Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-04-23@20:30:36 GMT

ایران از قطر سبقت گرفت

تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۴۹۳۴۲۱

ایران از قطر سبقت گرفت

حجم گاز غنی برداشت شده از ابتدای بهره‌برداری از میدان مشترک پارس جنوبی تا کنون با کسب رکوردی جدید در سال گذشته، به بیش از ۱.۸ تریلیون مترمکعب رسیده است. به گزارش پول نیوز، کل میزان تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی از بدو بهره‌برداری تا پایان سال ۹۹ به رقم یک‌هزار و ۸۶۷ میلیارد مترمکعب رسیده است. همچنین از ابتدای توسعه تا کنون ۲.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۲ میلیارد بشکه میعانات گازی از این میدان مشترک برداشت شده است. ارزش محصولات پارس جنوبی با سرمایه‌گذاری نزدیک به ۸۰میلیارد دلار در این پهنه گازی، ۳۳۵ میلیارد دلار (با احتساب هر مترمکعب گاز غنی معادل ۱۸ سنت در سال ۹۶) برآورد شده است.
سهم ذخایر هیدروکربونی ایران از میدان مشترک گازی پارس جنوبی ۱۴ تریلیون مترمکعب گاز و ۱۸ میلیارد بشکه میعانات گازی در مساحتی به وسعت ۳ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع تخمین زده شده است.

بررسی آمار‌های مربوط به روند توسعه و افزایش تولید گاز غنی در میدان مشترک پارس جنوبی نشان می‌دهد که تا پیش از آغاز به کار دولت یازدهم و در سال ۹۲، ده فاز این میدان (فاز‌های ۱ تا ۱۰) با بهره‌برداری از ۱۱ سکوی گازی (SPD ۱, SPD ۲، SPD ۳, SPD ۴, SPD ۵, SPD ۶, SPD ۷, SPD ۸, SPD ۹, SPD ۱۰, SPD ۱۱) به ظرفیت روزانه هر یک ۲۸.۲ میلیون مترمکعب در مدار تولید قرار داشتند تا در مجموع روزانه نزدیک به ۲۸۵ میلیون مترمکعب گاز از این میدان مشترک برداشت شود.

از دیگر سو، توسعه فاز‌های باقی‌مانده این میدان که قرارداد‌های آن‌ها از سال ۸۴ تا ۸۹ منعقد شده بود و با پیمانکاران داخلی به کارفرمایی شرکت نفت و گاز پارس دنبال می‌شد، با اوج‌گیری تحریم‌ها، کندی روند تأمین سرمایه مورد نیاز و افزایش ناگهانی هزینه‌های اجرا، کندی سفارش‌گذاری و خرید قطعات و تجهیزات، محدودیت‌های زیرساخت‌های اجرایی کشور، سوء‌مدیریت در تزریق مناسب منابع مالی و عدم اولویت‌بندی، تعلل برخی پیمانکاران و در نهایت برهم خوردن زمانبندی اجرای پروژه‌ها با مشکلات جدی مواجه شده بود. در آن طرف این میدان مشترک نیز، کشور قطر با پیشی گرفتن از ایران، تولید روزانه خود را به مرز ۵۷۰ میلیون مترمکعب در روز رسانده بود و در ماراتن گازی خلیج فارس با فاصله زیادی از ایران سبقت گرفته بود.

استراتژی وزارت نفت در تکمیل توسعه طرح‌های نیمه‌تمام پارس جنوبی

اهمیت برداشت از این ثروت خدادادی و سهم مشترک منابع هیدروکربونی در پهنه خلیج فارس، موجب شد تا پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، وزارت نفت با نگاهی موشکافانه و ویژه روند تکمیل طرح‌های نیمه‌کاره میدان گازی پارس جنوبی را بازنگری کرده و علی‌رغم اینکه تحریم‌ها و محدودیت‌های منابع مالی همچنان پابرجا بود، راهبردی موثر و کارا برای این بخش برنامه‌ریزی کند، به طوری که ادامه توسعه بخش ایرانی بزرگ‌ترین میدان گازی جهان بر پایه این استدلال استوار شد که با اولویت‌گذاری و متمرکز کردن امکانات و ظرفیت‌های محدود موجود، فاز‌هایی که علاوه بر نزدیکی به مرز قطر، از پیشرفت‌های فیزیکی بالاتری برخوردار بودند، در اولویت توسعه قرار گیرند، بدین‌ترتیب در اولویت نخست، تکمیل فاز‌های ۱۲ و ۱۵ و ۱۶ و در ادامه تکمیل فاز‌های ۱۷ و ۱۸، ۱۹ و ۲۰ و ۲۱ در دستور کار شرکت نفت و گاز پارس قرار گرفت.

بر پایه این سیاستگزاری و در نخستین اقدام، فاز ۱۲ پارس جنوبی که قرارداد توسعه آن در مردادماه سال ۸۴ به امضا رسیده بود در اولویت تکمیل قرار گرفت و با ثبت ۱۵۰ میلیون نفر ساعت کارکرد در اسفند ۹۳ به بهره‌برداری رسید. ارزش محصولات تولیدی این فاز سالانه ۴.۵ میلیارد دلار برآورد شده است. یک سال پس از این تاریخ و در بهمن‌ماه ۹۴، فاز‌های ۱۵ و ۱۶ که توسعه آن‌ها از آذر ۸۵ آغاز شده بود با ثبت ۱۲۰ میلیون نفرساعت کارکرد به بهره‌برداری رسمی رسید. ارزش محصولات این فاز سالانه ۳.۵ میلیارد دلار است که برمبنای هر مترمکعب گاز غنی ۱۸ سنت در سال ۹۶ محاسبه شده است.

همچنین پایتخت انرژی کشور در نخستین ماه سال ۹۶ شاهد یک رویداد مهم و فراموش‌نشدنی بود که در نتیجه بزرگترین سرمایه‌گذاری تاریخ کشور رقم خورد. در ۲۷ فروردین این سال فاز‌های ۱۷و ۱۸، ۱۹، ۲۰ و ۲۱ در قالب ۳ مگاپروژه گازی و با سرمایه‌گذاری ۲۰ میلیارد دلار با حضور رئیس‌جمهوری و وزیر نفت به بهره‌برداری رسمی رسید تا علاوه بر افزایش دوبرابری برداشت گاز نسبت به سال ۹۲، آرزوی دیرینه ایران مبنی بر دستیابی به ظرفیت برابر برداشت از میدان مشترک پارس‌جنوبی در مقابل کشور همسایه محقق شده و در نمودار رقابت با قطر به جایگاهی برابر بعد از ۱۲ سال دست یابد.

از این نقطه به بعد، هدفگذاری شرکت نفت و گاز پارس به عنوان شرکت توسعه‌دهنده فاز‌های گازی پارس جنوبی، بر پیشی‌گرفتن از رقیب قطری معطوف شد. در ادامه این مسیر پرفراز و نشیب، تکمیل توسعه طرح‌های باقیمانده در اولویت بعدی قرار گرفت و با وجود همه مشکلات ناشی از فشار‌های مضاعف تحریم، کمبود درآمد‌های نفتی و محدودیت‌های بین‌المللی، دو طرح توسعه فاز‌های ۱۳ و ۲۲، ۲۳ و ۲۴ پارس جنوبی در اسفندماه سال ۹۷ به بهره‌برداری رسمی رسیدند.

با توجه به اهمیت برداشت سهم ایران از میادین مشترک و محدودیت منابع مالی، در فاز ۱۴ نیز تمرکز جدی بر روی تکمیل بخش فراساحل صورت پذیرفت تا با فرآورش گاز این موقعیت در ظرفیت‌های خالی پالایشگاه‌های دیگر پارس جنوبی، هدف اصلی این طرح پیش از تکمیل بخش پالایشگاهی محقق شود. بدین ترتیب با تکمیل زنجیره‌های دریایی طرح‌های توسعه‌ای این میدان مشترک، دستیابی به تولید گاز از بخش دریایی ۲۷ فاز پارس جنوبی محقق شد.

در حال حاضر فاز ۱۱ پارس جنوبی تنها طرح باقی‌مانده از بلوک ایرانی بزرگ‌ترین میدان گازی جهان است که حفاری چاه‌های آن آغاز شده و روند توسعه آن طی سال‌های آتی تکمیل می‌شود.

سبقت ایران از قطر در برداشت روزانه گاز از پارس جنوبی

با تکمیل ابرطرح‌های گازی پارس جنوبی (به جز فاز ۱۱) در فاصله سال‌های ۹۲ تا ۹۸ و با افزایش ظرفیت تولید روزانه ۴۱۸ میلیون مترمکعب گاز (۲۸ میلیون مترمکعب در سال ۹۲، ۹۵ میلیون مترمکعب در سال ۹۳، ۲۸ میلیون مترمکعب در سال ۹۴، ۸۵ میلیون مترمکعب در سال ۹۵، ۵۶ میلیون مترمکعب در سال ۹۶، ۶۱ میلیون مترمکعب در سال ۹۷ و ۶۵ میلیون مترمکعب در سال ۹۸) ایران با پشت سر گذاشتن میزان ظرفیت تولید روزانه ۷۰۰ میلیون مترمکعب گاز در نمودار رقابتی تولید گاز از قطر که سهمی دوبرابری از مالکیت بزرگ‌ترین مخزن گازی جهان نسبت به ایران دارد، پیشی گرفت.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: ایران قطر نفت گاز پول نیوز میدان مشترک پارس جنوبی میلیون مترمکعب در سال گازی پارس جنوبی میدان مشترک بهره برداری میدان مشترک میلیارد دلار مترمکعب گاز تولید گاز گاز غنی سال ۹۶

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۹۳۴۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران بالاخره حقابه خود از افغانستان را دریافت کرد

به گزارش همشهری آنلاین، فیروز قاسم‌زاده امروز در نشستی خبری در خصوص آخرین وضعیت دریاچه ارومیه اظهار کرد: در حال حاضر تراز دریاچه آب ارومیه نسبت به سال قبل ۱۲ سانتری‌متر و نسبت به ابتدای سال آبی ۶۰ سانتی‌متر افزایش داشته است.

وی اضافه کرد: وسعت دریاچه ارومیه ۱۷۰۰ کیلومتر مربع است و ۲.۲ میلیارد مترمکعب حجم آب موجود در این دریاچه تخمین زده می‌شود.

قاسم‌زاده درباره آخرین وضعیت حق‌آبه هیرمند تصریح کرد: در سال آبی جاری ۴۰ میلیون مترمکعب ورودی به چاه‌ نیمه‌های سیستان و بلوچستان داشتیم اما مواضعی که جمهوری اسلامی ایران در این زمینه پیش گرفته پایبندی به معاهده‌ای است که بین ایران و افغانستان وجود دارد.

وضعیت منابع آبی تهران بهبود یافت

سخنگوی صنعت آب با اشاره به آخرین وضعیت سدهای تهران و تامین آب پایتخت در فصل گرم سال گفت: در حال حاضر سدهای تهران ۲۱ درصد پرشدگی دارند اما همچنان حجم آب سدهای پنج‌گانه تهران نسبت به سال گذشته ۱۱ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

وی با تاکید بر این‌که برنامه ریزی برای سدهای تهران در یک شرایط بدبینانه انجام شد اما بارش‌های اخیر وضعیت را بهتر کرد به گونه‌ای که نسبت به آنچه اواسط زمستان پیش‌بینی کرده‌ایم شرایط بهتری را پیش‌رو داریم، اظهار کرد: امیدواریم با مدیریت مصرفی که توسط مشترکان صورت می‌گیرد بتوانیم فصل گرم را پشت سر بگذاریم.

پیش‌بینی پنج میلیارد مترمکعب پوشش برفی

سخنگوی صنعت آب با بیان این‌که در فصل جاری شرایط به گونه‌ای است که پوشش برفی کاهش پیدا می‌کند، تصریح کرد: در حال حاضر یک درصد سد کشور پوشیده از برف است و براساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته پنج میلیارد مترمکعب ذخیره برفی خواهیم داشت.

قاسم‌زاده با اشاره به تدابیر در نظر گرفته شده برای سیلاب‌های اخیر اظهار کرد: پیش‌بینی‌های لازم برای مقابله با سیلاب صورت گرفته بود و در این زمینه اطلاع‌رسانی انجام شد به طوری که مدیریت مخازن به صورت ویژه اتفاق افتاد. ضمن این‌که باید نگران منابع آبی نیز می‌بودیم با این حال با وجود سدها و مدیریتی که انجام گرفت توانستیم شرایط را نرمال کنیم.

وی با بیان این‌که حداکثر بارش‌ها حدود ۳۰۰ میلی‌متر در یک نقطه بود که دو الی سه برابر متوسط سال آبی آن ایستگاه برآورد شده است که این میزان بارش روان‌آب‌هایی را تولید کرد که از حجم مخازن بالاتر بود، اظهار کرد: در امارات ۳۳۰ میلی‌متر، در ایران ۳۰۹ میلی‌متر و در عمان ۳۰۰ میلی‌متر بارش اتفاق افتاد و علی‌رغم این‌که ایران بیشترین شدت بارش را داشت اما میزان خسارت در آن کمتر بود.

سخنگوی صنعت آب اضافه کرد: ۶۱۵ روستا در سیستان و بلوچستان دچار قطع آب شدند که تا دیروز در ۵۱۷ روستا رفع قطع آب صورت گرفته و تا زمانی که مسیرهای دسترسی باز شود می‌توانیم آب روستاهای دیگر را نیز تامین کنیم.

حجم مخازن سدهای کشور معادل ۳۱ میلیارد مترمکعب است

قاسم‌زاده با اشاره به آخرین وضعیت سدهای کشور تصریح کرد: میزان ورودی آب به سدها نسبت به سال گذشته ۹ درصد کاهش یافته و میزان خروجی سدها تقریبا مشابه سال گذشته است و اکنون ۶۳ درصد حجم مخازن پر هستند که چهار درصد با حداکثر متوسط پنج سال اخیر فاصله داریم.

سخنگوی صنعت آب ادامه داد: حجم مخازن سدها معادل ۳۱ میلیارد مترمکعب بوده که این عدد تقریبا مشابه سال قبل است.

کد خبر 846496 منبع: ایسنا برچسب‌ها ایران و افغانستان خبر مهم دریاچه ارومیه افغانستان رود هيرمند

دیگر خبرها

  • رشد جنون آمیز قیمت کاکائو در جهان؛، شکلات از طلا سبقت گرفت!
  • یک استقلالی آب پاکی را روی دست خطیر ریخت | افسوس برای جدایی هایی که نزدیک است
  • ایران بالاخره حقابه خود از افغانستان را دریافت کرد
  • تولید بیش از ۱۸ میلیارد مترمکعب گاز در پالایشگاه فجر جم طی سال ۱۴۰۲
  • بسته شدن پرونده ایستگاه خط ۷ مترو تهران
  • پرونده ایستگاه های اصلی خط ۷ مترو امسال بسته می شود
  • برنامه عملیاتی شرکت مترو تهران برای خط ۷
  • برنامه عملیاتی شرکت مترو تهران برای خط ۷ در سال جاری
  • روانخواه: پارس جنوبی دیگر متعلق به تهران نیست!
  • روانخواه پیشنهاد استقلال را تایید کرد