Web Analytics Made Easy - Statcounter

پیام مخاطبان؛ مصیب شیرانی (محقق و کارشناس محیط زیست و منابع طببعی)- امروز محیط زیست پر چالش ترین و مهمترین موضوع جوامع بشری است زیرا ارتباط مستقیم با سلامت بقا و آینده جوامع دارد.   تخریب محیط زیست و ازبین رفتن پوشش گیاهی و نخلستان های عراق به عنوان کشور همسایه برای ایران صدمات جبران ناپذیری را در پی داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گرد و غبار حاصله از این فرسایش و نابودی زمین سلامت میلیون ها نفر از شهروندان ایران را به خطر انداخته است. دامنه ریز گردها حتی به تهران نیز رسیده است.   مسئولیت مدنی این تخریب ها بر عهد کیست. ظرفیت های طبیعی کشور پذیرای چه میزان بهره برداری است. تا چه حد بر طبیعت می توان بارگذاری کرد و بر ان فشار آورد. ظرفیت پرورش دام با حفظ توام جنگل ها و مراتع میراث طبیعی که ضرورت حفظ آن بر همگان آشکار است چه میزان است؟

تا چه میزان می توان آب را از حوضه های بالا دستی به نقاط درو دست و به حوضه های دیگر انتقال داد؟ در خشکسالی های کشور چگونه باید عمل کرد و تغییرات اقلیمی چه مشکلاتی را برای ما خواهد داشت. چگونه باید آن مشکلات را مدیریت کرد؟ مدیریت کشور باید چه کسی و با چه تفکری باشد؟
راهکار توسعه پایدار
با بروز مشکلات محیطزیستی جامعه جهانی روش و نگرش خویش را بر محیط زیست آب و خاک و هوا تغییر داده است و برنامه‌ریزی را با نگرش توسعه پایدار و درخور که در آن منافع جوامع کنونی و نسل آینده را همزمان و همسان در نظر می گیرد سرلوحه قرار داده است.

چرا و تا چه میزان آب مورد نیاز صنایع اصفهان و یزد باید از با انحراف سرچشمه های بختیاری تامین گردد؟

آیا ساکنان بالا دست فردا روز با مشکل آب روبرو نخواهند شد. آیا سد بستن بر رودخانه های منتهی به دریاچه ارومیه منافع و حیات آینده گان را تحت تاثیر قرار نخواهد داد؟ دامنه این خطرات تا چه میزان است. آیا ساختن سد توسعه درخور است یا نساختن آن؟

همه این سوالات بر مبنای توسعه درخور بررسی می شود و آینده نگری و نیاز نسل کنونی و آینده را باهم و در کنار هم می بیند. هرچند این ادبیات و نگرش درفرهنگ ایرانی و اسلامی نگرش جدیدی نیست. برنامه ریزی و مدیریت و استفاده از منابع طبیعی بدور از اسراف و به قدر میزان و قائده مبنای تفکر ایرانی و اسلامی است. پس اولین معیار گام برداشتن بر اساس توسعه پایدار و در خور لازمه مدیریت کلان کشور است .
اما توسعه پایدار داری ابعاد مختلفی اقتصادی، اجتماعی، فنی و محیط زیستی و در بستر فرهنگی است، رسیدن به توسعه پایدار جز با داشتن امنیت اجتماعی و اقتصادی وتکیه بر مسایل فنی و محیط زیستی محقق نمی گردد. و فرهنگ حلقه ارتباطی توسعه پایدار است.
لذا چراغ راه کشور تنش زدایی جهانی و تلاش برای استقرار صلح و آرامش در منطقه و تعامل جهانی است. ادبیات حفظ طبیعت و محیط زیست زبان مشترک و قابل قبول جهانی برای مردمان با هر دین و مذهب و منشی است و این یک فرصت جهانی برای ارایه تصویر درست از اسلام، دینی که برای طبیعت و محیط زیست ارزش فوق العاده قایل است و انسان و روابط انسانی و طبیعت حرمت و قداست دارد. شکستن شاخ درختان و آلودن آب و خاک گناه و درخت کاری و بهره برداری درست از آن میراث ماندگار و عین ثواب است.
لذا تعامل برای حفظ محیط زیست و حفظ حرمت انسان و برقراری صلح و آرامش منطقه ای و جهانی کلید تعامل جهانی است. زیرا تا امنیت نباشد حفظ محیط زیست مقدور نیست. تا محیط زیست حفاظت نشود . امنیت تدوام نخواهد یافت.
پذیرش ولایت عالمان
خود محوری و خود کامگی و استبداد مفاهیم مشترک از یک رفتار هستند، رفتاری که در آن انسان خود را عقل کل و کارشناس ارشد همه علوم می داند. بنیان فکری که جز تباهی و تخریب و برای جامعه هیچ ارمغانی نخواهد داشت. تخریب منابع ملی و فکری و دانش بشری حاصل حضور این افراد در هرم قدرت است که جبران خسارت حضور این چنین افرادی سال ها وبلکه قرن ها زمان می برد.
ولایت پذیری یا همان اصل خرد محوری و شور و مشورت و ارجاع امور به متخصصین و تمکین از نظرات کارشناسانه و مبتنی بر علم منطق یا همان مفهوم ولایت پذیری است. پذیرش ولایت عالمان ( چه دینی و علمی) ویژگی بارز یک مدیر مدبر و رهبر سازمانی است.

آشنا بودن به فرصت ها و سرمایه های ملی
بستر رشد و تعالی هر جامعه مبتنی بر منابع اقتصادی و سرمایه و داشته های فرهنگی و اجتماعی است.

طبیعت و میراث طبیعی و ژنتیکی هر کشور و حراست از ان و بهرهبرداری صحیح از ان یک اصل بنیادی است.

سرمایه های فکری ونخبگان جامعه ظهور نمی یابند مگر در بستری که در طی قرون در معجونی از اندیشه ها ها و فرهنگ های متعالی استوار گشته اند و رشد و بقای آنها در باغ اندیشه هرکشور حضور باغبانی زیرک و عالم را می طلبد تا عطر این متفکران فضای جامعه را عطراگین نمایید. از آنجا که ولایت پذیری مدیر و رهبران سازمانی بر بنیان حضور نخبگان و عالمان استوار است، جز این اگر باشد استبداد و خودکامگی را در پی دارد. شناخت وبهره مندی از ظرفیت عالمان و نخبگان یک اصل اساسی است. در کنار این سرمایه های انسانی، سرمایه های طبیعی مکمل این شناخت است.

ایران دارای تنوع زیستی جانوری و گیاهی ارزشمند است که شناسایی آن و بهره برداری درست از آن خود از نظر اقتصادی کم از ثروت نفت ندارد. اما چقدر برای این تنوع زیستی و میراث طبیعی ارزش قایل هستیم و چقدر آن را می شناسیم و چقدر مدیریت ان را به عالمانش سپرده ایم؟
از این رو مدیریت کشور بدون شناخت سرمایه های انسانی و میراث طبیعی و فرهنگی امکان پذیر نیست.

دارای برنامه بودن
اما درک و لحاظ نمودن ارزش اقتصادی محیط زیست و حرکت بر مدار توسعه در خور و پایدار و شناخت ظرفیت های انسانی و طبیعی ولایت پذیری عالمان در امور تخصصی و اجتناب از خود محور، همه و همه جز با تدوین استراتژی مدیریتی و برنامه ریزی و هدف گذاری محقق نمی گردد.
کلید واژه انتخاب یک مدیر خوب برای کشور داشتن برنامه ای است که در آن برنامه ریزی بر مدار دانش های مورد نیاز جهت تحقق توسعه پایدار ( اقتصادی – فنی محیط زیستی – اجتماعی و فرهنگی) و شناخت ظرفیت های اکولوژیک و لحاظ کردن ژئو پلتیک سرزمینی است که نقطه پایانی برای شناخت خواهد بود.
 

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: توسعه پایدار ولایت پذیری برنامه ریزی میراث طبیعی محیط زیست محیط زیست چه میزان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۰۱۹۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور آفرود سواران در عرصه های منابع طبیعی ممنوع می باشد

به گزارش جام جم آنلاین از گرگان دکتر حمید سلامتی اظهار کرد: یکی از نگرانی های اولیه مرتبط با آفرود، فرسایش و تخریب زیستگاه های طبیعی است. وسایل نقلیه قدرتمند مورد استفاده در آفرودها می توانند آسیب زیادی به اکوسیستم هایی مانند تالاب ها، مراتع و جنگل ها وارد کنند.

وی ادامه داد: فشرده سازی خاک فعالیت های آفرود معمولا باعث تراکم خاک می شود که بر سلامت و تنوع زیستی اکوسیستم ها تأثیر منفی می گذارد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان تصریح کرد: هنگامی که وسایل نقلیه از زمین های حساس عبور می کنند، وزن آنها خاک را فشرده می کند و ریشه ها و جذب مواد جذب مواد مغذی را برای گیاهان سخت می کند. این خاک فشرده همچنین از نفوذ آب جلوگیری می کند که منجر به افزایش سیل و آلودگی بالقوه آب می شود.

سلامتی با اشاره به گسترش گونه های مزاحم توسط وسایل نقلیه نیز گفت: خودروها دانه‌، هاگ‌ و سایر تخم گیاهان را حمل کنند که ممکن است به لاستیک‌ها، زیرشاخه‌ها یا تجهیزات بچسبند. هنگامی که وسایل نقلیه آفرود بین مناطق مختلف حرکت می کنند، می توانند ناخودآگاه گونه های غیر بومی را به مکان هایی که قبلاً در آن جا وجود نداشتند را وارد کنند. این گونه های مهاجم اغلب با گیاهان بومی رقابت می کنند، اکوسیستم های محلی را نابود می کنند و منجر به از دست دادن گونه های گیاهان می شوند. گسترش گونه‌های مزاحم می‌تواند اثرات طولانی‌مدتی بر گیاهان و جانوران بومی داشته باشد و ترکیب و عملکرد اکوسیستم‌ها را تغییر دهد.

در ادامه جلسه، علی زنگی معاون مدیرپیشگیری دادگستری کل استان افزود: حضور موتورسواران در عرصه های منابع طبیعی ممنوع می باشد.

وی با تاکید بر عدم حضور آفرودسواران در مناطقی که به عنوان منابع طبیعی و محیط زیست هستند، ادامه داد: افرادی که وارد این عرصه ها می شوند مشخص شوند. و نیروی انتظامی، جنگلبانان و محیط بانان کارت های شناسایی که از سوی کانون به افراد واجد شرایط تحویل داده شده است را بررسی نمایند.

سرهنگ عیسی گلبینی مفرد فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان نیز در این جلسه با اشاره به موضوعات حفاظتی در عرصه های ملی گفت: مشاهده شده برخی تورها بعد از زدن کپ در عرصه های ملی اقدام به قطع درختان برای آتش و یا حتی قطع برخی درختان بابت استفاده در مصارف دیگر نیز انجام می دهند.

سرهنگ گلبینی مفرد با اشاره به تاثیرات مخرب روشن کردن آتش بر روی خاک نیز گفت : اکثر برنامه ها و تورها که شب مانی در منطقه دارند به مدت دو الی سه شب که خود به دلیل روشن ماندن آتش به مدت زیاد آسیب زیادی به خاک و موجودات داخل خاک میزند که این خسارت ها جبران ناپذیر می باشد.

مرتضی عباسی رئیس هیات موتورسواری و اتومبیل رانی استان گلستان گفت: از سال 1401 دستورالعملی صادر شده است که برای اتوکمپر، تورسافاری و تور آفرود که همه شرکتهایی که خدمات تور انجام میدهند باید از هیات مجوز بگیرند. مرتضی عباسی با بیان وجود تورهای بدون مجوز گفت: موتورسواران و آفرود سوارانی که از هیات مجوز نداشته باشند می توان با آن ها قانونی برخورد کرد.

هیئت موتورسواری و اتومبیل رانی نیز مصوبات و دستورالعمل خود را برای شرکت های مسافرتی ارسال و طی نامه مکتوب با دادگستری و دادستان استان تورهای بدون مجوز را معرفی نماید.علی نوری رئیس گروه گردشگری و میراث فرهنگی نیز گفپت: با اجرای این تفریح به صورت دلبخواه و غیرمسئولانه انتقاد داریم و نتیجه آن را تخریب بیش تر منابع طبیعی و محیط زیست می دانیم.

وی در ادامه گفت: نکته قابل توجه در این رابطه، مقوله آموزش است. چراکه، درواقع افرادی که آموزش نمی‌بینند نه تنها به خود، بلکه به طبیعت هم آسیب می‌رسانند.نوری افزود:آموزش، تغییر نگرش، ایجاد حساسیت و سپردن مسوولیت در حفظ محیط زیست و منابع طبیعی می تواند نقش به سزایی را در کاهش تخریب و یاری رسانی در حفظ محیط زیست و منابع طبیعی و کمک به جنگلبانان و محیط بانان با توجه به پتانسیل عظیمی که در این گروه ها وجود دارد، ایفا کند.

در انتهای جلسه مقرر شد چند نقطه مناسب در اراضی پست و شمال استان برای ایجاد پیست از سمت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان مشخص گردد . هیئت موتورسواری و اتومبیل رانی نیز مصوبات و دستورالعمل خود و لیست تورهای بدون مجوز را طی نامه مکتوب به دادگستری و دادستان استان اعلام نماید.

دیگر خبرها

  • لطفا طبیعت را جارو نکنید!
  • برگزاری مراسم روز زمین پاک در ارومیه همزمان با روز جهانی زمین پاک
  • تاکید بر لزوم استفاده کمتر از پلاستیک
  • جهش تولید با حضور در بازارهای جهانی
  • حضور آفرود سواران در عرصه های منابع طبیعی ممنوع می باشد
  • محیط زیست روی مدار "رهاورد"
  • چهارمحال‌وبختیاری رتبه اول کشور در عملکرد محیط طبیعی و تالاب‌ها را کسب کرد
  • اولویت‌دهی به بهبود معیشت محیط بانان و نیرو‌های یگان حفاظت
  • تأثیرات زیست‌محیطی سطل زباله چوبی
  • اقدامات مناسب برای کاهش مصرف پلاستیک انجام شود