسم خاکسپاری شما حضور دارند از جمله افرادی هستند که کمتر در جایی حضور پیدا می‌کنند.

امیدوارم کسانی که علی مرادخانی را درک کرده بودند، از همان چهره خندان که پر از درک و معنا بود تاسی کنند و بنده امیدوارم خداوند پاداش نیکو به مرحوم مرادخانی عطا کند.

عزیزان به یاد هم باشیم زیرا به هر جا برسیم آخرین منزل هستی همین‌جاست و خوشا به سعادت فردی که برای این روز ذخیره‌های خوبی داشته باشد.

شاید باید انتظار بیشتری از وزارت بهداشت داشته باشیم / سمفونی «خسوف» حاصل شجاعت مرادخانی بود

یکی دیگر از سخنرانان این مراسم احمد مسجدجامعی عضو شورای اسلامی شهر تهران و وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. در ادامه متن صحبت‌های احمد مسجدجامعی را می‌خوانید:

باعث تأسف است که ما این شخصیت گرانقدر را در این روزها از دست دادیم. شاید هم باید از حوزه بهداشت و درمان بیشتر انتظار کار و تلاش داشته باشیم که در این شرایط هم مرحوم مرادخانی و هم مرحوم حجت الاسلام محتشمی پور به دلیل کرونا جانشان را از دست دادند. این عزیزان بخشی از جامعه فرهنگ و هنر و اندیشه هستند و امیدوارم این مقدماتی که برای واکسن فراهم شده، سرعت بیشتری پیدا کند. اتفاقاً یکی از موارد مهمی که علی حتی روزهای آخر عمرش پیگیری می‌کرد، همین مسئله واکسن ویژه هنرمندان بود که من در جریانم در همان حال وخیم به عباس سجادی تماس می‌گرفت و اسامی تعدادی از هنرمندان را به او می‌داد تا برای تزریق واکسن آنها امکانات لازم فراهم شود.

علی مرادخانی فقط سخنرانی نمی‌کرد، او حسی به هنرمندان داشت که نشأت گرفته از علاقه و مهربانی او به هنر و هنرمندان بود. او یک مدیر تشریفاتی نبود و هیچ‌گاه دوستی که با هنرمندان داشت به شیوه یک قرارداد مطرح نمی‌شد. او مدیر بخشنامه‌ای نبود و از روی محبت‌ورزی درون و یک جوشش دلی کارهای مربوط به هنرمندان را انجام می‌داد. ما شاهد این بوده‌ایم که حتی در زمانی که علی مرادخانی یا از پستی برکنار می‌شد یا به صورت تشویق در پستی منصوب می‌شد، بسیاری از هنرمندان به او مراجعه کرده و مشکلاتشان را بیان می‌کردند. به همین منظور ما کمتر مدیری را سراغ داریم که هم ضوابط و شرایط مدیریتی‌اش را حفظ کند و هم بتوانند مدیریت مدنی را در جامعه فرهنگ و هنر کشور بسط دهند.

به اعتقاد من علی مرادخانی یک مدیر مدنی بود که به اعتقاد خود به تنهایی می‌توانست یک اداره کل باشد. او آن زمان که حتی در پستی وجود نداشت هم فرد مؤثری بود. او نیازی به صدور بخشنامه نداشت و با گفت‌وگو بسیاری از مسائل را حل می‌کرد. مرادخانی از آن دسته افرادی بود که در فضای تلخ هم می‌توانست لبخند و همدلی را به همراه بیاورد این فرآیند هم مختص خودش بود. وی از جمله افرادی بود که با همه هنرمندان ارتباط برقرار و چارچوب‌های خودش را هم حفظ می‌کرد. او شجاعت اقدام در شرایط دشوار را داشت و هزینه این شجاعت را هم می‌داد. دوستان موسیقی شاهد هستند آن زمان که ما می‌خواستیم  یکی از اولین سمفونی‌های آیینی در کشور را اجرا کنیم علی مرادخانی شجاعت داشت و آن کار را با حاشیه‌های بسیار فراوانش اجرا کرد. اینها شجاعتی می‌خواست که علی مرادخانی در چارچوب مدیریتی‌اش راه‌های جدیدی را باز کرد. به عبارتی وقتی ما به نتیجه رسیدیم که نام مبارک حسین و سیدالشهدا (ع) باید به شیوه‌های دیگری هم در دنیا گفته شود، او وارد عمل شد و کارهای مؤثری انجام داد.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: وزارت ارشاد معاونت فرهنگی وزارت ارشاد موسیقی وزارت ارشاد معاونت فرهنگی وزارت ارشاد موسیقی فرهنگ و ارشاد اسلامی علی مرادخانی علی مرادخانی احمد مسجدجامعی فرهنگ و هنر حرفه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۷۳۲۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اصلاح انگاره‌های ذهنی و فرهنگی لازمه تحقق جهش تولید است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» را دارای ابعاد فرهنگی و اقتصادی ارزیابی کرد و گفت: این شعار تنها یک شعار اقتصادی نیست، بلکه دارای ابعاد فرهنگی است که باید به آن توجه داشته باشیم. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم یکی از برنامه‌هایی که در حاشیه نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم برگزار شد، نشست مشترک محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، بود که سه‌شنبه شب، هشتم فروردین، در مصلای امام خمینی (ره) برگزار شد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست به تعیین شعار سال توسط رهبر معظم انقلاب اشاره کرد و اظهار داشت: به لطف خدا رهبر حکیم و فرزانه‌ای در رأس نظام اسلامی خود داریم که با اشراف کامل و آسیب‌شناسی دقیق، سال‌های سال است که روی حل عقب‌ماندگی‌های اقتصادی و مشکلات اقتصادی، تمرکز کردند و همان طور که فرمودند شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» یکی از راهبردهای اساسی کشور در سال جاری است.

تبیین ابعاد فرهنگی و اقتصادی شعار سال

اسماعیلی «جهش تولید با مشارکت مردم» را دارای ابعاد فرهنگی و اقتصادی ارزیابی کرد و گفت: این شعار تنها یک شعار اقتصادی نیست، بلکه دارای ابعاد فرهنگی است که باید به آن توجه داشته باشیم.

او ادامه داد: طبق منویات مقام معظم رهبری که از فرهنگ به عنوان هوای تنفس تعبیر کرده‌اند، مقوله فرهنگ یک امر اولیه و ضروری در همه امور است و تا زمانی که حوزه فرهنگ ارتقای لازم را پیدا نکند، امکان پیشرفت وجود نخواهد داشت.

وزیر فرهنگ با اشاره به ضرورت بسترسازی فرهنگی برای اجرای شعار سال تصریح کرد: پیشینه تمدنی و نظام‌سازی ما در یک‌صد سال اخیر یک اندیشه منسجم است. به این صورت پیشرفت در جامعه دینی با قرائت اسلامی، انقلابی و نهضت امام خمینی (ره) بدون بسترسازی  فرهنگ ایجاد نخواهد شد.

 

اعلام حمایت وزارت فرهنگ از طرح‌های خلاقانه و آیینی

 

اسماعیلی به دیدار اولیه دولت مردمی با مقام معظم رهبری اشاره کرد و اظهار داشت: در دیداری که شهریور سال 1400 با رهبر معظم انقلاب داشتیم، معظم له تأکید کردند که ساختارهای فرهنگ نیاز به بازسازی انقلابی دارد.

او ادامه داد: در این مورد بسیاری از همکاران دچار اختلاف دیدگاه بودند که بازسازی باید در کجا اتفاق بیفتد. به این منظور جلساتی برای امکان ساختاری برگزار کردند. تا اینکه در جلسه سال 1401 شورای عالی انقلاب فرهنگی، زمانی که در محضر حضرت آقا مطرح کردیم که منظور ایشان چیست، ایشان فرمودند این اصلاح ساختار فرهنگی جامعه است و نه دولت و حاکمیت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: ریاست دولت سیزدهم بر عهده یک شخصیت فرهنگی و اندیشمند است که می‌توان از این ظرفیت برای اصلاح ساختار فرهنگی جامعه استفاده کرد.

اصلاح انگاره‌های ذهنی و فرهنگی لازمه تحقق جهش تولید

اسماعیلی بر ضرورت اصلاح انگاره‌های ذهنی و فرهنگی در جامعه تأکید کرد و گفت: در دولت مردمی تلاش داریم که توازن ایجاد کرده و به این باور برسیم که برا اجرایی شدن جهش تولیدی بر اساس شعار سال، لازم است انگاره‌های فرهنگی و ذهنی حاکم بر جامعه اصلاح شود و در همین راستا هدایت شوند.

او همچنین به نمونه‌هایی از زندگی فردی و اجتماعی اشاره کرد و اظهار داشت: حل مسئله الگوی مصرف به اصلاح فرهنگی نیاز دارد و بدون بازگشت به آموزه‌های اصیل دینی در حوزه اقتصاد اسلامی که منبعث از نگاه توحیدی است، امکان رشد در کشور وجود ندارد.

اسماعیلی از موضوع فرهنگ به عنوان مسئله اصلی کشور نام برد و تصریح کرد: موضوع فرهنگ باید به عنوان چتری بر سر تمام فعالیت‌ها در نظر گرفته شود تا رشد و تعالی کشور ممکن شود. زیرا فرهنگ مسئله اولیه و اصلی کشور است که تمام موضوعات باید تحت این مقوله اجرا شوند.

 

آثار تخصصی و جدید پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن رونمایی شد

 

تلاش برای ایجاد شهر جهانی صنایع فرهنگی

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: به حوزه فرهنگ به عنوان یک حوزه انتزاعی و نمادین نگاه نمی‌کنیم، بلکه فرهنگ به یک حوزه انضمامی تبدیل شده است. چنانکه با آخرین مصوباتی که سال گذشته در شورای عالی انقلاب فرهنگی داشتیم، برای ایجاد شهر جهانی صنایع فرهنگی در تعطیلات نوروز جلسات متعددی برگزار کردیم و آیین‌نامه‌های آن به عنوان یک کار مهم در حال آماده‌سازی است.

اسماعیلی بر ضرورت تعامل فرهنگی و اقتصادی با کشورهای همسایه تأکید کرد و گفت: در حال حاضر با بسیاری از کشورهای منطقه تعامل و همکاری مشترک در عرصه‌های اقتصادی و فرهنگی داریم که باید این نوع تعاملات گسترده‌تر شود.

او به فرهنگ و هنر غنی ایرانی اسلامی اشاره کرد و گفت: از طریق چنین فرهنگی امکان ارتباط و تعامل گسترده در زمینه‌های فرهنگی و اقتصادی با کشورهای دیگر ممکن خواهد بود. همان طور که اسلام از طریق تجار و بازرگانان ایرانی وارد کشورهای شرق آسیا شده است. به این ترتیب می‌توان از ظرفیت اقتصادی در جهت صدور فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی به کشورهای دنیا استفاده کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دو حوزه اقتصاد و فرهنگ را حوزه‌هایی پشتیبان و هم‌افزا ارزیابی کرد و اظهار داشت: بسیاری از بخش‌های فرهنگی با اندک نگاه پشتیبانی در بخش اقتصاد به رونق خواهد رسید. به همین دلیل تلاش می‌کنیم به رابطه هم‌افزا میان اقتصاد و فرهنگ برسیم.

او در پایان خاطرنشان کرد: تمام اصحاب فرهنگ، اندیشه و هنر باید کمک کنند که شاخص‌های کمی اقتصادی محقق شود و بتوانیم در کشور گام‌های بلندتری برداریم.

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • نقش راهبری هنرمندان در تحقق شعار سال
  • هنرمندان در تحقق شعار سال باید پیش‌رونده و پیش‌برنده باشند
  • نمایندگی‌های فرهنگی جمهوری اسلامی در خارج از کشور گسترش می‌یابد
  • وزیر ارشاد: استقبال از نمایشگاه قرآن فراتر از برآوردهای ما بود
  • نیازمند انقلاب جدید در حوزه نشر و ارایه آثار فاخر هستیم
  • هنرمندان کردستانی آثار فاخری در حوزه صنایع‌دستی دارند
  • اصلاح انگاره‌های ذهنی و فرهنگی لازمه تحقق جهش تولید است
  • اعلام حمایت وزارت فرهنگ از طرح‌های خلاقانه و آیینی
  • تقویت بنیه فرهنگی در شهرستان‌های لرستان
  • پیام مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی به مناسبت روز جهانی تئاتر