Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-20@00:09:20 GMT

لاستیک کامیون نایاب شد

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۹۹۷۸۶

لاستیک کامیون نایاب شد

دبیر کانون انجمن‌های صنفی کامیون‌داران کشور با بیان اینکه در سامانه تخصیص و توزیع کالا و تایر مربوط به وزارت صمت لاستیک کامیون اصلا موجود نیست، گفت: همین امروز کامیون داران اعلام کردند روغن کامیون هم نایاب شده یا بسیار گران است.

به گزارش قدس  آنلاین احمد کریمی درباره آخرین وضعیت تأمین لاستیک کامیون در کشور اظهار داشت: در حال حاضر اصلاً لاستیک کامیون در سامانه تخصیص و توزیع کالا و تایر مربوط به وزارت صمت موجود نیست و کامیونداران لاستیک را با نرخ آزاد و گران خریداری می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

* لاستیک آزاد ارزان تر از لاستیک سامانه ای است

دبیر کانون انجمن‌های صنفی کامیون‌داران کشور ادامه داد: همین شرکت‌های تولید داخل هم اگر زمانی لاستیک را در سامانه می‌آورند، قیمتی ارائه می‌دهند که در بازار آزاد، با قیمت ارزان تر پیدا می‌شود.

* لاستیک های برند معروف در ایران گران تر از قیمت جهانی است

وی درباره قیمت فعلی لاستیک‌ها توضیح داد: امروز لاستیک‌های باکیفیت خارجی از 14 تا 16 میلیون تومان و تولید داخل از 8 تا 9 میلیون تومان قیمت‌گذاری می‌شود، راننده در این شرایط اقتصادی مجبور است لاستیک بی‌کیفیت چینی را خریداری کند و برخی از همین لاستیک‌های تولید داخل که قیمت آنها هم افزایش یافته است، هم عمر چندانی ندارند که این در کنار افزایش هزینه‌های کامیوندار، در ایمنی سیر هم تأثیر منفی دارد.

کریمی افزود: برای ما جای سوال است که چرا لاستیک های وارداتی با برندهای معتبر در کشور ما بسیار گران تر از نرخ های جهانی آن است.

دبیر کانون انجمن‌های صنفی کامیون‌داران کشور با تأکید بر اینکه کیفیت لاستیک بر ارتقای ایمنی حمل و نقل بسیار موثر است، اظهار کرد: لاستیک باکیفیت بسیار مهم است، در این بین برخی ناوگان حمل بار جاده ای کشور نظیر نفت کش ها و اتوبوس ها خصوصا در محور جلو به لاستیک های بسیار با کیفیت و استاندارد بالا نیاز دارند و این مورد موجب می شود ایمنی به خطر نیفتد اما همانگونه که گفتم لاستیک های با کیفیت خارجی امروز به قیمت های 15 و 16 میلیون تومان رسیده اند.

* کامیون دار امکان تأمین هزینه های سنگین قطعات مصرفی را هم ندارد

وی اظهار داشت: با محاسبه نرخ های کرایه و هزینه های سنگین تأمین قطعات مصرفی خودرو نظیر لاستیک همچنین روغن خودرو که قیمت آن افزایش یافته است و با توجه به هزینه های سنگین تعمیر و نگهداری نظیر دستمزد تعمیرگاه ها و گرانی بیش از حد قطعات ناوگان، واقعا کامیون داران که بخش اعظمی از آنها خودمالک هستند، امکان تأمین این ارقام برای خرید لاستیک را ندارند، به هر حال از محل فعالیت یک دستگاه کامیون یک یا چند خانواده باید نان بخورد.

* روغن موتور کامیون نایاب شد 

کریمی اظهار کرد: همین امروز از استان‌های مختلف به ما اعلام کردند که روغن موتور موجود نیست و یا بسیار گران است.

دبیر کانون انجمن‌های صنفی کامیون‌داران کشور بیان کرد: وقتی ما به روغن موتور نیاز دارد چرا باید در این شرایط روغن موتور داخلی با چند برابر قیمت صادر شود، در حالی که باید اول مصرف داخل را تأمین کنند. 

* ابهام در ترخیص 120 هزار حلقه لاستیک در ناهماهنگی‌ بانک مرکزی و گمرک

وی اضافه کرد: با وجود ابلاغ  عرضه لاستیک با ارز دولتی ناهماهنگی‌هایی بین بانک مرکزی، گمرک و بانک عامل وجود دارد و آن 120 هزار حلقه لاستیک که قرار بود تا 30 خرداد از گمرک بیرون بیاید، به جایی نرسید، البته بانک مرکزی نامه را به بانک عامل داده است،‌ اما بانک های عامل خصوصاً بانک صادرات همکاری مناسبی ندارند.

به گزارش فارس، گله کامیون داران از قیمت های بالای لاستیک و کیفیت پایین در حالی مطرح می شود  به تازگی مصطفی تنها، سخنگوی انجمن صنعت تایر کشور گفته است: در آینده افزایش قیمت لاستیک خواهیم داشت، با توجه به اینکه بسیاری از عوامل در افزایش قیمت هر کالایی تاثیرگذار است، اکنون افزایش قیمت برای لاستیک خارج از قاعده نیست، با توجه به اینکه هزینه بسیاری از عوامل مانند دستمزد، بیمه، هزینه آب، برق و غیره افزایش داشته است، در قیمت نهایی یک کالا تاثیر گذار خواهد بود و در نتیجه در آینده قیمت لاستیک نیز افزایش خواهد یافت.

همچنین با وجود اعتراض کامیونداران مبنی بر نبود لاستیک در سامانه فروش لاستیک وزارت صمت، جمشیدی، مجری طرح توزیع سیستمی تایر با تازگی مدعی شده است: برای خودروهای سنگین این سامانه طوری طراحی شده که در آن هیچ مشکلی برای عرضه و تقاضا وجود ندارد و رانندگان می‌توانند به آن مراجعه کرده و اقدام به خرید کنند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: لاستیک کامیون انجمن صنفی کامیون داران لاستیک کامیون روغن موتور لاستیک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۹۹۷۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیچ و مهره گران شد، تاثیر افزایش قیمت دلار بر پیچ و مهره

آفتاب‌‌نیوز :

همانطور که می‌دانید قیمت دلار می‌تواند در کشور ما تاثیر بسزایی بر نرخ تورم و افزایش قیمت کالا‌ها داشته باشد. این موضوع در افزایش قیمت پیچ و مهره نیز بی تاثیر نیست.

براساس گزارش پیچ آنلاین 24، پیچ و مهره جز آن دسته بازار‌هایی می‌باشد که تاثیر مستقیم از افزایش قیمت ارز می‌گیرد، این روز‌ها و در بهار سال ۱۴۰۳ بازار ارز دچار تلاطم و افزایش قیمت بی‌رویه می‌باشد و این افزایش قیمت تاثیر زیادی بر روی قیمت پیچ و مهره گذاشته تا جایی که در برخی از محصولات وارداتی پیچ و مهره افزایش قیمت تا چندین برابر قابل مشاهده است. بررسی‌های میدانی نشان داده است که افزایش قیمت دلار از ۵ جهت می‌تواند بر افزایش قیمت پیچ و مهره تاثیرگذار باشد که در ادامه به بررسی این ریز فاکتور‌ها خواهیم پرداخت. 

افزایش قیمت پیچ و مهره‌های وارداتی

با اینکه کارخانه‌های تولید پیچ و مهره در سالیان اخیر پیشرفت بسزایی داشته، اما هنوز هم بسیاری از پیچ و مهره‌ها از خارج از ایران وارد می‌شود، به اعتقاد کارشناسان کارخانه‌های داخلی تولید پیچ و مهره توانستند تنها ۳۰ درصد نیاز کشور را برآورده کند و ۷۰ درصد این نیاز با پیچ و مهره وارداتی تامین می‌شود و با افزایش قیمت دلار قیمت این پیچ و مهره‌ها به شکل بی رویه‌ای افزایش پیدا می‌کند؛ زیرا افزایش قیمت دلار نه تنها باعث افزایش قیمت ریالی اجناس خریداری شده می‌شود بلکه هزینه حمل و نقل را نیز افزایش می‌دهد. همچنین به علت عدم دسترسی مستقیم مصرف کننده به پیچ و مهره وارداتی دست دلال‌ها نیز در این افزایش قیمت کوتاه نخواهد بود و این افزایش قیمت‌ها باعث دوچندان شدن قیمت نهایی پیچ و مهره وارداتی می‌گردد

افزایش هزینه‌های تولید پیچ و مهره

افزایش قیمت دلار نه تنها بر روی پیچ و مهره‌های وارداتی تاثیر می‌گذارد بلکه پیچ و مهره‌هایی که در داخل کشور نیز تولید می‌شود از این افزایش قیمت بی‌نصیب نخواهند ماند، زیرا هزینه‌های تولید آن‌ها بالا می‌رود و تولیدکنندگان پیچ و مهره برای حفظ حاشیه سود خود مجبور به افزایش قیمت خواهند بود. همانطور که می‌دانید سه فاکتور تعیین کننده در قیمت پیچ و مهره داخلی شامل قیمت نفت، قیمت مواد اولیه و مفتول و قیمت نیروی کار می‌باشد، افزایش قیمت دلار بر روی هر سه شاخص تاثیر می‌گذارد و خروجی این افزایش قیمت افزایش قیمت پیچ و مهره تولیدی در کشور است.

افزایش تقاضای داخلی هنگام بالا رفتن قیمت‌ها

جو روانی و انتظار تورمی بالایی که در کشور ما وجود دارد باعث شده تا هنگام افزایش قیمت دلار، علی‌رغم کوچک شدن سفره مردم و کاهش قدرت خرید آن‌ها، افراد در خرید اقلام ضروری خود عجله کنند؛ به این ترتیب مقدار پیچ و مهره‌ای که انتظار می‌رود در طی سه ماه سفارش داده شود، طی یک ماه خریداری می‌شود و این موضوع باعث کاهش پیچ و مهره موجود در بازار می‌گردد و در نتیجه قیمت آن افزایش پیدا خواهد کرد، زیرا حجم بالایی از محصولات در یک بازه زمانی کوتاه خریداری شده؛ به عبارتی افزایش تقاضا در هر بازاری باعث افزایش قیمت آن کالا می‌شود.

افزایش صادرات پیچ و مهر هنگام بالا رفتن قیمت دلار

صادرات بی‌رویه پیچ و مهره هنگام تغییرات و افزایش قیمت دلار یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت این محصول است، زیرا با بالا رفتن قیمت دلار، قیمت تمام شده پیچ و مهره در داخل کشور برای بازار‌های جهانی بسیار جذاب می‌باشد و این موضوع باعث افزایش تمایل تولید کنندگان به صادرات پیچ و مهره به خارج از ایران می‌شود در نتیجه میزان پیچ و مهره داخلی کمتر و کمتر شده و کاهش عرضه آن باعث افزایش قیمت پیچ و مهره در داخل کشور می‌گردد.

افزایش قیمت حمل و نقل

همانطور که گفتیم حدود ۷۰ درصد از نیاز داخل کشور با پیچ و مهره‌های وارداتی تامین می‌شود و این پیچ و مهره‌ها برای اینکه به کشور ما برسند، نیاز به حمل و نقل دارند. با افزایش قیمت دلار، هزینه حمل و نقل نیز بالاتر می‌رود، زیرا به هر شکلی که این پیچ و مهره‌ها وارد کشور شوند هزینه حمل و نقل آن‌ها به دلار خواهد بود.

چه راهکار‌هایی برای کنترل قیمت پیچ و مهره وجود دارد؟

حال که با تاثیرات افزایش قیمت دلار بر قیمت پیچ و مهره آشنا شدید باید بدانید که چه راهکار‌هایی برای کنترل قیمت این محصول وجود دارد. همانطور که دانستید مهم‌ترین فاکتور در تعیین قیمت پیچ و مهره، قیمت دلار است؛ هنگامی که بتوان قیمت دلار را کنترل کرد، قیمت پیچ و مهره به خودی خود ثابت خواهد ماند. افزایش تولید داخل یکی دیگر از راهکار‌های کاهش قیمت پیچ و مهره است، هنگامی که بتوان از تولیدکننده داخلی حمایت کرد و اجناس ارزان قیمت به دست آن رساند، می‌توان انتظار داشت که تولید در کشور افزایش یابد و در نتیجه نیاز به واردات پیچ و مهره کاهش پیدا کند. حمایت مصرف کنندگان از پیچ و مهره داخلی یکی دیگر از راهکار‌های کاهش قیمت پیچ و مهره است، هنگامی که مصرف‌کنندگان نسبت به پیچ و مهره وارداتی تمایل کمتری نشان دهند می‌توان قیمت پیچ و مهره را کنترل نمود. خرید به میزان نیاز مصرف‌کنندگان نیز یکی دیگر از راهکار‌های کنترل پیچ و مهره است، هنگامی که با یک بازار تورمی مواجهید اگر که روی به خرید بی‌رویه بیاورید نتیجه به جز قیمت بالاتر محصول در انتظار شما نخواهد بود.

دیگر خبرها

  • نقش کانال های اماراتی در افزایش نرخ دلار | التهابات سیاسی بازیگر اصلی تغییر نرخ ارز است، نه اقتصاد
  • انتقاد از نرخ پایین کرایه های باربری در نسیم شهر اصفهان
  • افزایش ناگهانی مالیات صدای این گروه را درآورد
  • افزایش ۱۵۰ میلیون تومانی قیمت پژو پارس درب کارخانه/ دلار در مرکز مبادله ثابت مانده است/ جا برای خودرو‌های وارداتی در بنادر نداریم/ واکنش رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس به واگذاری پرسپولیس به بانک‌ها
  • پیچ و مهره گران شد، تاثیر افزایش قیمت دلار بر پیچ و مهره
  • تاکسی داران همدانی در انتظار تحقق وعده شهرداری
  • ◄ معادله نامتوازن برای رانندگان کامیون؛ افزایش 300 درصدی هزینه ها و عدم افزایش کرایه ها
  • بانک های ناتراز اصلاح شوند تورم کاهش می یابد
  • قیمت‌ لاستیک بر اساس وزن تعیین نمی‌شود
  • معرفی خودروسازان متخلف به قوه قضاییه