Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-25@09:09:25 GMT

آنچه درباره کباب باید بدانیم

تاریخ انتشار: ۳۱ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۵۹۸۵۰۸

به گزارش جام جم آنلاین، ۹ جولای (۱۸ تیر) هر سال به عنوان روز جهانی کباب در سراسر دنیا شناخته می‌شود، غذایی که به گفته کارشناسان تغذیه در جامعه ایران به دلیل برخی عادات غلط در مصرف و طبخ می‌تواند با ضررهایی همراه باشد.

غذایی که به گفته شماری از مورخان ایرانی، اولین بار در دوران ناصرالدین‌ شاه قاجار در ایران مورد استفاده قرار گرفت و با راه‌اندازی یک رستوران در بازار قدیم تهران به مردم معرفی شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی کتب قدیمی اما تاریخ پیدایش این غذای شرقی در ایران را به تبریز، نزدیکی مرز قفقاز نسبت می‌دهند.

غذایی که در فرهنگ ایرانی عمدتا با ادویه‌جاتی چون سماق، سبزی، پیاز و نوشیدنی دوغ مصرف می‌شود.

کاب شامل انواع متعددی از جمله کباب ترش، کباب برگ، کوبیده، بختیاری، قفقازی بوده و برخی از انواع آن نظیر دنده کباب کرمانشاه به عنوان یکی از بهترین غذاهای جهانی به ثبت ملی هم رسیده است.

خبرنگار ایرنا درباره این غذای خوشمزه با دیبا طباطبایی کارشناس ارشد تغذیه گفتگو کرده و وی در خصوص قدمت این غذا در کشور می‌گوید: مصرف کباب از دیرباز تاکنون در فرهنگ ایران زمین رواج داشته و این ماده غذایی در قالب انواع کباب و استیک در سبد غذایی خانواده‌های ایرانی وجود داشته است.

این ماده خوراکی منبعی غنی از آهن، ویتامین ب ۱۲، پروتئین، امگاسه، سلنیم و روی است و بر این اساس می‌تواند یک منبع مغذی برای تامین مواد مورد نیاز بدن باشد.

وی ادامه می‌دهد: اما این ماده غذایی علیرغم فواید شناسایی شده به دلیل وجود چربی‌ های اشباع شده می‌تواند با برخی مضررات نیز همراه باشد.

طباطبایی تصریح کرد: مصرف گوشت قرمز باید با افزایش سن کاهش یابد. وجود اسیدهای چرب ترانس (اصطلاحا چربی‌های اشباع شده) با تجمع در دیواره عروق عملکرد دستگاه قلب را مختل می‌کند.

وی افزود: در واقع با افزایش مصرف این چربی، فشار خون در دیواره عروق افزایش یافته و این مساله ریسک فاکتوری برای بیماری‌های قلبی و عروقی محسوب می‌شود.

این کارشناس تغذیه یادآور شد: براساس برخی مطالعات هم افزایش مصرف گوشت قرمز ارتباط مستقیمی با برخی سرطان‌ها از جمله سرطان کلون و روده باریک دارد.

ضرورت کاهش خوردن کباب پس از ۵۰ سالگی

وی اضافه کرد: توصیه می‌شود، پس از سن ۵۰ سالگی مصرف این ماده غذایی به یک‌بار در هفته کاهش یافته و از گوشت سفید همچون ماهی، ماکیان و بوقلمون استفاده شود.

طباطبایی افزود: اما مصرف کباب برای زنان و دختران در دوران قاعدگی سودمند بوده و خون از دست رفته را جایگزین می‌کند. این ماده غذایی همچنین برای زنان در دوران باروری برای رشد مغز، استخوان، عضلات و سیستم تنفسی جنین ضروری است.

مصرف دوغ با گوشت قرمز سبب کاهش جذب آهن می‌شود

وی یادآور شد: چگونگی طبخ هر یک از موادغذایی و همچنین مصرف مخلفات با خوراک موردنظر هم در کاهش و افزایش مضررات و فواید خوراک اثرگذار است.

این رژیم درمانگر افزود: برای نمونه، در جامعه ایران گوشت قرمز در قالب انواع کباب عمدتا با نوشیدنی دوغ مصرف می‌شود و دوغ به عنوان یک نوشیدنی کلسیمی مانع از جذب آهن گوشت قرمز خواهد شد.

طباطبایی ادامه داد: این نوشیدنی همراه با کباب باید با فاصله مصرف شده و همراه با غذا استفاده نشود.

به گفته این کارشناس ارشد تغذیه، به منظور جذب آهن در این ماده خوراکی باید ویتامین سی، سبزیجات، آب پرتقال مصرف کرد.

وی گفت: حذف چربی گوشت قرمز، استفاده از گوشت لخت و کاهش مصرف روغن نیز می‌تواند از مضررات اصلی این غذا جلوگیری کند. چربی گوشت قرمز در هر یک از گروه‌های سنی زمینه ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت، سرطان و مشکلات کلیوی را افزایش می‌دهد.

به گفته طباطبایی، سبزیجات حاوی آنتی اکسیدان خصوصا سبزیجات برگ سبز و رنگین مضررات این غذا را کاهش می‌دهد.

اصل تعادل، تناسب و تنوع در رژیم غذایی باید رعایت شود

طباطبایی خاطرنشان کرد: در مصرف هر یک از موادغذایی باید تعادل رعایت شود. گاها برخی از گروه‌های جمعیتی با هدف جلوگیری از عوارض گوشت قرمز، گیاه‌خواری می‌کنند، اما شماری از مواد مورد نیاز بدن همچون ویتامین ب ۱۲ صرفا در گوشت قرمز یافت می‌شود.

وی افزود: بنابراین حذف کامل این ماده غذایی نیز می‌تواند با بروز برخی از آسیب‌ها همچون کم‌خونی به ویژه برای زنان همراه باشد. برای دریافت تمامی مواد موردنیاز بدن، باید یک رژیم غذایی صحیح با توجه به سن، جنس، بیماری زمینه‌ای و... تحت نظر کارشناسان تغذیه تنظیم شود.

طباطبایی تاکید کرد: در یک رژیم غذایی صحیح باید اصل تعادل، تناسب و تنوع رعایت شود.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: کباب چربی های اشباع گوشت قرمز فشار خون ماده غذایی گوشت قرمز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۹۸۵۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای طرح تولید قراردادی با هدف خودکفایی گوشت قرمز

بنابر آمار سالانه یک میلیون تن گوشت قرمز مورد نیاز است که در سنوات گذشته ۱۰۰ هزارتن گوشت بواسطه تامین نیاز صنعت وارد می شد، اما بواسطه شرایط خشکسالی و کشتار دام های مولد در سال گذشته، مسئولان وزارت جهاد با اتخاذ سیاست های تولید قراردادی و واردات دام‌پایه پروار بدنبال افزایش تولید و رسیدن به خودکفایی گوشت قرمز هستند. براین اساس طرح تولید قردادی دام از زمستان سال گذشته در بین جامعه عشایر کلید خورد.

 دولت از اجرای طرح تولید قراردادی گوشت دام عشایر دو هدف  تامین گوشت مورد نیاز کشور و حمایت از جامعه تولید کننده عشایری را دنبال می کند که طبق اعلام مسئولان جامعه عشایر، دام ها از اواخر خرداد روانه بازار می شود و مرحله بعد از اواخر تیرماه باید آغاز شود که با استمرار این طرح طی ۵ سال امکان تامین ۵۰ درصد کسری نیاز کشور از طریق واردات وجود دارد.

چندی پیش مجتبی نوروزی رئیس سازمان دامپزشکی گفت: ده ها سال است که سالانه ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تن گوشت قرمز از طریق واردات تامین می شود، اما اعتقاد ما برآن است که در داخل کشور ژن هایی وجود دارد که اگر کارهای پرورشی انجام دهیم، امکان خودکفایی در دام سبک و سنگین وجود دارد.

نوروزی می گوید: بنابر برنامه ریزی صورت گرفته مبنی بر لقاح نژاد دام های کشور با نژادهای پرتولید پیش بینی می شود که در سنوات آتی به خودکفایی در حوزه گوشت قرمز برسیم.

تولید قراردادی دام راهی برای رسیدن به خودکفایی گوشت قرمز

منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: تولید دام به نسبت سال های گذشته رشد گسترده ای داشته به طوریکه طبق گزارش سازمان آمار افزایش تولید شامل همه دام های موجود روستایی، عشایری و پرواری است که براین اساس باید برنامه ریزی مناسبی صورت بگیرد تا تولید دچار آسیب نشود.

به گفته او، تولید قراردادی دام از زمستان سال گذشته آغاز شد و بدین منظور پشتیبانی امور دام نهاده در اختیار تولیدکنندگان گذاشت که دام زیادی به وفور موجود است.

پوریان ادامه داد: هم اکنون دام زیادی آماده کشتار وجود دارد که باید بخشی از آن ذخیره سازی و بخش دیگر وارد بازار مصرف شود، اما بازار به خاطر بحث واردات و توزیع مناسب اشباع شده است که همین امر موجب شده تا گوشت زیادی روی دست تولیدکننده بماند.

رئیس شورای تامین کنندگان دام با بیان اینکه تولید قراردادی دام عشایر از زمستان سال گذشته آغاز شد، افزود: سال گذشته تولید قراردادی در برنامه عشایر اجرا شد که دام آن از اواخر خرداد وارد بازار می شود که توسط پشتیبانی باید خریداری و کشتار شود. همچنین بخش زیادی دام توسط پرواربندها تولید که طی روزهای آتی به بازار عرضه می‌شود.

او با بیان اینکه امکان خودکفایی گوشت قرمز وجود دارد، گفت: اکنون به میزان کافی دام و گوشت در کشور موجود است و همواره دام های زیادی در دامداری داریم که جوابگوی نیاز کشور است و همواره با تولید قراردادی و حمایت از بخش تولید امکان رسیدن به خودکفایی وجود دارد.

تهاتر نهاده در ازای تولید دام سبک در ۴ قطب کشور 

در همین ارتباط حسین دماوندی نژاد گفت: برای تهاتر دام با نهاده برنامه‌ریزی صورت گرفته و چهار قطب در کشور را به منظور اجرای این برنامه شناسایی کرده‌ایم و کار در استان‌ها با دام سبک آغاز شده است.

معاونت امور دام هدف از تولید قراردادی و تهاتر دام با نهاده را تامین گوشت قرمز از منابع داخلی و کاهش هزینه تولید برای تولیدکنندگان عنوان کرد.

افزایش ۴۵ هزارتنی تولید گوشت قرمز از طریق تولید قراردادی 

در ادامه فضل خرم مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عشایر گفت: سال گذشته با حمایت دولت به رغم تمامی تنگناها و مشکلات، قرارداد ۱۲۲ هزارتن تامین نهاده دامی در ازای تولید قراردادی گوشت قرمز را با جامعه عشایر منعقد کردیم که تاکنون ۹۵ هزارتن نهاده در اختیار جامعه عشایر قرار گرفته است.

به گفته او، با توجه به انعقاد قرارداد تولید قراردادی ۵۰۰ هزار راس دام، از اواخر خرداد دام های تولیدی روانه بازار می شود.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عشایر ادامه داد: مرحله بعدی تولید قراردادی دام از اواخر تیرماه منعقد می‌شود که گوشت آن در ماه‌های آذر، دی و بهمن عرضه می‌شود.

او گفت: امسال برای ۱.۵ میلیون راس تولید قراردادی دام با عشایر قرارداد منعقد می‌کنیم که براین اساس ۳۰ هزارتن گوشت قرمز در نیمه دوم سال به بازار از این‌ محل عرضه می‌شود.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی عشایر با بیان اینکه سال گذشته ۱۹۵ هزارتن گوشت قرمز تولید شد، افزود: برآوردها حاکی از آن است که امسال حداقل ۴۵ هزارتن به میزان تولید سال قبل افزوده شود.

او با بیان اینکه ۴۰ درصد دام سبک در اختیار جامعه عشایر است، گفت: بنابر آمار مجموع تولید سالانه گوشت قرمز ۸۶۰ هزارتن است که ۴۲۰ تا ۴۳۰ هزارتن آن از دام سبک و مابقی از دام سنگین است.

خرم گفت: براساس آمار سالانه با احتساب مصرف داخل ۱۰۰ هزارتن کسری نیاز کشور از طریق واردات تامین می‌شود که طی ۵ سال آینده از طریق تولید قراردادی ۵۰ درصد از کسری نیاز کشور از طریق جامعه عشایر تامین می‌شود.

بنابر اذعان مسئولان، سرانه مصرف گوشت قرمز به ۷ کیلو رسیده است که براین اساس با اعمال حمایت های لازم از بخش تولید امکان تامین نیاز کشور وجود دارد، کمااینکه در پی سیاست های اخیر وزارت جهاد در راستای تنظیم بازار، جمعیت دام سبک و سنگین افزایش پیدا کرده به طوریکه با مازاد دام روبرو هستیم.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • توزیع یک هزار تن مرغ و گوشت قرمز تنظیم بازاری در مازندران
  • طرز تهیه کباب ترش تابه‌ای، یک غذای فوق‌العاده خوشمزه
  • کباب کردن ۱۲ کیلو گوشت توسط بانوی آذربایجانی (فیلم)
  • فواید شگفت‌انگیز کرفس برای سلامتی: هر آنچه باید بدانید
  • قیمت گوشت قرمز امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • اجرای طرح تولید قراردادی با هدف خودکفایی گوشت قرمز
  • قیمت گوشت قرمز امروز سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • برای طول عمر به جای گوشت گاو، ماهی بخورید!
  • قیمت روز رابیتس و هر آنچه باید درباره آن بدانیم
  • قیمت گوشت قرمز امروز ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳