Web Analytics Made Easy - Statcounter

ولادت با سعادت امام رضا (ع) بهانه ای شد تا در جام جم آنلاین با محمد رسولی، یکی از شاعران آیینی کشورمان درباره شعر آیینی و استفاده کاربردی از این اشعار در حوزه ادبیات به گفت و گو بپردازیم.

آقای رسولی، تعریف شما از شعر آیینی چیست؟
شعر آیینی معنایی وسیع و عام تر از چیزی است که امروزه به عنوان شعر مذهبی شناخته می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
در واقع هر شعری که به آیین های مذهبی و ملی می پردازد، شعر آیینی است به عنوان مثال «شاهنامه» فردوسی هم به نوعی شعر آیینی به حساب می آید.
 
بنابراین صِرف دینی بودن یک موضوع، نمی توان گفت که این شعر آیینی است؟
چرا، اشعار مذهبی شاخه مهم و وسیعی از شعر آیینی هستند. بگونه ای که امروزه وقتی در محافل و رسانه ها از شعر آیینی صحبت می شود منظور همان شعر مذهبی است.
 
چرا تمام اشعار شما رنگ و بوی اهل بیت (ع) را دارند؟
به قول معروف؛ «اینهمه آوازه ها از شه بود / گرچه از حلقوم عبدالله بود». ما که کاره ای نیستیم، خود معصومین (ع) عنایت می کنند و به هر کسی به نوعی لطف می کنند. به بنده هم لطف شان را با طبع شعر ابراز کردند و امیدوارم توفیق این را داشته باشم که عنایت شان را به درستی حفظ کنم.
 
خط قرمز اشعار شما چیست؟
به طور کلی شعرا به دلیل فراغ خاطرشان ذهن سیالی دارند که به هر سمت می رود و حالا باید پر و بال این مرغ خیال را بعضی جاها بست که هر آنچه به ذهنش می رسد را بر زبان جاری نکند. بنده هم علاوه بر شعر مذهبی، شعر آزاد و عاشقانه می گویم، اما به لطف خداوند من را بیشتر به عنوان شاعر مذهبی می شناسند. قطعا بستن پر و بال خیال در حوزه شعر مذهبی سخت تر از شعر عاشقانه می شود. چون به خصوص زمانیکه درباره اهل بیت پیامبر (ع) صحبت می کنیم باید دقت کنیم که در چه ساحت قدسی وارد شده ایم. کسانیکه خداوند هم از آنان با احترام یاد می کند. بنابراین نمی توان هر واژه ای را در چنین اشعاری به کار برد یا هر مضمونی را خلق کرد. در واقع در اشعار مذهبی باید حواسمان باشد که مخاطبمان با مخاطب شعر مثلا عاشقانه فرق می کند.
 
آفت های شعر آیینی را در چه چیزهایی می دانید؟
این مقوله نیاز به واکاوی وسیع و دقیقی دارد، اما به طور کلی می توان گفت اشعار مذهبی و آیینی اگر مراقبت نشوند مانند هر مسئله دیگری دچار آفت می شوند. آفت ها یا در حوزه مضامین است یا در حوزه واژگان و زبان. از سوی دیگر شاعران آیینی هم باید دقت نظر کامل را داشته باشند که در چه ساحتی ورود کردند و البته به قدری دانش و آگاهی شان را بالا ببرند که در مجامع ادبی به قول معروف سرشان بالا باشد. چون معمولا در فضاهای آزاد و روشنفکری، حوزه شعر آیینی را جدی نمی گیرند که بخشی از آن به نوع نگاه بعضی از روشنفکران به این حوزه برمی گردد (که البته ما قبول نداریم) و بخش دیگر تقصیر خود ماست که سطح شعرمان را به لحاظ ادبی آنطور که باید و شاید ارتقا ندادیم که بتوانیم از خودمان دفاع کنیم.
 
فکر می کنید در حال حاضر آنطور که باید به شاعران و چهره های فرهنگی-ادبی توجه می شود و توقع شما از مسوولان چیست؟
حوزه فرهنگ همیشه مظلوم و غریب بوده و غربت اش از تخصیص بودجه ای که سالانه به آن تعلق می گیرد مشخص است. جزئی از حوزه فرهنگ، شعر و ادبیات است و جزئی از شعر و ادبیات، شعر مذهبی. مسوولان فرهنگی مادامیکه خودشان فرهنگی نباشند کمبودهای حوزه فرهنگ را درک نمی کنند. امیدوارم که با تغییر دولت نگاه فرهنگی در کشور نسبت به گذشته پررنگ تر باشد. چرا که در این سالها حوزه فرهنگ نه تنها مغفول بوده بلکه به بیراهه هم کشیده شده. تا جایی که در جشنواره شعر فجر که در سالگرد انقلاب اسلامی برگزار می شود شاهد این بودیم که جوایز به کسانی تعلق گرفته که در اشعارشان هجمه ها و توهین های بیشتری به مکتب انقلاب اسلامی وارد کردند!     

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: محمد رسولی شعر آیینی شعر مذهبی اهل بیت امام رضا علیه السلام ولادت امام رضا جشنواره شعر فجر حوزه فرهنگ شعر آیینی شعر مذهبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۱۶۷۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران جزو چهار کشور نخست دنیا در حوزه سدسازی است

به گزارش خبرگزاری صداوسیما «علی اکبر محرابیان» در مراسم افتتاح پروژه چند منظوره اومااویا در جنوب شرق کشور سریلانکا که با حضور رؤسای جمهور ایران و سریلانکا برگزار شد، گفت: بر اساس اعلام کمیسیون بین‌المللی سد‌های بزرگ، ایران جزو ۴ کشور نخست دنیا در سد‌های درحال ساخت و نوآوری در سدسازی است و بر اساس اعلام کمیسیون بین المللی آبیاری و زهکشی ایران پنجمین کشور جهان از لحاظ وسعت شبکه‌های مدرن آبیاری و زهکشی است.

وزیر نیرو افزود: در سال‌های گذشته ایران در عرصه تولید تجهیزات و قطعات مورد نیاز تصفیه‌خانه‌های آب و فاضلاب موفق شده است بیش از ۹۵ درصد نیاز‌های خود را از داخل کشور تامین کند و هم اکنون بیش از ۲۰۰ سد بزرگ و ۶۰۰ سد کوچک با حجم مخزن حدود ۶۰ میلیارد مترمکعب و حدود ۲.۵ میلیون هکتار شبکه آبیاری و زهکشی مدرن و صد‌ها تصفیه‌خانه آب و فاضلاب در کشور ایران ساخته شده است.

محرابیان بیان کرد: با توجه به ظرفیت فنی و مهندسی کشور در صدور خدمات فنی و مهندسی در بخش آب و برق و فاضلاب ایران توانسته است در سال‌های گذشته ۵۰ پروژه بزرگ آب و برق را در ۲۰ کشور جهان یا به اتمام برساند و یا در حال اجرا داشته باشد.

وی در همین رابطه اظهار داشت: به عنوان نمونه از جمله پروژه‌هایی که با توان مهندسان ایرانی در کشور تاجیکستان به بهره‌برداری رسیده است، می‌توان به سد و نیروگاه سنگ توده اشاره کرد و نیز در حال حاضر پروژه سد راغون که یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های عمرانی جهان در کشور تاجیکستان با ارتفاع ۳۳۵ متر و ظرفیت ذخیره ۱۴ میلیارد متر مکعب است، توسط مشاوران و پیمانکاران بین‌المللی از جمله شرکت‌های ایرانی در حال ساخت است.

محرابیان در ارتباط با توان مهندسی ایران در صنعت برق نیز بیان کرد: در بخش برق بر اساس آمار‌های آژانس بین‌المللی انرژی ایران در حوزه تولید برق حرارتی جزو ۱۰ کشور اول جهان است و در بخش نیروگاه‌های برق آبی نیز به همت متخصصان داخلی، ایران جزو کشور‌های برتر جهان شناخته می‌شود.

وزیر نیرو در ادامه با تاکید بر اینکه می‌توان عرصه‌های فنی و اقتصادی را به عنوان انگیزه‌ای برای توسعه صلح و دوستی بین کشور‌ها و ملت‌ها قلمداد کرد، ادامه داد: در نتیجه رویکرد مثبت دولت‌ها در عرصه بین‌الملل و همکاری آنها در حوزه‌های فنی و مهندسی می‌توانیم به توسعه صلح و دوستی در جهان دست پیدا کنیم.

وی با اشاره به افتتاح پروژه چند منظوره اومااویا در کشور سریلانکا گفت: امروز در کشور سریلانگا گرد هم آمده‌ایم تا یکی از دستاورد‌های مهم اقتصادی و فنی مشترک بین دو کشور را که با توان و تخصص مهندسان ایرانی اجرایی شد، به صورت رسمی به بهره برداری برسانیم.

محرابیان در همین خصوص گفت: طرح چند منظوره اوما اویا که توسط شرکت ایرانی فراب احداث شده است هم اکنون با همت متخصصان دو کشور و توجه ویژه دولتمردان کشور سریلانکا آماده بهره برداری است، یک پروژه پیچیده بود که از جمله اهداف احداث آن می‌توان به تولید ۱۲۰ مگاوات برق، احداث دو سد با کاربرد انتقال میان حوضه‌ای آب، تامین آب شرب بخشی از مردم و تامین آب برای ۵ هزار هکتار زمین کشاورزی اشاره کرد.

وزیر نیرو ادامه داد: طی دوره ساخت این سد و نیروگاه برای بیش از ۱۷۰۰ نفر از مردم خوب و مهربان کشور سریلانکا به صورت مستقیم اشتغالزایی شد و در کنار آن در عملیات ساخت این پروژه رکورد‌های ویژه‌ای در زمینه حفر تونلها، نصب عمیق‌ترین نیروگاه برق آبی در عمق ۷۰۰ متری زمین و تعبیه شفت ۶۱۸ متری و نیز احداث تونل عمودی برای هدایت آب روی توربین‌ها اشاره کرد.

محرابیان افزود: هر کدام از این اقدامات اگر جزو نخستین‌ها در جهان نباشد، به طور قطع درعرصه فنی و اجرایی در زمره پروژه‌های عظیم و برجسته جهان قرار می‌گیرد.

وزیر نیرو در بخش پایانی سخنان خود با قدردانی از زحمات متخصصان ایرانی و سریلانکایی به منظور تحقق این عملیات پیچیده، اظهار داشت: اجرای موفق پروژه چند منظوره اومااویا می‌تواند مقدمه‌ای برای توسعه همکاری‌های ایران و سریلانکا در سایر پروژه‌های مشابه دیگر باشد.

وزیر نیرو گفت: لازم می‌دانم از مواضع مثبت و به حق دولت سریلانکا درباره تهاجم رژیم اشغالگر و کودک‌کش صهیونیستی به غزه و حمله به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق تشکر و قدردانی ویژه کنم.

دیگر خبرها

  • نمایشگاه کتاب و ظرفیت «گردشگری ادبی»
  • در انتظار وقوع یک انقلاب در خط میانی یوونتوس؛ چه کسانی می‌روند؟
  • مقاومت در برابر عوامل بازدارنده از کمال،لازمه انتخاب راه صحیح است
  • شناخت توانمندی‌ها در حوزه آی‌تی در استان زنجان ضروری است
  • موضوع عفاف و حجاب از ارزش‌های ملی، مذهبی و سنتی ماست
  • ملک سلمان را به بیمارستان بردند
  • ایران جزو چهار کشور نخست دنیا در حوزه سدسازی است
  • ابرپروژه سد و نیروگاه «اومااویا» نمونه توان صنعت فنی و مهندسی کشور است
  • برگزاری جشنواره منطقه‌ای شعر تمداربیت دراردل
  • با نگاه منصفانه می‌توان جمله به‌قله نزدیک می‌شویم رهبر انقلاب را بهتر درک کرد