Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-16@10:04:30 GMT

پایان انتخابات و فرصت‌هایی که چون باد می‌گذرد

تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۸۰۳۳۴

پایان انتخابات و فرصت‌هایی که چون باد می‌گذرد

تحریم‌ها همچنان به درآمد کشور لطمات سهمگینی می‌زنند و درآمد ارزی کشور و رشد اقتصادی و تکنولوژیک را دچار اضمحلال می‌کنند و این نیز بار بزرگی است که همچنان بر زمین مانده و رییس‌جمهوری آینده باید بردارد.

به گزارش ایسنا، در یادداشتی در روزنامه اطلاعات آمده است: «انتخابات تمام شد. البته در لحظه نگارش این سرمقاله هنوز نمی دانیم انتخابات به دور دوم کشیده می‌شود یا نه اما این موضوع به‌واقع اهمیت چندانی ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چون بالاخره تمام می‌شود و آن چه بر زمین مانده و باید انجام شود، ارتباطی با نتیجه انتخابات ندارد. کارهای بزرگی است که سالیانی است به تاخیر و تعویق افتاده و بر هم انباشته شده است.

اقتصاد کشور متاسفانه بسیار رنجور و نابسامان است. این نابسامانی اقتصاد که در مقالات پیشین نیز به تفصیل به آن پرداختیم، علاوه بر تاثیرات مخرب و منفی در بخش اقتصاد، به سایر حوزه‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی سرایت و سرریز می‌کند. ساده‌ترین مثال آن آمار بازماندگان از تحصیل است که تابعی از فقیرشدن آحادی از جامعه است.

آفت دیگر بی‌اعتمادی است. بر اساس نظریه‌های معتبر، هر نوع بی‌اعتمادی از جمله بی‌اعتمادی اقتصادی در فرآیند زمان تبدیل به صُور دیگر بی‌اعتمادی از جمله بی‌اعتمادی سیاسی می‌شود و این از جمله هزینه‌هایی است که رکود تورمی همراه با بی‌ثباتی و بی‌سامانی اقتصاد برای کشور و جامعه دارد. نماد بی‌اعتمادی اقتصادی، میل به خروج سرمایه است که تازه‌ترین آماری که هفته پیش دولت ترکیه منتشر کرد، گواه آن است. در اوج تنگنای اقتصادی ایرانیان باز هم در ماه میلادی گذشته دومین خریدار خانه در ترکیه شده‌اند. این یعنی گریز سرمایه. همان طور که معضل بازنگشتن ارز حاصل از صادرات بخش خصوصی کماکان باقی است.

تحریم‌ها همچنان به درآمد کشور لطمات سهمگینی می‌زنند و درآمد ارزی کشور و رشد اقتصادی و تکنولوژیک را دچار اضمحلال می‌کنند و این نیز بار بزرگی است که همچنان بر زمین مانده و رییس‌جمهوری آینده باید بردارد.

نظام بانکی کماکان بیمار و آسیب‌دیده است و انتشار فهرست ابربدهکاران نیز مشکل این نظام بانکی آسیب‌دیده از رانت‌های ایجادشده از مسیر تورم و به هم خوردن سازوکار طبیعی اقتصاد را حل نمی‌کند. فساد نظام بانکی ناشی از ساختار معیوب تورمی اقتصاد است که تا علت رفع نشود معلول برداشته نخواهد شد.

ساختار جوان جمعیت کشور، رشد منفی سرمایه‌گذاری، بی‌تدبیری بسیاری از دولت‌ها و نهایتا تحریم‌های بین‌المللی و رکود اقتصادی باعث بیکاری گسترده در کشور شده است. نرخ بیکاری جوانان غمگنانه بیش از ۲۵ درصد و نرخ بیکاری زنان دست کم ۳۰ درصد است. این بار بزرگ بر زمین مانده برای دولت بعدی است.

نرخ رشد اقتصادی در برنامه‌های پنج‌ساله پنجم و ششم برای هر سال ۸ درصد پیش‌بینی شده بود، طی این ۱۰ سال به طور میانگین نیم‌درصد شد؛ یعنی یک‌شانزدهم آن چه پیش‌بینی شده بود. فارغ از این که دلایل این اتفاق چیست و چه میزانش به تحریم مربوط است و از عهده دولت‌ها خارج بوده، به هر روی، دنیا منتظر ما نمانده و ما طی این سال‌ها در آن سوی شکاف بزرگی با کشورهای رقیب قرار گرفته‌ایم.

میزان جذب سرمایه گذاری خارجی عملاً به صفر رسیده و در این سال‌ها، در پی تبعات تحریم و بی‌ثباتی اقتصاد، بخشی از سرمایه‌های داخلی نیز به خارج کوچ کرده است. در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی نیز وضع با وضع مطلوب فاصله‌ای وسیع یافته است. آموزش و پرورش با آن چه در قانون اساسی آمده بود فاصله معناداری یافته است. کودکان بازمانده از تحصیل به‌ویژه در مناطق محروم و حاشیه شهرها بسیارند و مشاهده عینی آنها هر روز بر سر چهارراه‌های همه شهرها امکان‌پذیر است. آموزش عالی نیز کماکان آشفته است و بحران تقلب در علم و مدارک تحصیلی و دانشگاه‌های خلق‌الساعه حتی پایش به مناظرات کاندیداها کشیده شد. علم به مثابه کالایی شده است که با پول می‌شود در خیابان انقلاب خرید. هر وزیری که آمد، وعده سروسامان‌دادن به وضع دانشگاه های مدرک‌فروش و بازگشت به دوران رویایی دانشگاه‌های منضبط و نظام‌مند را داد اما اندکی بعد سرش به سنگ هسته سخت قدرت پشت پرده دانشگاه‌های رانت‌آفرین خورد.

وضع آسیب‌های اجتماعی را دیگر همه می‌دانیم. هم بیش از این نباید گفت و هم نمی‌شود گفت. همین یک قلم کافی است که به گفته دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات سن استعمال سیگار به ۱۲ سال و به گفته دفتر سلامت وزارت بهداشت سن مصرف مواد مخدر به ۱۵ سال رسیده است.

در حوزه‌های محیط زیست، تخریب منابع طبیعی و ملی، آب و انرژی نیز کارها و کوه‌هایی بر زمین مانده که دولت بعد باید جابه‌جا کند. دیگر مجال درنگ و دعوا نیست. فرصت‌ها چون تندباد می‌گذرند و به قول حافظ بزرگ

کار فلک درنگ ندارد گاهِ شتاب است.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: انتخابات ۱۴۰۰ بر زمین مانده بی اعتمادی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۸۰۳۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام نگرانی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس از سیاست‌های پولی و ارزی دولت/برخی مشکلات اقتصادی به آمریکا ربطی ندارد

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس از سیاست‌های پولی و ارزی دولت ابراز نگرانی کرد و گفت: ۱۶ میلیارد دلار تراز تجاری کشور منفی شده است.

به گزارش گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، محمد رضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در دیدار با جمعی از مردم کرمان از سیاست‌های پولی و ارزی دولت ابراز نگرانی کرد و گفت: ۱۶ میلیارد دلار تراز تجاری کشور منفی شده است.

وی افزود: سه ماه قبل از عید یک گزارش جامعی از وضعیت اقتصادی کشور تهیه کردم در جلسه غیر علنی مجلس صحبت‌ها و نکات مهم را ارائه کردم. 

او خطاب به مدیران اقتصادی دولت اظهار داشت: اگر به اصول علم اقتصاد، اعتقاد ندارید به تجربه اقتصادی که اعتقاد دارید؛ لااقل به این تجارب ارزشمند عمل نمایید.

 

*سیاست‌های غیر اصولی منجر به کاهش درآمد‌های ارزی کشور شد

نماینده کرمان و راور در مجلس تاکید کرد: برخی اقدامات و تصمیمات غیر علمی، منجر به کاهش صادرات و التهاب ارزی در کشور می‌شود؛ سیاست‌های غیر اصولی منجر به کاهش درآمد‌های ارزی کشور شد.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره وضعیت فعلی اقتصاد کشور هشدار داد: مسئولیت سیاست‌های وضع فعلی بر عهده رییس کل بانک مرکزی است؛ به دکتر فرزین گفتم عدد ۲۸۵۰۰ نرخ ارز را از کجا آورده اید؟ و طبق کدام اصول علمی آن را تعیین کرده اید؟

استاد دانشگاه تهران افزود: کشور دچار دو نوع نرخ ارز ترجیحی شده است؛ این مسائل و هشدار‌ها را به دوستان دولت گفته بودم.

او اظهار داشت: به دولت راهکار‌های اصلاح سیاست‌های ارزی و پولی را از طریق کمیسیون اقتصادی ارائه داده ایم.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه این وضعیت سیاست‌های ارزی و پولی قابل تحمل نیست افزود: برخی مسائل و مشکلات اقتصادی به آمریکا ربطی ندارد.

 

*شب اول قبر از برخی مسئولان خواهند پرسید، چرا همه مشکلات را گردن آمریکا انداختید؟

پورابراهیمی در ادامه با تاکید بر لزوم برخی سیاست‌های پولی و ارزی توسط بخش اقتصادی دولت با توجه به وضع اقتصادی کشور و معیشت مردم گفت: شب اول قبر از برخی مسئولان خواهند پرسید، چرا همه مشکلات را گردن آمریکا انداختید؟

او با بیان اینکه از سر دلسوزی این حرف‌ها را می‌زنم و نیتم اصلاح سیاست‌ها و رویه‌های اقتصادی کشور است افزود: اگر به سخنان تخصصی و علمی اساتید با تجربه و متعهد علم اقتصاد عمل نشود، وضع بدتر می‌شود.

وی برخی سیاست‌های فعلی حوزه اقتصاد را تکرار سیاست‌ها و اشتباهات اقتصادی دولت روحانی برشمرد.

نماینده مردم کرمان و راور در ادامه مالک واقعی سهام عدالت را مردم برشمرد و با گلایه مندی اظهار داشت:، اما شرکت‌های بزرگ سهام عدالت همچنان توسط دولت و شبه دولتی‌ها اداره می‌شود؛ جنس دولت‌ها این است که مدیریت شرکت‌ها را همواره در دست داشته باشد.

استاد دانشگاه تهران تاکید کرد: برای مشارکت مردم در اقتصاد باید برنامه داشته باشیم، اما متاسفانه بعضی‌ها اعتقادی به این امر ندارند.

پورابراهیمی با اشاره به لزوم تاسیس اندیشکده‌های تخصصی حوزه اقتصاد با حضور نخبگان این رشته تاکید کرد: کشور را نمی‌شود با ادبیات جناحی اداره کرد؛ کشور را باید ادبیات تخصصی اداره کنیم.

وی در پایان بر تلاش مضاعف مسئولان در تحقق عملی شعار سال در ابعاد مختلف تاکید کرد.

دیگر خبرها

  • مشارکت مردم حلقه مفقوده اقتصاد
  • شکستن سلطه دلار بر اقتصاد کشور مرحله بعدی بازدارندگی است
  • دوستداران رانت؛ مخالفان مردمی‌سازی اقتصاد
  • آیا واقعیت‌های اقتصاد با افزایش نرخ ارز همخوانی دارد؟
  • تغییرات اقتصادی در کابینه رییسی؛ استراتژی راهبری یا ضرورت بیرونی؟
  • وقت مرزبانی از ریال و پایان هژمونی اقتصادی آمریکا رسیده است
  • مرتضی نائیجی در گفت و گو با قدس: شفافیت شرکت‌های دولتی به عنوان مهم‌ترین بخش اقتصادی در دست دولت، به پایان رسید
  • واکنش مردم و فعالان بازار سرمایه به ریزش جنگی بورس / بورس هم از پول «کلیر» شد!
  • اعلام نگرانی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس از سیاست‌های پولی و ارزی دولت/برخی مشکلات اقتصادی به آمریکا ربطی ندارد
  • چطور رشد اقتصادی را سر سفره بیاوریم؟