Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-23@15:14:34 GMT

احیای برجام و ضرورت اتخاذ تصمیمات سخت از سوی غرب

تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۱۷۲۸۶

احیای برجام و ضرورت اتخاذ تصمیمات سخت از سوی غرب

به گزارش خبرنگار ایرنا، ششمین دور مذاکرات وین با برگزاری نشست کمیسیون مشترک از روز شنبه ۲۲ خرداد در حالی آغاز شده است که در جریان این مذاکرات همچون دوره‌های قبل نشست‌های دو جانبه و چندجانبه بین هیات‌های شرکت کننده در این مذاکرات برگزار و سه کارگروه تشکیل شده به ادامه مذاکرات فنی و کارشناسی خود می پردازند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 عراقچی که در جریان دور قبلی گفت و گوها گفته بود، مذاکرات پیشرفت داشته است ولی تصمیم‌گیری در مورد نکات اصلی و اختلافی باقی مانده است، دیروز هم گفت که فکر نمی‌کند که ظرف هفته جاری مذاکرات احیای برجام به جمع بندی نهایی برسد. پیش از این برخی مقام‌های اروپایی ابراز امیدواری کرده بودند که این مذاکرات، پیش از انتخابات ریاست جمهوری در ۲۸ خرداد به نتیجه برسد.

مذاکره کننده ارشد کشورمان بعد از پایان نشست از مسائل پیچیده‌ای سخن گفت که در مسیر توافق وجود دارند، مسائلی همانند بازگشت آمریکا به برجام، موضوعات فنی، حقوقی و سیاسی و هم راستی آزمایی اقدامات آمریکا.

عراقچی تاکید کرد: البته این یک قضیه مسلم است که آمریکا باید قدم اول را بردارد و همه اقداماتش را در ابتدا انجام دهد و بعد ایران راستی آزمایی می‌کند و سپس ما به تعهدات خود برمی‌گردیم. این ملاک کار ماست ولی خود این هم نیاز به جدول زمانی دارد و باید مشخص شود که اگر ما به جمع بندی رسیدیم مراحل تایید و تصویب آن چگونه باشد، در چه مدت انجام شود، چه مقدماتی باید برنامه‌ریزی شود و ما در چه روزی به اجرا می‌رسیم. در آن روز آمریکا باید چه کار کند و چگونه راستی آزمایی می‌شود.

در همین زمینه میخائیل اولیانوف، مذاکره کننده روسیه ارشد در مذاکرات احیای توافق هسته‌ای گفته است٬ برای نهایی کردن مذاکرات و دستیابی به یک توافق دست‌کم دو هفته دیگر زمان نیاز است.

بر اساس گزارش رسانه های آمریکایی دولت بایدن در دوره‌های قبلی مذاکرات بر باقی ماندن تحریم‌های مربوط به تروریسم و حقوق بشر و برنامه موشکی ایران پافشاری می‌کرد اما سرانجام حاضر به انعطاف در این باره شده است. در این راستا، آمریکا موافقت کرد که تحریم‌های وضع شده علیه شبکه نفتی و بانک مرکزی ایران را که پیش‌تر در ذیل قوانین «کاتسا» تحریم شده بودند به «تعلیق» درآورد. همچنین آمریکا تاکنون با رفع ۷۰۰ تحریم از لیست ۱۵۰۰ موردی افراد و نهادهای خاص موافقت کرده است.

بر اساس اظهارات عراقچی قرار است بعد از کمیسیون مشترک، جلسات مذاکرات شروع شود تا زمانی که بتوانیم به یک جمع بندی برسیم که وقتی این بار به پایتخت‌ها برمی‌گردیم قابلیت تامل و تصمیم گیری داشته باشد. وی با بیان اینکه به دنبال رسیدن به یک توافق خوب و مطلوب برای جمهوری اسلامی ایران هستیم، افزود: در این مسیر نه عجله خواهد شد و نه وقت را تلف می‌کنیم.

عراقچی با بیان اینکه مذاکرات ما موکول به انتخابات نیست، افزود: فکر نمی‌کنم که ظرف هفته جاری بتوانیم به جمع بندی نهایی برسیم و تصور من این است که حداقل یک بار دیگر باید جمع‌بندی مذاکرات را به پایتخت‌ها منتقل کنیم.

 یکی از مباحث و عبارت‌های پرتکرار در مذاکرات وین اتخاذ تصمیمات سخت و دشوار سیاسی از سوی طرف‌های مذاکره کننده بوده است و همین موضوع علامت سوال بزرگی درباره این گفت و گوها بوده که این تصمیمات سخت و دشوار چیستند و قرار است چه اتفاقی بیفتد.

 با این حساب حدود دو سه هفته‌ای می‌شود که مذاکره کنندگان در حال حل و فصل این مسائل سخت و دشوار هستند. در این زمینه معاون وزیر امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران تصمیمات سخت خود را قبلا اتخاذ کرده است. آن موقعی که در مقابل خروج ترامپ و آمریکا از برجام تصمیم گرفت که در برجام باقی بماند؛ تصمیم سخت ما آن موقع اتخاذ شده است و الان نوبت طرف‌های مقابل است که تصمیمات سخت خود را بگیرد. جمهوری اسلامی ایران بدون رسیدن به خواسته‌های کلیدی خود قطعا توافق نخواهد کرد.

توافق با ایران و احیای برجام و مقابله با مخالفت‌های داخلی از سوی هر دو طرف وجود دارد. مشکل اصلی بایدن کنگره است بسیاری از جمهوری‌خواهان کنگره مخالف توافق با ایران هستند و این توافق را خیانت به منافع ملی آمریکا می دانند. اگر چه در نهایت جو بایدن تصمیم گیرنده نهایی است که باید بتواند حمایت کنگره را نیز جلب کند.

انتظار طبیعی تهران این است که تمام تحریم‌ها باید «بدون توجه به تمایزات و نام گذاری‌های بی منطق و خوسرانه رفع شوند» جمهوری اسلامی همچنین به دنبال ضمانتی است که «اقدامات قبلی آمریکا دوباره تکرار نشود» و تاکید دارد زمانی به اجرای کامل برجام باز می‌گردد که رفع تحریم‌ها راستی آزمایی شده باشد.

عراقچی  این را هم گفته است که سایر طرف های برجام باید به جمهوری اسلامی ایران اطمینان دهند که آنچه در گذشته اتفاق افتاد (خروج آمریکا از توافق) در آینده تکرار نخواهد شد. برای رسیدن به این منظور، ما نیازمند بحث و رایزنی‌های زیاد سیاسی، فنی و قانونی هستیم و تا هر زمان که لازم باشد به این گفت‌وگوها ادامه خواهیم داد.

وانگ کان، نماینده چین نزد سازمان های بین المللی نیز در تایید سخنان عراقچی در جمع خبرنگاران تاکید کرد که خواست ایران برای رفع کامل تحریم‌ها مشروع است. آمریکا باید اهمال و تردید را کنار بگذارد و با عزم قاطعانه برای لغو کامل تحریم ها  اقدام کند. طرف‌های مرتبط نیز باید اقدامات مؤثری برای جلوگیری از تکرار خروج آمریکا از برجام یا اعمال مجدد تحریم‌ها اتخاذ کنند.

وانگ تصریح کرد: نگرانی‌ها و درخواست‌های ایران در این زمینه کاملا مشروع و منطقی است. برای بازگشت به پایبندی کامل به برجام ایالات متحده می بایست ابتدا تمام تحریم‌های غیرقانونی علیه ایران و اشخاص و نهادهای ثالث را لغو کند. تحریم تسلیحاتی علیه ایران نیز که با برجام و قطعنامه‌های مرتبط شورای امنیت سازمان ملل همخوانی ندارد، باید برداشته شوند.

این دیپلمات ارشد چینی خاطر نشان کرد: در جریان مذاکرات وین باید اقدامات موثر و عملیاتی برای جلوگیری از خروج خودسرانه مجدد طرف‌های برجام از این توافق و اعمال دوباره تحریم‌ها در نظر گرفته شود.

اَلن جورج متِن وابسته مطبوعاتی اتحادیه اروپا در سازمان های بین المللی در وین هم درباره مذاکرات گفته است: گفت وگوها فشرده است و هنوز برخی مسائل، ازجمله درباره چگونگی گام‌های اجرایی (برجام) باقی‌مانده است. اتحادیه اروپا نیز به عنوان هماهنگ کننده، گفت وگوها را با تمام شرکت کنندگان در برجام و به طور جداگانه با ایالات متحده ادامه می دهد.

میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمان های بین المللی در وین با بیان اینکه تمام مشارکت کنندگان عزمشان را برای رساندن مذاکرات به نتیجه‌ای مثبت تکرار کردند، یادآورشد: همه ما می خواهیم این اتفاق در اسرع وقت بیفتد اما کیفیت سند خروجی اولویت دارد.

هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان نیز روز شنبه در گفت و گو با خبرگزاری رویترز درباره روند مذاکرات احیای توافق هسته‌ای در وین گفت: موضوع انعطاف و عمل‌گرایی از سوی تمامی طرف های مذاکرات است. بهانه تراشیدن برای زمان خریدن به نفع کسی نیست.

برچسب‌ها برجام جمهوری اسلامی ایران وین کمیسیون مشترک برجام ایالات متحده آمریکا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برجام جمهوری اسلامی ایران وین برجام جمهوری اسلامی ایران وین کمیسیون مشترک برجام ایالات متحده آمریکا جمهوری اسلامی ایران راستی آزمایی تصمیمات سخت جمع بندی تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۱۷۲۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توافق آمریکا برای خرید نفت ایران / بازار انرژی شگفت زده شد!

چین را باید بزرگ ترین خریدار نفت ایران دانست که البته بزرگ ترین وارد کننده نفت جهان نیز نام دارد و روزانه حجم بالایی از طلای سیاه جهان را خریداری می کند.

کارشناس انرژی گفت: مساله خرید نفت ایران توسط چین موضوعی تثبیت شده است که ظاهراً توافق کلی بین چین و آمریکا نیز در این باره وجود دارد.

به گزارش مهر، محسن قمصری کارشناس انرژی با اشاره به اینکه ممکن است اوپک ظرفیت تولید خود را افزایش دهد تا بازار نفت آرام شود و قیمت کاهش یابد گفت: تلاش بر این است که اوپک ظرفیت فروش خود را افزایش دهد و در حد محدود مشکلی را به وجود نمی آورد و قابل انجام است.

به گفته این کارشناس انرژی نظر بر همین است که به صورت محدود عرضه را افزایش دهند و بازار را کنترل کنند و مشتریان نفت به دنبال این هستند که قیمت نفت افزایش پیدا نکند و هماهنگی‌هایی وجود دارد که افزایش قیمت اتفاق نیفتد.

این کارشناس انرژی در ادامه با اشاره به اینکه تحریم‌های جدید نفتی که آمریکا در از آنها صحبت می‌کند هم اکنون نیز وجود دارد، خاطر نشان کرد: هم اکنون تقریباً هیچ پالایشگاه خارجی نفت ایران را خریداری نمی‌کند و تنها چین مشتری نفت ایران است.

وی ادامه داد: چین هم با توجه به روابطی که با ایران دارد و مصالح ملی که دارند به نظر نمی‌رسد نفت ایران را کنار بگذارد؛ زیرا نفت خوب و مناسبی دریافت می‌کنند.

این کارشناس انرژی با اشاره به اخبار منتشر شده مبنی بر تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران خاطر نشان کرد: این خبرها بیشتر جنگ رسانه‌ای هستند تا بتوانند بازار را متشنج کنند و مساله خرید نفت ایران توسط چین موضوعی تثبیت شده است که ظاهراً توافق کلی بین چین و آمریکا نیز وجود دارد.

صادرات نفت ایران به بالاترین حد خود در ۶سال‌اخیر رسیده و به‌رغم تحریم‌های یک‌جانبه غرب، به اقتصاد این کشور برابر با ۳۵‌میلیارد دلار در سال‌رونق بخشیده است.

بر اساس گزارش شرکت داده ورتکسا، تهران در سه ماه اول سال‌جاری میلادی، به‌طور متوسط یک‌میلیون و ۵۶۰ هزار بشکه نفت در روز فروخته که تقریبا تمامی آن توسط چین خریداری‌شده‌است.این میزان، بالاترین سطح فروش نفت ایران از سال ۲۰۱۹ است.

موفقیت ایران در صادرات نفت‌خام، بیانگر یکی از دلایل اصلی است که ایالات‌متحده و اتحادیه اروپا به‌دنبال افزایش فشار بر تهران پس از حمله تنبیهی موشکی و پهپادی این کشور به اسرائیل هستند. واشنگتن و اتحادیه اروپا با هدف منصرف‌کردن اسرائیل از تشدید درگیری با تهران یا انتقام‌جویی نظامی، در حال تدارک تحریم‌های جدید علیه جمهوری‌اسلامی هستند.

در هر حال، صادرات نفت ایران پس از ۶ سال ‌به دوران موسوم به برجام رسیده یا به آن بسیار نزدیک شده‌است. نکته مهم آنکه آمارهای صادرات رسمی نفت‌خام ایران با یک فاز ‌تاخیر اعلام می‌شود، بنابراین از هم‌اکنون انتظار داریم آمارهای رسمی جذابی مخابره شود اما باید یک نکته را نیز در این‌خصوص مدنظر قرار داد، نوسان قیمت جهانی نفت‌خام در بحبوحه تنش‌های خاورمیانه از افت نرخ شدید در روزهای اخیر حکایت دارد تا جایی‌که برنت کف ۹۰ دلاری را از دست داد و تا لحظه تنظیم این گزارش، با نزدیک به یک‌درصد سقوط روزانه به نزدیکی ۸۶ دلار در هر بشکه رسید.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • توافق آمریکا برای خرید نفت ایران / بازار انرژی شگفت زده شد!
  • کنعانی: در برجام آمریکا زیر میز دیپلماسی زد نه ایران/ اقدام ایذایی در اصفهان اقدامی بی‌ارزش بود
  • هیچ مذاکره مستقیمی بین ایران و آمریکا برقرار نیست/باقری مذاکرات رفع تحریم را پیگیری می‌کند
  • خبرگزاری ایرنا: هیچ مذاکره مستقیمی بین ایران و آمریکا برقرار نیست/ باقری‌کنی، مذاکرات رفع تحریم را پیگیری می‌کند
  • مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا در جریان است؟ | پاسخ یک مقام آگاه
  • هیچ مذاکره مستقیمی بین ایران و آمریکا برقرار نیست | باقری مذاکرات رفع تحریم را پیگیری می‌کند
  • جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا به روایت ظریف
  • جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا به روایت ظریف: ترامپ برای مذاکره از من دعوت کرد
  • جزئیات آخرین دور از مذاکرات آتش‌بس غزه/ حماس توافق پیشنهادی آمریکا و مصر را رد کرد