Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-19@00:03:25 GMT

بحران در زنجیره تامین خودرو

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۹۷۳۹۸

بحران در زنجیره تامین خودرو

به گزارش خبرگزاری فارس،‌ علی جودت وند، پژوهشگر دفتر مطالعات راهبردی رونق تولید دانشگاه امام صادق(ع)، چالش‌ها و راه‌ حل­های موجود در زنجیره تامین صنعت خودروسازی را بررسی کرده است.

امروزه تمامی محصولات و کالاهایی که به دست مشتری نهایی می‌رسد، حاصل فعالیت حلقه‌های به‌هم‌پیوسته بوده که در طول یک زنجیره از مرحله استحصال ماده اولیه تا تغییر شکل، تولید، مونتاژ و در نهایت تولید و تحویل کالای نهایی به مشتری اتفاق می‌افتد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این‌ میان یکی از حجیم‌ترین و قابل‌توجه‌ترین زنجیره‌های تامین، زنجیره تامین خودرو می‌باشد؛ چرا که به‌طور متوسط یک خودروی سواری از سی هزار قطعه و مجموعه‌ای شامل قطعات پلاستیکی، فلزی، لاستیکی، دسته سیم‌ها و مدارات الکترونیکی و قطعات مکانیکی- موتوری و... تشکیل‌شده است.

اهمیت زنجیره تامین خودرو

طی چند سال اخیر ظهور فناوری‌های نوین و ایجاد تحولات عظیم در بازارهای جهانی، مدیریت زنجیره تامین را بیش‌از پیش ضروری ساخته‌است، به‌نحوی‌که سازمان‌های مختلف جهت ایجاد و حفظ موقعیت و جایگاه رقابتی خود ناگزیر به استفاده از مدیریت زنجیره تامین به شمار می‌رود.

در قرن بیست و یک با توجه به ظهور شکل‌های جدیدی از ارتباطات متقابل سازمانی، افزایش توقعات مشتریان در زمینه‌ی محصولات و خدمات پس از فروش، رقابتی شدن فعالیت‌های اقتصادی، رشد روزافزون کارتل‌ها از جمله عواملی است که باعث ایجاد فضایی پیچیده برای تصمیم‌گیری مدیران سازمان‌ها شده است؛ لذا آن‌هایی  در این عرصه موفق می‌باشند که بتوانند با کسب تکنیک‌ها و روش‌های جدید به شیوه برتر در جهت ایجاد مزیت رقابتی دست یابند.

امروزه ضرورت وجود مفاهیمی همچون: بیانیه ماموریت، چشم‌انداز، استراتژی و اهداف برای کسب‌وکارها بر کسی پوشیده نیست و توجه به زنجیره تامین و تلاش برای هرچه بیشتر یکپارچه کردن آن یکی از ارکان اصلی در رسیدن سازمان‌ها به اهداف و مزیت رقابتی به شمار می‌آید.

حفظ جایگاه و مزیت رقابتی شرکت‌های قطعه‌سازی

تعداد کثیر قطعه‌سازان قدر، که هر یک در صدد سهم بیشتر از بازار برای خود هستند. تلاش روزافزون آن‌ها برای دستیابی به تعالی در تحویل کالای با کیفیت، حداقل رساندن زمان تحویل محصول، نیاز مبرم به تامین کنندگانی دارند که بتوانند در اقتصاد رقابتی فعلی به فعالیت‌های خود ادامه و همواره جایگاه رقابتی خود را حفظ حیات نمایند.

مدیریت زنجیره تامین در مسیر رشد

مدیریت زنجیره تامین، با توجه به دلایل ذیل و ارائه راهکار مناسب، میتواند مسیر رشد اقتصادی را هموار سازد.

افزایش سرعت تغییرات تکنولوژی
تمایل به منبع یابی بیرونی
تاکید بیشتر بر کیفیت؛ فایده و افزایش عملکرد سازمان‌ها
تاکید بیشتر بر ایجاد و حفظ روابط با مشتری
تاکید بر توسعه روابط با تامین‌کنندگان
تاکید بیشتر بر مدیریت فرآیندهای کار و یکپارچه کردن عملیات
ضرورت ایجاد پیوندها و شبکه‌های استراتژیک
توسعه اقتصادهای مبتنی بر دانش و فناوری

به‌لحاظ ساختاری مهم‌ترین چالشی که زنجیره تامین با آن روبروست، مشکل تعدد مراکز تصمیم‌گیر برای تبیین و جریان کار بوده که این مسئله موجب تشدید نوسانات تقاضا درطول زنجیره تامین شده است.[1] بدین‌ترتیب سبب انباشته شدن موجودی در بین اعضای زنجیره شده و باعث افزایش هزینه‌ها وقیمت نهایی کالا می‌شود.

چالش‌ها:

بحران نقدینگی به دلیل مطالبات قطعه‌سازان از خودروسازان و افزایش چشمگیر قیمت مواد اولیه و نهاده‌های تولیدی
مشکلات قیمت فروش قطعات خودرو
دشواری تامین مواد اولیه و قطعات نیمه ساخته داخلی و خارجی

راهبردها:

اصلاح شیوه پرداخت ارزش‌افزوده به گونه‌ای که صرفاً خودروساز از مشتری وصول نموده به ادارات دارایی بپردازد و قطعه‌سازان درگیر این فرایند نشوند.
عمل به تعهدات سیستم بانکی در قبال خودروسازان از قبیل پرداخت تسهیلات موردی مصوب شورای پول و اعتبار به‌صورت کامل و در زمان مناسب
اصلاح شیوه قیمت‌گذاری خودرو و واقعی شدن قیمت آن جهت امکان اصلاح قیمت قطعات
تسهیل و تسریع ثبت سفارش و خرید مایحتاج قطعه‌سازان و تخصیص ارز کافی
تعدیل قیمت مواد اولیه تولید داخل مثل محصولات فلزی و پتروشیمی و غیره و عرضه کافی به بازار
بهره‌گیری از بسته‌های مشوق ساخت داخل جهت تعمیق داخلی‌سازی مواد و قطعات وارداتی

با اهتمام به اینکه مجموعه‌ای عظیم از صنایع مختلف در طول زنجیره صنعت خودرو، مشغول به‌کار بوده و با در نظر گرفتن پراکندگی جغرافیایی هریک از بخش‌های زنجیره، میتوان با انجام مطالعات علمی و ارائه راه‌حل‌های مناسب، در جهت کاهش هزینه‌های نگهداری، حمل‌ونقل، بسته‌بندی و توزیع حجم انبوهی از قطعات و مجموعه‌ها در زنجیره تامین، تا درصد بسیار زیادی شاهد تثبیت قیمت محصول نهایی و سودآوری افزون و عملکردی مطلوب در این صنعت باشیم.

[1] . این پدیده به اثر (شلاق چرمی) معروف است

انتهای پیام/ب

منبع: فارس

کلیدواژه: زنجیره تامین خودرو بحران خودروسازان صنعت خودرو سازی مدیریت زنجیره تامین قطعه سازان سازمان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۹۷۳۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میانگین نرخ ارز تخصیصی برای واردات ۳۷ هزار و ۵۰۰ تومان است

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، از مرکز مبادله ایران، امروز ۳۰ فروردین ماه ۱۴۰۳ در تالار اسکناس ارز مرکز مبادله ایران، دلار با نرخ ۴۳ هزار و ۵۶۷ تومان، یورو با نرخ ۴۶ هزار و ۳۶۹ تومان و درهم با نرخ ۱۱ هزار و ۸۶۳ تومان مورد مبادله قرار گرفت.

به همین ترتیب تالار حواله ارز، شاهد مبادله دلار با نرخ ۴۰ هزار و ۶۴۸ تومان، یورور با نرخ ۴۳ هزار و ۲۶۲ تومان و درهم با نرخ ۱۱ هزار و ۶۸ تومان بود.

در بازار نیما نیز در مقابل عرضه ۳۶۰ میلیون دلاری، ۱۶۷ میلیون دلار با نرخ ۴۱ هزار تومان خریداری شد. صنایعی که عمدتا ارز نیمایی برای آنها تامین شده است، شامل صنایع حمل و نقل و خودرو، تجهیزات برق، معدنی، ماشین آلات و تجهیزات تولید و منسوجات و پوشاک است.

مجموع تامین ارز از ابتدای سال تاکنون، ۲ میلیارد و ۴۸۴ میلیون دلار بوده است. ۶۹ درصد از ارز تامین شده مربوط به بازار نیما با نرخ ۴۱ هزار تومان است. کالا‌های اساسی ۲۸ درصد را با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به خود اختصاص داده است و در بخش خدمات، ارز مورد نیاز شرکت‌های هواپیمایی، ارز درمانی، ارز دانشجویی، ارز مورد نیاز دستگاه‌های اجرایی، عتبات و حج با نرخ متوسط ۴۳ هزار تومان تامین شده است.

میانگین وزنی قیمت ارز تخصیصی بانک مرکزی برای سه گروه مذکور معادل ۳۷ هزار و ۵۰۰ تومان است.

بر اساس این گزارش، در بازار طلای مرکز مبادله ایران، طی ۱۰ حراج سکه طلا در مجموع ۱۱۷ هزار و ۷۴۲ قطعه سکه تخصیص داده شد؛ ۸۵ هزار و ۵۸ قطعه ربع سکه، ۱۷ هزار و ۱۴۹ قطعه نیم سکه و ۱۵ هزار و ۵۳۵ قطعه تمام سکه سهم انواع سکه تخصیص داده شده است.

این گزارش حاکی است، تاکنون طی ۱۸ حراج شمش طلای استاندارد در مرکز مبادله ایران، ۲.۴ تن شمش با عیار ۹۹۵ در هزار در تالار معاملات طلا مورد معامله قرار گرفت.

دیگر خبرها

  • میانگین نرخ ارز تخصیصی برای واردات ۳۷ هزار و ۵۰۰ تومان است
  • تامین ۲ میلیارد و ۴۸۴ میلیون دلار ارز در مرکز مبادله 
  • آلمان، فرانسه و آمریکا، مقصد اول صادرات قطعات خودرو ترکیه
  • اهتمام بانک کشاورزی به حمایت از زنجیره های تامین، با ارائه پلتفرم ها و ابزارهای مالی تعهدی
  • واردات ۸۰۰ میلیون دلاری قطعات موتورسیکلت با رشد ۴۰ درصدی
  • افزایش ۳۳ درصدی واردات قطعات و اجزای خودرو و موتور سیکلت
  • نظارت هوشمند بر زنجیره تامین تجهیزات و ملزومات پزشکی
  • مشکل تامین لاستیک حل می‌شود؟!
  • وزیر صمت: حل مشکل تامین لاستیک به زودی
  • زنجیره های تولید دامی در مازندران ایجاد می شود