Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، در ۸ خرداد ۱۴۰۰ آیین نامه جدید داروخانه‌ها از سوی وزارت بهداشت و درمان ابلاغ شد که اصلاحاتی از جمله حذف حدنصاب جمعیتی و امتیازی درنظر گرفته شدن حدفاصله از داروخانه دایر در آن صورت گرفته بود و نیز در این آیین نامه تاکید به وجود اتاق‌های مشاوره‌ای در داروخانه ها دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در نتیجه این سهولت مجوز داروخانه‌ها، رفع انحصار از این حوزه و نیز افزایش دسترسی مردم به خدمات دارویی و بهداشتی، افزایش رقابت پذیری و ارتقای کیفیت ارائه شده توسط داروخانه‌ها و نیز اشتغال بیشتر خواهد بود، پیرامون این موضوع با دکتر حاتمی کارشناس سلامت به گفتگو پرداختیم.

حاتمی کارشناس حوزه سلامت در گفتگو با خبرگزاری ... درباره مزایای آیین نامه جدید داروخانه‌ها و نیز تکلیف اجرای این آیین نامه، توضیح داد: مزایای آیین‌نامه جدید به دو دسته تقسیم می‌شود. دسته اول بعد اقتصادی آن است که انحصار و حریم جمعیتی، بعد از مدت‌ها شکسته شد و باتوجه به اینکه کشور به سقف حریم جمعیتی در رسیده است، طبق آیین نامه قبلی داروخانه‌ها، بیشتر از تعداد فعلی داروخانه‌ای نمی‌توانست تأسیس شود و داروسازانی که فارغ التحصیل می‌شدند امکان تأسیس داروخانه را نداشتند مگر با خرید مجوز داروخانه‌هایی که قیمتش نجومی بوده و بعضا به 10 میلیارد یا بیشتر می‌رسید و هر کسی قادر به خرید مجوز داروخانه نبود.

وی در ادامه افزود: لذا دلایل مختلف در این حوزه، انحصاری را ایجاد کرده بود که برای مثال حتی در مناطق بسیار محروم مثل سراوان، مثل سیستان و بلوچستان که نسبتا منطقه‌ی نا‌امنی است، امکان تأسیس داروخانه وجود نداشت و باید می‌رفتی در صف طویل جمع آوری امتیاز یا دیگر اینکه برای خرید مجوز از ذی صلاحی که مجوز داروخانه‌اش را ابطال کرده و قصد فروش آن را دارد و این یعنی عملاً امکان تأسیس داروخانه در سراوان نبود و برای دیگر شهرها نیز به همین صورت یا بسیار دشوارتر است.

این کارشناس سلامت با بیان یک دیدگاه مخالفان آیین نامه، تشریح کرد: با آیین‌نامه‌ی جدید این امکان برای داروخانه‌ها فراهم شده تا همانند دیگر بازارها خود را متعادل کند، و تا جایی که کشش دارد داروخانه تأسیس شود، و انحصار از بازار دارویی رفع شود. نکته مثبتی که در نتیجه شکستن انحصار داروخانه‌ها اتفاق می‌افتد، افزایش کیفیت خدمات‌رسانی به مردم، خصوصا به مناطق محروم است. درحالیکه خلاف این را مخالفین آیین‌نامه‌ی جدید می‌زدند و مخالفت این بود که، با این آیین نامه داروسازهای جوان در شهر‌های بزرگ، و در شهر و نزدیک اقامتشان داروخانه تاسیس می‌کنند و دسترسی برای مناطق محروم را به مشکل خواهد خورد.

وی در پاسخ به این مخالفت‌ها افزود: این کذب محض است، زیرا آمار رسمی‌ وجود دارد که بعد از ابلاغیه‌ی آیین‌نامه جدید، درخواست‌های تأسیس داروخانه در شهرستان‌های خیلی معروف استان کردستان 70 درصد افزایش یافته است، یعنی داروسازان این مناطق که امیدی به جمع آوری امتیاز برای تاسیس داروخانه در این مناطق نداشتند، با این آیین‌نامه جدید امیدوار شدند و در صف شهرستان‌های کوچک و محروم قرار گرفتند که این سبب آن خواهد شد تا کیفیت خدمت‌رسانی در مناطق محروم را افزایش بدهد.

حاتمی با اشاره به بعد مثبت دیگر آیین نامه جدید داروخانه‌ها، تاکید کرد: بعد مثبت دیگر خدمات‌محور شدن داروخانه‌ها است زیرا در این آیین نامه به وجود اتاق مشاوره‌ای در داروخانه‌ها تاکید شده است، یعنی وجود مشاوره برای تأسیس داروخانه امتیاز داشته و نیز برخی از خدمات‌ مثل کیت‌های دسترسی به واکسیناسیون و امثالهم که این نوع خدمات نیز در داروخانه‌های خارج از کشور مرسوم است و مسئولیت این کارهای فوری و ضروری با داروخانه‌هاست و لزومی به مراجعه به دکتر و متخصص برای برخی موارد عمومی نیست.

وی در ادامه، عنوان کرد: خدمات‌محور شدن داروخانه‌ها باعث می‌شود که سود داروخانه‌ها تنها از فروش دارو نبوده و وجه تمایز داروخانه‌ها از بحث‌های اقتصادی صرف و زد و بندها خارج شود و به کیفیت ارائه خدمات، بستگی داشته باشد. برای مثال داروسازی که با‌سوادتر باشد، بهتر به مردم خدمت‌رسانی کند و اقداماتی از این قبیل که این ها از مزیت های اصلی اجرایی شدن آیین‌نامه جدید تأسیس داروخانه است.

حاتمی در پایان صحبت‌هایش با اشاره به جمع‌بندی آخرین جلسه کمیته غذا و دارو مجلس در روز دوشنبه 14 تیرماه افزود: بیش از سی نفر موافقین و مخالفین آئین نامه جدید تاسیس داروخانه در کمیته دارو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به گفتگو پرداختند در این جمع دکتر شانه ساز، معاون غذاودارو وزارت بهداشت، دکتر محمدی مدیر کل دارو سازمان غذاودارو و دکتر رستمی مدیر داروخانه‌ها در سازمان غذاودارو و چند تن از اعضای انجمن داروسازان، سمینار دانشجویی داروسازان جوان، اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و ایران، پژوهشگران اقتصادی، نمایندگان مرکز پژوهش های مجلس و نمایندگان داروخانه دارن غیرداروساز و دیگر افراد حضور داشتند جمع بندی نهایی جلسه نیز به این صورت شد که آیین نامه بایستی اجرا شود و راهبرد کلان رهبری این است که کسور لحظه ای بدون قانون نماند پس نباید منتظر دولت بعد باشیم و باید برای همین آئین نامه زودتر ضابطه تنظیم شود اما مانند نرم افزارها که به روزرسانی می‌شوند و آپدیت های جدید صادر میشود، برای اصلاح آئین نامه جدید هم به زودی جلسات بررسی اصلاح آن، در حین اجرا، شروع شود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: آیین نامه جدید داروخانه داروخانه ها تأسیس داروخانه آیین نامه جدید مجوز داروخانه آیین نامه داروخانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۷۲۵۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چه خبر از آیین نامه فروش اینترنتی دارو؟

در ۲۲ خرداد ۱۴۰۱، هیئت وزیران در «تبصره ۲ ماده ۸ آیین‌نامه حمایت از تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین در حوزه سلامت»، وزارت بهداشت را مکلف کرده است تا ظرف مدت دو ماه، با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ضابطه‌ای تدوین کرده و در آن زمینه عملیاتی شدن توزیع دارو از طریق سکو‌ها (پلتفرم) و کسب و کار‌های اینترنتی را با رعایت اصل رقابت و جلوگیری از انحصار عملیاتی نماید.

به گزارش فارس، تعلل وزارت بهداشت در تدوین آیین‌نامه، موجب شد کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در ۲۲ آذر ۱۴۰۲ به موضوع وارد شود و نهایتا این کمیسیون به وزارت بهداشت مهلتی یک ماهه برای تدوین دستورالعمل عرضه برخط دارو داد. با این حال در تمام این مدت، نه تنها اقدام مثبتی از سوی وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو برای تعیین تکلیف هر چه سریعتر دستورالعمل عرضه برخط دارو دیده نشد، بلکه هر از چندگاهی مسئولان این وزارتخانه به اظهار نظر‌های ضد و نقیض درباره این موضوع پرداختند.

در بهمن ماه ۱۴۰۲ وزیر بهداشت در برنامه صف اول وعده ایجاد سامانه توزیع اینترنتی دارو را در دهه فجر داد، اما باز هم این طرح عملیاتی نشد. در نهایت با ورود دوباره کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، آیین‌نامه توزیع اینترنتی دارو به امضای وزرای بهداشت و ارتباطات رسید. وزیر بهداشت در حاشیه این جلسه گفت: «۱۰۰ درصد با توزیع اینترنتی دارو موافق است.» و باقری‌اصل معاون وزیر ارتباطات نیست وعده داد تا پایان فروردین ماه آیین‌نامه این طرح ابلاغ می‌شود. وعده‌ای که همچنان توسط وزارت بهداشت عملیاتی نشده است.

اهمیت فراهم شدن امکان تهیه برخط دارو

ماجرای پیرزن تنهایی که برای تهیه داروهایش متوسل به پلیس شده بود بازتاب قابل توجهی در رسانه‌ها داشت. در حال حاضر طبق آخرین آمار، حدود ۳ میلیون معلول و ۱۰ میلیون سالمند در کشور وجود دارد که هرکدام از آن‌ها ممکن است در صورت نیاز به مصرف مستمر دارو، برای تهیه حضوری آن با محدودیت مواجه باشند. اینجاست که اهمیت دسترسی برخط چنین افرادی به دارو مشخص می‌شود.

علاوه بر این، مطابق سندی که معاونت سیاستگذاری اقتصادی وزارت اقتصاد درباره عرضه اینترنتی دارو منتشر کرده است، ۴۷ کشور در جهان امکان خرید داروی نسخه‌ای و بدون نسخه به صورت برخط را دارند. همچنین در ۹۰ کشور تنها امکان خرید دارو‌های بدون نسخه وجود دارد. از این رو می‌توان عرضه برخط دارو را یک تجربه بین المللی دانست که بسیاری از کشور‌ها آن را پشت سر گذاشته‌اند و هم اکنون آن را به رسمیت می‌شناسند.

افزون بر این‌ها، بر اساس گزارش پژوهشی شرکت پریسیدنس ریسرچ، حجم بازار فروش برخط دارو در جهان در سال ۲۰۲۱ شصت میلیارد دلار بوده است که پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰ حجم این بازار به ۲۵۶ میلیارد دلار برسد. این پیش‌بینی نشان می‌دهد که رشد بازار فروش اینترنتی دارو بیشتر از رشد فروش دارو می‌باشد بطوری‌که سهم بازار فروش اینترنتی دارو نسبت به کل بازار از ۶ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۱۹ درصد در سال ۲۰۳۲ می‌رسد. به عبارت دیگر سهم بازار فروش اینترنتی دارو نسبت به کل بازار تا سال ۲۰۳۲ بیش از ۳ برابر خواهد شد؛ بنابراین اقبال عمومی به خرید اینترنتی دارو نسبت به خرید حضوری در آینده افزایش پیدا خواهد کرد و این امر نشانگر سودمند بودن این موضوع، هم برای طرف عرضه (داروخانه‌ها) و هم برای طرف تقاضاست.

آیین نامه بزودی ابلاغ می‌شود

رئیس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت می‌گوید: «آیین نامه توزیع اینترنتی دارو اصلاح شده و طی چند روز آینده با امضای وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به دانشگاه‌های علوم پزشکی و مجموعه‌های ذینفع ابلاغ می‌شود.»

مظهری با اشاره به تسهیل دسترسی بیمار به دارو با اجرای فروش اینترنتی دارو، افزود:­ «در طول یک سال حدود ۵۰۰ میلیون نسخه الکترونیکی در کشور ثبت می‌شود.»

وی گفت: «با اجرای این طرح، وقتی نسخه الکترونیکی برای بیمار تجویز و کد رهگیری ارسال شود، سامانه‌هایی در اختیار بیمار قرار می‌گیرد که محدوده جستجو و محل تحویل داروی مورد نیاز را انتخاب میشود.»

مظهری با اشاره به مشمول شدن فروش اینترنتی دارو در حوزه سرپایی افزود: «در این سکو‌ها حتی امکان ارتباط صوتی و تصویری بین مسئول فنی داروخانه با بیمار فراهم می‌شود تا درصورت نیاز برای مصرف دارو آموزش‌های لازم را دریافت کنند.» رئیس مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت گفت: «با اجرای این طرح سهولت دسترسی بیماران به دارو‌های مورد نیاز افزایش خواهد یافت.»

در پایان مظهری با بیان اینکه دارو‌هایی که حمل آن‌ها نیاز به شرایط ویژه (سرما) دارد مشمول این سرویس‌ها نمی‌شوند، گفت: «برای بیماران خاص که دارو‌های بسیار حساس وگران‌قیمت مصرف می‌کنند با ورود نهاد‌های حاکمیتی و وزارت بهداشت، سرویس دهی متفاوت در نظر گرفته می‌شود.» حال باید دید که وزارت بهداشتی‌ها چقدر در تحقق این وعده جدید خود صادق هستند.

دیگر خبرها

  • جبلی: آیین نامه حق پخش در حال تدوین است/ بابت تصاویر بد برخی مسابقات فوتبال عذرخواهی می کنم+ فیلم
  • هشدارِ امپراطوری ناصرخسرو مجازی در حوزه دارو
  • آیین واگذاری مالکیت پرسپولیس و استقلال
  • دهقانی فیروزآبادی: «مرکز ملی هوش مصنوعی» به زودی تأسیس می‌شود
  • هزار هنرستان جدید در کشور ساخته می‌شود
  • پیگیری برای اخذ مجوز داروخانه هلال احمر کرمانشاه
  • آغاز اجرایی سازی آیین نامه پذیرش استعداد‌های برتر ملی دانشگاه فرهنگیان از خرداد ماه
  • توضیح مهم دستیار ویژه معاون اول رئیس‌جمهور درباره واردات خودرو
  • شناسایی ۱۱۲ ملک مازاد دستگاه‌های اجرایی در چهارمحال و بختیاری
  • چه خبر از آیین نامه فروش اینترنتی دارو؟