Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@08:30:22 GMT

درجا زدن فرهنگ تفکیک زباله در قزوین

تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۵۹۴۱۶

درجا زدن فرهنگ تفکیک زباله در قزوین

به گزارش ایرنا، مسئله زباله‌ که قرار بود روزی از مبدا تفکیک شده و به شکل مکانیزه و سازماندهی شده از شهروندان جمع آوری شود، هنوز به شکل سنتی مدیریت می‌شود.

با توجه به رشد و گسترش شهرنشینی در استان قزوین و دفع روزافزون زباله در نقاط مختلف شهری، هنوز به  گفته مسؤولان مشارکت چندانی در خصوص تفکیک آن در مبدا وجود ندارد که مردم معتقدند دلیل این نبود مشارکت در فقدان یک برنامه تشویقی برای شهروندان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تاخیر در گذاشتن زباله‌های خانگی در ساعت ۹ شب، کمبود مخازن جمع آوری زباله و حتی تمیز نبودن آن‌ها از دیگر مواردی است که در حوزه مدیریت پسماند هنوز با ابهامات فراوانی روبرو است و هیچ سازوکار مشخصی را در  این باره شاهد نیستیم.

چندتن از شهروندان قزوین به خبرنگار ایرنا گفتند: «شهرداری که اینقدر به ساعت ۹ شب برای بیرون بردن زباله اصرار دارد، گاهی اوقات مخازن زباله را به درستی تخلیه نمی‌کند و این زباله‌های باقی مانده برای مردم ساکن در منطقه مشکلات فراوانی ایجاد کرده است؛ ضمن اینکه تفکیک زباله در مبدا باید برای شهروند صرفه اقتصادی داشته باشد، وگرنه چه دلیلی دارد که یک شهروند وقت خود را برای تفکیک بگذارد؟

الان مدت یکسال است که هیچ خودروی بازیافتی از سوی شهرداری به برخی مناطق شهر قزوین مانند خیابان دانشگاه مراجعه نکرده و بیشتر مردم زباله‌های بازیافتی را به کودکان زباله گرد می‌فروشند؛ از برنامه‌های تشویقی برای تفکیک زباله از مبدا هم خبری نیست درحالی که هزینه پسماند هرساله با تورم افزایش می‌یابد.

متاسفانه در برخی نواحی شهر قزوین به علت کمبود مخازن زباله باید مسافت زیادی را پیمود تا زباله‌ها درون آن قرار داد و همین موضوع سبب شده تا برخی از زنان خانه دار ساعات شب زباله ها را در نزدیکی منزل خود و در گوشه‌ای رها کنند.

مشکل دیگر مخازن زباله شهر قزوین کثیف بودن آن است و خود مخازن به قدری بوی تعفن می‌دهد که باعث ایجاد بیماری و مزاحمت می‌شود؛ این کثیفی باعث شده در بیشتر اوقات مردم با اکراه به مخازن زباله نزدیک شوند و حتی از فاصله دور زباله ها را به داخل آن پرتاب کنند.»

هر شهروند قزوینی روزانه ۶۹۰ گرم زباله تولید می‌کند

مدیر تنظیف سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین در این باره گفت: روزانه ۲۷۰ تا ۳۰۰ تن زباله خانگی باید از سطح شهرها و نواحی منفصل شهری جمع آوری و به سایت محمدآباد منتقل شود؛ اگرچه در وضعیت کرونا با کاهش تولید پسماند روبرو هستیم، اما آخرین آمارها نشان داده که هر شهروند قزوینی در طول شبانه روز ۶۹۰ گرم زباله تولید می‌کند و بیشترین عمده این پسماند مربوط به میادین میوه و تره بار است.

مجید صباغ با بیان اینکه تفکیک زباله به صورت ۱۰۰ درصدی انجام نمی‌شود، افزود: بخش اعظمی از زباله‌هایی که از سوی کارکنان شهرداری جمع آوری می‌شود مشمول تفکیک از مبدا شده و چندان قابل توجه نیست.

صباغ: بیرون بردن زباله در ساعات روز به دلیل وجود گرمای بالا باعث ایجاد بوی تعفن شده و حشرات مثل مگس و پشه را در دور مخزن افزایش می‌دهد.وی در پاسخ به این سوال که چرا تعداد مخازن زباله در سطح شهر قزوین پایین بوده و کسی آن‌ها را نظافت نمی‌کند، گفت: در حال حاضر چهار هزار و ۶۰۰ مخزن زباله ۷۷۰ لیتری در سطح شهر قزوین وجود دارد که این مخازن به وسیله ۶ دستگاه خودروی مکانیزه شستشو و مورد نظافت قرار می‌گیرند؛ اگر مخازن در مناطق پرتردد شهر باشند، با مواد ضدعفونی مخصوص هر یک روز درمیان و در مناطق کم تردد هر پنج روز یکبار شستشو خواهند گرفت.

صباغ بیان داشت: هزاران بار از مردم خواستیم که زباله‌های خودشان را ساعت ۹ به بیرون از منزل ببرند تا کارکنان تنظیف بتوانند از ساعت ۱۱ تا ۶ صبح این زباله‌ها را جمع آوری کنند؛ متاسفانه بیرون بردن زباله در ساعات روز به دلیل وجود گرمای بالا باعث ایجاد بوی تعفن شده و حشرات مثل مگس و پشه را در دور مخزن افزایش می‌دهد؛ ما حتی مواردی داشتیم که برخی مغازه داران زباله‌های خودشان را صبح زود درون نهرها رها کرده و درون مخازن نمی‌گذارند که این ناهنجاری ها باید مورد توجه قرار گیرد.

۱۱ درصد زباله‌ها به وسیله زباله گردها تفکیک می‌شوند

مدیر تفکیک زباله از مبدا در سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین در این رابطه گفت: تنها نیم درصد زباله‌های استان قزوین در مبدا تفکیک می شوند و حدود سه درصد در حد ۹ تن به وسیله ضایعاتی ها خریداری شده و به جایگاه محمد آباد منتقل خواهند شد.

وی با بیان اینکه حدود ۱۱ درصد زباله‌ها از سوی زباله گردها جمع آوری می شود، اظهار داشت: تعداد زباله گردها به خاطر عوامل اجتماعی در سال های اخیر افزایش یافته است و زباله گردها نسبت به مشارکت مردم جلوتر هستند.

جباری تصریح کرد: پایین بودن مشارکت مردم در تفکیک زباله تابع عوامل مختلفی است، یکی از این موارد می‌تواند فرهنگسازی باشد که در قانون مدیریت پسماند از مسؤولان متولی مانند صداوسیما و شهرداری خواسته شده در این رابطه پیشگام باشند، اما در این سال‌های اخیر میزان مشارکت مردم افزایش داشته است و پایین بودن آمار را نیز باید کمی با شیوع کرونا مرتبط دانست.

این مسؤول بیان داشت: در کشورهای اروپایی تفکیک زباله به این شکل است که هر شهروند به اندازه ای زباله‌ای که تولید می کند از وی هزینه پسماند و خدمات گرفته می شود، اما در کشور ما زیرساخت های دسترسی به این اطلاعات وجود ندارد که بخواهیم موارد تشویقی در نظر بگیریم، با این حال به تدریج قرار است که در برنامه های آینده به آن توجه شود؛ با این حال شهرداری قزوین مکانیزم تشویقی ایجاد کرده و اگر شهروندان در این حوزه فعال باشند از خدمات تشویقی خوبی برخوردار خواهند شد.

جباری: در کشورهای اروپایی تفکیک زباله به این شکل است که هر شهروند به اندازه ای زباله‌ای که تولید می کند از وی هزینه پسماند و خدمات گرفته می شود، اما در کشور ما زیرساخت های دسترسی به این اطلاعات وجود ندارد.مدیر تفکیک زباله از مبدا در سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین خاطرنشان کرد: برای ساخت ۱۰ هکتار مکان ساماندهی پسماند در محمدآباد باید ۷۰ میلیارد تومان هزینه کرد و اینکه برخی از شهروندان معتقدند هزینه پسماند را فقط برای تفکیک از مبدا می‌پردازند، یک باور اشتباه است؛ چراکه فرآیند تفکیک و ساماندهی هزینه خاص خودش را دارد.

جباری در پاسخ به این سووال که چرا شهرداری نسبت به تفکیک کردن بازیافت از سوی مردم پولی نمی‌دهد، اظهار داشت: ما ۲ روش برای جمع آوری بازیافت انتخاب کرده‌ایم، شیوه اول که رسمی انجام می‌شود شهرداری از طریق پیمانکار کارها را انجام می‌دهد و  درآمد چندانی برایشان نمی‌ماند که بخواهند پولی به مردم پرداخت کنند.

وی یادآور شد: در شیوه غیررسمی ساماندهی پسماند نیز وانت های را در قالب بنگاه های خرید و فروش در سطح شهر مجوز داده ایم تا مواد ارزشمند مانند شیرآلات را خریداری کنند و بهای آن را پرداخت کنند.

نیم نگاه: میزان مشارکت بالای زباله گردها و همچنین خودروهای خرید و فروش ضایعات در قزوین نسبت به اقدامات مردم نشان می‌دهد که منفعت اقتصادی یکی از مولفه‌های اساسی در ایجاد انگیره برای تفکیک زباله در مبدا است که شهرداری باید بین شهروندان بی تفاوت و افراد فعال در این زمینه تفاوت قائل شده و برنامه‌های تشویقی درنظربگیرد.

برچسب‌ها شهرداری قزوین مدیریت پسماند دفع زباله استان قزوین قزوین

منبع: ایرنا

کلیدواژه: شهرداری قزوین مدیریت پسماند دفع زباله شهرداری قزوین مدیریت پسماند دفع زباله استان قزوین قزوین مدیریت پسماند شهرداری قزوین هزینه پسماند مخازن زباله زباله گردها تفکیک زباله برای تفکیک شهر قزوین جمع آوری زباله ها سطح شهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۵۹۴۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حقوق ۱۵ میلیون تومانی و شغل آبرومند در انتظار زباله‌گردها

معاون بین‌الملل و حقوق بشر وزارت دادگستری گفت: بیش از ۵۰۰۰ مجوز شغل در سازمان مدیریت پسماند گرفته شده است تا افراد زباله‌گرد در این سازمان به سمت‌های راننده، آبیار فضای سبز و غیره مشغول کار شوند و تا 15 میلیون تومان حقوق دریافت کنند.

به گزارش فارس، عسکر جلالیان معاون بین الملل و حقوق بشر وزارت دادگستری  امشب 2 اردیبهشت ماه 1403 در برنامه تهران بیست شبکه 5 تهران با بیان اینکه، برای ما به عنوان حقوق بشر و پیگیری کننده حقوق شهروندی، فرقی نمی‌کند که فرد زباله‌گرد تبعه ایران باشد یا تبعه کشور دیگر، گفت: ما پدیده زباله گردی را نقض کرامت انسانی می‌دانیم و معتقدیم زباله گردی از نظر بهداشت عمومی  به جامعه آسیب وارد می‌کند باید با تدبیرهایی به صورت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری  با این پدیده مقابله شود.
وی ادامه داد: در سال ۱۳۸۳ قانون مدیریت پسماند در کشور تصویب شده است که در سال بعد یعنی در سال ۱۳۸۴ آیین نامه اجرایی این قانون تصویب و ابلاغ گردید که این قانون، مدیریت پسماند را در مراحل تولید، جمع آوری، انتقال و بازیافت کاملا تعیین تکلیف کرده است.
جلالیان گفت: در سال ۱۴۰۲ به صورت جدی در وزارت دادگستری برنامه‌ای را در نظر گرفتیم تا بتوانیم راهکار عملیاتی و اجرایی را پیدا کنیم که قانون مدیریت پسماند در کشور اجرا شود.
معاون بین الملل و حقوق بشر وزارت دادگستری افزود: این قانون به هر دلیلی تا به امروز اجرا نشده است ما در وزارت دادگستری به این مسئله ورود کردیم و دستگاه‌های متولی و ذی الربط را دور هم جمع کردیم و در مسیرهایی قرار دادیم تا بتوانیم از اهرم مدعی العموم دادستان های قوه قضاییه استفاده بکنیم و مجریان را به استفاده از این قانون ملزم کنیم. 
وی گفت: ما با سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران یک ت
موافقت‌نامه‌ای را امضا کردیم و ظرفیت‌های خودمان را در اختیار سازمان مدیریت پسماند قرار دادیم تا بتوانند با استفاده از این ظرفیت‌ها با این پدیده مقابله بکنند.
جلالیان ادامه داد: ما در این موافقتنامه کمک کردیم تا شهرداری زباله گرد را کاملا بررسی کنند چرا که ممکن است این زباله گرد بی‌سرپرست، بیمار، یا بد سرپرست باشد و با این مکانیزم بتوانند اقدامات لازم را در این جهت داشته باشند.
معاون بین الملل و حقوق بشر وزارت دادگستری گفت: در این موافقت نامه تعریف شده است که کودکی که زباله‌گردی می‌کند شهرداری این کودک را مورد شناسایی قرار می‌دهد و تحویل خانواده‌اش می‌دهند و تعهد می‌گیرند که دیگر به این مسیر باز نگردد اگر زباله گرد معتاد باشد به سایت‌هایی که برای نگهداری از آنهاست تحویل داده می‌شود، اگر تبعه بیگانه باشد به اردوگاه تحویل داده می‌شود تا به کشور خودش طرد شود و برای همه این‌ها تدبیر لازم صورت گرفته است.
وی افزود: از آنجایی که بسیاری از زباله گردان از این مسیر کسب درآمد می‌کنند سازوکاری طراحی گردیده تا سازمان مدیریت پسماند برای این افراد شغلی را تدبیر کند و بیش از ۵۰۰۰ مجوز شغل در سازمان مدیریت پسماند گرفته شده است تا افراد زباله گرد در این سازمان به سمت های راننده، فضای سبز و غیره مشغول به کار بشوند و تا مرز 15 میلیون تومان حقوق دریافت کنند.
جلالیان گفت: ما با پدیده ای تحت عنوان مافیای زباله مواجه هستیم و این مافیای زباله آدم‌های جویای کار و افراد بیمار، معتادان متجاهر و غیره هستند را استثمار می‌کنند و به کار می‌گیرند و این افراد پلاستیک‌های خشک مانند پلاستیک و آهن را تفکیک می‌کند و به آنها تحویل می‌دهد.
معاون بین الملل و حقوق بشر وزارت دادگستری ادامه داد: شهرداری تهران در گذشته در سطح شهر تهران بیش از 150 پیمانکار داشت که این پیمانکاران به صورت رسمی با شهرداری کار می‌کردند و ما در مطالبه‌ای که داشتیم از شهرداری خواستیم کنترل جدی تری بر این پیمانکاران داشته باشد و امروز ۱۲۴ پیمانکار  به 14 پیمانکار در کل مناطق ۲۲ گانه تهران  تبدیل شده است و اینگونه شهرداری این 14 نفر را کنترل می‌کند و تعیین شده است که هر زباله گردی که در حوزه ماموریت پیمانکار پیدا شود جریمه خواهند شد و از این طریق شهرداری پیمانکاران را کنترل می‌کند تا مافیایی در زمینه پسماند در شهر تهران وجود نداشته باشد.

دیگر خبرها

  • شهر پره سر نیازمند تخصیص زمین برای تولید کود آلی از زباله‌ی تر است
  • مشارکت مردم بندرانزلی در سامانه هوشمند تفکیک زباله از مبدا
  • تولید روزانه ۷۰۰ تن زباله در محدوده شهر همدان
  • تعامل مدیریت شهری ساوه برای دفع بهداشتی زباله‌ها ضروری است
  • ضرورت اجرای آموزش جمع‌آوری پسماند و تفکیک زباله در مدارس
  • سرانه ۶۰۰ گرمی تولید زباله شهروندان یزدی
  • تفکیک از مبدا زباله سبب کاهش جمعیت سگ‌های ولگرد می‌شود
  • شهرداری‌های کردستان مدیریت دفن بهداشتی زباله را ندارند
  • کشف پاتوق مافیای زباله در این منطقه از تهران
  • حقوق ۱۵ میلیون تومانی و شغل آبرومند در انتظار زباله‌گردها