Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-23@20:11:41 GMT

آخرین ارزیابی‌ها از مذاکرات وین درباره وضعیت برجام

تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۱۶۱۰۹

آخرین ارزیابی‌ها از مذاکرات وین درباره وضعیت برجام

نمایندگان همه طرف‌های حاضر در مذاکرات برجام می‌گویند برخی مسائل باقی‌مانده‌اند هر چند ارزیابی‌ها از اینکه این مسائل چقدر قابل حل هستند متفاوت است. - اخبار بین الملل -

گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم- ششمین دور مذاکرات هسته‌ای برای رایزنی در خصوص وضعیت «برجام» از دیروز (شنبه) با حضور نمایندگان کشورهای انگلیس، فرانسه، آلمان، چین و روسیه (گروه 1+4) و نماینده اتحادیه اروپا  در شهر وین آغاز شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این گفت‌وگوها در شرایطی آغاز می‌شوند که نمایندگان تقریباً همه طرف‌های حاضر در گفت‌وگوها کماکان می‌گویند مسائلی باقی مانده که لازم است حل و فصل شوند، هر چند ارزیابی آنها از اینکه این مسائل تا چه اندازه قابل حل هستند متفاوت است.  طرف روس، تا به حال خوش‌بین‌تر از سایر طرف‌ها درباره حل‌پذیر بودن این اختلافات اظهارنظر کرده، در حالی که آمریکایی‌ها و طرف‌های غربی با ظن و گمان بیشتری درباره احتمال حصول نتیجه صحبت می‌کنند.

میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین، همین امروز (یکشنبه) فضای مذاکرات را «گرم و سازنده» توصیف کرده  است. او روز گذشته هم تصریح کرده بود که توافق نهایی در بر سر برجام «قابل دسترس» است، هر چند در این خصوص که آیا توافق تا روز انتخابات ایران اتفاق می‌افتد یا خیر نمی‌توان با قطعیت اظهارنظر کرد.

در همین راستا، «سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر خارجه روسیه چهارشنبه هفته پیش گفته بود که مسائل باقی‌مانده پیش رو، اندکند و وضعیت گفت‌وگوها به گونه‌ای است که می‌توان گفت دیگر هیچ «مانع غیرقابل‌عبور» در مذاکرات برجامی وجود ندارند.

در سوی دیگر میدان، مقام‌های دولت «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا و همین‌طور نمایندگان سه کشور اروپایی ضمن تأکید بر آنکه «پیشرفت‌هایی» در گفت‌وگوها حاصل شده تلاش می‌کنند در راستای مدیریت برداشت‌ طرف‌های مقابل و وادار کردن آنها به اعطای امتیازات حداکثری فضای مبهمی در خصوص احتمال اثربخش بودن مذاکرات ترسیم کنند. 

مثلاً روزنامه واشنگتن‌پست امروز به نقل از منابع آمریکایی و اروپایی نوشته ایران و آمریکا در گفت‌وگوهای غیرمستقیم جاری در وین تقریباً در تمامی موضوعات مورد بحث طی دو ماه گذشته به پیشرفت دست پیدا کرده‌اند، اما همزمان با آغاز دور ششم این گفت‌وگوها در روز شنبه، هنوز از عدم اطمینان مقام‌های دولت بایدن نسبت به آغاز مذاکرات درباره اینکه توافق نهایی حاصل خواهد شد یا خیر کاسته نشده است.

یک مقام وزارت خارجه آمریکا که به نامش اشاره نشده گفت: «تا وقتی که بی‌اعتمادی میان دو طرف به طور کامل حل نشود و تصمیمات سیاسی برای پذیرفتن نتایج مذاکره‌شده اتخاذ نشوند، پیشرفت 70 تا 80 درصدی چندان اهمیتی ندارد.»

در واقع خط کلی که مقام‌های کشورهای غربی در موضع‌گیری‌ها دنبال می‌کنند این است که توافق، قابل دستیابی است اما نیازمند اتخاذ برخی تصمیمات و انجام برخی اقدامات از جانب ایران است. مثلاً «جن ساکی»، سخنگوی کاخ سفید چند روز پیش مذاکرات پیش رو را «طولانی و چالش‌برانگیز» توصیف کرد و گفت: «بازگشت به توافق هسته‌ای، همان‌طور که می‌دانید مستلزم این است که ایران برنامه هسته‌ای خودش را به طرز محسوسی به عقب برگرداند.»

سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران هم تأیید کرده که مسائل فنی زیادی در گفت‌وگوها باقی مانده‌اند و احتمال نمی‌رود طرف‌ها بتوانند ظرف هفته جاری به جمع‌بندی نهایی برسند. او گفت: « با وضعیت پیچیده‌ای مواجه هستیم به این دلیل که هم بازگشت آمریکا به برجام یکسری مسائل فنی، حقوقی و سیاسی دارد و هم راستی آزمایی اقدامات آمریکا، از پیچیدگی‌هایی برخوردار است و باید برای آن برنامه ریزی شود و در آن خصوص دقت شود و برای آن شاخص تعیین شود.»

وی اضافه کرد: «همین‌طور اقداماتی که ایران باید انجام دهد، طبیعتا با توجه به پیشرفت‌های سریع علمی و فنی که ایران در این مدت انجام داده نحوه تنظیم آنها با بازگشت به برجام پیچیدگی‌های خودش را دارد و اینها بحث‌های مفصلی را می‌برد و مجموعه این اقدامات در چه جدول زمانی باید انجام شود.»

معاون وزیر خارجه ایران تأکید کرد: « مسلما آمریکا باید قدم اول را بردارد و آمریکا باید همه اقداماتش را ابتدا انجام دهد و بعد جمهوری اسلامی ایران راستی آزمایی می‌کند و بعد از آن است که به تعهداتمان برمی‌گردیم. این ملاک کار ماست، ولی همین احتیاج به جدول بندی و جدول زمانی داریم و این‌که مشخص شود در چه روزی اگر به جمع بندی رسیدیم، بعد مراحل تایید و تصویب آن در هر کشور چگونه باشد؟ در چه مدت انجام شود و بعد چه مقدماتی باید برنامه ریزی شود و نهایتا در چه روزی به اجرا می‌رسیم و در آن روز آمریکا باید چه کار کند و بعد چگونه راستی آزمایی شود.

صرفنظر از اینکه اظهارات علنی کدام یک از طرف‌ها از وضعیت مذاکرات به واقعیت‌ نزدیک‌تر است به نظر می‌رسد در مقطع کنونی که گفت‌وگوها احتمالاً به حساس‌ترین و دشوارترین مرحله و بر سر پیچیده‌ترین موضوعات رسیده، طرف غربی آگاهانه در تلاش برای نوعی فضاسازی جهت مدیریت برداشت‌ طرف ایرانی و گرفتن حداکثر امتیازات ممکن از گفت‌وگوها است.

در حال حاضر در مذاکرات برجام، برای ایران «نتیجه» مهم‌تر از «زمان» است. همه مردم و مسئولین منتظر لغو تحریم‌ها هستند و این لغو تحریم‌ها هرچه زودتر انجام شود، بهتر است، اما تجربه نحوه رفع تحریم‌ در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما نشان می‌دهد چنانچه در مرحله مذاکرات محکم‌کاری‌های لازم صورت نگیرد نه تنها مشکل تحریم‌ها برطرف نمی‌شود، بلکه دستیابی به لغو تحریم‌ها در قالب برجام ناممکن می‌شود.

همان‌طور که کارشناسان بر اساس تجربه رفع تحریم‌ها در گذشته بارها تأکید کرده‌اند دولت ایالات متحده از ابزارهای حقوقی مختلفی برخوردار است که می‌تواند حین ادعای رفع تحریم، ریسک همکاری اقتصادی با ایران را افزایش داده و مانع از بهره‌مندی ایران از مزایای اقتصادی ناشی از رفع تحریم شود.  لذا پیشنهاد کارشناسان این است که علاوه بر پافشاری روی رفع حقوقی تحریم، شرایط انتفاع ایران از رفع تحریم‌ها در قالب شاخص‌های عینی و سنجش‌پذیر مشخص شود تا راه برای بهانه‌جویی‌ها و مانع‌تراشی‌های طرف آمریکایی سد شود.

مرکز پژوهش‌های مجلس و سایر کارشناسان مسائل حقوقی و اقتصادی بارها تأکید کرده‌اند که راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها به دست‌کم 3 تا 6 ماه زمان نیاز دارد و صرفاً به استناد رفع کاغذی تحریم‌ها نمی‌توان گفت که طرف آمریکایی به تعهداتش پایبند شده است. 

در شرایطی که تمامی تعهدات ایران توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مورد راستی‌آزمایی قرار گرفته و به صورت موشکافانه و مورد به مورد گزارش می‌شوند تأیید رفع تحریم‌ها نیز بایستی به محقق شدن آثار عملی آن و راستی‌آزمایی دقیق آن توسط ایران منوط شود. 

صفارهرندی: مذاکره و برجام هیچی برای کشور نداشت / تحریم با تعصب و شعار برداشته نمی‌شودرئیس ستاد قاضی‌زاده در چهارمحال و بختیاری: دولت چند سال همگان را سرگرم برجام کرد و اقتصاد را از دست دادنیکزاد: مخالفتی با برجام نداریم/ دولت نتوانست جلوی 150هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی را بگیرد/ مردم از سوء‌مدیریت رنج می‌برندرئیسی در سومین مناظره انتخاباتی: اگر من نبودم کاندیداها چه می‌خواستند بگویند؟/ برجام را یک دولت مقتدر باید اجرا کندروسیه: کیفیت توافق احیای برجام مهمتر از زمان دستیابی به آن است

 

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: برجام برجام راستی آزمایی گفت وگوها باقی مانده رفع تحریم تحریم ها طرف ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۱۶۱۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز مذاکرات بایرن مونیخ با رالف رانگنیک

جست‌وجوی سران بایرن مونیخ برای انتخاب سرمربی فصل آینده و اخبار ضدونقیض در این خصوص همچنان ادامه دارد

طرفداری | با تمدید قرارداد یولیان ناگلزمان با تیم ملی آلمان، برنامه‌های بایرن مونیخ برای جانشینی توماس توخل تغییر کرد و همان‌طور که دیروز خواندید، رالف رانگنیک گزینه اول هدایت بایرن مونیخ برای فصل 25-2024 است.

به گزارش اسکای آلمان، رالف رانگنیک و روبرتو دزربی دو گزینه هدایت بایرن مونیخ هستند و رانگنیک شانس بسیار بالاتری دارد. مذاکرات میان بایرن مونیخ و سرمربی کنونی تیم ملی اتریش شروع شده و پس از ماندنی شدن ژابی آلونسو در بایرلورکوزن، مکس ابرل مدیر ارشد بایرن مونیخ با رالف رانگنیک ملاقات داشته است. مکالمات بین طرفین مثبت بوده و طی چند روز اخیر نیز تماس‌هایی میان آن‌ها برقرار شده است. 

مسئله قابل توجه، قرارداد رانگنیک با فدراسیون فوتبال اتریش تا جام جهانی 2026 است و بایرن مونیخ برای استخدام این سرمربی 65 ساله باید غرامت پرداخت کند. با وجود تکذیب فدراسیون فوتبال اتریش در خصوص پرس‌وجو از وضعیت رانگنیک، این سرمربی پیشین منچستریونایتد برای پذیرش شغل بایرن مونیخ مشتاق است اما برای توافق نهایی، اتفاق‌های زیادی باید بیفتد و رانگنیک هنوز تصمیم نهایی را نگرفته است. 

از طرفی بیلد گزارش داده علاوه بر رالف رانگنیک، بایرن مونیخ وضعیت اونای امری، سرمربی استون ویلا را هم پیگیری می‌کند. 

 

از دست ندهید ????????????????????????

سرمربی پرسپولیس: من کاشف آلیسون بودم جنگ در دربی میلان؛ 3 اخراجی در 3 دقیقه! آشنایی با مالکان لیگ برتر و میزان ثروت آن‌ها مورینیو: به من می‌گفتند اتوبوس، حالا با همین سبک شده‌اند جادوگر!

دیگر خبرها

  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران درباره برجام نیستیم
  • آغاز مذاکرات بایرن مونیخ با رالف رانگنیک
  • کنعانی: در برجام آمریکا زیر میز دیپلماسی زد نه ایران/ اقدام ایذایی در اصفهان اقدامی بی‌ارزش بود
  • هیچ مذاکره مستقیمی بین ایران و آمریکا برقرار نیست/باقری مذاکرات رفع تحریم را پیگیری می‌کند
  • خبرگزاری ایرنا: هیچ مذاکره مستقیمی بین ایران و آمریکا برقرار نیست/ باقری‌کنی، مذاکرات رفع تحریم را پیگیری می‌کند
  • مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا در جریان است؟ | پاسخ یک مقام آگاه
  • هیچ مذاکره مستقیمی بین ایران و آمریکا برقرار نیست | باقری مذاکرات رفع تحریم را پیگیری می‌کند
  • جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا به روایت ظریف
  • جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا به روایت ظریف: ترامپ برای مذاکره از من دعوت کرد