Web Analytics Made Easy - Statcounter

بیش از یک‌سال از شیوع ویروس کرونا می‌گذرد، برخی کشورها واکسیناسیون سراسری را به پایان رسانده و شماری از کشورها در حال انجام آن هستند، اما همچنان این پرسش به عنوان یکی از سوالات اساسی مطرح می‌شود که آیا پایان واکسیناسیون‌ سراسری می‌تواند پایان حیات کرونا باشد؟

بیماری کووید۱۹ که این روزها براساس آمار رسمی، بیش از ۱۷۰ میلیون نفر را در دنیا مبتلا و جان هزاران نفر را گرفته است، با انجام واکسیناسیون سراسری در کشورها نور امید به پایان این کابوس تلخ را روشن کرده است، امری که گرچه هنوز با فرضیات متعددی روبه‌رو است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی صاحبنظران علوم پزشکی معتقدند، هر ویروس به منظور ماندگاری و بقا نیازمند یافتن میزبان جدید است. واکسیناسیون سراسری و ایمنی جمعی می‌تواند میزبان جدید را از عامل بیماری گرفته و در نتیجه حیات ویروس را با خطر روبه‌رو کند.

محمدرضا زاهدپور انارکی فوق تخصص ریه و متخصص داخلی در این باره به خبرنگار اجتماعی ایرنا گفت: ویروس کرونا با گذشت زمان به سمت «تهاجمی شدن»  و «خودمیرانه»  (از بین رفتن) پیش می‌رود و این امر به تدریج ساختار ویروس را نابود می‌کند.

وی تصریح کرد: ویروس موتاسیون یافته (جهش‌یافته) نیز بدون میزبان جدید باقی نمی‌ماند و بنابراین ایمنی جمعی می‌تواند حیات و ماندگاری ویروس را نابود کند.

این استاد علوم پزشکی ادامه داد: در واقع ویروس کرونا به منظور ماندگاری و بقا نیازمند یافتن میزبان جدید است، با واکسیناسیون سراسری، ایمنی جمعی و در نتیجه کاهش میزبان جدید به تدریج این ویروس نیز از بین خواهد رفت. 

زاهدپور انارکی همچنین یادآور شد: این ویروس در صورت ادامه حیات نیز به مانند برخی بیماری‌های ضعیف تنفسی همچون آنفلوآنزا تداوم خواهد داشت.

ضرورت رعایت ضوابط بهداشتی مقابله با کرونا پس از واکسیناسیون

برخی متخصصان ویروس‌شناسی اما معتقدند که ویروس کرونا با ساکنین کره زمین گردش و با طبقات مختلف جمعیتی تغییر می‌کند. جهش این ویرس در آفریقا، انگلستان و هندوستان نیز از آغاز شیوع بیماری این مساله را ثابت کرده و بنابراین، به دلیل تغییر شکل ساختار اصلی، نمی‌توان پایان دقیقی برای عمر این بیماری درنظر گرفت.

به باور این پزشکان، واکسیناسیون سراسری و ایمنی جمعی فقط از مرگ ومیر ناشی از کرونا جلوگیری و ابتلا به وضعیت شدید بیماری را کاهش می‌دهد، بر این اساس پایان واکسیناسیون سراسری را نباید پایان حیات این بیماری و رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی مقابله با کرونا دانست.

یک پزشک ویروس‌شناس نیز در این باره معتقد است: جهش ویروس کرونا با تغییر ساختار ویروس، می‌تواند وضعیت مصونیت در مقابل بیماری را تغییر دهد و موجب افزایش یا کاهش روند بیماری‌زایی شود.

به گفته مهرداد روانشاد، رعایت پروتکل‌های بهداشتی مقابله با کرونا نیز در برخی کشورها علیرغم پایان واکسیناسیون سراسری به این علت است.

وی تاکید می‌کند: واکسیناسیون سراسری پایان این بیماری نیست، اما از شدت بیماری کاسته و روند مرگ ومیر را کنترل می‌کند، زیرا این ویروس با ساکنین کره زمین گردش و با گروه‌های مختلف جمعیتی تغییر می‌کند و این مساله می‌تواند روند ایمنی و بیماری‌زایی را تغییر دهد.

به گفته روانشاد بنابر این مساله، ایمنی جمعی، شدت وضعیت بیماری را کنترل می‌کند، اما برای پیشگیری از عفونت و بیماری خفیف پروتکل‌های بهداشتی مقابله با کرونا پس از واکسیناسیون نیز (نه به شدت امروز) اما باید رعایت شود.

محمدرضا رئوفی، دکتری فیزیولوژی پزشکی هم در این خصوص عنوان می‌کند: هیچ یک از واکسن‌های ساخته شده در دنیا در حال حاضر، در مقابله با کرونا تاثیر صددرصدی نداشته و بیشترین میزان پیشگیری از بیماری کووید۱۹ در موثرترین واکسن‌ها، بیش از ۹۰ درصد برآورد شده است.

وی یادآور می‌شود: تزریق واکسن همچنین برای همیشه شخص را در برابر این ویروس مصون نمی‌کند، با گذشت زمان به تدریج آنتی‌بادی بدن کاهش یافته و ایمنی در برابر کرونا هم از بین می‌رود، بنابراین شخص مجددا مستعد دریافت ویروس خواهد شد.

این استاد علوم پزشکی معتقد است: مرگ این ویروس مستلزم تغییر در ساختار اصلی و یک جهش برای از بین رفتن عامل بیماری‌زایی ویروس است، در غیر این صورت ویروس کرونا پس از پایان واکسیناسیون جمعی نیز همانند ویروس آنفولوآنزا به حیات خود ادامه می‌دهد.

پایان حیات بیماری‌های ویروسی به طور قطع قابل پیشبینی نخواهد بود

متخصصان بیماری‌های عفونی و گرمسیری نیز فرضیات متعددی را در رابطه با پایان حیات این ویروس ناشناخته مطرح می‌کنند. به گفته شماری از پزشکان سال ۲۰۲۲ یکی از تاریخ‌های مطرح شده توسط جامعه پزشکان است که به عنوان پایان عمر کرونا عنوان می‌شود، اما به باور اغلب متخصصین، پایان حیات بیماری‌های ویروسی به طور قطع قابل پیش بینی نخواهد بود.

عاصفه عباس‌زاده متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا اظهار داشت: برای پایان حیات بیماری‌های ویروسی باید درصد قابل‌توجهی از جهان واکسینه شوند. همچنین برای تاثیر دائمی واکسن باید موتاسیون (جهش) ویروس متوقف شود.

وی توضیح داد: اغلب عوامل ویروسی از خانواده کرونا ویروس‌ها، سالانه حداقل یک‌بار جهشی بزرگ داشته و این امر می‌تواند تاثیر واکسن را کاهش داده و نیاز به واکسیناسیون سالانه سبب شود.

عباس‌زاده گفت: فرضیات متعددی در رابطه با پایان حیات کرونا پس از واکسیناسیون سراسری و ایمنی جمعی مطرح می‌شود، برخی فرضیات سال ۲۰۲۲ را پایان واقعی حیات کرونا عنوان می‌کنند، اما این مساله به طور قطع قابل پیش‌بینی نخواهد بود.

این متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری ادامه داد: در برخی مناطق دنیا این ویروس از بین خواهد رفت، اما با توجه به نقل و انتقالات عصر جدید، حجم سفرها و ارتباطات کنونی حضور این ویروس در هیچ یک از مناطق دنیا صفر باقی نمی‌ماند.

بنابراین طبق گفته متخصصین علوم پزشکی نباید پایان واکسیناسیون سراسری را به طور قطع پایان عمر این مهمان ناخوانده دانست، با این وجود اما ارزش و اهمیت واکسیناسیون سراسری و دستیابی به ایمنی جمعی نباید از یاد برده شود.

این مهمان ناخوانده را شاید واکسیناسیون سراسری هم نتواند از خانه ساکنین کره زمین بیرون کند، اما بدون شک بیماری‌زایی گسترده و مرگ ومیر امروزی را در این سیاره خاکی پایان خواهد داد.

به گزارش ایرنا، در ایران تاکنون سه میلیون و ۱۲۸ هزار و ۳۹۵ نفر به کرونا مبتلا و طی ۲۴ ساعت گذشته، ۱۱۲ بیمار جان خود را از دست دادند، بر این اساس مجموع جانباختگان این بیماری در کشور به ۸۳ هزار و ۳۲۹ نفر رسید.

همچنین تاکنون ۴ میلیون و ۴۰۷ هزار و ۳۸۵  نفر دوز اول واکسن کرونا و یک هزار و ۶۱۹ نفر نیز دوز دوم این واکسن را تزریق کرده و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۵ میلیون و ۴۲۹ هزار و ۴ دوز رسید./ایرنا


آخرین اخبار مربوط به کرونا در ایران و جهان را اینجا بخوانید

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: بهداشتی مقابله با کرونا واکسیناسیون سراسری پایان واکسیناسیون میزبان جدید ویروس کرونا بیماری زایی ایمنی جمعی علوم پزشکی پایان حیات حیات کرونا طور قطع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۴۰۲۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فعالیت ۷۵۰۰ آزمایشگاه پزشکی در کشور / کرونا؛ تجهیزات آزمایشگاهی را فرسوده کرد

کاظم وطن‌خواه در آستانه روز علوم آزمایشگاهی درباره وضعیت شبکه آزمایشگاهی کشور اظهار کرد: بیش از ۷۵۰۰ آزمایشگاه در حوزه بهداشت و درمان در بخش‌های دولتی، خصوصی، سازمان‌ها و نهادهای مختلف به ارئه خدمت مشغول هستند. آزمایشگاه مرجع سلامت در ساختار نظام سطح‌بندی و برنامه‌ریزی شبکه ملی آزمایشگاهی کشور در راس قرار گرفته است. همچنین آزمایشگاه‌های دولتی و خصوصی و آزمایشگاه‌های بهداشتی در حوزه درمان و بهداشت در سطوح مختلف دیگر قرار می‌گیرند.

گسترش شبکه آزمایشگاهی کشور در دستور کار

وی با بیان اینکه آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت، برنامه گسترش شبکه آزمایشگاهی کشور را بر مبنای اسناد بالادستی در دستور کار قرار داده، افزود: در حال حاضر،  برنامه راه‌اندازی و تاسیس شبکه‌های آزمایشگاه‌های پزشکی در بخش دولتی در دستور کار آزمایشگاه مرجع سلامت قرار گرفته است.

وی ادامه داد: لحاظ کردن برنامه شبکه‌های آزمایشگاهی در برنامه‌های ارتقای بهره‌وری وزارت بهداشت در سازمان ملی بهره‌وری ایران و همچنین لحاظ کردن برنامه « ایجاد شبکه آزمایشگاهی بهداشت طبق شیوه‌نامه آزمایشگاه مرجع» در برنامه عملیاتی و ابلاغ  آن به دانشگاه های علوم پزشکی  منتخب برای استقرار شبکه آزمایشگاهی جزو اقدماتی است که به منظور گسترش شبکه آزمایشگاهی کشور انجام شده است.

رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت با بیان اینکه استقرار شبکه آزمایشگاهی در سیستم دولتی  در سال ۱۴۰۲ در دانشگاه‌های منتخب به نحو مطلوبی انجام شده، اظهار کرد: طبق اسناد بالادستی، استقرار شبکه آزمایشگاهی در سایر دانشگاه‌های علوم‌پزشکی تا پایان سال ۱۴۰۲ به میزان حداقل ۸۵ درصد به سرانجام رسیده است.

وطن‌خواه با بیان اینکه آزمایشگاه‌های مرجع و همکار کشوری بیشتر در دانشکده بهداشت و انستیتو پاستور ایران مستقر و پاسخگوی نیازهای آزمایشگاهی کشور هستند، خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه  تشخیص بسیاری از بیماری‌های تحت مراقبت به تخصص علمی ویژه، صرف هزینه زیاد برای راه‌اندازی آزمایش‌های فوق‌تخصصی و در نتیجه تجهیز آزمایشگاه نیاز دارد که در مواردی به‌دلیل عدم بروز و شیوع کم یا مقطعی بودن بیماری، تاسیس آزمایشگاه تخصصی در همه دانشگاه‌های علوم‌پزشکی مقرون به صرفه نیست، به همین دلیل برای این بیماری‌ها، آزمایشگاه‌های مرجع کشوری بیماری و آزمایشگاه‌های همکار آزمایشگاه مرجع سلامت، انتخاب و اعتبار بخشی شده‌اند.

رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: آزمایشگاه‌های مرجع کشوری بیماری و آزمایشگاه‌های همکار آزمایشگاه مرجع سلامت علاوه بر شرح وظایف مشترک، درارتباط با بیماری‌های مختلف شرح وظایف خاصی نیز بر عهده دارند. آزمایشگاه‌های مرجع و همکار کشوری عمدتا در دانشکده بهداشت و انستیتو پاستور ایران مستقر و پاسخگوی نیازهای آزمایشگاهی کشور هستند که تعداد آزمایشگاه‌های از این دست، ۲۱ مورد است.

وطن‌خواه با اشاره به ارتقای ظرفیت تشخیص شبکه آزمایشگاهی کشور برای بیماری‌های نوپدید خاطرنشان کرد: ارتقای ظرفیت تشخیص شبکه آزمایشگاهی تشخیص مولکولی و افزایش دامنه آزمایش‌های تشخیصی حوزه معاونت بهداشت از کووید-۱۹ به سایر عوامل بیماری‌زا که منشاء بالقوه تهدیدات زیستی هستند، از جمله CCHF، «تب دانگ»، «چیکن‌گونیا»، «سیاه زخم» و «لپتوسپیروز» در دانشگاه‌های منتخب ظرفیتی را برای تشخیص این گروه از بیماری‌های نوپدید و باز پدید ایجاد کرده که در حال توسعه است.

رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت درباره هزینه آزمایش‌ بیماری‌های نوپدید گفت: هزینه انجام آزمایش کووید-۱۹ بر اساس تعرفه مصوب گرفته می‌شود و در دیگر موارد براساس محاسبات دقیق و کارشناسی تعیین شده و پس از طی مراحل قانونی به تصویب می‌رسد. در صورت لزوم، تمام این موارد حسب مورد قابل بازنگری است.

وطن‌خواه با اشاره به ضرورت به‌روزرسانی تجهیزات آزمایشگاه‌ها گفت: با توجه به پاندمی کووید-۱۹، حجم زیادی از آزمایش‌های مختلف در شبکه آزمایشگاهی کشور به خصوص در بخش دولتی انجام شد که سبب فرسوده شدن ناوگان تجهیزات آزمایشگاهی شد. تا کنون در دو مرحله و با استفاده از وام بانک جهانی، بخشی از تجهیزات اصلی آزمایشگاهی شامل سل کانتر، اتوآنالایزر، ایمونواسی آنالایزر، میکروسکوپ، کشت خون خودکار، تعیین هویت و آنتی بیوگرام خودکار و همچنین دستگاه RT PCR تامین شده که حدود ۳۰ درصد از نیاز بخش دولتی را برطرف کرده است.

تجهیزات آزمایشگاهی بخش خصوصی نیازمند نوسازی

وی ادامه داد: در بخش خصوصی نیز نیاز به نوسازی تجهیزات آزمایشگاهی به خصوص سیستم‌های بسته وجود دارد که امیدواریم در تعامل با اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی نسبت به بهبود وضعیت تجهیزات آزمایشگاهی گام‌های موثری برداریم.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • نمایش «واپسین نفس» به جشنواره سراسری تئاتر ایثار راه یافت
  • همه‌چیز در مورد یک ویروس بهاری؛ بیشتر مراقب کودکان خود باشید
  • ایمن سازی دام‌ها علیه بیماری‌ها
  • آغاز طرح واکسیناسیون سراسری دام علیه بیماری تب مالت از اردیبهشت
  • واکسیناسیون رایگان طیور بومی و روستایی در گنابادعلیه بیماری نیوکاسل
  • توصیه دامپزشکی گناباد در خصوص واکسیناسیون آنتروتوکسمی دام سبک
  • توانایی واکسن سازی ایران را جهانی کردیم
  • واکسیناسیون طیور علیه بیماری «سالمونلا» اولویت سازمان دامپزشکی شد
  • واکسیناسیون رایگان حدود ۵۰۰ هزار نوبت سر دام
  • فعالیت ۷۵۰۰ آزمایشگاه پزشکی در کشور / کرونا؛ تجهیزات آزمایشگاهی را فرسوده کرد