Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصاد ایران دولتی است، بنابراین نقش دولت در اقتصاد بسیار تاثیرگذار است و دولت فعلی که با هزینه از جیب مردم سر کار آمد و در ۸ سال گذشته از جیب مردم و تورم ارتزاق کرد، حال دوباره با کلاه گذاشتن سر مردم و از جیب مردم به پیش می رود و جالب اینکه حالا هیچ کس از این باند دروغین اصلاح( افساد)طلبان مسئولیت آن را نمی پذیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرهمدان، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری به علت عملکرد ضعیف دولت حسن روحانی، اصلاح طلبان پایگاه های رای خود را از دست داده اند و گویا به دنبال حیله و فریبی هستند تا دوباره رئیس جمهوری بر روی کار بیاید که گذری به لندن داشته و مدرک تحصیلی آن شائبه دار است.

وجود حجم عظیم پرونده در قوه قضائیه نشان از وجود مشکل در بخش اجرایی است

عبدالمجید شیخی، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار ما در پاسخ به شبهه افکنی اهل نفاق و مخالفان کشور درباره عدم لزوم ترک پست قوه قضائیه توسط آیت الله رئیسی به دلیل اهمیت رسیدگی به مسائل فساد، گفت: اولا لازم به ذکر است که مدرک آقای همتی و مهر علیزاده رسمیت ندارند. ثانیا" وجود حجم عظیم پرونده در قوه قضائیه نشان از وجود مشکل در بخش اجرایی است. پرونده ها در فضای فاسد قوه مجریه ساخته می شوند و مثل سیل روی دست قوه قضائیه ریخته می شوند. عقل حکم می کند که جلوی سیل از سرچشمه گرفته شود، پرونده هایی که در قوه قضاییه شکل می گیرد ناشی از سوء مدیریت در قوه مجریه است.

وی افزود: اگر در قوه مجریه فردی صالح روی کار بیاید این همه پرونده تشکیل نمی شود و این همه پرونده نشان می دهد در بالادست قوه مجریه سالمی وجود ندارد که مشکلات مردم را حل کند.

این استاد دانشگاه گفت: وظایف قوه مجریه اهم بر قوه قضاییه است و در قانون وظایف قوه قضائیه به عددانگشتان دست نمی رسد. اما برای رئیس جمهور 38 وظیفه شمرده شده است و رئیس جمهور یک لشکر دستگاه، سازمان و نهاد اداری و مناصب زیر پوشش دارد و تمام شئونات اداری اجرایی و مدیریتی کشور در دست رئیس جمهور است.

شیخی عنوان کرد: در جواب شبهه ای ایجاد شده توسط آقای همتی برای ستادهای آقای رئیسی که این همه هزینه ستادها از کجا تامین می شود؟ گفت: باید در جواب بگوییم آقای رئیسی نیازی به نان قرض دادن ندارد و پرونده های فساد دولت را رو کرده است، و مثل برخی اصلاح طلبانی نیست که از پول های بیت المال چون منابع دانشگاه آزاد را صرف کاندیداتوری خود( اصلاح طلبان) کند.

وی تاکید کرد:آقای رئیسی فرمودند که من پولی برای تبلیغات ریاست جمهوری ندارم.ایشان فقر کشیده است و مالی جمع نکرده است.ستادهای آقای رئیسی با حمایت مردمی که مشکل نان و آب دارند هدایت می شود و منابع مالی هم مردم تامین می کنند ، از قوت خود می زنند تا یک شخص مبارز با فساد و طرفدار محرومین روی کار بیاید، و چون پایگاه مردمی دارد مردم با قطره قطره کمکهای خود روی هم جمع کرده و لذا این بضاعت کم است که به برکت گروههای جهادی تبدیل به دریایی شده است.در مقابل اصلاح طلبان هستند که 38 سال بر مسند شهرت و قدرت و ثروت و اختلاس نشسته اند و مردم را زیر پای خود له کردند و همتی هم از آبشخور باند فسادی که با پول های نجومی روی کار امده اند تغذیه می شود.

اقتصاددان ایرانی با تاکید بر اینکه آقای رئیسی پایگاه مردمی دارند افزود: محرومین با قطره قطره وجودشان با ید و جسم و آبروی خود به میدان آمده اند و از کاندیدای اصلح خود یعنی حضرت آیت الله سید ابراهیم رئیسی دفاع می کنند.

وی با بیان اینکه دولت روحانی از جیب مردم و تورم ارتزاق کرد گفت: این دولت جیب مردم را خالی کرد و زمین سوخته را تحویل دولت بعدی می دهد، و باند اصلاح طلبان اعتراف می کنند که هیچ پایگاه مردمی ندارند و حتی بین خودشان نیز اختلاف نظر دارند.

شیخی افزود: اصلاح طلبان پایگاه مردمی خود را از دست داده اند و فقط به دنبال این هستند که بتوانند با هماهنگی همه قوای خودشان و استخدام افراد رای خاکستری طوری عمل کنند و آقای رئیسی را تخریب کنند تا رای ها شکسته شود چرا که نه متعرض آقای زاکانی،رضایی، جلیلی و سایر کاندیداها نشدند.

وی تاکید کرد: زمانی که رای بین 5 نفر شکسته شود کار به دور دوم میرسد و با شعارهای ساختار شکنی که مهرعلیزاده و همتی در مناظرات دادند مثل کابینه مرکب از اقوام و مذاهب و شعارهای پوپولیستی گول زننده ای که برای اهل سنت هم سر می دهند. قصد دارند مجددا" به مراد دنیایی خود یعنی پست،مقام ثروت و شهرت برسند. هدف برای اینان وسیله را توجیه می کنند. در ادوار گذشته هم دیدیم که چگونه استعمار غرب و اسرائیل از اینان دفاع کرد و الان هم برنامه همین است. زیرا اینان دست پرورده غربند و کانال خوبی برای نفوذ غربند. سالها غرب روی غرب زدگان خودی برای چنین روزهایی سرمایه گذاری کرده است. سبک جدید نفوذ امروز رسوخ در بدنه مدیریت کشورها از طریق مغزهای دست پرورده آن کشورها بر راس مدیریت آنهاست.

اقتصاددان ایرانی گفت: در لحظه های آخر باید منتظر اغوا و شعارهای ساختار شکنانه باشیم تا رای های خاکستری را جمع کنند. بایستی هموطنان عزیز ما و مذاهب مختلف بدانند که گول شعارهای ساختار شکنانه را نخورند.

شیخی در آخر توصیه کرد که آقایان زاکانی، جلیلی، قاضی زاده هاشمی و رضایی با توجه به درصد کم اقبال مردم به نفع رئیسی کنار بروند. زیرا توطئه فتنه گران روی تخریب رئیسی متمرکز شده و قصد دارند رای رئیسی را به نفع نماینده نالایقشان یعنی همتی بشکنند. جناب رئیسی اهل تقوا و شایسته سالاری است مطمئن باشند که اینان هم که قصد خدمت دارند فردا در کابینه ایشان خدمت خواهند کرد. هر چند مجلس در راس امور است و برای نمایندگان خادم بهترین جایگاه خدمت است. بخصوص با توجه به ضرورت هماهنگی کابینه با مجلس و مجلس با کابینه وجود افرادی برای هماهنگی در مجلس بسیار ضروری است.

کسی که در انتخابات شرکت کند حق مطالبه نیز دارد

جعفر قنادباشی، کارشناس مسایل سیاسی در گفت و گو با خبرنگار عصرهمدان؛ گفت: آنچه که مسلم است کاندیداها برای اینکه رای بیاورند شگردها و ترفندهایی را به کار می برند و متاسفانه با اینکه مردم ما هوشیار و تجربه های خوبی را را در انتخابات گذشته به دست آوردند این امکان هست که قشرهایی از جوانان که اشراف سیاسی ندارند دوباره دچار اشتباه شوند.

وی افزود: با تدابیر سیاسی باید به دنبال تغییر باشیم و حضور حداکثری داشته باشیم، باید بدانیم مردم ایران آگاهی سیاسی بالایی دارند و می دانند دشمن به دنبال ضعیف کردن پایگاه های مردمی است.

این کارشناس سیاسی گفت: سردار سلیمانی مردی جهان دیده بود و باید بدانیم اگر این شهید در بین ما بود همه را به انتخابات و تبعیت از ولایت دعوت می کرد.

وی ادامه داد: مردم می دانند که رئیس جمهور آینده حتما با مشارکت مردم روی کار می آید و کسانی که شرکت می کنند حق مطالبه هم دارند و باید بدانیم جایگاه ایران را در منطقه با مشارکت بالا ببریم.

قنادباشی تاکید کرد : مردم ما باید آگاه باشند و بدانند عدم مشارکت و انتخاب های اشتباه دشمنان ما چون اسراییل ، عربستان و امارات را در منطقه خوشحال می کند چرا که به دنبال فروپاشی ایران هستند.

دولت های اصلاح طلب و کارگزارانی نزدیک به 40 سال است که به بهانه آزادای های اجتماعی از مردم سواری می گیرند

همچنین احمدحسین فلاحی، سخنگوی کمیسیون آموزش و نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار عصرهمدان؛ گفت: امروز مشکل اساسی مردم مشکل اقتصادی و معیشت است و اقتصاد و معیشت در صورتی تأمین می‌شود که تولید در کشور فعال شود.

وی افزود: اختیار دولت ها نزدیک به 40 سال در دست دولت های اصلاح طلب اعم از روحانی هاشمی خاتمی بوده و عمده کارهای کشور در دست دولت های اصلاح طلب و کارگزارانی بوده است.

فلاحی عنوان کرد: این دولت ها با شعار مردم سالاری از مردم سواری می گیرند، حتی در همدان دیدیم کسانی که سکاندار استان هستند در بدو ورود اعلام کردند کسی که اصلاح طلب نباشد پستی به او داده نمی شود.

این نماینده مجلس افزود: دولت فعلی به بهانه مذاکره رکود اقتصادی و تورم افسار گسیخته را رقم زد و ارزش پول ملی کاهش یافت و در دیپلماسی هم چیزی جز وادادگی گیرشان نیامد.

سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در پایان اضافه کرد: آنچه به مردم و جوانان ما از این دولت سرایت کرد تنگی معیشت و بیکاری بود؛ اینها باعث ناامیدی در جامعه شد، مردم دیگر امیدی به این قشر ندارند و پایگاه مردمی خود را از دست داده اند چون گفتار و رفتار یکسانی از آن ها نمی بینند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: پایگاه مردمی اصلاح طلبان جیب مردم آقای رئیسی رئیس جمهور اصلاح طلب قوه مجریه دولت ها روی کار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۱۶۵۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ناکامی رئیسی در مبارزه با فساد و عمل به وعده‌های انتخاباتی‌اش به روایت میرلوحی /اسم ۲ کارشناس اقتصادی دولت را نام ببرید؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در هفته‌های اخیر و پس از افزایش قیمت ارز و سکه در بازار، بحث بر سر تغییر یا عدم تغییر تیم اقتصادی دولت در میان موافقان و مخالفان دولت افزایش یافته است. بحثی که دامنه آن حتی به مجلس و نمایندگان حامی ابراهیم رئیسی نیز کشیده است و چه در نطق‌های میان دستور خود و چه در تذکرها از تغییر تیم اقتصادی می‌گویند، گاهی حتی کار به تهدید نیز کشیده و برخی از نمایندگان خواهان اخراج رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد شدند.

در همین راستا، محمود میرلوحی، فعال سیاسی اصلاح طلب، در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین بیان کرد: «در حال حاضر اقتصاد ایران به شدت سیاسی است و از نظر سیاسی عمدتاً به مسائل بین‌المللی، مسائل هسته‌ای و تحریم‌ها گره خورده است و شاهد هستیم که هر اتفاقی هر گوشه دنیا می‌افتد، بر روی مسائل اقتصادی در ایران تاثیر می‌گذارد.»

وی با اشاره به اظهارات انتخاباتی ابراهیم رئیسی گفت: «ایشان یک وقت در تبلیغات انتخاباتی گفتند من کارشناسان اقتصادی را به خط خواهم کرد، الان شما می‌توانید اسم دو نفر از کارشناسان اقتصادی دولت را ببرید که بیایند در مورد نفت، اشتغال، اقتصاد، مسائل بانکی و نقدینگی نظریه و سخن بگویند تا ببینیم که این‌ها حرف‌های علمی و تخصصی بزنند؟»

در ادامه مشروح گفتگوی محمود میرلوحی، فعال سیاسی اصلاح طلب، را در خبرگزاری خبرآنلاین می‌خوانید؛

********

* آقای میرلوحی، پس از گرانی‌های اخیر، درخواست‌ها برای تیم اقتصادی دولت به یک مطالبه میان نمایندگان مجلس و سیاسیون تبدیل شده است، اما همواره دولت از عدم تغییر این تیم خبر می‌دهد، به نظر شما اصرار دولت بر حفظ کابینه فعلی چیست؟

واقعیت این است که آقای رئیس جمهور تئوری اقتصادی ندارد. اینها در ابتدا گفتند که ۷ هزار صفحه طرح و برنامه دارند اما حتی ۷ صفحه آن هم ارائه نشد که ببینیم چه برنامه‌ای است. مشخص است که دولت، تئوری اقتصادی نه در سطح کلان، نه در سطح بین‌المللی و نه در سطح خرد اقتصاد ندارد.

بنابراین چون تئوری ندارند، حتی اگر تغییر هم بدهند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ همانند آقای عبدالملکی که ادعا می‌کرد با یک میلیون تومان شغل درست می‌کند، او را از وزارت کار در مناطق آزاد گذاشتند و یک جابه‌جایی این طوری انجام می‌دهند.

بعید می‌دانم دولت رئیسی در کل دوره اش بتواند یک میلیون و ۲۰۰ هزار مسکن تحویل بدهد

در بحث مسکن ادعا کردند که ما یک میلیون مسکن می‌سازیم اما چیزی که در عمل انجام می‌شود متفاوت است و همانند ۳۰۰ هزار مسکنی که دولت آقای روحانی و دولت‌های قبل ساختند، شده است. بعید می‌دانم که این دولت در کل دوره‌اش بتواند یک میلیون و ۲۰۰ هزار مسکن تحویل بدهد که حتی اگر بتواند این کار را انجام دهد، عملکردش مشابه دولت‌های قبلی خواهد شد.

در بحث تولید، در سمنان عنوان شده است که ما ۸ هزار واحد تولیدی را احیا کرده‌ایم؛ حالا این ۸ هزار واحد کدام واحدها هستند؟ همان‌هایی هستند که چهار ماه پیش راه افتاده بود؟ واحدهای تولیدی که مسائل‌شان این‌طور نیست که دوستان فکر کنند با دور هم نشستن حل شود.

بنابراین، به نظر من مسائل اقتصادی کشور پیچیده‌تر از چیزی است که بشود با این دیدگاه‌های اینچنینی و بدون تئوری و برنامه حل شود. به خصوص مسائل اصلی اقتصاد ایران یعنی سرمایه‌گذاری، اشتغال، صادرات، واردات، ارز، مسائل بانکی و مسائل صندوق‌ها، مسائل کلان و مزمنی هستند که سال‌هاست که اقتصاد کشور را فلج کردند و با دولت‌های بزرگ‌تر از آقای رئیسی هم به نظر می‌آید که به این سادگی حل نخواهند شد.

اقتصاد ایران به شدت سیاسی است

در حال حاضر اقتصاد ایران به شدت سیاسی است و از نظر سیاسی عمدتاً به مسائل بین‌المللی، مسائل هسته‌ای و تحریم‌ها گره خورده است و شاهد هستیم که هر اتفاقی هر گوشه دنیا می‌افتد، بر روی مسائل اقتصادی در ایران تاثیر می‌گذارد. بالاخره در دنیا معمولاً بورس‌ها نسبت به اتفاقات بزرگ مثل جنگ اوکراین یا جنگ در غزه واکنش نشان می‌دهند اما ظاهراً سیستم سنجش ایران طوری است که با هر حادثه‌ای در هر کجای دنیا متأسفانه فقط یک مسیر را می‌رود که عبارت از التهاب، افزایش قیمت دلار، تنش در بازار و همچنین مشکل شدن کار تجارت و اقتصاد و تولید و نظایر آن است.

بنابراین، به نظرم در بحث مسائل اقتصادی ایران، ابتدا باید مسائل سیاسی بین‌المللی و مشکل تحریم‌های ما حل و فصل شود، تکلیف برجام روشن شود. در حالی که مرتب گفته می‌شود اقتصاد ما دستوری نیست، برای مثال چین کمونیست ۸۰ درصد اقتصادش در دست بخش خصوصی است اما ایران که بر اساس اصل ۴۴ سال‌هاست که مرتب شعار می‌دهیم و امسال هم سال حمایت از تولید مردمی و حضور مردم است، ۸۰ درصد اقتصاد، دولتی است و ۲۰ درصد آن در دست مردم است.

از آن طرف عنوان می‌شود که مالیات در دنیا هم مهم است. بله، این حرف درستی است و مالیات خیلی مهم است اما نه اقتصادی که بخواهی با ۲۰ درصد اقتصادی که در دست بخش خصوصی است همان کاری را انجام دهی که در فرانسه و انگلیس و کشورهای اروپایی با ۱۰۰ درصد اقتصاد در دست بخش خصوصی انجام می‌دهند، آنها مالیات را از ۱۰۰ درصد اقتصاد می‌گیرند. اما در ایران، اقتصاد واقعی دست نهادهای خصولتی، دولتی و حتی ستاد اجرایی و بنیادها است ولی ما فشار می‌آوریم تا مالیات را از همان ۲۰ درصد بگیریم.

دولت نه در اقتصاد تئوری دارد و نه تبدیل به گفتمان شده

یا مثلاً صندوق‌ها بحران دارند، سن بازنشستگی را بالاتر می‌بریم. اینها نشان می‌دهد که مسائل اقتصادی ما مزمن‌تر، عمیق‌تر و گسترده‌تر از این است که بتوان آن را با این شعارها حل و فصل کرد.

این در حالی است که حتی شعارهایشان هم تئوریزه نیست. گاهی اوقات می‌بینید که شعارهای هماهنگ و گفتمان شفاف و روشنی وجود دارد اما متأسفانه دولت الان نه در اقتصاد تئوری دارد و نه تبدیل به گفتمان شده است که بگوییم همه مقامات، بانک مرکزی، سازمان برنامه، اقتصاد و دارایی، صنایع و همه اینها سخن‌شان یکی است، خیر، این‌طور نیست. متأسفانه به نظر می‌رسد یک نوع عدم انسجام وجود دارد و نتیجه‌اش هم همین می‌شود که برای مثال می‌بینیم که در حوزه مسکن عملاً در طی این سال‌ها چه اتفاقی افتاده است.

شما می‌توانید اسم دو نفر از کارشناسان اقتصادی دولت را ببرید؟

* به نظر شما کل بضاعت آقای رئیسی در چینش کابینه همین چیزی است که دیدیم یا از سوی باندها و افرادی که در چیدن کابینه نقش داشتند، تحت فشار است که نمی‌تواند تغییر ایجاد کند؟

بالاخره سخنی که در افواه عمومی گفته می‌شود این است که این‌هایی که در تیم اقتصادی دولت هستند، فارغ‌التحصیلان دانشگاه امام صادق(ع) و اغلب‌شان هم غیرمتخصص هستند، خیلی‌هایشان در رشته‌هایی مثل الهیات و ادبیات تحصیل کرده‌اند، بنابراین طبیعی است.

ایشان یک وقت در تبلیغات انتخاباتی گفتند من کارشناسان اقتصادی را به خط خواهم کرد، الان شما می‌توانید اسم دو نفر از کارشناسان اقتصادی دولت را ببرید که بیایند در مورد نفت، اشتغال، اقتصاد، مسائل بانکی و نقدینگی نظریه و سخن بگویند تا ببینیم که این‌ها حرف‌های علمی و تخصصی بزنند؟

الان برای مثال در مورد نقدینگی، بدهی‌های دولت، چاپ پول حرف‌هایی که زده می‌شود نشان می‌دهد این‌ها دوستانی هستند که به عنوان یک متخصص شناخته نمی‌شوند. چند سالی است مردم ترکیه با تورم دست به گریبان هستند اما همین آقای اردوغان رفت و کارشناسان برجسته ترک را که در بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول و سازمان‌های دیگر کار کرده بودند آورد و تورم را تا حدی مهار کرد.

کشورهای دیگر کارشناسان معتبر خود را از سراسر دنیا فرا می‌خوانند اما...

کشورهای دیگر می‌روند و کارشناسان معتبر و شناخته‌شده‌شان را از سراسر دنیا برای حل مشکل فرا می‌خوانند ولی آیا چنین چیزی را در ایران می‌بینید؟ خیر. الان مواضع دولت در مسائل اقتصادی چیست؟ آیا سرمایه‌داری است؟ آیا الان نگاه‌شان سوسیالیستی است؟ آیا نگاه‌شان اقتصاد آزاد است؟ الان گفته می‌شود که اقتصاد ما دستوری نیست ولی آیا شما می‌توانید بگویید کدام بخش اقتصاد ایران دستوری نیست؟

نفت ایران دستوری نیست؟ خودروی ایران الان چه وضعی دارد؟ مسکن ایران دستوری نیست وقتی که شما می‌گویی من تسهیلات می‌دهم و نمی‌توانی بدهی؟ سال گذشته باید ۴۰۰ همت تسهیلات مسکن می‌دادند. ببینید در سال ۱۴۰۲ چه اتفاقی افتاد؟ آیا توانستند حتی ۴۰ همت را بدهند؟

یا گفته می‌شود که داریم شرکت‌ها را فعال می‌کنیم، مسئله شرکت‌ها نقدینگی است و گرنه شرکت‌ها در دنیا مشکلی به نام نقدینگی ندارند؛ بانک‌ها مثل آب خوردن برایشان نقدینگی تأمین می‌کنند. در حال حاضر سود بانکی را به ۳۰ درصد رسانده‌اند. کدام واحد تولیدی در ایران می‌تواند ۳۰ درصد سود ببرد که آن را به بانک بدهد حتی اگر خودش هیچ سودی نکند.

کدام واحد تولیدی را در ایران می‌توان پیدا کرد که بتواند ۳۰ درصد سود به دست بیاورد؟ بنابراین، واحدهای تولیدی نمی‌توانند این سود ۳۰ درصدی را به بانک بدهند، حتی نمی‌تواند وام بگیرد زیرا باید حداقل ۵۰ درصد یا ۱۰۰ درصد سود ببرد که بتواند ۳۰ درصد آن را به بانک داده و ۲۰ درصد آن را هم به عنوان حقوق به کارگرانش بدهد.

در دولت آقای روحانی افراد در صنعت برای خود اعتبار و حرفی داشتند

این دولت محترم الان نه تئوری دارد، نه یک گفتمان اقتصادی شناخته شده معتبر و قابل ردیابی دارد، نه تیم شناخته شده و باتجربه‌ای الان در دولت هستند که بگوییم اینها تیم‌های اقتصادی خاصی هستند، در دولت آقای روحانی چهره‌هایی حضور داشتند که هم در صنعت برای خود اعتبار و حرفی داشتند و هم با صنعتگران نشست‌هایی را برگزار می‌کردند اما در دولت سیزدهم این ارتباطات را نمی‌توان دید. آیا مقام‌های استانی و استانداران این دولت می‌توانند نشست‌هایی با اتاق بازرگانی، کارشناسان و بنگاه‌های اقتصادی داشته باشند؟ به نظرم خیر.

افراد در دولت سیزدهم بعضا نظامی هستند و تقریباً با فضای نظامی خو گرفته و با آنها می‌توانند نشست و برخاست کنند اما با اهل اقتصاد و تولید خیلی همخوانی ندارند. بنابراین، نتیجه همه این مسائل این شده است اتفاقاتی مانند وضعیت مسکن در جای خود باقی مانده است.

برای مثال در بحث ارز می‌گویند اگر دولت روحانی بود، نرخ ارز این مقدار می‌شد، خیلی غیرحرفه‌ای است که یک مقام رسمی این صحبت را بکند. این افراد قرار بود قیمت ارز را بر روی ۵ هزار یا حتی ۳ هزار تومان بیاورند یا مشکل بورس را کنند و این‌ها ادعاهای قبلی آقای خاندوزی است. به کدام ادعایشان توانستند عمل کنند؟

اقتصاد ایران تا اطلاع ثانوی، نفتی، رانتی، دولتی و طبیعتاً دستوری است

* جدای از بحث گرانی‌ها، ما شاهد یک‌سری پرونده‌های فساد مانند فساد چای دبش بودیم که علی رغم تاکیدات آقای رئیسی بر فساد ستیزی، نسبت به این پرونده سکوت پیش گرفته شده و خبری از نتیجه نیست، نظر شما چیست؟

بالاخره شعار یک پشتوانه می‌خواهد. اگر امروز در دنیا از شفافیت، مبارزه با فساد، آزادی کسب و کار گفته می‌شود، یک زنجیره‌ای از ساختارها، سیستم‌ها و عملکردهاست.

اقتصاد ایران تا اطلاع ثانوی، نفتی، رانتی، دولتی و طبیعتاً دستوری است. وقتی این چهار خصوصیت در اقتصاد ایران هست و اگر نفت نفروشید نمی‌توانید بودجه‌تان را تامین کنید، هر چقدر هم که با حساب‌ها بازی کرده و بگوییم وابستگی به نفت را کم کردیم یا اوراق قرضه چاپ کنید و از بانک‌ها استقراض کنید؛ جامعه به خوبی می‌فهمد که شما نصف بودجه‌تان را کسری دارید. بانک مرکزی را دور می‌زنید و می‌گویید از بانک‌ها استقراض شده است، مگر چه فرقی می‌کند؟، مگر بانک‌ها و بانک مرکزی از دوتا کیسه جداگانه در این کشور استفاده می‌کنند؟ نه اینها فرقی نمی‌کند.

یک کسی می‌تواند برای شیر خشک ۱۰۰ میلیون دلار یا گاهی وقت‌ها ۱۰ میلیون دلار، برای دارو ۳ میلیارد دلار سهمیه ارزی داشته ولی آن را هم نمی‌توانید تامین کنید و اتفاقاتی که در بحث دارو در همین دو سال افتاده قابل مشاهده است. ولی از آن طرف یک شخصی که اختیار یک امضایی را دارد؛ می‌تواند ۳ یا ۴ میلیارد را به یک نفر تحت عنوان چای بدهد، آن فردی که چنین کاری کرده می‌داند که در کل ظریفت چایی در کشور ۱۰۰ میلیون است. وقتی اقتصاد دولتی و رانتی است می‌توانند این طور عمل کنند.

بحث خودرو نیز همانند مسئله چای است. مگر در کشور کل ظرفیت خودروی کشور در سال چقدر است؟ گفته می‌شود ما به خاطر اشتغال حدود ۲۰ سال است اتوبوس وارد نمی‌کنیم و این موضوع به یک مافیا تبدیل شده و مردم از اتوبوس مدرن محروم هستند، داخلی‌ها هم می‌گویند ما می‌سازیم ولی نمی‌توانند. بنابراین در بحث خودرو هم دارد همین طور می‌شود. بنابراین وقتی اقتصاد به این شکل است، متأسفانه این اتفاقات تکرار می‌شود و نباید فکر کنیم این آخرین‌اش است.

اقتصاد نفتی و دولتی، عملا فسادزا است

حالا فردا یا ۱۰ روز دیگر دوباره این چای دبش‌ها از یک جای دیگر سر باز می‌کند. شما می‌بینید که برای ۱۰ دلار، ۲۰ دلار یا یک هزار دلار کلی سروصدا می‌شود، می‌گیرند و می‌بندند، مانند آن نانوای مشهدی که چقدر سر و صدا به پا کردند اما زمانی که مسئله چای دبش رخ می‌دهد، سریع هم فروکش می‌کند. چون این سیستم، سیستمی است که نظام‌ها و ساختارهای مرسوم دنیا اصلاً در آن وجود ندارد.

ارز نیز در دست چند نفر قرار دارد که هر زمانی که آنها تشخیص دهند یک کار نمایشی یا یک مراسم دیگر می‌گذارند، در آنجا تصمیم می‌گیرند و می‌بینید یک مرتبه چند میلیارد یا چند میلیون ارز را تخصیص می‌دهند.

اقتصاد ما هم ۸۰ درصدش دولتی است. اقتصاد باید آزاد شده و در دست بخش خصوصی قرار بگیرد. سال‌هاست که گفته شده اقتصاد دولتی و نفتی و رانتی، در واقع عملاً فسادزا است و اساساً امکان اینکه سالم شود، یک تخیل بیشتر نیست. اگر فکر می‌کنند اقتصادی با این ابعاد و ویژگی‌ها می‌تواند سالم، کارآمد، به نفع جامعه باشد و منجر به اشتغال و تولید و رونق اقتصادی شود، اشتباه می‌کنند.

۲۷۲۱۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1897660

دیگر خبرها

  • عملکرد دستگاه قضا درعدالت و مبارزه با فساد در وضعیت حجاب موثر است
  • حمایت معاونت علمی از انعکاس دستاورد‌های امیدآفرین دانش‌بنیان توسط دستگاه‌های اجرایی
  • آقای رئیسی! قرار نبود مشکل بورس و دلار یک هفته ای حل شود؟/مقاومت در برابر تغییر وزرای اقتصادی دولت به قیمت بدترشدن معیشت مردم
  • رئیسی هر آرزویی می‌کند کسی به آن اعتنا نمی‌کند | دولت با گفتمان ایدئولوژیک، درکی از مشکلات ندارد
  • آزاد ارمکی: رئیسی هر آرزویی می‌کند کسی به آن اعتنا نمی‌کند
  • ناکامی رئیسی در مبارزه با فساد و عمل به وعده‌های انتخاباتی‌اش به روایت میرلوحی /اسم ۲ کارشناس اقتصادی دولت را نام ببرید؟
  • رئیسی: همه دستگاه‌ها در موضوع عفاف و حجاب به وظایف قانونی خود عمل کنند
  • توسعه شهری ارومیه در وضعیت مطلوبی قرار ندارد
  • نگرانی نماینده چابهار درباره وضعیت سیل زدگان سیستان و بلوچستان: راه‌های ارتباطی حدود 400 روستا مسدود شده/ از سیل اسفند 1402 تا کنون زیرساخت ها اصلاح نشده/ دولت فقط وعده داد و عمل نکرد
  • اصلاح شبکه آبرسانی روستای گیروناویک شهرستان خوی