Web Analytics Made Easy - Statcounter

دامنه‌های کوه کرس این روزها از یک طرف جولانگاه معدنکاوان و از طرف دیگر، تحت سلطه مجتمع‌های گردشگری است.

خبرگزاری میزان- قله کرکس با ارتفاع ۳۸۹۵ متر از سطح دریا همچون نگینی در مرکز منطقه حفاظت شده کرکس در فصول مختلف پذیرای کوهنوردانی از سراسر ایران است. متداول‌ترین مسیر صعود به قله کرکس، جبهه جنوبی آن یعنی از مسیر روستای کشه در شمال شهر طرق رود است که حالا مدتی است صعود به آن برای کوهنوردان و گردشگران با موانعی مواجه شده است؛ موانعی که ساخته دست سخاوتمند وزارتخانه‌هایی است که به درخواست‌های بهره‌برداران از منابع طبیعی کشور نه نمی‌گویند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فرزاد علی‌زاده، فعال محیط زیست به میزان گفت: سال ۱۳۸۶ درجه حفاظتی این منطقه، از “شکار ممنوع” به “حفاظت شده” تغییر پیدا کرد. این، بدین معنی است که حیات‌وحش و اکوسیستم منطقه در درجه‌ای از حفاظت قرار می‌گیرد که رفت و آمد، ساخت و ساز و هرگونه تغییرات در آن مستلزم اخذ مجوزهای محیط‌زیستی با شرایط بسیار سختگیرانه است. اما در عین ناباوری، طرق رود با مجموعه‌ای از روستاهای سرسبز و پر از قنات و چشمه‌اش از نقشه منطقه حفاظت کرکس شده جدا شد!

بیشتر بخوانید: تداوم وزش باد و خیرش گرد‌وخاک / خلیج فارس مواج است

وی افزود: طرق رود که پیشتر هرکدام از محلاتش روستائی خوش آب و هوا بودند در پی بهره‌برداری از معادن سنگ به ویرانه‌ای تبدیل شده که به مناطق جنگ‌زده بیشتر شباهت دارد.

علی‌زاده  با بیان اینکه صدور مجوزهای بهره‌برداری از معادن سنگ طرق‌رود از دهه۷۰ آغاز شده و در دهه ۸۰  به اوج رسیده گفت: تعداد مجوزهای صادره برای بهره‌برداری این این معادن به قدری زیاد است که نه تنها با ضوابط و سیاست‌های برنامه ششم (به‌ خصوص به ‌لحاظ پایداری) همخوانی ندارد، بلکه بسیار فراتر از ظرفیت فیزیکی و نیز تاب‌آوری محیط‌زیست و اهالی منطقه است.

وی یادآور شد: بهره‌برداری از ۶۹ معدن سنگ ذره‌ذره منابع طبیعی کوه کرکس را نابود می‌کنند. شهر‌ها و روستاهای اطراف معادن هم زیر ذرات سیلیس کم‌کم دفن می‌شوند. اما صدای روستاییان و شهرنشینان دامنه این کوهستان به گوش کسی نمی‌رسد و مجوز فعالیت معادن برای سال‌های متمادی همچنان تمدید می‌شود.

این فعال محیط زیست ادامه داد: از ۶۹ معدن که مجوز فعالیت در دامنه کرکس‌کوه گرفته‌اند ۲۲ معدن در محدوده شهر طرق‌رود قرار دارد که وجودشان مشکلات عدیده‌ای را در این منطقه کوچک برای اهالی ایجاد کرده. به علاوه چند سالی است که وجود یک مجموعه گردشگری در دامنه کوه کرکس برای کوهنوردانی که قصد صعود به قله را دارند هم مشکل‌ساز شده است.

داود حسنعلیان زمین‌شناس و کوهنورد پیشکسوت اصفهانی در این باره به میزان گفت: فعالیت معادن در کوهستان کرکس  باعث تخریب محیط زیست و نابودی چشم‌اندازهای طبیعی بی‌نظیر آن شده اما علیرغم نارضایتی و اعتراض مردم با شدت و حدت ادامه دارد که البته عوارض سوء آن نه تنها در تاریخ انسانی بلکه در تاریخ زمین مضبوط خواهد ماند.

وی افزود: علاوه بر این معادن، ایجاد یک مجموعه گردشگری در دامنه کوه کرس مزید بر علت شده است. این مجموعه با مسدودسازی مسیر عبور و رسیدن به کوه کرکس با ایجاد مجموعه به حقوق کوهنوردان و طبیعت دوستان تعرض می‌کند.

این کوهنورد ادامه داد: این مجتمع گردشگری بر خلاف عنوانش به جای آنکه تسهیل‌گر صعود و فرود و جذب حداکثری گردشگران باشد برای گردشگران و کوهنوردان مانع ایجاد کرده و آنها را وادار می‌کنند که ضمن پرداخت مبلغی به عنوان هزینه پارکینگ مسیر را کیلومترها پیاده مسیر طی کنند.

حمید قنبری از کوهنوردان با سابقه  تهرانی که چندی پیش قصد داشت با گروهش به قله کرکس صعود کند هم به میزان می‌گوید: کارمندان بخش حفاظت فیزیکی مجموعه گردشگری که در دامنه کوه کرکس راه‌اندازی شده با توجیه که مجموعه گردشگری ملک خصوصی است به کوهنوردان اجازه عبور نمی‌دهند. حتی اگر بخواهید اتومبیل خود را خارج از پارکینگ مجموعه پارک کنید هم ممانعت به عمل آورده و در صورت اعتراض، گردشگران و کوهنوردان را به شکایت تهدید می‌کنند. در تنیجه برای گردشگران و کوهنوردان چاره‌ای باقی نمی‌ماند مگر اینکه پس از پرداخت ورودی پارکینگ به مدت یک ساعت و نیم تا رسیدن به محل قبلی پارکینگ کوهنوردان پیاده‌روی کنند.

 

وی افزود: اینکه چطور با چراغ سبز وزارت میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در اراضی ملی که جزو انفال و سرمایه‌های ملی است، شهرک گردشگری احداث شده که نمونه کامل کوهخواری است یک طرف ماجراست و سکوت نهادهای نظارتی و وزارت ورزش و جوانان که متولی امر ورزش هستند اما نسبت به گزارش‌های متعددی که از مشکلات کوهنوردان در این منطقه دریافت می‌کنند طرف دیگر ماجرا.

منطقه حفاظت‌شده کرکس با مساحت ۱۱۴۵۸۰ هکتار در غرب شهر نطنز و در شهرستانهای نطنز و شاهین شهر و میمه واقع شده است. وجود کوههای بلند نظیر رشته کوه کرکس و قله بلند آن،عامل تغییرات پردامنه آب و هوایی در این منطقه هستند. منطقه کرکس یکی از بهترین زیستگاههای طبیعی فلات مرکزی ایران محسوب می‌شود که شامل مجموعه ارتفاعات سنگلاخی و بسیار مرتفع و همچنین تپه ماهورها است؛ ارتفاعاتی که در قسمتهای مختلف، دشتهای جلگه‌ای کوچکی را احاطه کرده‌اند.
در این منطقه تحت نظارت سازمان حفاظت محیط زیست، ۱۳ گونه پستاندار، ۶۲ گونه پرنده، ۱۲ گونه خزنده و یک گونه دوزیست شناسایی و ثبت شده است.

انتهای پیام/

برچسب ها: معدن محیط زیست کوهنوردی

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: معدن محیط زیست کوهنوردی مجموعه گردشگری بهره برداری محیط زیست کوه کرکس طرق رود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۹۲۷۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار مهم هواشناسی به کوهنوردان

به گزارش خبرآنلاین، رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی با بیان اینکه طی پنجشنبه و جمعه (۶ و ۷ اردیبهشت) استقرار هوای پایدار و افزایش دما طی روز در نیمه غربی کشور و تداوم فعالیت سامانه بارشی در بخش‌های شرقی و مرکزی کشور پیش‌بینی می‌شود، گفت: طی پنجشنبه همه فعالیت‌های مرتبط با طبیعت مانند کوهنوردی و دره‌نوردی خطرناک است.

صادق ضیاییان در گفت و گو با ایسنا درباره پیش بینی جوی مناطق کوهستانی کشور طی روزهای پنجشنبه و جمعه(۶ و ٧ اردیبهشت) اظهار کرد: طی این مدت استقرار هوای پایدار و افزایش دما طی روز در نیمه غربی کشور و تداوم فعالیت سامانه بارشی در بخش‌های شرقی و مرکزی کشور پیش‌بینی می‌شود.

وی اضافه کرد: طی روز پنجشنبه کماکان بارش‌های رگباری و گاهی شدید همراه با رعدوبرق و تگرگ و وزش تندباد در بخش‌های مرکزی و جنوب شرق کشور به‌ویژه ارتفاعات کرمان، خراسان جنوبی و شمال سیستان و بلوچستان تداوم دارد که می‌تواند منجر به جاری شدن سیلاب، طغیان رودخانه‌ها، رانش و لغزش زمین و ریزش سنگ شود.

رییس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی تاکید کرد: طی این روز همه فعالیت‌های مرتبط با طبیعت شامل کوهنوردی، دره‌نوردی، پروازهای تفریحی، تردد در حاشیه رودخانه ها و … در این مناطق مخاطره آمیز است.

به گفته ضیاییان طی روز جمعه بارش‌ها با شدت کمتر و محدودتر در بخش‌های جنوب شرق کشور به‌صورت رگبار و رعدوبرق ادامه دارد. در سایر مناطق کشور با توجه به استقرار هوای پایدار، افزایش دما طی روز و گاهی وزش باد مهمترین پدیده جوی است.

وی توصیه کرد: با توجه به بارش قابل ملاحظه برف طی روزهای گذشته در قله‌های مرتفع البرز شرقی ، شرایط برای وقوع بهمن در این مناطق مهیاست بنابراین از تردد در مسیرهای مستعد بهمن اجتناب شود.

رییس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی اضافه کرد: در سایر نواحی مرتفع کشور با توجه به افزایش دمای روزانه، احتمال ریزش سنگ و در مناطق مستعد وقوع بهمن‌های بهاره وجود دارد. در مناطق مرتفع کوهستانی شمال غرب و البرز طی ساعات اولیه صبح احتمال وقوع مه و کاهش دید افقی و عمودی وجود دارد بنابراین جهت اجتناب از انحراف از مسیر تا رقیق شدن مه از پیمایش پرهیز شود.

ضیاییان در پایان درباره وضعیت جوی ارتفاعات شمال تهران طی روزهای پایانی هفته گفت: طی این مدت استقرار هوای پایدار پیش‌بینی می‌شود و روزها آفتابی و گاهی همراه با وزش باد خواهد بود.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899362

دیگر خبرها

  • اعتبار ۴۰ میلیارد تومانی برای احیای مقبرةالشعرای تبریز
  • اعتبار ۴۰ میلیارد تومانی برای احیای مقبره‌الشعرای تبریز
  • هشدار مهم هواشناسی به کوهنوردان
  • مستند می‌تواند در گسترش فرزندآوری تاثیرگذار باشد/کنجکاوی اهالی روستا برای ساخت یک فیلم
  • برگزاری جشنواره سماق درآینده نزدیک باحضور گردشگران داخلی وخارجی
  • سراب هنام الشتر؛ چشمه‌ای در دل یک خانه تاریخی
  • بلدیه تهران بعد از ۵۰ سال بازآفرینی شد
  • بازآفرینی بلدیه تهران پس از ۵۰ سال
  • برخورد قضایی با خاطیان مجتمع ورزشی مختلط لواسان/متصدی برکنار شد
  • افزایش ۳۰ درصدی سفر گردشگران خارجی به گیلان