Web Analytics Made Easy - Statcounter

«هر جا قدرت انتخاب مردم را زیاد کنیم احساس دموکراسی بالا می رود. احساس دموکراسی برای کشور قیمت دارد و میل به مشارکت و گردن گرفتن مشکلات بعدی را افزایش می دهد. ولی وقتی حزب قوی نداریم تمایلی برای هیچ کدام از جناح ها باقی نمانده است. هرج و مرج بدتر از ظلم است.»

انتخابات رئیس جمهوری 1400 یک هفته پیش با مشارکت کمتر از 50 درصدی مردم برگزار شد و اعداد و ارقام قابل تفسیری از این انتخابات بیرون آمد مثل اینکه حدود 15 درصد از مشارکت کنندگان نیز رأی باطله به صندوق انداختند که برخی تحلیلگران معتقدند از آنجایی که درصد آراء باطله نسبت به دوره های قبل افزایش قابل توجهی داشته، این عدد را هم باید به نوعی جزو عدم مشارکت بدانیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در گفت و گو با یکی از کسانی که سابقه کاندیدا شدن در انتخابات رئیس جمهوری و همچنین چند دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی را دارد سعی کردیم درس های این انتخابات و راهکارهای بهبود این آمارها در انتخابات های پیش رو را بررسی کنیم که او معتقد است در کنار سهمی که باید برای شورای نگهبان در نظر بگیریم، حزبی نبودن انتخابات و همچنین عملکرد دولت آقای روحانی در این میزان مشارکت تأثیر داشته است.

مشروح گفت و گو با دکتر احمد توکلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام را در ادامه می خوانید:

آقای دکتر! به نظر شما انتخابات 28 خرداد و نتایج و آماری که از این انتخابات به دست آمد چه درس هایی به همراه داشت؟

از حوادث اجتماعی هیچ وقت نمی شود نتیجه یقینی گرفت و صرفا بر اساس ظنّیات، مقدمات را کنار هم می چینم و نتیجه می گیرم. اگر مقدمات درست و اتکای نتیجه به مقدمات دقیق باشد، استدلال من درست است، اما اگر مقدمات ارزیابی نشده باشد و یا من نتوانم از مقدمات درست نتیجه ای بگیرم که استحکام آن درست باشد، این بحث من ضعیف است و نباید روی آن اصرار کنم.

اگر این نکات منطقی را رعایت کنیم هم خودمان به خطر نمی افتیم و هم برادر دینی یا هموطنمان را زخمی نمی کنیم و آنها هم ما را زخمی نمی کنند و در نتیجه از حوادث بهره می بریم.

لذا از شرکت نکردن مردم در انتخابات نمی توانیم نتیجه قطعی بگیریم. می دانیم که عواملی در رأی ندادن مردم تأثیر داشته است. یک عده تاکنون اصلا رأی نداده اند، یک عده عصبانی هستند و می خواهند اعتراض کنند، یک عده ناراحت هستند و حوصله درگیری هم ندارند و عده ای هم هستند که می خواهند رأی بدهند و برای آنها مانعی مثل سفر درست می شود. همه اینها هست.

رأی باطله نشان دهنده این است که ما این راه را قبول نداریم

از سوی دیگر اگر همه مردم رأی بدهند و مثلا مشارکت بالای 70 درصد باشد نمی توانیم بگوییم اوضاع خوب است و همه مردم راضی هستند. ولی عدم رضایت گاهی به انکار و گاهی به اعتراض منجر می شود. یک عده از روی محبت رأی دادند و یک عده هم از روی منفعت و اینکه از این نمد برای خودشان کلاه بدوزند. وقتی یک عده هم شرکت می کنند و رأی باطله می دهند نشان دهنده این است که ما این راه را قبول نداریم.

هر جا قدرت انتخاب مردم را زیاد کنیم احساس دموکراسی بالا می رود

اگر این انتخابات رقابتی تر می شد، به نظر شما چه تأثیری روی میزان مشارکت در انتخابات داشت؟

هر جا قدرت انتخاب مردم را زیاد کنیم احساس دموکراسی بالا می رود. احساس دموکراسی برای کشور قیمت دارد و میل به مشارکت و گردن گرفتن مشکلات بعدی را افزایش می دهد. ولی وقتی حزب قوی نداریم تمایلی برای هیچ کدام از جناح ها باقی نمانده است. هرج و مرج بدتر از ظلم است.

در کتابی که دکتر قوام ترجمه و نویسنده آن مشهور به پیامبر دموکراسی است، آمده ما چندین نوع دموکراسی داریم که همه هم دموکراسی هستند. از قواعد دموکراسی این است که انتخابات خوب و با تعداد مناسب نامزدها برگزار شود. یک نفر به من گفت رأی نداده ام و من گفتم با توجه به شواهد امر، حوادثی که اتفاق افتاد و هزینه شدیدی که دشمنان ملت ایران به کار گرفتند و شرایطی که در داخل وجود داشت، کسی که رأی داد منافعش گوارای ملت ایران باشد.

کسی که رأی نداد با دموکراسی قهر نکرده و با روحانی و جنتی قهر کرده است

کسی که رأی نداد با دموکراسی و جمهوری اسلامی قهر نکرده، بلکه با ما، آقای روحانی و آقای جنتی قهر است. البته بخشی از عدم مشارکت مردم به کرونا بر می گردد. بنابر این من می گویم این انتخابات درست انجام شد ولی کامل نبود. مثلا در انتخابات دوره دوم آقای هاشمی که من رقیب آقای هاشمی بودم 50.8 درصد از حائزین شرایط شرکت کردند.

عمده حرف مردم این است که ما را به حساب نیاوردید

در انتخابات 1400 مشارکت کمتر از 50 درصد بود. به نظر شما دولتی که با این میزان مشارکت بر سر کار بیاید، توان حل مشکلات پیچیده امروز کشور را دارد؟

اگر آقای رئیسی عملا نشان دهد که میل به تحقق وعده هست، قطعا موفق می شود. عمده حرف مردم این است که ما را به حساب نیاوردید و من می گویم تا اندازه ای حق دارند. برای اینکه شورای نگهبان توضیح نمی دهد.

اعمال «رفتار مدیریتی» در عدم احراز صلاحیت افراد

چون هیچ وقت معیاری برای نظارت استصوابی بیان نکرده اند و نمی کنند.

بهتر شده ولی کفایت نمی کند. مثلا من با یکی از اعضای شورای نگهبان صحبت کردم و در خصوص یکی از افراد احراز صلاحیت نشده به من گفت مربوط به رفتار مدیریتی او بود. آدمی بود که آدم های ناباب را بر سر کارهای حساس می گذاشت. مثلا کسی که متهم به فساد بود را مسئول کمیته مبارزه با فساد می گذاشت. ایشان به من گفت ما با این فرد چه کار کنیم؟ من می توانم رأی بدهم که او مدیر خوبی است؟! من حرف نزدن شورای نگهبان را بد می دانم. چون اگر حرف بزند بیشتر ابهامات رفع می شود. هر وقت به هر دلیلی مردم توضیح خواستند عمده این است که مسأله را توضیح بدهیم.

گروه های بزرگ اجتماعی باید در انتخابات نامزد داشته باشند

به نظر شما حکومت و دست اندرکاران امر نظارت و اجرای انتخابات باید چه تمهیداتی داشته باشند برای اینکه انتخابات های آینده پر شورتر از انتخابات 1400 باشد؟

به نظرم نظام پارلمانی نامزدها را وادار می کند وعده های محلی بدهند و کارهای اساسی زمین می ماند. یعنی نظام پارلمانی بدون تحزب قوی ناکارآمد می شود. داوطلبان چون حزبی نیستند مجبور هستند خود به جلب نظر رأی دهندگان اقدام کنند و برای این مقصود وعده محلی می دهند و از مسائل ملی باز می مانند و به جای مسائل کلان به مسائل خرد می پردازند. لذا ترجیحا باید نظام انتخابات حزبی باشد ولی اگر حزبی نبود گروه های بزرگ اجتماعی باید نامزدی داشته باشند که بتوانند به آن رأی بدهند.

میزان مشارکت بیشترین اثر را از کارکرد رئیس جمهور دوره قبل می پذیرد

به همین دلیل خوب و یا بد برگزار شدن انتخابات فقط به رفتار شورای نگهبان بستگی ندارد و مخصوصا میزان مشارکت بیشترین اثر را از کارکرد رئیس جمهوری که دوره قبل انتخاب شده می پذیرد. بنابر این به عقیده من بخش عمده کاهش مشارکت که در دوره آقای هاشمی سابقه هم داشته، بیشترین اثر را از رفتار دولت آقای روحانی پذیرفت و عدم مشارکت بیشتر تحت تأثیر واقعیتی است که این دولت خلق کرده و ملت می بینند به وعده ها عمل نشده است.

انتظار مشارکت کمتر از این هم می رفت

انتقادی هم که به شورای نگهبان وجود دارد بخشی از ماجرا است. البته بنده به جد معتقدم با توجه به حجم وسیع مخالفت دشمنان مردم در داخل و خارج و کارکرد شبکه های مزدور خارجی و نارسایی ها و معضلات و مشکلاتی که دولت آقای روحانی ایجاد کرد، این درصد از مشارکت واقعا شگفت آور بود چون انتظار کمتر از این هم می رفت.

افزایش مشارکت تابع «رضایت» مردم است

یعنی به نظر شما اگر بخواهیم مشارکت را بالا ببریم در دوره بعد باید دولت های کارآمدتری داشته باشیم و یا سیستم انتخابات را اصلاح کنیم؟

راه حل افزایش مشارکت تابع این است که مردم رضایت خاطر به دست بیاورند و رضایت خاطر هم تابع این است که فاصله انتظارات مردم و تحقق امکانات کم شود. یعنی مثلا شما در یک عروسی شرکت می کنید و انتظار دارید سور مفصلی بدهند و می بینید در این عروسی آبگوشت می دهند. در این صورت رضایت مهمانان به دست نمی آید و بر می گردند./ جماران

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: احساس دموکراسی میزان مشارکت شورای نگهبان داشته باشند آقای روحانی نظر شما من گفت یک عده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۵۰۸۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رییس جمهور: تاثیر آمارها بر رضایت اجتماعی بررسی شود

رییس جمهور گفت: دستگاه‌های اجرایی در هر کدام از شاخص‌ها آمارهایی را ارائه می‌دهند که نادرست هم نیست. اما باید این آمارها به افزایش رضایت اجتماعی و بهبود وضعیت جامعه منجر شود.

به گزارش مشرق، آیت الله سیدابراهیم رئیسی روز چهارشنبه در نشست شورای اداری استان در قالب برنامه های سفر یکروزه دولت سیزدهم به سمنان در سالن شهید سلیمانی دانشگاه این شهر افزود: دستگاه‌های اجرایی در هر کدام از شاخص‌ها آمارهایی را ارائه می‌دهند که نادرست هم نیست. اما باید ببینیم که این آمارها به افزایش رضایت اجتماعی و بهبود وضعیت جامعه منجر شد یا نه؟ اگر نتیجه‌بخش بود یعنی خوب است. اما اگر نشد یعنی یک جا در فرآیند انجام کار مشکلی وجود دارد.

وی با بیان اینکه اصل بر پاسخگو بودن است و مدیر باید طوری عمل کند فعالیتش مسئولانه باشد و با داشتن روحیه مسئولیت‌پذیری به وظایف خود عمل کند، تاکید کرد: کسی که در یک حوزه قبول مسئولیت کرد باید تلاش کند که آن مسئولیت را تمام و کمال به انجام برساند. هرگونه کوتاهی و کم‌کاری و بی‌انگیزگی یا مسئولیت‌نشناسی در کل نظام اداری اثرگذار است.

رییس جمهور بیان کرد که در مساله‌شناسی و راهکارهای حل مساله یک پدیده که در شهرستان یا استانی وجود دارد نباید ریشه آن کم‌کاری یک بخش یا انجام نشدن مسئولیت باشد. در هر فرآیند اجرایی انجام هر بخشی منوط به این است که بخش قبلی درست انجام شده باشد.

وی با بیان اینکه با یک نگاه دقیق در سال ۱۴۰۳ باید ببینیم آیا می‌توانیم جلوتر حرکت کنیم و پیش‌تر از جای کنونی‌مان باشیم، ادامه داد: در حوزه دانش و فناوری می‌توانیم دانش‌بنیان‌تر حرکت کنیم. در حوزه اجرای عدالت در جامعه یا یافتن استقلال به ویژه استقلال اقتصادی هم باید همین نگاه را داشته باشیم.

رییس دولت سیزدهم به اهمیت انتظار رهبری فرزانه انقلاب در سال ۱۴۰۳ تاکید و اشاره کرد: انتظار مردم، انتظار انقلاب و فرهنگ انقلابی زیستن و انقلابی اندیشیدن و عمل کردن از یک مدیر مجرب دانش‌آموخته دارای پیشینه در آن حوزه یا حوزه‌های مشابه برآورده می‌شود.

توسعه یافتگی همگام با نظام انقلابی

وی ادامه داد: به هر دستگاهی اگر مراجعه کنیم آماری درباره عملکردشان می‌دهند. حتما هم درست می‌گویند. در حوزه صنعت، معدن، کشاورزی، نظام اداری همه گزارش‌ها و عملکردهایی ارائه می‌دهند. اما آیا خروجی کار به آن‌چه که انتظار داشتیم رسیده است؟ باید ببینیم توسعه‌یافتگی متناسب با نظام انقلابی در خروجی فعالیت‌های ما دیده می‌شود یا نه.

فراتر رفتن از عنوان‌ها تا استفاده از ظرفیت علمی

آیت الله رئیسی افزود: عناوینی که به مدیران می‌دهند نباید ما را دچار اشتباه کند. برخی از عناوینی که به من می‌دهند برازنده اساتید و دانشمندان است، در حالی که من یک طلبه هستم. باید ببینیم مردم از ما چقدر رضایت دارند؟ امروز انتظار مردم از این دوره از کار و مدیریت این است که طرحی نو دراندازیم و کاری متفاوت ارائه دهیم. ظرفیت هم در کشور بسیار بالاست.

وی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری در مقاطع مختلف فرمایشاتی داشتند که مخاطب این اظهارات ما(دولت) است، خاطرنشان کرد: صنعت، معدن، کشاورزی و گردشگری در استان سمنان و دانشگاه‌های متعدد وجود دارد. ۱۰۰ هزار عضو هیات علمی در کشور داریم که ظرفیت بسیار بالایی برای انجام کارهای پژوهشی و علمی هستند. امروز از ۱۰ هزار شرکت دانش‌بنیان بهره‌مند هستیم. استان سمنان هم از این ظرفیت برخوردار است.

رییس جمهور افزود: باید یک بازنگری در نوع بهره‌وری داشته باشیم. ببینیم آن‌چه که نتیجه و بهره‌وری از امکانات به همین میزان است یا می‌تواند بیشتر باشد؟ من معتقدم در همه حوزه‌های کشور نسبت به بهره‌وری باید تجدیدنظر کنیم.

تاثیر توانمندی نظامی کشور

آیت الله رئیسی با بیان اینکه روحیه‌ای که سه هزار شهید و سرداران استان سمنان در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل داشتند را باید امروز سرلوحه قرار دهیم، اضافه کرد: وقتی اقتدار برای کشور آفریده می شود که در صنایع پیشرفته نظامی حرف بالایی داریم و همه نتایجش را دیدیم، در سایر حوزه‌ها نیز می‌توانیم پیشتاز عمل کنیم.

وی تاکید کرد: بیش از ۱۰ کشور تمام امکانات علمی و فنی خود را به میدان آوردند که کار فرزندان ایران را خنثی کنند، اما نتوانستند. می‌گفتند امکان ندارد که موشک‌های ما به آن‌جا برسد. نه با غافلگیری، بلکه با اعلامِ از پیش جوانان ما با یک کار مجاهدانه توانستند موفق عمل کنند. مردم می‌گویند وقتی در چنین کار بزرگی آنقدر موفق می‌شویم، چرا در بخش‌های دیگر گرفتاریم و باید کارهای مقدماتی انجام شود؟ اتفاقا بیشترین تحریم‌ها را در صنایع نظامی داریم و صنایع دیگر ما کمتر دچار این چالش هستند.

وی ادامه داد: انتظار از این دولت این است که به فرموده رهبر فرزانه انقلاب باید کار جهادی کنیم. حتما از روزمرگی باید خارج شد. کارهای روزمره نباید ما را از اهداف توسعه و پیشرفت دور نگه دارد. باید متناسب با انتظار مردم کار کنیم. به این‌که گزارش عملکرد ارائه کردیم بسنده نشود.

برای حل مساله آب سمنان مجدانه تلاش شود

وی با اشاره به اینکه بسیاری از پرونده‌هایی که وجود دارد با هماهنگی چند مدیر به سرعت قابل حل است و باید یک کار هماهنگ و مجاهدانه صورت بگیرد تا بتوانیم خیلی از مسائل را پیش ببریم، خاطرنشان کرد: مساله آب در این استان که مورد انتظار مردم سمنان است را باید با کار مجدانه حل کنیم. گام‌هایی در این زمینه برداشته شد که امیدواریم سرعت اجرای این قبیل طرح‌ها با تلاش مسئولان استان افزایش یابد.

آیت الله رئیسی ادامه داد: تلاش می‌کنیم که در مدت کوتاهی نگرانی مردم استان نسبت به مساله آب برطرف شود.

وی یادآور شد: خوشبختانه رشد اقتصادی استان سمنان پنج و هفت دهم درصد و تورم در این استان کاهشی است. ۱۹ هزار مسکن در حال ساخت است که ۲ هزار دستگاه امروز تحویل می‌شود. نرخ بیکاری در سمنان رو به کاهش است و اشتغال روندی افزایشی دارد. چون زمینه برای کار وجود دارد و مهم‌تر این‌که استان از نعمت وحدت و انسجام و امنیت برخوردار است.

ضرورت مشارکت دادن مردم در امور

رییس جمهور با بیان اینکه اصل ارتباط با مردم را بسیار تشویق می‌کنم ادامه داد: استاندار سمنان می‌گوید که به ۴۰۰ روستای استان سفر داشته است. حتما نیاز نیست با کسانی بنشینیم که به ما رأی دادند. اتفاقا با کسانی که به ما رأی ندادند هم جلسه بگذاریم. این افراد هم شهروندان جامعه هستند. «ما» یعنی ۸۵ میلون نفر و نباید از این ۸۵ میلیون نفر گروهی را جدا کرد. نگاهی که رهبر معظم انقلاب به جامعه دارند این است و رهبر معظم انقلاب امروز الگوی جامعه برای همه ما هستند.

آیت الله رئیسی ادامه داد: امسال سال مشارکت مردمی است. نخستین نکته در مشارکت ایجاد ساز و کار است. مردم کجا باید مشارکت کنند؟ باید بستر را برای مشارکت مردم فراهم کنیم. کار دولت هدایت، حمایت و نظارت است. هر جا که دولت خودش ورود می‌کند کار دشوار می‌شود، اما هر جا نظارت و حمایت کرد، بخش خصوصی موفق عمل کرد. ستاد احیاء صنایع و واحدهای راکد که حدود هشت هزار و ۴۰۰ واحد را فعال کرد، با همین نگرش توانست اثرگذار باشد.

وی با اشاره به اینکه روز عید فطر سه نکته توانمندسازی، گفتمان‌سازی مشارکت عمومی و رفع موانع را خدمت رهبر معظم انقلاب به عنوان راهبردهای تحقق مشارکت مردمی مطرح کردم، افزود: باید تلاش کنیم مشارکت مردمی را در همه حوزه‌ها با همین راهبرد عملیاتی کنیم.

رییس جمهور با بیان اینکه باید با همدلی و انسجام در سفر استانی دولت طوری عمل کنیم که مردم احساس رضایت کنند و رضایت مردم با قطعنامه و سخنرانی محقق نمی‌شود، خاطرنشان کرد: مردم باید پیشرفت را احساس کنند. تلاش بر این باشد که از بورکراسی اداری دوری شود تا روند رسیدگی به مشکلات مردم شتاب بگیرد.

دیگر خبرها

  • دموکراسی هند در یک قدمی خط پایان
  • دولت سوسیال دموکراتیک چیست؟
  • تقدیر از ۱۸۰ فعال عرصه مشارکت حداکثری در انتخابات ۱۴۰۲
  • رییس جمهور: تاثیر آمارها بر رضایت اجتماعی بررسی شود
  • آمریکا معافیت ونزوئلا از تحریم‌های نفت و گاز را تمدید نخواهد کرد
  • همایش فرهنگسازان حضور در قم برگزار شد
  • هر جایی که مردم حاضر شدند نگرانی‌ها برطرف شد
  • مشارکت بالا در «دور دوم انتخابات مجلس» به نفع کشور و نظام است
  • انتخابات ترای اتلون| حججی رئیس فدراسیون شد/ کنایه‌های جدی گودرزی به احمد نامنی
  • ذوالنور: کسانی که حجاب غیرکاملی دارند، داغ و درفش نمی‌شوند