۴۰درصد مبادلات ما وروسیه با ارز دوجانبه است/روابط را گسترش میدهیم
تاریخ انتشار: ۲۳ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۵۱۹۲۳۸
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صداوسیما، کاظم جلالی سفیر کشورمان در فدراسیون روسیه در برنامه گفتگوی ویژه خبری، گفت: ایران در سال ۲۰۰۱ قراردادی ۲۰ ساله را با روسیه امضا کرد و در مجلس شورای اسلامی هم به تصویب رسید و مقرر شد اگر یکی از دو کشور نسبت به قرارداد و تمدید آن مطلبی دارند یکسال قبل از اتمام مطرح کنند، در غیر این صورت هر ۵ سال یکبار تمدید خواهد شد.
وی افزود: این قرارداد الان به شکل خودکار ۵ سال تمدید شد و در نامهای که مقام معظم رهبری به پوتین نوشتند و پاسخی که پوتین داد موضوع بر این است که این قرارداد را به بیش از دو دهه یا بیشتر کنیم.
سفیر ایران در روسیه با اشاره به اینکه این قرارداد یک موافقت نامه است و حتماً نیاز به تصویب مجلس شورای اسلامی دارد، تاکید کرد: برنامه بر این اساس است که پیش نویس این توافق نامه توسط جمهوری اسلامی ایران تهیه شود که در سفارت جمهوری اسلامی ایران چند ماه برای این موضوع وقت گذاشتیم و پیش نویسی را تهیه و به وزارت امور خارجه کشورمان ارسال کردیم و نهایتاً پس از جمع بندی در داخل کشور این پیش نویس را به طرف روس میدهیم تا آنها هم بررسی کنند و مذاکرات انجام و در نهایت در دولت و مجلس تصویب شود.
گسترش مناسبات تهران و مسکو با توافق نامه پیش رو
جلالی درباره ویژگیهای این توافق نامه هم، افزود: بهدلیل اینکه موافقت نامه قبلی ۲۰ سال از عمرش میگذرد نیاز بود که با توجه به شرایط جدید منطقهای و بین المللی و همچنین روند توسعهای در ایران و روسیه نوین متن توافق نامه بر این اساس نگاشته شود.
وی اظهار داشت: خیلیها تصوراتشان از روسیه، عصر کمونیستی و تزاری است در حالی که روسیه در ۲۰ سال گذشته پیشرفتهای بسیار زیادی را انجام داده و یک روسیه جدید است.
سفیر ایران در روسیه گفت: از طرف دیگر خیلی از روسها هم جمهوری اسلامی ایران و ایران نوین را با ظرفیتهای جدیدی که در ایران اتفاق افتاده نمیشناسند.
جلالی افزود: بنا داریم در این توافق نامه پیش رو ظرفیتهای جدیدی که در دو کشور بهوجود آمده در کنار همدیگر متصل شود و روابط را در عرصههای مختلف گسترش دهیم.
وی بیان کرد: این توافق نامه در عرصههای سیاسی، امنیتی، نظامی، دفاعی و بویژه اقتصادی است.
۴۰ درصد مبادلات بین ایران و روسیه با ارز دو جانبه است
سفیر ایران در روسیه گفت: ۴۰ درصد از حجم مبادلات بین ایران و روسیه با ارز دو جانبه است و در تلاش هستیم که این میزان را افزایش دهیم و در بخش همکاریهای بانک مرکزی دو کشور، پیام رسان ها، سوئیفت مشترک و مبادلات تجاری با ارزهای ملی کارهای بسیار خوبی انجام شده است.
جلالی در ادامه درباره ابعاد و ظرفیتهای نامه مقام معظم رهبری به پوتین، افزود: این نامه درجهت گسترش روابط دو کشور بسیار با اهمیت بود و حوزههای مختلفی در این نامه، هم در موضوع توافق آتی که باید انجام شود و هم در جهت همکاریهای اقتصادی وجود دارد.
وی افزود: روابط ایران و روسیه در ابعاد مختلف رو به گسترش است و عمده ضعف ما در روابط در دو بخش فرهنگی و اقتصادی است لذا در این توافق نامه به این دو موضوع هم اشاره شده که در جهت توسعه روابط اقتصادی بتوانیم گام برداریم و در بخش همکاریهای منطقهای و بین المللی هم در این نامه سخن گفته شده است.
سفیر ایران در روسیه گفت: مفاد نامه و هر آنچه که مقام معظم رهبری ذکر کردند در جهت توسعه روابط بسیار با اهمیت بود و در کنار آن پوتین پاسخ مبسوطی در این خصوص داد که این میتواند فصل نوین برای روابط ایران روسیه شود.
جلالی درباره گسترش مناسبات فرهنگی بین ایران و روسیه نیز افزود: سطح شناخت دو ملت نسبت به هم در این بخش بسیار پایین است و متناسب با ظرفیت همسایگی دو کشور و تاریخ گذشته شأن نیست.
وی اضافه کرد: ما یکسری روس شناس در داخل ایران و یکسری ایران شناس در داخل روسیه داریم که برخی از اینها تبدیل به کسانی شدند که مرتب مسائل گذشته را به رخ هم می کشند. مثلاً شاید در ذهن مردم ترکمنچای و گلستان باشد که البته نمیشود در روابط امروز کاملاً متکی به گذشته بود.
سفیر ایران در روسیه گفت: در جنگ جهانی دوم آلمان به روسیه تجاوز کرد و خود روسها اعلام میکنند که آلمانها ۲۵ میلیون نفر از مردم روس را کشتند اما سوال اینجاست که آیا امروز روسیه با آلمان روابط دارند یا نه؟
جلالی بیان کرد: ما یک زبان برای معرفی همدیگر نداریم چرا که الان در بخش همسایگی ایران ۳۰۰ میلیون نفر به شکل زبان اول و ۵۰۰ میلیون نفر به شکل زبان دوم روسی صحبت میکنند ولی ما هنوز یک شبکه تلویزیونی روس زبان نداریم، البته با پیگیریهای ریاست سازمان صدا و سیما بزودی این اتفاق مهم خواهد افتاد چرا که باید ایران را به روسها معرفی کنیم و از طرف دیگر هم روسها باید خودشان را به ما معرفی کنند که در این زمینه دچار ضعف جدی هستیم.
وی درباره موضوع اعتماد در عرصه روابط بین المللی هم، گفت: در عرصه روابط دو جانبه، چند جانبه و بین المللی موضوع منافع، متقابل است.
سفیر ایران در روسیه تصریح کرد: آمریکاییها قانونی تصویب کردند برای تخریب روابط ایران و روسیه و سالانه هم بودجه در نظر میگیرند.
جلالی با بیان اینکه ما در ذیل روسیه تعریف نمیشویم، گفت: ما امروز خودمان یک قدرت بزرگ منطقهای در کنار روسیه هستیم و اگر ما علیه تروریسم در منطقه مبارزه میکنیم پرچم اصلی این مبارزه در دست جمهوری اسلامی ایران است و نقش مهم شهید سردار سلیمانی و پس از آن کشیده شدن روسیه در مبارزه با داعش و تروریسم است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران یک کشور مستقل در سیاست خارجی خود است و ما امروز میتوانیم یک قطب از کشورهای تحریمی را تشکیل دهیم چرا که ایران، روسیه و چین تحریم هستند و بلوک شرق امروز در حال شکلگیری است و افرادی که امروز با پول آمریکاییها علیه جمهوری اسلامی ایران صحبت میکنند باید بدانند که قدرت آیندهای که در عرصه جهانی وجود دارد، چین است.
سفیر ایران در روسیه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا تاکنون ایده باشگاه تحریمیها با روسها مطرح شده است؟، افزود: تاکنون چندین بار مطرح کردیم و در حال تلاش هستیم. مثلاً در بخش پیام رسان های داخلی دو کشور، کار کردن با ارزهای ملی و وصل کردن برخی بانکها با نظام شتاب بین ایران و روسیه پیشرفتهای بسیار خوبی داشتیم.
افزایش ۱۰۵ درصدی صادرات ایران به روسیه
جلالی گفت: در سال ۲۰۲۰ صادرات ایران به روسیه ۱۰۵ درصد افزایش داشت، یعنی از ۳۹۰ میلیون دلار به ۸۰۵ میلیون دلار رسیدیم.
وی در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره ظرفیتهای موجود در اوراسیا، افزود: جمهوری اسلامی ایران با مذاکرات انجام شده در آبان ۱۳۹۸ موافقتنامه تعرفه ترجیحی با اوراسیا را در مجلس شورای اسلامی تصویب کرد که اجرایی هم شد.
سفیر ایران در روسیه اظهار داشت: الان به سمت موافقتنامه تجارت آزاد پیش میرویم و مذاکرات در حال انجام است و دولت جدید باید هوشمندانه عمل کند که با سرعت این کار را پیش ببریم.
جلالی عنوان کرد: واردات ما از اوراسیا متناسب با صادرات ما نیست چرا که میزان صادرات ما به اوراسیا بیشتر بوده است.
وی افزود: اوراسیا فرصت بسیار خوبی است و ما در ظرفیت یک سال و نیم خودمان خوب عمل کردیم و البته ظرفیتهای بسیار بالایی وجود دارد که باید استفاده کنیم.
سفیر ایران در روسیه گفت: در موضوع روسیه تمام تلاشها در وزارت امورخارجه و سفارت جمهوری اسلامی ایران؛ رویکرد اقتصادی است.
کد خبر 5257659
تبلیغات در خبربان
منبع: مهر
کلیدواژه: مقام معظم رهبری مقام معظم رهبری مقام معظم رهبری وزارت امور خارجه روسیه پوتین چین کاظم جلالی سیدابراهیم رئیسی هیئت دولت اسحاق جهانگیری دولت سیزدهم مجلس شورای اسلامی جمهوری اسلامی ایران وزارت امور خارجه سعید خطیب زاده انتخابات 1400 محمد جواد ظریف حجت الاسلام حسن روحانی ایالات متحده امریکا افغانستان سفیر ایران در روسیه گفت جمهوری اسلامی ایران بین ایران و روسیه توافق نامه بین المللی دو کشور روس ها
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۱۹۲۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۰۰۲۲۱۰۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
لینکهای ویژه:
کلبه چوبی | ۱۰ کلبه خاص و رویایی در شمال ایران
بهترین شغلهای ۱۰ سال آینده ایران که بازار کار خوبی دارند
هالی دشت، ییلاقی سرسبز بر بلندای گیلان
بهترین بلیط لحظه آخری هواپیما و بلیط چارتر دیجی چارتر
تقاضا برای کارتهای گرافیکی ماینینگ در حال کاهش است
خبر بعدی:
اجازه نمیدهیم هیچچیز در روابط راهبردی ایران و روسیه خلل ایجاد کند
سخنگوی وزارت امور خارجه با تأکید بر راهبردی بودن روابط میان ایران و روسیه گفت که اجازه نمیدهیم که هیچچیز خللی در این روابط ایجاد کند.
سعید خطیب زاده همچنین تاکید کرد که گسترش ناتو و بیاعتنایی غرب به ملاحظات امنیتی روسیه، دلایل وضعیت فعلی اوکراین است و «ناتو باید بداند که مسیر تقابل پایان خوشی ندارد و ریشه تمام چیزهایی که امروز در اوکراین شاهد آن هستیم، گسترش ناتو یا نادیده گرفتن حقایق اروپا، در حقیقت بیاعتنایی کشورهای غربی به ملاحظات سیاسی و امنیتی شمار کشورها به ویژه روسیه و توافقاتی است که یکدهه پیش نهایی شده بود.
گفتنی است، پنج اسفند پارسال «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه به درخواست کمک جمهوریهای دونباس دونتسک و لوهانسک برای دفاع در مقابل حملات اوکراین، دستور آغاز عملیات نظامی ویژه در اوکراین را صادر کرد و گفت که قصد اشغال قلمروهای اوکراین را ندارد و هدف این عملیات خلع سلاح و نازی زدایی اوکراین است.
روسیه و ناتو در سال ۱۹۹۷ به یکدیگر تعهد داده بودند به مرزهای های هم نزدیک نشوند. اما ناتو در طول سالهای پس از آن به وعده خود عمل نکرد. این سازمان، لهستان، جمهوری چک و مجارستان را تنها دو سال بعد، بلغارستان، استونی، لتونی، لیتوانی، رومانی، اسلواکی و اسلوونی را در سال ۲۰۰۴، آلبانی و کرواسی را در سال ۲۰۰۹، مونته نگرو در سال ۲۰۱۷ و در نهایت مقدونیه شمالی را در سال ۲۰۲۰ به عضویت خود پذیرفت.
بیشتر بخوانید:
درس عبرتی به نام اوکراین؛ زخمهایی شبیه به هم که سر باز میکنند!اکنون نیز در ادامه این بدعهدی، ناتو به دنبال آن است تا اوکراین و حتی فنلاند و سوئد را هم به عضویت خود بپذیرد. تحقق این هدف، به معنی استقرار نیروها و تجهیزات نظامی ناتو در مجاورت مرزهای روسیه است تا به این ترتیب پروژه مهار و بازدارندگی روسیه تکمیل شود.
در اینباره ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه، در یک سخنرانی گفته بود «امروز یک نگاه به نقشه کافی است تا ببینیم چگونه کشورهای غربی به وعدههای خود مبنی بر جلوگیری از حرکت ناتو به شرق عمل کردهاند. آنها به سادگی ما را فریب دادند. ما پنج موج از گسترش ناتو را یکی پس از دیگری دریافت کردیم.»
از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین، ایالات متحده و همپیمانان این کشور با وضع حجم وسیعی از تحریمها علیه فدراسیون روسیه و تسریع کمکهای تسلیحاتی به کییف پاسخ دادند.
در این بین رسانه های غربی با مطرح کردن این موضوع که روسیه بحث مذاکرات وین را به جنگ اوکراین گره زده خواستار القای این مسئله بودند که ایران و آمریکا به توافق دست یافته اند و این روسیه است که مانع اعلام و نهایی شدن توافق شده تا از این طریق بتواند در جنگ با اوکراین از غرب امتیاز بگیرد.
این جنجال رسانه ای البته با واکنش مقامات وزارت خارجه کشورمان روبرو شد.
باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی