Web Analytics Made Easy - Statcounter

مرتضی طلایی از چهره های سیاسی اصولگرا می گوید تا زمانی که کابینه رئیسی مشخص نشود نمی‌توان وضعیت کلی کشور را مورد قضاوت قرار داد یا پیش بینی کرد. 

او بر این باور است که رفع مشکلات اقتصادی مردم باید اولویت دولت آینده باشد چراکه افزایش ارادتمندی مردم در گرو رفع این مشکلات است.

به گفته این چهره سیاسی اصولگرا، باید نسبت به مسائل سیاسی و اجتماعی امیدوارانه نگاه کنیم و همه قوا هم باید به دولت کمک کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او یکدست شدن قوا را در حد آرزو می داند  که اگر محقق شود می‌تواند گامی در جهت برون رفت از مشکلات گوناگونی باشد.

او بیان می‌کند ما مدیرانی می‌خواهیم که با موتور و اسنپ و تاکسی و مترو و اتوبوس تردد کنند نه خودروی بنز.

مشروح مصاحبه  با مرتضی طلایی از سیاستمداران اصولگرا را می‌خوانید؛

***************

*آقای طلایی! فضای سیاسی کنونی کشور با فضای بعد از انتخابات ۸۴ چقدر قابل مقایسه است؟ با توجه به یکدست شدن حاکمیت و تغییر و جا به جایی هایی که در نهادهای سیاسی و وضعیت جریان های سیاسی صورت گرفته است.

به نظر من شاید از هیچ جهتی نشود با سال ۸۴ مقایسه کرد. فضای اجتماعی ما یک فضای متفاوت با سال ۸۴ است، اگرچه انتخابات برگزار شد و مشارکت هم خوب بود اما این باری از فشار روانی بر مردم به جهات گوناگون برنداشته است یعنی کماکان مردم به لحاظ فشار اقتصادی و مشکلاتی که در این عرصه است نوعی نگرانی و نارضایتی دارند.

بنابرین از لحاظ اجتماعی می‌توان گفت سال ۸۴ چنین نبود و در واقع بعد از انتخابات ۸۴ فضای اجتماعی جامعه یک نشاط، شادابی و رونق داشت ولی الان از نظر من در عرصه اجتماعی، شرایط ما شرایطی است که نیازمند توجه ویژه، تحلیل درست این شرایط، پاسخ به چرایی‌های وجود این شرایط و بررسی راهکارهایی که می تواند این شرایط را به شرایطی مطلوب برای ما تغییر دهد، است و مسئله ای است که نباید از آن غفلت کرد و نباید از کنار آن به راحتی گذشت و بسیاری دیگر از مسائل اقتصادی، فرهنگی و سیاسی ما از نظر من متأثر از همین شرایط اجتماعی موجود ما است.

بدنه جامعه از شرایط موجود رنج می برد

*راهکار شما در چنین شرایطی چیست؟

بنده به همه پیشنهاد می‌کنم روی این زمینه بسیار بیشتر کار کنند، از بحث های اجتماعی گرفته تا حرف هایی که در جامعه بیان می شود، دیدگاه ها و نقطه نظراتی که مطرح می‌شود.  امروز بدنه جامعه از شرایط موجود رنج می برد و متاسفانه بعد از انتخابات هم، توقع عمومی وجود دارد و مردم چندان ریز به مسائل سیاسی ورود پیدا نمی کنند و تصور و تلقی مردم این است که بعد از انتخابات یک سری اتفاقات رقم بخورد که البته فشارها و گرانی ها بیشتر و سخت تر شده و عرصه برای مردم تنگ تر شده است.

هماهنگی و تعامل بین قوا در حد یک آرزو است 

*از نگاه سیاسی چطور؟ 

از نظر سیاسی هم حتما باید خوش بینانه نگاه کنیم، حتما باید امیدوارانه نگاه کنیم و امیدوار باشیم که انشاالله فضای تعامل، هماهنگی و همکاری بین قوای مختلف را شاهد باشیم و در نتیجه هم، تعامل، هماهنگی و همکاری مشترک بین قوا انشاالله کمک کند به اینکه دولت بتواند راهکارهایی را برای برون رفت از مشکلات گوناگونی که با آن مواجه هستیم را اتخاذ کند ولی این از نظر من هنوز در حد یک آرزو و یک امیدواری است. حال آیا این اتفاق رقم خواهد خورد؟ آیا فضای تعامل، هماهنگی و همکاری بین تمامی قوا به معنای واقعی محقق خواهد شد؟ به نظر من این هم موضوعی است که جای تأمل و توجه دارد و انشاالله با شکل گیری دولت، بهتر بتوان گمانه زنی کرد.

تا کابینه رئیسی مشخص نشود نمی‌توان پیش بینی کرد

*یعنی می‌گویید تا کابینه دولت آینده مشخص نشود نمی‌توان تحلیل دقیقی ارائه داد؟

شاید هنوز به یک نوعی، تا کابینه مشخص نشود، تا رأی اعتماد وزرا اخذ نشود و تا دولت مستقر نشود نتوانیم به روشنی پیش بینی یا قضاوت کنیم و بگوییم این یکدستی بین بخش‌های گوناگون قوا تا چه میزان در محتوا، در عمق و در عمل وجود دارد و تا چه میزانی جنبه های نمادی و شکلی دارد.

شخصا الان بیشتر در یک فضای انتظار و امید دارم مسائل را رصد می کنم و انشاالله آنچه که گفته شده، نیاز و انتظار است را شاهد تحققش باشیم. بحث های اقتصادی از نظر من در جای خودش قابل توجه است، آیا شرایط اقتصادی کشور ما به گونه ای است که بتوان با سرعت پاسخ انتظارات مردم را داد؟ به نظر من این هم جای تأمل دارد به هر حال آن هایی که از شرایط کشور و مسائل اقتصادی کشور اطلاع دارند می دانند که شرایط اقتصادی ما خوب نیست، جدا از بحث تحریم ها که در جای خودش مطرح است. اما واقعیت این است که متاسفانه شرایط اقتصادی به گونه ای است که منابع چندانی در اختیار دولت نیست، یک دولتی که دارد مستقر می شود و با حجم انبوهی از بدهی های ناشی از دولت های گذشته مواجه است  این حرف اخیر آقای همتی که از بابت چاپ پول اظهار نگرانی کرده است،حرف ساده ای نیست! چراکه کسی این حرف را مطرح کرده است که در واقع کُد داده، اطلاعات نداده است، کسانی که آگاهی دارند می دانند این حرف آقای همتی ناظر بر این مقطع نیست، حرف های آقای همتی ناظر بر سیاستی که در دولت یازدهم و دوازدهم اجرایی شد، است که کشور را با حجم بالایی از بدهی، تورم، رکود و نابسامانی های فراوان اقتصادی مواجه کرد.

بنابراین یکی از راهکارهای حل مشکلات اجتماعی ما و افزایش ارادتمندی مردم در گرو رفع مشکلات اقتصادی است. به عنوان مثال سیمان کیلویی ۱۱۰ هزار تومان شده است با این ساخت و سازی که دولت می خواهد انجام دهد مثل وعده  یک میلیون واحد مسکونی در سال، با این وضعیت آیا واقعا شدنی است یا خیر؟  به نظر من باید به مشکلات اقتصادی هم نگاه کنیم.

از همه این ها مصیبت بارتر از نظر من مصیبتی است که ما در نظام اداری با آن مواجه هستیم یعنی واقعا نظام اداری و اجرایی ما از مرز بحران عبور کرده است یعنی محال است که به یک دستگاه اداری و اجرایی رجوع کرد و امور طبق روال قانونی و اداری طی شود، فرقی هم نمی کند در شهرداری ها هم همین مصیبت است، در دستگاه های اجرایی آب، برق، گاز هم همینطور، یعنی به هر اداره و به هر بخشی از ساختار اداری کشور مراجعه کنیم فقط شاهد مانع تراشی، کارشکنی و عدم انجام وظایف قانونی که برای آنها تعریف شده است هستیم و این بسیار مشکل زا است و همه چیز را پیچیده تر می کند و این هم جای کار دارد.

از یکدست شدن حاکمیت باید استقبال کنیم اگر...

واقعا برای حل و فصل نظام اداری چه کار می خواهند انجام دهند؟  اینکه حتما گلوگاه های سواستفاده‌ها باید بسته شود و حتما با غارتگران بیت المال اموال عمومی برخورد شود  بسیار خوب است اما در کنار اینها، این یک مسئله است. اگر بگوییم صد مسئله داریم این تنها یکی از مسائل است و ما ۹۹ مسئله دیگر داریم که حل و فصل آنها در گرو اصلاح قوانین، وضع قوانین خوب، اصلاح ساختار اداری انتصاب مدیران سلامت، کارآمد و موفق و بسیاری از این عوامل است.

از نظر بنده اگر اینها را در کنار هم که قرار دهید ما امیدوار هستیم و انتظار داریم که انشاالله این تعبیر یکدستی را در عمل شاهد باشیم یعنی اگر نتیجه یکدست شدن مدیریت اداره جامعه، برون رفت کشور از مشکلات و افزایش رضایتمندی مردم باشد به نظر من ما باید استقبال کنیم. تجربه نشان داده است در دوره دولت یازدهم و دوازدهم این اتفاق افتاده است، مگر  در دولت یازدهم و دوازدهم  این اتفاق رخ نداد؟ مگر مجلس و مدیریت شهری همه یکدست و یکپارچه نشد؟ چه اتفاقی افتاد؟

تمام تلاش عوامل نفوذی در ساختار اجرایی کشور ایجاد نارضایتی در مردم است

*در دوره قبل هم ما داشتیم، از دوره احمدی نژاد...

بله. می خواهم بگویم این یکدست بودن چندان تاثیری در حل مسائل ما ندارد و ما باید مسائل بالاتر و کلان تر از این را ببینیم، این‌ها نسبت به مسائل اصلی ما مسائل فرعی هستند و در واقع اینها معلول از علت است، اینکه آیا اگر دولت یکدست شود مثلا با مجلس، قوه قضاییه و قوای دیگر مشکلات حل می شود؟ خیر!

مشکل اینجا نیست بلکه مشکل  این است که نظام ناکارآمد اداری و نفوذی که در ساختار اجرایی کشور رخ داده و عوامل نفوذی که در کشور و در ساختار اداری، قوه قضایی، قوه مجریه و قوه مقننه و در تمامی بخش‌ها متاسفانه هستند، تمام تلاششان ایجاد نارضایتی در مردم است. مشابه مسئله خوزستان و همین حواشی که در بعضی دیگر از شهرها  ما شاهد آن بودیم، اینها حواشی است بنابراین نمی‌دانم باید چه کرد.

نباید مسائل سیاسی را دوقطبی کنیم

* در این فضا دولت آینده می خواهد با مخالفان و منتقدانش چگونه برخورد کند؟ یعنی اصلاح طلبان و جریانات سیاسی مختلف.

من شخصیت آقای رئیسی را در مناظره ها چه در دوره انتخابات سال ۹۶ و چه در مناظرات این دور ، همه پیش بینی ها این بود که ایشان انتخاب می شود و به نوعی یک پیش بینی عمومی در جامعه بود که این بار آقای رئیسی رئیس جمهور می شود ولی با این حال که ایشان از یک چنین پشتوانه و اعتماد به نفسی برخوردار بودند که شرایط برای انتخابشان راحت است و مشکل چندانی ندارند ولی رفتار اخلاق مدارانه و صبورانه ایشان و عدم مقابله با رفتارها و برخوردهای بعضا سخیفی که بعضی از افراد با ایشان داشتند نشان داد که ایشان از نظر شخصیتی، کسی نیست که به دنبال برخورد با مخالفین و حذف مخالفین باشد.

تصور من این است که شاید یکی از ویژگی های این دوره و شاید یکی از برکات انتخاب آقای رئیسی این باشد که انشالله ایشان مسیر تعامل و وفاق و همگرایی و تعامل بین گروه های سیاسی و جریانهای گوناگون سیاسی و شخصیتها را ایجاد کند و در یک پارچگی اجتماعی و ملی ما بیشتر قدم بردارد که امروز کشور ما به یک پارچگی ملی و اجتماعی بیشتر از گذشته نیاز دارد و ما نباید با دو قطبی کردن مسائل سیاسی و کشاندن آن به عرصه های اجتماعی و اقتصادی کاری کنیم که در جهت پاسخگویی به انتظارات مردم مانع تراشی شود.

رئیسی اهل بده بستان نیست

*با توجه به برخی از هشدارها در مورد برخی از تندروی ها و یا حضور تندروهایی که در کابینه مطرح می شود، آیا آقای رئیسی اهل باج دادن به تندروها و زیر فشار رفتن در خصوص چینش کابینه هستند یا خیر؟

من تاکنون چنین فضایی را ندیده ام. طبق رصدهایی که انجام می‌دهم من فشار و تقاضای افراطی ها و تندروها و جریانهای این چنینی از آقای رئیسی را ندیده ام. آقای رئیسی از ابتدا که پا به عرصه انتخابات گذاشتند خوشبختانه به یک نوعی ورود پیدا کردند که ضمن اینکه به صورت ملی همه را برای مشارکت در انتخابات دعوت و فعال کردند اما با هیچ جریان سیاسی و تشکیلاتی ، به این مفهوم که بیایند و برای ایشان کار کنند و بده و بستانی داشته باشند، به این مفهوم هیچ تعاملی نکردند.

حتی ما دیدیم  که بعد از چند روز از انتخابات، ایشان پایان کار تمام ستادهای استانی را اعلام کردند که این مسئله بسیار مهم بود. اگر به خاطر داشته باشید هنوز مسؤل ستادهای انتخاباتی دولتهای یازدهم و دوازدهم به نوعی اداره کننده استان هستند نه استاندار؛ ولی آقای رئیسی چنین اجازه‌ای را ندادند. اینکه  چهار نفر  افراد تندرو هم باشند اشکالی ندارد ولی من اطراف ایشان، فرد تندرویی نمی بینم.

*جریانات تندرویی مثل جریان پایداری ....

خیر من اصلا چنین نمی بینم. رسانه های ما از جمله دامن زنندگان به این فضا و قطب بندی های هستند و از نظر خودشان فکر می کنند کار خوبی می کنند. الان چه جریان و افرادی در اطراف آقای رئیسی هستند که ایجاد نگرانی کند یا تندرو هستند و دنبال حاکم شدن هستند؟

جلیلی تندرو نیست

*حضور چهره‌هایی منتسب به جبهه پایداری از جمله آقای جلیلی و... 

آقای جلیلی فرد تندرویی نیست. ما باید تا حدودی در قضاوت‌هایمان منصف باشیم. آقای جلیلی فرد تندرویی نیست. ما ابتدا تندروی را تعریف کنیم، به چه کسی تندرو می گوییم؟ ما باید بدانیم شاخص های تندروی چیست و بر اساس شاخصها ، افراد را تطبیق دهیم تا ببینیم چه کسی تندرو است. من چنین فضایی را نمی‌بینم.

بحث و اظهارنظر در مورد طرح فضای مجازی را باید به فال نیک بگیریم

* مثلا اتفاقی که الان در مجلس در ارتباط با بحث فضای مجازی رخ می‌دهد از نگاه شما، این مصداق نگاه تندروی نیست نماینده‌های سیستان و بلوچستان این بحث را مطرح می‌کنند که ما آب و برق نداریم اما مجلس در حال حاضر بحث فضای مجازی را دنبال می کند یا بحث معیشت مردم که به گفته شما هم بحث مهمی است....

من معتقد به این هستم فضای مجلس. متعلق به همین بحث‌ها است. بالاخره یک جایی باید این حرف و حدیث‌ها مطرح شود، چرا ما انقدر دنبال یک فضای بسته هستیم؟ ما خودمان به سمت بسته بودن جامعه می‌رویم، ما باید اجازه دهیم تا مجلس حرفهایش را بزند و کنشگران پاسخ دهند و فعالان اجتماعی، فرهنگی و سیاسی هم واکنش نشان دهند همانگونه که الان نسبت به این مساله واکنش نشان می دهند و این بسیار بهتر است.

اگر ما این فضا را نداشته باشیم باید نگران باشیم ولی الان که در مجلس دارند در مورد فلان طرح گفت و گو می کنند و یک عده مخالف و یک عده موافق هستند و جامعه اجتماعی و فرهنگی و سیاسی هم نسبت به این مساله واکنش نشان می دهد. این را باید به فال نیک بگیرم و به نظر من این یک اتفاق خوبی است.

نتیجه بررسی طرح فضای مجازی در مجلس به نفع مردم و جامعه است 

*نتیجه اش چطور؟ مهم نیست؟

تردید نکنید نتیجه اش این است که اتفاقی غیر از آن اتفاقی که به نفع جامعه و مردم است رخ نخواهد داد. اینکه یک نفر می آید و می گوید ما می خواهیم فضای مجازی را ببندیم و فلان کنیم  و ما آن را به سیاستهای نظام تعمیم دهد خطا است. او یک نماینده است که دیدگاه هایش را بیان می کند. زمانی که یک قانون به شورای نگهبان برود و از آنجا رد شود و مجمع تشخیص مصلحت نظام روی آن نظری نداشته باشد، آن وقت باید بگوییم که این قانون خوب است یا بد است.

ما باید در ارتباط با اظهارات اجازه دهیم کنشگران سیاسی-اجتماعی پیرامون موضوع اظهارنظر کنند و مخالفان و موافقان، نظراتشان را ارائه بدهند تا یک کار کارشناسی خوبی انجام شود چون هیچ کس دلش نمی خواهد این فضای هرج و مرج مجازی در جامعه باقی بماند و هیچ کجای دنیا اجازه نمی دهد که این فضا باشد ولی در کشور ما اینگونه است که یا می خواهیم آن را ببندیم یا آنقدر هرج و مرج است که هرکس هر طور بخواهد به فضای مجازی دسترسی دارد.

اگر به دنیا و به اروپا نگاه کنید می بینید که در آنجا هم دسترسی به فضای مجازی را تعریف کرده اند و اینطور نیست که هرکس هر طور بخواهد دسترسی داشته باشد ولی زمانی که در جامعه ما مطرح می شود غوغا می شود. من معتقدم متاسفانه ما هزینه فضاسازی هایی که بعضا خودی ها ایجاد می کنند را پرداخت می کنیم. مشکل امروز کشور ما چیست؟ رسانه‌ها باید این مشکل را پیدا کنند و راهکار ارائه دهند به نظر من مشکل امروز کشور همبستگی اجتماعی، ملی ، رفع مشکلات معیشتی،اقتصادی و اشتغال مردم است. رسانه ها و کنش گران هم باید بگویند اولویتهای ما اینها است، اگر اینها قانون می خواهند باید به مجلس بگوییم چرا قانون آن را وضع نمی کند اما اگر مجلس یک روال عادی دارد و یک مسیر خوبی را طی می کند به نظر من نباید واکنش تند نشان داد.

دولت سایه هیچ وقت در کشور ما جواب نداده است

*به نظر شما بحث دولت سایه که بارها مطرح می شود می تواند اساسا برای دولت آقای رئیسی خطری ایجاد کند یا خیر؟

دولت سایه هیچ وقت در کشور ما جواب نداده است. این هم از همان عناوین و ادبیات‌هایی است که ما به کار می بریم.

احزاب باید دولت در سایه باشند

*آقای جلیلی می گوید من دولت سایه هستم.

تعریف دولت در سایه چیست؟ دولت در سایه اگر به این معنا باشد که جمعی از متخصصین، کنش گران و فعالان در عرصه های مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی دور هم جمع شوند و یک تشکیلاتی به نام حزب و یک جمعیت داشته باشند و در این موضوعات فعالیت کنند کار بسیار خوبی است و همه دنیا باید آن را داشته باشند. مشکل ما این است که کشور به احزاب بها نمی دهد، احزاب در تمام دنیا، دولتهای در سایه هستند و  دولت مستقر را رصد می کنند و بر اساس شرایطی که در جامعه است برنامه ریزی می کنند که اگر به قدرت رسیدند چه کار کنند و این هیچ اشکالی ندارد.

مدیران باید با موتور و اسنپ و تاکسی و مترو و اتوبوس تردد کنند

*الان بحث شخص است نه حزب، یعنی بحث این است که الان شخصی مثل آقای جلیلی ادعای دولت سایه را دارد.

ما اصلا در کشور حزب نداریم. چه اشکالی دارد که احزاب فعال شوند و دولت در سایه شوند و تلاش کنند تا به قدرت برسند و برنامه ریزی‌شان این باشد که کشور را اداره کنند. حالا فرقی نمی کند که آقای جلیلی باشد یا به تعبیری، حسن باشد یا حسین باشد. فقط مهم این است که افراد بی هویت و  آنهایی که می خواهند کشور را به دست بیگانگان بدهند و مردم را قبول ندارند و از پشت شیشه ماشینشان مردم را قضاوت می کنند نباشند، بلکه مدیرانی باشند که در کشور و در بین مردم زندگی می کنند و با موتور و اسنپ و تاکسی و مترو و اتوبوس تردد می کنند، ما اینها را روی چشمانمان می گذاریم.

چرا وزیر حتما باید با بنز رفت و آمد کند؟

ما رئیس جمهور و وزیری می خواهیم که در بین مردم زندگی کند، یکی از بزرگترین جفاهایی که در حق انقلاب و اسلام و کشور و ملت شده، همین مسئله بود که ما با یک فضای بعضا تقدس ایجاد کردن برای عده ای، دیوار ایجاد کردیم. اگر فلانی وزیر است، وزیر باشد ولی با موتورش رفت و آمد کند.

چه کسی گفته که باید با بنز رفت و آمد کند؟ وزیر نوکر مردم است، رئیس جمهور، نوکر مردم است، بنده به عنوان یک شهروند بالاتر از مقام و شان نوکری برای دولت قائل نیستم. ما مردم دائما خودمان را کوچک می کنیم و آنها را بزرگ کرده ایم. اگر مردم آنها را تحویل نگیرند و به آنها بها ندهند آنها مجبور می شوند مثل مردم زندگی کنند.

رئیسی رئیس جمهوری است که با مردم زندگی می کند

*مثلا دولتمردان و رئیس دولت را به مترو آورد و ...

بله. رئیسی رئیس جمهوری است که با مردم زندگی می کند. ابتدا باید هدف گذاری کرد و در آن مسیر حرکت کرد. اگر هدف گذاری‌مان این باشد که دولتمردان را کف جامعه بیاوریم حتما این گونه می‌شود.

وزیر ما بهترین لباس را بپوشد و بیاید با مردم حرف بزند

*البته گاها برخی رفتارهای مردم پسند تعبیر به رفتارهای پوپولیستی می شود، یعنی مرزی مشخص نمی شود. 

من روش پوپولیستی را قبول ندارم چون جز جفا کردن به مردم چیز دیگری درون آن رفتار نبوده و نیست. عقلانیت این است که وزیر ما بهترین لباس را بپوشد و بهترین عطر و ادکلن را بزند،شیک پوش باشد و  به سادگی به خیابانها بیاید و با مردم حرف بزند.

منبع: خبرآنلاین

منبع: ساعت24

کلیدواژه: احمدی نژاد یازدهم و دوازدهم بعد از انتخابات مردم زندگی فضای مجازی تاکسی و مترو دولت در سایه مسائل سیاسی مطرح می شود آقای جلیلی آقای رئیسی دولت سایه نگاه کنیم مشخص نشود یکدست شدن نظر من نظر من کشور ما یک فضای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۸۶۳۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ناکامی آملی لاریجانی و قالیباف در سال ۱۴۰۲ /دولتِ رئیسی «نمره تجدیدی» گرفت /زلزله یا انتخابات ۱۱ اسفند؟!

تارا مهدویان: سالی که گذشت؛ گرچه بدون اتفاقات شیرین سپری نشد اما اتفاقات تلخ آن نیز کم نبود، مهمترین آن را باید وضعیت سخت معیشتی مردم در پی تورم و گرانی های بی رویه دانست.

در سیاست داخلی نیز سال ۱۴۰۲، بسترساز انتخابات همزمان مجلس دوازدهم شورای اسلامی و مجلس ششم خبرگان رهبری بود. انتخاباتی که فراز و نشیب هایی زیادی داشت و با تکرار ردصلاحیت هایی مشابه آنچه در انتخابات ۹۸ و ۱۴۰۰ رخ داد، در نهایت با مشارکت پایین (۴۱ درصدی) نسبت به دوره های پیشین به پایان رسید.

اما بهترین و بدترین اتفاق سیاسی سال ۱۴۰۲ چه بود؟ کدام سیاستمداران موفق ظاهر شدند و کدامیک ناموفق؟ نمره دولت و مجلس در سال ۱۴۰۲ چند است؟ برخی از چهره های سیاسی در گپ و گفت با خبرگزاری خبرآنلاین، به این سوالات پاسخ داده اند.

زلزله یا انتخابات ۱۱ اسفند؟!

در این میان، شخصیت هایی چون رسول منتجب نیا، غلامعلی رجایی و غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی انتخابات مجلس دوازدهم و رد صلاحیت های گسترده را بدترین اتفاق سال دانسته اند.

رجایی، وقوع زلزله را بهتر از این انتخابات دانسته و گفته است: « اگر جایی زلزله می آمد به مراتب بهتر بود. چون آن زلزله قابل جبران هست و بازسازی می شود و شاید عده ای هم از دنیا می روند که طبیعی است، اما اینکه یک نظام اعتبار سیاسی و اجتماعی خود را در نزد مردم از دست دهد، به مراتب آسیب ها و تبعات منفی بیشتری دارد، به خصوص در چانه زنی خارج از کشور دستش را خالی می کند».

وی همچنین ادامه داد: «در انتخابات اخیر به کلی جمهوریت رأی نیاورد و روی کار آمدن برخی افراطی هایی که تفکرشان تفکر مطرود بود، به ویژه بحث هایی که امثال رسایی در صدا و سیما مطرح کردند، یا حرف هایی که امثال ثابتی زد و با سعید جلیلی دستورالعمل آینده کارشان را مشخص کردند، به نظر من حضور خوبی را در مجلس آینده نداریم.»

جعفرزاده زاده ایمن آبادی نیز رد صلاحیت افراد اثرگذار در انتخابات را بدترین اتفاق سال ذکر کرده است.

در این میان مصطفی هاشمی طبا عدم توجه به مسائل محیط زیستی و آینده ایران را بدترین اتفاق می داند و می گوید: «کشور ما از لحاظ مسائل آب و انرژی و نشست زمین در حال پس روی است و هیچ فکر اساسی برای آنها نمی کنند.»

چهره هایی چون حمیدرضا ترقی و محمد هاشمی و سلیمی نمین نیز در این گپ و گفت تلخ ترین اتفاق را معرفی کردند.

بهترین اتفاق سال ۱۴۰۲ از نگاه چپ و راست

اما بهترین اتفاق سیاسی سال ۱۴۰۲ چه بود؟ چهره هایی چون مصطفی هاشمی طبا و جعفرزاده ایمن آبادی معتقدند که اتفاق خوبی در سال گذشته رخ نداده است . اما برخی سیاسیون همچون سلیمی نمین و حمیدرضا ترقی، پرتاب ماهواره به مدار زمین را از جمله اتفاقات خوب در سال ۱۴۰۲ برشمرده اند و غلامعلی رجایی اهدای جایزه به نرگس محمدی را نقطه عطف خوانده است.

هم صادق لاریجانی ناکام ماند هم حدادعادل

«کدام شخصیت های سیاسی،موفق یا ناموفق ظاهر شدند؟ سوال دیگری بود که از این چهره های سیاسی پرسیدیم که نظرات متفاوتی بیان شد.

منتجب نیا و حسین کنعانی مقدم دو چهره سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا هم نظر هستند و سیاستمدارانی که در سال اخیر، از صحنه سیاسی کناره گیری کرده و فعالیتی به خصوص در انتخابات ۱۱ اسفند ماه نداشته اند را موفق می دانند.

همچنین غلامعلی رجایی، از حجت الاسلام سیدمحمد خاتمی به عنوان چهره موفق سال نام برده و گفته است:« آقای خاتمی با عدم حضور در انتخابات، این پیام را داد که هر حضوری می تواند مفید نباشد و برخی عدم حضورها پیامش موثرتر از حضور است.»

در این میان جعفرزاده ایمن آبادی از حسن روحانی به عنوان فرد موفق سال یاد کرده است: « سال ۱۴۰۲ برای آقای روحانی خیلی خوب بود. چون خیلی از سیاه نمایی ها درباره ایشان با عملکرد بسیار ضعیف آقای رئیسی نتیجه معکوس داد و مردم متوجه شدند که سیاه نمایی و در حقش جفا شده است.»

صادق لاریجانی به علت اینکه نتوانست در انتخابات مجلس ششم خبرگان از حوزه انتخابیه مازندران رأی آورد، به عنوان چهره سیاسی ناکام از نگاه غلامعلی رجایی و رسول منتجب نیا انتخاب شده است.

کنعانی مقدم نیز غلامعلی حدادعادل را به عنوان چهره ناکام سیاسی در سال ۱۴۰۲ معرفی کرده است.

نمره تجدیدی در کارنامه دولتِ رئیسی و مجلسِ قالیباف

نمره ها به دولت سیزدهم و مجلس یازدهم نیز چنگی به دل نمی زند. برخی چهره های سیاسی به عملکرد مجلس و دولت سیزدهم در سال گذشته نمره تجدیدی (یعنی زیر ۱۰) داده اند. به طوریکه محمد هاشمی معتقد است مجلس یازدهم با ارفاق شاید نمره ۴ یا ۵ بگیرد.

در این میان، حمیدرضا ترقی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی و محمود عباس زاده مشکینی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس تنها کسانی بودند که به عملکرد دولت سیزدهم نمره ای بالای ۱۷ داده اند. در این باره ترقی گفته است :« دولت سیزدهم در سال گذشته بسیاری از مشکلات و بدهی های گذشته دولت را توانست تامین کرده و بدهی های خارجی را به حداقل رساند. همچنین در جهت رونق تولید تواسنت گام های خوبی را بردارد. در بحث سیاست خارجی نیز از نظر بستن قراردادهای مهم با قدرت های جهان توفقیات خوبی داشت.»

درباره مجلس یازدهم هم بیان کرده است:« مجلس یازدهم گام های خوبی را در زمینه کسب و کار، حل مشکلات مربوط به فرهنگیان و بازنشستگان و اصلاح نظام بودجه در کشور و مسائلی چون خنثی کردن تحریم های آمریکا برداشته است.»

* در جدول زیر نظر چهره های سیاسی درباره بدترین ها و بهترین های سال ۱۴۰۲ را می خوانید؛

ردیف

اسامی/ سمت

بهترین اتفاق سال ۱۴۰۲

بدترین اتفاق سال ۱۴۰۲

موفق ترین سیاستمدار سال ۱۴۰۲

ناکام ترین سیاستمدار سال ۱۴۰۲

نمره به دولت در سال ۱۴۰۲

نمره به مجلس در سال ۱۴۰۲

۱

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی/ نماینده ادوار مجلس

* برای مردم اتفاق خوبی رخ نداد .

*رد صلاحیت افراد اثرگذار در انتخابات

* حسن روحانی

*ابراهیم رئیسی

* محمدباقر قالیباف

*زیر ۷

*زیر ۱۰

۲

حسین کنعانی مقدم/ فعال سیاسی اصولگرا

*انتخابات مجلس دوازدهم

*کاهش ارزش پول ملی

*کسانی که از سیاست کناره گیری کردند.

* غلامعلی حدادعادل

*نمره ۱۲

*زیر ۱۰

۳

سیدمصطفی هاشمی طبا/ فعال سیاسی اصلاح طلب

*بهترین اتفاقی نداشتیم.

*عدم توجه به مسائل محیط زیستی و آینده ایران

*هیچ کس

*هیچکدام شان موفق نبودند که بخواهم ناکام ترین را نام ببرم.

*هیچ نمره ای نمی گیرند.

*هیچ نمره ای نمی گیرند.

۴

حمیدرضا ترقی/ عضو حزب مؤتلفه اسلامی

*رشد مشارکت سیاسی مردم در صحنه های مختلف کشور

*پرتاپ ماهواره برای چندمین بار

*حادثه تروریستی کرمان و شاهچراغ شیراز

*مقام معظم رهبری

*مصطفی تاج زاده

*بین ۱۷ و ۱۸ است

*بین ۱۷ و ۱۸ است

۵

غلامعلی رجایی / فعال سیاسی اعتدال گرا

* اعطای جایزه به نرگس محمدی

* انتخابات اخیر

* سیدمحمد خاتمی

*مهدی کروبی

* میرحسین موسوی

*صادق لاریجانی

*نمره قابل قبول نمی دهم.

*نمره ۱۲

۶

عباس سلیمی نمین/ فعال سیاسی اصولگرا

* فرستادن ماهواره به مدار زمین

*موفقیت های علمی

*جنایت غزه

*محمد اسلامی رئیس انرژی اتمی

* محمدحسین حسینی معاون پارلمانی رئیس جمهور

*باید ارزیابی شود، نمی توانم به راحتی نمره دهم.

*باید ارزیابی شود، نمی توانم به راحتی نمره دهم

۷

رسول منتجب نیا/ دبیرکل حزب جمهوریت ایران اسلامی

* عدم حضور مردم در انتخابات که نوعی مبارزه مدنی مردم در انتخابات ۱۴۰۲ بود.

*انتخابات مجلس دوازدهم

* آنهایی که چهره مثبت و موفق هستند آنهایی هستند در صحنه سیاسی حضور نداشتند مثل آقایان خاتمی، کروبی و موسوی

*صادق لاریجانی

*زیر ۱۰

*ضعیف ترین مجلس تاریخ انقلاب اسلامی

*نمره بسیار پایینی می گیرد

۸

محمد هاشمی/ رئیس اسبق صداوسیما

*اتفاقات را رصد نکردم.

*حادثه تروریستی کرمان

*ارزیابی دقیق ندارم

*نظری ندارم

*نمره ۱۰

*بین ۴ تا ۵

۹

حسین سبحانی نیا/ نماینده ادوار مجلس

*مشارکت مردم در انتخابات

* حضور ۴۱ درصدی مردم تثبیت موضع قبلی جمهوری اسلامی بود که انشاءالله ما مواضع اصولی و ارزشی و اساسی انقلاب را تثبیت کنیم.

* حادثه تروریستی کرمان

* جنایت غزه

* تلاش هایی که از ناحیه مسئولین حدمتگزار در سطوح مختلف کشور انجام گرفته چه در دولت و چه در مجلس و بخش های مختلف خصوصی، آنهایی که در چارچوب وظیفه محوله خوب عمل کردند و رضایت مردم را در پی داشتند، چهره های موفق انقلاب اسلامی بودند.

*چهره هایی که به وظایفشان عمل نکردند و موجبات ناراحتی مردم را فراهم کرده اند، اگرچه در ظاهر آدم موجهی باشند، ولی چهره موفقی نیستند.

* بین ۱۴ تا ۱۵

* بین ۱۲ و ۱۳ و حداکثر ۱۴

۱۰

محمود عباس زاده مشکینی/ عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس

*شکستن هیمنه رژیم صهیونیستی و عملیات طوفان الاقصی

*نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در یک رویکرد کاملا مقتدرانه مقر تروریست ها را که در خاک برخی کشورهای همسایه سکنی گزیده بودند را با اقتدار مورد برخورد نظامی قرار دادند.

*عملیات تروریستی در شاهچراغ، سیستان و بلوچستان و علیه مردم بی گناه کشورمان به ویژه زنان و کودکان.

*حسین امیرعبداللهیان

* با توجه به ظرفیت های بسیار زیاد کشور و استحقاق مردم و آرمان بسیار بلند نظام و انقلاب اسلامی و انتظارات مقام رهبری از مدیران و چهره های سیاسی، در مقایسه با این طراز مدیریت به نظر من همه ما مدیران و فعالان سیاسی در مقابل این انتظارات و این استحقاق خدماتمان بسیار کم است و آن را ناکافی می دانم و کارهای بزرگی هم که شده است در استحقاق ملت ایران نمی دانم.

* بالای ۱۷-۱۸

* از ۲۰ ماده درسی، در ۱۷-۱۸ مورد نمره خوبی گرفت اما در یکی دو سه مواد نمره خوبی نمی گیرد.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1884349

دیگر خبرها

  • اولین جلسه کمیته ترافیکی روز جهانی قدس برگزار شد/ مسیر‌های خدمات دهی اتوبوس و‌تاکسی و مترو مشخص گردید 
  • اخبار سیاسی ۸ فروردین؛ دیدار هنیه با رئیسی/تصویب ضوابط دستمزد/افزایش جرایم رانندگی
  • ناکامی آملی لاریجانی و قالیباف در سال ۱۴۰۲ /دولتِ رئیسی «نمره تجدیدی» گرفت /زلزله یا انتخابات ۱۱ اسفند؟!
  • رهبر معظم انقلاب در دیدار رئیس دفتر سیاسی حماس: جمهوری اسلامی ایران در حمایت از فلسطین و غزه تردید نخواهد کرد
  • اخبار سیاسی ۷ فروردین؛ کاهش تلفات جاده‌ای/حمایت رئیسی از خیرین
  • رئیسی: مشکلات با دستور حل نمی‌شود
  • رئیسی: خیرین شریکی راهبردی برای دولت هستند
  • ظریف : چون از آمریکا آمدم خودی محسوب نمی‌شدم/ برای کشت بادمجان در این دولت گفتند شش ماه صبر کنید، از برجام توقع داشتند یکی دو ماهه جواب دهد!
  • اخبار سیاسی ۶ فروردین؛ حکم دیگر رهبر انقلاب برای روزه‌داران/تاکید رئیسی بر جلوگیری از رخنه فساد
  • رئیسی: تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام از اولویت‌های اصلی دولت سیزدهم است