Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان به نقل از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان، تغییر اقلیم یکی از اتفاقات محیط زیستی است که در کشور ما تبعات نامناسب به دلیل عدم توجه مسؤولان به این امر را به دنبال داشته است.

کشور ایران با طبیعت گرم خشک و کم آب نیازمند اقدامات به هنگام برای مهار پدیده‌های ناشی از خشکسالی در سراسر کشور است اما این مهم در حالی مورد کم توجهی قرار گرفته می‌شود که حقآبه گاو خونی  سال‌هاست پرداخت نشده و همین اتفاق باعث بروز مشکلات زیست محیطی متعدد از جمله افزایش کانون‌های ریزگردها در استان اصفهان و دیگر استان‌های همجوار شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته عوامل طبیعی و انسانی متعدد در بروز این نارسایی محیط زیستی دخیل هستند که نیازمند بررسی‌ها و رسیدگی‌های به هنگام است.

وجود یک میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار کانون بحرانی در اصفهان

حسین اکبری در این باره اظهار: استان اصفهان بیش از ۱۰۷ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد. از لحاظ جغرافیا در مجاورت کویر مرکزی ایران واقع شده است. استان اصفهان در مناطق بیابانی و فراخشک در ۸ شهرستان اقلیم بیابانی و نیمه بیابانی قرار دارد.

معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان ادامه داد: سه میلیون هکتار عرصه‌ها ظرفیت فرسایش بالایی را دارند و به عنوان کانون گرد و غبار محسوب می‌شوند. از این سه میلیون هکتار حدود یک میلیون ۳۰۰ هزار هکتار کانون بحرانی است.

وی با بیان اینکه ۸ شهرستان این استان درگیر کانون‌های گرد و غبار هستند، افزود: جغرافیا و ظرفیت‌های طبیعی، عوامل انسانی، فعالیت‌های بشر و اقدامات انسانی منجر به تشدید پدیده گرد و غبار سبب ناپایداری سرزمین و ایجاد کانون گرد و غبار  شده است.

اکبری گفت: عوامل طبیعی همچون اقلیم، کویر، تپه‌های ماسه‌ای را می‌توان تغییرات اساسی داد تا گرد و غبار را مدیریت کرد. باید اقدامات بر مداخلات انسانی متمرکز شده و فعالیت‌های انسانی باعث نشود تا محیط‌های طبیعی دچار خیزش و ناپایدار شود. همین که عوامل انسانی باعث ایجاد گرد و غبار و کانون‌های انسان ساخت نشود از اهمیت برخوردار است.

عوامل انسانی و تشدید گرد و غبار

 معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان درباره روند کاهش عوامل انسانی گفت: عوامل انسانی در زمینه گرد و غبار متعدد و پیچیده هستند؛ بسیاری از عوامل انسانی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در کاربری‌های مختلف می‌توانند به شکل مستقیم و غیرمستقیم از سوی عرصه‌های طبیعی مستعد گرد و غبار منجر به تشدید غبار خیزی این مناطق شوند.

وی افزود: فعالیت‌های معدنی با اصول توسعه پایدار، ملاحظات زیست محیطی  و منابع طبیعی نیست و روند رو به رشد و گسترده‌ای دارد. هیچ یک از مراحل صدور پروانه کسب و  بهره‌برداری به غیر از مناطق حفاظت شده در صورت فعالیت معادن، لحاظ نمی‌شود.

اکبری گفت: کارخانجات و کانی‌های غیرفلزی با رعایت اصول زیست محیطی برای خروجی هوا و غبارگیر، فیلترها و کوره‌های گچ و خاک رس از دیگر فعالیت‌های استان  است.

سفره آب‌های زیر زمینی تخلیه شده است

معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان افزود: فعالیت‌های کشاورزی در بسیاری از عرصه‌ها فشار آورده و عوامل انسانی در ادوار مختلف بر منابع آبی وارد شده است. برداشت بیش از ظرفیت و منابع باعث بروز فشار به آب‌های زیرزمینی شده است. آب‌های زیر زمینی و سفره‌های زیر زمینی تخلیه شده و اراضی کشاورزی بی‌آب مانده و به کانون‌های گرد و غبار تبدیل شده است.

وی گفت: رطوبت از دست رفته و سرزمین به سمت بیابانی شدن پیش می‌رود و الگوهای کشت تقویت شود. باید منابع طبیعی در الگوهای مصرف تغییر و افزایش راندمان کاری مدنظر قرار بگیرد.

 اکبری ادامه داد: بسیاری از جاده‌سازی‌ها بر مبنای آمایش سرزمین نباشد و می‌تواند کانون محلی گرد و غبار باشد. از سوی دیگر فشار دام بر مراتع باعث شده پوشش مرتعی یک سد در برابر گرد و غبار باشد و پوشش گیاهی با تضعیف را به سمت بیابانی و تجدید نظر اساسی و عرصه‌های طبیعی در این زمینه می‌شود.

هشدار؛ لزوم ممانعت از شکل‌گیری کانون جدید گرد و غبار

معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان تاکید کرد: موضوعات مختلفی همچون موضوعات زیست محیطی، کشاورزی، منابع طبیعی، حوزه آب، صنایع  و معادن را باید در نظر گرفت تا بتوان کانون‌های گرد و غبار را کنترل و مدیریت کرده و از شکل‌گیری کانون جدید  جلوگیری کرد.

وی گفت: پسماندها هم می‌تواند در تشدید گرد و غبار تاثیرگذار باشد. در این شرایط باید از سوزاندن پسماندها جلوگیری کنند.

اکبری درباره وضعیت آینده محیط زیستی اصفهان افزود: آنچه که مسلم است کشور و غرب آسیا تحت تاثیر تغییرات اقلیم است و تغییرات اقلیم تاثیرات بیشتری را در اقلیم بیابانی به دنبال دارد.

تغییر اقلیم و تشدید مناطق خشک و بیابانی/ لزوم تجدید نظر در طراحی پروژ‌ه‌های عمرانی

معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: تغییرات اقلیم تاثیرات متعدد در اقلیم بیابانی و گرم و خشک را دارد. باید در کاربری‌ها و فعالیت‌های مختلف انسانی در حوزه‌های کشاورزی، صنعت، منابع طبیعی، آب‌های زیرزمینی، پروژه‌های راه و شهرسازی تجدید نظر شود تا تمرکز بیشتری داشت تا مساله گرد و غبار را تشدید نکند.

خشکسالی کل استان اصفهان را در بر گرفته است

 به گفته او در سطح استان اصفهان و نیمه شرقی استان، شمال شرق، شمال اصفهان و مرکز وضعیت خشکسالی شدید است. هرچند خشکسالی‌ها کل کشور و استان اصفهان را در بر گرفته است.

کانون‌های گرد و غبار افزایش یافته است

اکبری افزود: بسیاری از پوشش گیاهی و مراتع در نیمه شرقی و شمالی استان دچار خسارت‌های جبران ناپذیر شده است.

معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان ادامه داد: کانون‌های گرد و غبار محلی هم افزایش یافته است. بدون اقدامات جدی کانون‌های گرد و غبار در کشور تشدید می‌شود.

 وی افزود: مدیریت کانون‌های گرد و غبار نیازمند فعالیت دستگاه‌های مختلف دارد و مردم هم مشارکت داشته باشند تا در عرصه‌های طبیعی بتوان کانون‌های گردو غبار را تثبت کرد.

گاوخونی خشک است

اکبری درباره آخرین وضعیت تامین حقآبه تالاب‌ها افزود: حقآبه تالاب‌ها به شدت پیگیری می‌شود. طی ۲۰ سال اخیر حقآبه را دریافت نکرده و بارگذاری بیش از حد و انتقال باعث شده گاوخونی خشکی صد درصدی را تجربه  کنند.

وی گفت: این مسأله خیزش گرد و غبار را به دنبال دارد و می‌تواند در کل کشور درگیر خشکسالی است و تالاب گاوخونی به شدت نیازمند حقآبه‌های تاریخی و متناسب با آورده‌ها است.

انتهای پیام/۶۳۰۸۶/ج/

منبع: فارس

کلیدواژه: محیط زیست اصفهان گرد و غبار آب کانون های گرد و غبار گرد و غبار عوامل انسانی منابع طبیعی زیست محیطی آب های زیر زیر زمینی عرصه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۹۹۵۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنج خارجی هم کم کم از سفره مردم پر می‌کشد

تخصیص ارز محموله‌های برنج که از ابتدای شهریور ماه تاکنون به گمرکات کشور اظهار و ترخیص شده، همچنان در انتظار تأیید وزارت جهاد کشاورزی به‌عنوان نهاد متولی و سپس بانک مرکزی است.

به گزارش شرق، وخامت این مسئله زمانی دو چندان می‌شود که بدانیم قرارداد این محموله با فروشنده خارجی دست‌کم دو ماه پیش‌تر به امضا رسیده و این یعنی قرارداد‌های مربوطه با گذشت نزدیک به ۱۰ ماه هنوز تسویه نشده است.

آنچه مسلم است، این است که واردکنندگان رسالت خود را در قبال تنظیم بازار داخلی با عرضه مکفی ایفا کرده و برنج مربوط به این محموله‌ها را با نرخ مورد تأیید به فروش رسانده‌اند؛ اما اکنون نه‌تن‌ها وزارتخانه تخصصی و بانک مرکزی به وعده‌های خود در تأیید، تخصیص و تأمین ارز عمل نکرده‌اند؛ بلکه حتی با وجود گذشت یک ماه از سال جدید، پایه ارزی برای واردات برنج در سال ۱۴۰۳ نیز رسما مشخص نشده و در این شرایط، مواضع ضدونقیض سیاست‌گذار نیز فضای نااطمینانی و بلاتکلیفی را تشدید کرده است.

آخرین اعلام نظر از سوی وزارت جهاد کشاورزی برای تخصیص ارز در بهمن سال گذشته انجام شده که کوتاژ برنج وارداتی تا شهریورماه ۱۴۰۲ را پوشش می‌داد؛ اما پس از آن مراجعات مکرر اعضای هیئت‌مدیره انجمن برای پیگیری تأیید تخصیص ارز محموله‌های باقی‌مانده به جایی نرسید و این آمدورفت‌ها، نتیجه‌ای جز گفتار درمانی مسئولان با چاشنی خلف وعده در بر نداشت.

شنیده‌ها حاکی از آن است که حتی پیگیری مسئولان ارشد وزارت جهاد کشاورزی از بانک مرکزی نیز در این زمینه حاصل چندان مثبتی به همراه نداشته است.

بدون تردید در شرایط موجود هزینه‌های گزافی از محل دموراژ، دیرکرد بانک و صرافی یا دیرکرد تسویه‌حساب به واردکننده تحمیل می‌شود. علاوه بر این هزینه‌ها، به دلیل اعتبار رو به اتمام بازرگانان ایرانی نزد تأمین‌کنندگان خارجی، احتمال قطع شراکت و بروز اخلال در روند تأمین برنج از محل واردات وجود دارد؛ کالایی که از آن به‌عنوان دومین کالای استراتژیک کشور یاد شده و یکی از پایه‌های مهم امنیت غذایی تلقی می‌شود.

توجه به این نکته نیز ضروری است که در این شرایط، برنج وارداتی به قوت غالب بیش از شش دهک کم‌برخودار درآمدی جامعه تبدیل شده و بیم آنکه سفره قشر آسیب‌پذیر از این کالا نیز خالی شود، وجود دارد.

ذکر این نکته لازم است که فراوانی برنج در بازار و قفسه فروشگاه‌ها به قیمت مناسب نباید این آدرس غلط را به سیاست‌گذار بدهد که جریان تأمین کالا در وضعیت مطمئنی قرار دارد.

مسئله حائز اهمیت اینکه اختلال در جریان تأمین کالا با تأخیر چندماهه خود را در بازار نشان می‌دهد و این عارضه ممکن است منجر به تکرار تجربه نه‌چندان دور سال ۱۴۰۱ و جهش قیمت برنج داخلی و سوداگری دلالان شود. اهمیت این مسئله زمانی دو چندان می‌شود که بدانیم یکی از ایام پرمصرف این کالا یعنی ماه محرم نیز در پیش است.

حال آنکه تجربه نشان داده متولی دولتی تنظیم بازار تنها در وضعیت التهاب شدید –آن‌هم زمانی که کار از کار گذشته- به صرافت تسکین بازار می‌افتد. باید پذیرفت که تولید داخلی تکافوی تمام نیاز بازار را نمی‌دهد و چالش‌هایی مانند محدودیت منابع آب و خاک، بهره‌وری نازل کشت برنج و قدرت ضعیف عمده خانوار ایرانی برای خرید برنج داخلی، این ضرورت را آشکار می‌کند که سیاست‌گذار با رویکرد واقع‌بینانه‌ای به مسئله واردات برنج بنگرد و دست از خودتحریمی بیشتر بردارد.

در نهایت ذکر این نکته لازم است که طبق آمار گمرک، ۱.۰۵۶ میلیون تن برنج سفید معادل ارزش حدود ۱.۲ میلیون دلار در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲ از مبادی ورودی کشور ترخیص شده که در مقایسه با سال گذشته از کاهش ۳۸ درصدی در وزن و ۴۲‌درصدی در ارزش حکایت دارد.

دیگر خبرها

  • تخلیه روستاهای بحرانی زیرکوه‌
  • تخلیه روستاهای بحرانی/ خسارت جانی در زیرکوه نداشتیم
  • احتمال تبدیل دریاچه نمک قم به کانون جدید گرد و غبار کشور​
  • آمادگی رژیم صهیونیستی برای تخلیه رفح و آغاز عملیات زمینی
  • این شهر بحرانی‌ترین کانون فرونشست زمین در کشور
  • صدور حکم قضایی علیه مدیرعامل شرکت دولتی در اصفهان
  • صدور حکم قضایی علیه مدیرعامل شرکت آب اصفهان
  • تزریق ۲۰۷ میلیون مترمکعب آب به سفره زیر زمینی
  • آبگیری یک کانون مهم گرد و غبار بر اثر بارندگی‌های اخیر | آب به جازموریان رسید
  • برنج خارجی هم کم کم از سفره مردم پر می‌کشد