Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-25@08:29:35 GMT

بیم و امید ترکیه برای توافق با آمریکا در افغانستان

تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۹۷۰۸۹

بیم و امید ترکیه برای توافق با آمریکا در افغانستان

ترکیه برای تداوم حضور نظامی در افغانستان، با آمریکا به توافق اولیه رسیده اما موانع و چالش‌های این مسیر، کم شمار و بی اهمیت نیستند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، همزمان با داغ شدن موضوع خروج تدریجی نیروها و تجهیزات نظامی آمریکا از منطقه، تلاش مقامات آنکارا برای جلب رضایت واشنگتن در مورد پرونده افغانستان، اهمیت ویژه ای پیدا کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این در حالی است که چالش های امنیتی در افغانستان ادامه دارد و پس از پیش روی های جدید طالبان، محمد اشرف غنی ناچار به برکناری و جابه جایی شده و با صدور فرمانی ژنرال بسم الله محمدی را به عنوان سرپرست وزارت دفاع ملی و ژنرال عبدالستار میرزکوال را به عنوان سرپرست وزارت کشور افغانستان معرفی کرده است.

بررسی اجمالی تابلوی مناقشات و درگیری های افغانستان، نشان دهنده این واقعیت است که از بسیاری جهات، پرونده افغانستان، از لیبی و حوزه های دیگر پیچیده تر است و ترکیه نمی تواند به همان سهولتی که در لیبی و مناطق دیگر صاحب نفوذ شده، در افغانستان نیز در کوتاه مدت، به اهداف خود برسد.

توپی که ناتو به بایدن پاس داد

با آن که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه انتظار داشت که صفر تا صد حضور نظامی ترکیه در افغانستان، در نشست سران ناتو در بروکسل ختم به خیر شود، اما ظاهراً ناتو، تصمیم گیری در مورد این موضوع را به خود آمریکا حواله داده است. حالا در شرایطی هستیم که می توانیم بگوییم ترکیه برای تداوم حضور نظامی در افغانستان، با آمریکا به توافق اولیه رسیده اما موانع و چالش های این مسیر، کم شمار و بی اهمیت نیستند.

جیک سالیوان مشاور عالی امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرده که در دیدار جو بایدن و اردوغان، موضوع فرودگاه افغانستان مطرح شده و چنین نتایجی حاص شده است:

1.بایدن نه تنها از پیشنهاد اردوغان استقبال کرده، بلکه در مورد لیست درخواست های او، قول همکاری داده است.

2.برای حصول توافق نهایی، دو تیم تعیین شده اند که به صورت مرتب با هم دیدار خواهند کرد.

3.آمریکا، بدون تعارف اعلام کرده که تعهدهای امنیتی ترکیه را ارزشمند تلقی می کند، اما پلان بی جایگزین آمریکا این است که اگر ترکیه از پس کار برنیاید، آمریکا سریعاً یک شرکت امنیتی بخش خصوصی را وارد کار خواهد کرد.

شاید در گام نخست، باید به این مساله اندیشید: حتی در صورتی که در مورد تمام ابعاد حضور نظامی ترکیه در افغانستان، بین آنکارا و واشنگتن توافق شود، آیا خود دولت افغانستان، تصمیم نهایی را حق طبیعی خود نخواهد دانست؟

عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان در حاشیه اجلاس مجمع دیپلماسی آنتالیا، اظهار نظر محتاطانه ای کرده و گفته است: «واشنگتن با دولت ترکیه در سطوح مختلف مذاکره کرده و درباره تامین امنیت فرودگاه، رایزنی کرده اند. همچنین نظر دولت پاکستان را جویا شده و آنها هم موافقت کرده اند. ولی پاکستان و ترکیه، هنوز به جزئیات این مسئله اشاره نکرده اند. من شخصاً، به‌عنوان یک شهروند افغانستان، استقرار نیروهای ترکیه در کشورم را مهم می ‌دانم».

عبدالله عبدالله در مورد مذاکرات صلح که قرار است در استانبول برگزار شود، چنین گفته است:«متاسفانه طالبان حضور بدون چون و چرا در این نشست را نپذیرفته و برای شرکت در کنفرانس استانبول شروط غیر واقعی و غیرمنطقی مطرح کرده است. به باور من این کنفرانس می ‌توانست فرصتی برای احیای مجدد روند صلح و مذاکرات باشد ولی رفتار طالبان، مانع شده است».

این سخنان عبدالله عبدالله در حالی بیان شده که هنوز تایید ایجابی و مثبتی از سوی اشرف غنی بیان نشده و انتظار می رود که نتایج نشست سه جانبه وزرای امور خارجه ایران، افغانستان و ترکیه نیز بر این روند تاثیر بگذارد.

گفتگوی وزاری دفاع ترکیه و آمریکا

طبق اطلاعات رسمی منتشر شده توسط وزارت دفاع ملی ترکیه، ژنرال خلوصی آکار، به صورت  تلفنی با وزیر دفاع ایالات متحده لیوید آستین صحبت کرد. این دو مقام دفاعی عضو ناتو، در مورد مسائل دفاعی و امنیتی گفتگو کردند.

آکار اعلام کرده که آنها در مورد موضوعات منطقه ای، دو جانبه و دفاعی و امنیتی پس از اجلاس ناتو تبادل نظر کردند. اما ظاهراً، موضوع افغانستان، مهم ترین محور گفتگوهای آنان بوده است.

در بیانیه پنتاگون نیز به این اشاره شده که روابط میان ترکیه و آمریکا و ادامه حضور نمایندگی ‌های دیپلماتیک در افغانستان محور گفتگوی تلفنی آکار و آستین بوده است.

وزیر دفاع آمریکا همچنین با تاکید بر اهمیت همکاری ‌های نظامی و دفاعی میان آنکارا و واشنگتن، به دلیل نقش ترکیه در ایجاد صلح و امنیت در منطقه، از خلوصی آکار قدردانی کرده است.

مخالفین چه می گویند؟

برخی از روزنامه ها و رسانه های متعلق به احزاب مخالف اردوغان در ترکیه، در گزارش ها و تحلیل های خود، به این موضوع اشاره کرده اند که حضور در افغانستان، به معنی به خطر انداختن جان سربازان ترک است و در شرایطی که آمریکا و دیگران از افغانستان خارج می شوند، نیازی به ادامه حضور ترکیه در این کشور وجود ندارد. اما واقعیت این است که بر اساس سنت سیاسی و اجتماعی روند تبلیغاتی موجود در رسانه ها و افکار عمومی ترکیه، حتی سران احزاب مخالف نیز همواره از تحرکات نظامی برونمرزی ارتش ترکیه حمایت کرده اند.

در نتیجه، حتی موضوعی به نام مخالفت با دولت نیز، باعث نشده که احزاب مخالف در نشست های پارلمان، به درخواست صدور مجوز اعزام نظامیان ترکیه به عراق، سوریه، لیبی و کشورهای دیگر رای منفی دهند.

مهم ترین چالش نظامی ترکیه در منطقه

در ماه ها و سالیان اخیر در سیاست خارجی تیم اردوغان، همواره این واقعیت مشهود بوده که میل به استفاده از قدرت سخت و حضور نظامی در حوزه های برون مرزی، به عنوان یک نقطه اتکای مهم مورد توجه قرار گرفته است.

در حال حاضر علاوه بر آن که صدها تن از نیروهای نظامی ترکیه در چارچوب ماموریت های پیمان نظامی ناتو در افغانستان، بالکان و مناطق دیگر حضور دارند، ارتش ترکیه در برخی جاهای دیگر هم گاه به صورت اشغالگر و مهمان ناخوانده و در جاهای دیگر نیز به عنوان شریک نظامی و سیاسی حضور دارد.

از جمهوری آذربایجان و مناطقی از قره باغ گرفته تا عراق، سوریه، لیبی، قطر، سومالی و چندین کشور دیگر، ترکیه حضور نظامی دارد و مقامات این کشور، همواره بر این موضوع تاکید می‌کنند که استفاده از نیروی نظامی در کشورهای مختلف، منبع مهمی برای حفظ اقتدار ترکیه است.

در حال حاضر نیز تلاش برای در دست گرفتن کنترل امنیتی فرودگاه بین المللی کابل به عنوان مهمترین هدف سیاسی اردوغان در افغانستان قلمداد می شود. اما واقعیت این است که مساله صرفاً در حد یک خدمت پیمانکاری امنیتی نیست و آنکارا نمی‌خواهد همچون یک شرکت پیمانکار فعالیت کند که امنیت یک فرودگاه بین‌المللی را در اختیار دارد.

این فقط یک دست گرمی و آغازی برای نفوذ منطقه ای و همکاری‌های نظامی و امنیتی گسترده است و می‌تواند در توالی آن، ارتباط نظامی مستحکمی با گروه های موسوم به جهان ترک نیز برقرار کند.

اما سوال اینجاست: آیا ترکیه به راحتی و با سهولت تمام، می تواند در افغانستان به تمام اهداف مدنظر خود برسد؟ پاسخ منفی است. مسیر حضور حرکت در افغانستان برای ترکیه یک فضای هموار و جاده باز و روشن نیست و در این منطقه چالش های عمده ای وجود دارد.

علاوه بر مسائل داخلی مهمی همچون چالش طالبان و مسائل قومی دیگر، مهمترین چالش ترکیه این است که باید نسبت قدرت نظامی خود را در همسویی با اهداف دو دوست تنظیم کند که اتفاقاً هر دو آنها، دشمن همدیگر هستند.

ترکیه ناچار است موازنه حفظ قدرت با آمریکا و روسیه را حفظ کند و در جایی قرار بگیرد که به طور همزمان، مورد قبول این دو قدرت باشد. ساده ترین و روشن ترین توصیف در مورد این سیاست تیم اردوغان، تلاش یک بندباز برای حفظ تعادل، بر یک ریسمان باریک است.

 واقعیت این است که در دوران اقتدار جو بایدن، سیاست بازگشت آمریکا با اهمیت بیشتری برجسته شده و دیدارها و سخنرانی‌ های جو بایدن در هفته‌ های اخیر به تمامی نشان دهنده این است که تداوم خصومت با روسیه و اتخاذ مواضع واشنگتن در مقابل مسکو، هدف اساسی سیاست خارجی تیم بایدن است. در چنین شرایطی حفظ موازنه بین آمریکا و روسیه برای ترکیه قطعاً آسان نخواهد بود.

برگزاری نشست 3جانبه وزرای خارجه ایران، ترکیه و افغانستان درباره ترانزیت و امنیت

 

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اخبار افغانستان ترکیه ۸ ۳۸ درصد ۳ ۴۵ درصد اخبار افغانستان ترکیه نظامی ترکیه حضور نظامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۹۷۰۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقدمات اعزام قطار ترانزیتی افغانستان به ترکیه انجام شد

معاون بهره‌برداری و بازرگانی راه‌آهن با اشاره به عدم هماهنگی با راه‌آهن در بارگیری قطار ترانزیتی افغانستان- ترکیه، گفت: اقدامات لازم برای اعزام آزمایشی این قطار با مساعدت راه‌آ‌هن انجام شد. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، مرتضی جعفری، معاون بهره‌برداری و بازرگانی راه‌آهن در خصوص اخبار منتشر شده پیرامون اعزام قطار ترانزیتی از مبدأ افغانستان به ترکیه اظهار کرد: پیرو بازدید انجام شده سال گذشته توسط تیم عالی فنی راه آهن جمهوری اسلامی ایران شامل معاون فنی و زیربنایی و مدیران کل حوزه‌های مختلف سیر و حرکت، ایمنی و فنی و زیربنایی، از محور ریلی افغانستان حد فاصل "شمتیغ" تا "روزنک" و مذاکرات به عمل آمده در جلسه برگزار شده در وزارت راه و شهرسازی با حضور سفیر  ایران در افغانستان، بر لزوم رفع نواقص و مشکلات ایجاد شده برای خط جهت حمل محمولات تجاری تأکید و مقرر شد انجام اصلاحات فنی و رفع نواقص و کاستی‌های موجود حدفاصل مرز شمتیغ تا ایستگاه روزنک، با هدف ارتقای سطح ایمنی مورد نیاز از وضعیت عملیاتی به شرایط استاندارد فنی، به منظور امکان سیر قطارهای تجاری صورت پذیرد.

وی ادامه داد: در این راستا مقرر شد کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان که از سوی سفیر ایران در این کشور معرفی شده نسبت به انجام اصلاحات مورد نیاز و بهره‌برداری محور مذکور با نظارت عالیه وزارت راه و شهرسازی (راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران) اقدام کند. در این راستا طی یک سال گذشته با مساعدت راه آهن 16 قطار عملیات جهت تسهیل انتقال ادوات ریلی به منظور تسریع عملیات اجرایی احداث قطعه چهارم محور ریلی خواف-هرات صورت پذیرفته است.

توقف قطار ترانزیتی افغانستان در ایران تکذیب شد

وی افزود: بر اساس توافقات صورت گرفته کنسرسیوم فوق‌الذکر متعهد شده به سرعت نواقص را رفع کرده و پس از ارتقای خط مبتنی بر استانداردهای ریلی، به راه‌آهن منعکس شد تا پس از بازدید از اقدامات انجام شده، امکان سیر ایمن قطار به تایید کارشناسان فنی برسد.

معاون بازرگانی و بهره برداری راه‌آهن بیان کرد: علیرغم دستور مساعدت حداکثری از سوی مدیرعامل و پشتیبانی راه آهن  جهت ارسال ادوات ریلی و پیگیری‌های مکرر از سوی راه‌آهن با عبور هر قطار عملیات، کنسرسیوم مذکور در روزهای اخیر از حسن نیت راه آهن سوء استفاده کرده و بدون هیچگونه هماهنگی و اخذ تأییدیه از راه آهن ج.ا.ا، نسبت به بارگیری واگن‌ها و اعلام آن در رسانه‌ها جهت حمل محمولات تجاری ترانزیتی اقدام کرد که مورد پذیرش نبوده و به‌منزله نقض مقررات ریلی بین المللی و توافقات قبلی است.

جعفری با اشاره به لزوم حفظ جایگاه جمهوری اسلامی ایران در مناسبات بین‌المللی گفت: باوجود عدم هماهنگی صورت‌گرفته، با توجه به رویکرد توسعه‌ای راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران در حوزه کریدورهای بین‌المللی ریلی، اقدامات لازم جهت اعزام آزمایشی قطار مذکور انجام گرفته و راه اندازی رسمی مسیر تجاری مذکور پس از رفع نواقص و تأیید متخصصان فنی ریلی با هماهنگی راه‌آهن‌های دو کشور انجام خواهد شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بازداشت بیش از یک هزار پناهجوی غیر قانونی در ترکیه
  • ناقوس مرگ حضور نظامی آمریکا در ساحل
  • عبور سنگ ترانزیتی افغانستان به ترکیه از گمرک دوغارون
  • خیز بلند چین در افغانستان؛ چالش‌ها و چشم‌انداز
  • دامی که آمریکا برای عراق پهن کرد
  • مقدمات اعزام قطار ترانزیتی افغانستان به ترکیه انجام شد
  • نگاهی به توافق‌های جدید بین ترکیه و عراق
  • عضو «پنهان» النقب؛ واکاوی همکاری نظامی- امنیتی اردن و صهیونیسم
  • آمریکا و اوکراین مذاکره درباره توافق همکاری امنیتی را آغاز کردند
  • آغاز رزمایش دریایی آمریکا-فیلیپین با حضور ۱۷ هزار نیروی نظامی