Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-04-24@20:00:14 GMT

پولیتیکو: رییسی مانع احیای برجام نیست

تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۳۲۱۸۷۳

پولیتیکو: رییسی مانع احیای برجام نیست

وب سایت آمریکایی "پولیتیکو" با انتشار گزارشی تحلیلی پیروزی "سید ابراهیم رییسی" در انتخابات ریاست جمهوری اخیر ایران و تاثیر آن بر روند مذاکرات احیای برجام در وین را مورد تحلیل قرار داده است.

به گزارش عصرایران، پولیتیکو می نویسد در میان مقامات آمریکایی اطمینان نسبی وجود دارد که انتخاب رئیسی مانعی غیر قابل حل برای احیای برجام نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یک مقام آمریکایی به پولیتیکو گفته است: همانند زمانی که در سال 2015 توافق برجام حاصل شد هم اینک نیز ایران و ایالات متحده آمریکا هر دو از یکدیگر انتظاراتی دارند که بدون توافق ممکن نیست، ایران انتظار لغو تحریم ها را دارد و ایالات متحده آمریکا خواهان برچیده شدن پیشروی های هسته ای ایران و مذاکره با این کشور بر سر مباحث منطقه ای و توان موشکی تهران است.

رییسی در نخستین نشست خبری خود پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری/ آسوشیتدپرس

پولیتیکو می نویسد یکی از پیچیدگی های انتخاب رییسی برای آمریکا قرار داشتن نام او ذیل تحریم های ایالات متحده آمریکا به بهانه حقوق بشر است.

 ایالات متحده آمریکا غالبا سران و رهبران کشورها را در لیست تحریم قرار نمی دهد اما در دوره ترامپ و در چارچوب سیاست فشار حداکثری غالب سران حکومت ایران به بهانه های حقوق بشری و هسته ای و تروریستی در لیست تحریم قرار گرفتند و ابراهیم رییسی نیز در سال 2019 به بهانه نقض حقوق بشر در این لیست قرار گرفت.

به نوشته پولیتیکو هنوز معلوم نیست که دولت بایدن مایل باشد رییسی را از لیست خارج کند چون این اقدام مخالفت های داخلی زیادی را برخواهد انگیخت. از سوی دیگر قرار داشتن نام رییسی در لیست تحریمی امکان گفتگوهای آمریکا با دولت جدید ایران را مختل خواهد کرد و برای مثال مانعی برای سفر رییسی از جایگاه رییس جمهوری ایران به نشست های سالانه مجمع عمومی ملل متحد در نیویورک خواهد شد.

یک مقام آمریکایی در این باره به پولیتیکو گفت در مذاکرات وین که تاکنون 6 دور انجام شده دیپلمات های ایرانی روی نام خاصی تمرکز ندارند و خواهان لغو تمامی تحریم هایی هستند که در دولت ترامپ و پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام علیه ایران وضع شده است.

اما به نوشته این گزارش این کار آسانی نخواهد بود چون برخی از این تحریم ها به بهانه های دیگری از جمله مباحث تروریستی و حقوق بشر وضع شده اند و دولت بایدن آنها را غیرقابل مذاکره می داند.

"مایکل سینگ" عضو شورای امنیت ملی در دوره رئیس جمهوری سابق "جورج دبلیو بوش" در این باره مدعی شد " تحریم های رییسی ربطی به مباحث هسته ای و برجام ندارد و مربوط به مسایل حقوق بشری است؛ اگر ایالات متحده آمریکا در ادعای خود در زمینه تحریم ناقضان حقوق بشر جدی باشد، رییسی در چنین گروهی قرار می گیرد."

رییسی در جریان نشست خبری اخیر خود پس از پیروزی در انتخابات به گونه ای سخن گفت که مانعی در زمینه احیای برجام نباشد.

او روز دوشنبه در یک نشست خبری خواستار آن شد که ایالات متحده "همه تحریم های ظالمانه علیه ایران را لغو کند. وی گفت که برنامه موشک های بالستیک و سیاست های منطقه  ایران "غیرقابل مذاکره" است.

اینها (برنامه موشکی و سیاست های منطقه ای ایران) موضوعاتی است كه مقامات آمریكایی امیدوارند به عنوان بخشی از توافق گسترده تر با ایران مورد توجه قرار دهند. رئیسی با یک "نه" قاطع امکان دیدار مستقیم با بایدن را نیز رد کرد و گفت مایل به چنین دیداری نیست.

 احیای برجام از سوی دولت روحانی در واپسین روزهای دولت او برای رییسی دو مزیت دارد؛ نخست اینکه اگر توافق نتواند تکسین های لازم برای اقتصاد ایران را فراهم کند او می تواند سلف خود را بابت این موضوع سرزنش کند و اما مزیت دوم نیز این است که فواید اقتصادی احیای برجام کاملا به دولت او خواهد رسید و به اعتبار سیاسی او خواهد افزود.

مذاکرات احیای برجام در وین/ گتی ایمجز

با این حال مذاکره کنندگان در وین نسبت به این احتمال که رئیسی با ارایه درخواست های جدید بر پیچیدگی روند مذاکرات بیفزاید و حصول توافق را  سخت تر کند، ابراز نگرانی می کنند. در این راستا 3 کشور اروپایی عضو برجام اخیرا به ایران هشدار دادند که مذاکرات وین به صورت نامحدود ادامه نخواهد یافت.

پولیتیکو در ادامه نوشت؛ سابقه گذشته نشان می دهد تصمیم گیری نهایی درباره موضوع هسته ای در اختیار روسای جمهوری نیست و تحت اختیار رهبری ایران است.

به نوشته پولیتیکو: در سیستم حکمرانی ایران اختیارات نهایی با رهبری نظام است که به نظر می رسد تمایل دارد با آمریکا به توافق برسد تا بسیاری از تحریم ها را از روی اقتصاد آسیب دیده کشورش بردارد. رئیسی شخصیتی نزدیک به رهبر ایران است و احتمالا در نهایت تابع خط مشی ترسیم شده از سوی رهبری برای مذاکرات وین است.

در گذشته نیز شواهدی بر این امر وجود دارد: مثلا گفتگوهایی که منجر به توافق برجام در سال 2015 شد ، در اصل در واپسین ماه های زمان ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد تندرو آغاز شد، اما بعد از سوی دولت میانه روی روحانی دنبال شد و منجر به توافق برجام شد.

 

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: ایالات متحده آمریکا احیای برجام حقوق بشر هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۲۱۸۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی با اشاره به این که قصد دارد به زودی به ایران سفر کند، خواستار همکاری بیشتر ایران با آژانس شد.

به گزارش ایسنا، "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفتگو‌ها در این باره متعهد است.

خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.

او افزود:، اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.

گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای (برجام) در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.

اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.

دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.

او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردید‌ها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.

گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.

او بیان کرد:حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.

گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفتگو‌ها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.

مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیز‌های زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

دیگر خبرها

  • آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران نیستیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران درباره برجام نیستیم
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • توافق آمریکا برای خرید نفت ایران / بازار انرژی شگفت زده شد!
  • پولیتیکو: ۳ دولت اخیر آمریکا در مقابل ایران ناکام شدند
  • کنعانی: در برجام آمریکا زیر میز دیپلماسی زد نه ایران/ اقدام ایذایی در اصفهان اقدامی بی‌ارزش بود