Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-25@19:42:18 GMT

نگاهی به بازار انرژی نزدیکی ترکمنستان به چین

تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۹۱۴۸۳

نگاهی به بازار انرژی نزدیکی ترکمنستان به چین

پایش بازار

پویایی های بازار

1- قیمت نفت خام در هفته گذشته به تدریج بالا رفت و از مرز 75 دلار هر بشکه گذشته و به 76.34 دلار هر بشکه در بازار بورس لندن برای نفت خام برنت برای تحویل در ماه سپتامبر رسید. قیمت نقت خام وست تگزاس اینترمدییت تحویل در کاشینگ در ماه سپتامبر به 73.94 دلار هر بشکه صعود کرد. قیمت گاز طبیعی در بازار هنری هاب به 3.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

883 دلار هر یک میلیون بی تی یو رسید که از شاخص 4 دلار در هفته گذشته کمتر است. بنظر می رسد که اضافه شدن تولید نفت خام ایران و صادرات بیشتر این کشور، با توجه به مواضع جدید وزیر خارجه آمریکا در کویت از احتمال کمتری برخوردار است.

تفسیر هفته

2- ترکمنستان کشوری در شمال شرقی ایران در آسیای مرکزی و یکی از جمهوری های بازمانده از فروپاشی اتحاد شوروی است. این کشور مشحون از منابع گاز طبیعی است، بطوریکه از نظر ذخائر گاز طبیعی اثبات شده پس از روسیه، ایران، و قطر چهارمین دارنده گاز در جهان است. بافت جمعیتی آن و اکثر مردم از چند قبیله مشخص هستند. گرایش رهبران این کشور در پس از استقلال در 1992 خط مشی بیطرفی و تا اندازه ای انزوا بود. اما از چند ماه قبل نشانه هایی از نزدیک شدن به چین و ارتقاء سطح همکاری های بین دو کشور از روابط اقتصادی صرف به همکاری های اقتصادی-سیاسی- امنیتی با چین به چشم می خورد. ترکمنستان برخلاف دیگر کشورهای آسیای مرکزی عضو سازمان همکاری های شانگهای که پکن در این سازمان حرف اول را می زند و سازمان پیمان امنیت دستجمعی که مسکو بر آن مسلط است، نیست. تولید انبوه این کشور در پس از کشت پنبه در دوره شووری اینک به استخراج و صادرات گاز طبیعی خلاصه می شود. همسایگی این کشور با مناطق بحران زا مانند افغانستان و عدم دسترسی به دریاهای آزاد این کشور را ملزم به نزدیکی با یکی از قدرت های منطقه ای می کند.

ترکمنستان دارای 13 تریلیون متر مکعب ذخائر گاز طبیعی است که با تولید فعلی این کشور می تواند 230 سال به تولید خود ادامه دهد. در ده سال اخیر ترکمنستان سالانه 60 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی تولید نموده است که در مقایسه با ایران با 250 میلیارد مترمکعب در 2020 چندان به نظر نمی رسد. اما با توجه به مصرف این کشور یعنی 30 میلیارد متر مکعب در 2020، این کشور توانایی صادرات گاز تولیدی خودش را دارد. در گذشته با توجه به وجود خطوط لوله دوره شوروی، ترکمنستان می توانست که تنها گاز خود را به روسیه شوروی و بعدا به فدراسیون روسیه صادر کند. با توجه به تسلط مسکو بر مقدرات ترکمنستان این کشور مبلغ قابل توجهی از صدور گاز به روسیه دریافت نمی کرد. در پس از ریاست جمهوری پوتین در 2000، قراردادی مابین روسیه و ترکمنستان منعقد شد که مقدار 100 میلیارد مترمکعب از گاز ترکمنستان با قیمت 1.75 دلار هر میلیون بی تی یو خریداری شود، در حالیکه در همان زمان روسیه گاز طبیعی را به قیمت 3.45 دلار هر میلیون بی تی یو به آلمان می فروخت. در دوره ای ترکمنستان گاز خود را از طریق دو خط لوله به ایران می فروخت و حتی قراردادی برای انتقال گاز ترکمنستان به اروپا از طریق ایران و به روش سواپ امضا شد.

اما اختلافات ایران و ترکمنستان بر سر محاسبه قیمت گاز باعث توقف صادرات گاز این کشور به ایران شد. با ساخته شدن خط لوله گاز آسیای مرکزی-چین که دارای سه شعبه با مبداء ترکمنستان و یک شعبه از ازبکستان است، صادرات گاز به چین شروع شد. قیمت گاز طبیعی در ساحل چین در 2020 حدود 5 دلار هر میلیون بی تی یو بوده و صادرات 30 میلیارد مترمکعبی ترکمنستان به چین بازگشت پول قابل توجهی را برای ترکمنستان بهمراه خواهد داشت.

خطوط لوله توسط شرکت های چینی ساخته شده و اکنون علاوه بر عملیات انتقال گاز حتی حفاظت از لوله ها و تاسیسات آن به عهده شرکت های امنیتی خصوص چین است. گو این که اینک بخش قابل توجهی از این پول بابت ساخت خط لوله، تعمیرات و حفاظت از آن توسط شرکت های چینی برداشته می شود. می توان حدس زد که به تدریج ترکمنستان از حالت بیطرفی خارج شده و به چین نزدیک می شود. وزیر امور خارجه چین از عشق آباد در ماه گذشته دیدار داشت. دو طرف در مورد برآمدن مجدد طالبان تبادل نظر کردند.

نماینده ترکمنستان در شورای حقوق بشر ملل متحد علیرغم انتقادات دیگر کشورها به چین در مورد وضعیت اویغورها در سینک یانگ و اتباع هنگ کنگ به نفع پکن رای داد. در جریان مباحثات مربوط به مشخص کردن رژیم حقوقی دریای خزر و آخرین نشست آن در قزاقستان، ترکمنستان توانست مجوز احداث خط لوله ترانس کاسپین که از ترکمنستان در بستر دریای خزر به جمهوری آذربایجان می رود را به دست آورد. در این صورت گاز ترکمستان میتواند به اروپا نیز صادر گردد. ایران به دلیل موقعیت ژئوپلتیک و دسترسی به دریاهای آزاد و بازارهای تقاضا و همگرایی فرهنگی موقعیت ممتازی را در ترکمنستان دارد که از آن استفاده نمی کند. در آخرین تحول رئیس جمهور ترکمنستان در حاشیه دیدار با دبیرکل سازمان همکاری های منطقه ای هادی سلیمان پور اظهار تمایل کرده بود که روابط با ایران گسترش یابد.

3- در همین حال در ساحل جنوبی، چین در نظر دارد تاسیسات بزرگ واردات گاز طبیعی از دریا و ذخیره سازی آن را در استان گوانگدانگ شروع نماید. مجموع سرمایه گذاری برای تاسیسات تبدیل گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) به گاز طبیعی و انبارسازی آن حدود یک میلیارد دلار برآورد شده است. شرکت اکسون موبیل در این استان در نظر دارد که چند میلیارد دلار برای ایجاد پالایشگاه، کارخانجات پتروشیمی و از جمله تاسیسات ال ان جی سرمایه گذاری کند. در صورت اتمام تاسیسات ال ان جی، ظرفیت این تاسیسات 4 میلیون تن در سال در فاز اول است. در فاز دوم ظرفیت واردات ال ان جی به 10 میلیون تن در سال می رسد.

4- وزارت نفت عراق اعلام کرده که صادرات نفت عراق در ماه ژوئن کمی کاهش یافته اما درآمد این کشور از محل صدور نفت خام افزایش پیدا کرده است. در مجموع عراق 3.33 میلیون بشکه در روز نفت در ژوئن صادر کرده که از این طریق 6 میلیارد دلار درآمد داشته است. می توان در نظر گرفت که متوسط سالانه درآمد عراق از صادرات نفت خام به 72 میلیارد دلار برسد. در همین حال مشخص شده است که سرمایه گذاری لازم برای توسعه میدان گازی منصوریه در استان دیاله در سالهای اخیر علیرغم مصوبه مجلس عراق انجام نشده است. این میدان به این دلیل اهمیت دارد که در صورت توانایی برداشت از آن، عراق از واردات گاز طبیعی از ایران بی نیاز می شود. در این ماه یعنی ژوئیه بنابرگزارش وزارت انرژی عراق ایران دوبار صدور برق به عراق را متوقف کرده است.

5- اندونزی اعلام کرد که این کشور در سیاست گذاری های خود به نوعی هدف گذاری کرده تا سال 2060 به کربن صفر برسد. این کشور پیش بینی کرده که انتشار دی اکسید کربن در این کشور تا سال 2030 به بیشترین اندازه (پیک) می رسد. اندونزی در سه سال قبل از اوپک خارج شد، چون دیگر مقدار نفت خام تولیدی اش به اندازه ای نبود که صادرات داشته باشد. اندونزی در نظر دارد که همچنان از ذغال سنگ برای تولید برق استفاده کرده و از روش های گیاهی و جنگلی به توازن در مقدار دی اکسید کربن برسد.

منبع: الف

کلیدواژه: میلیارد دلار صادرات گاز گاز طبیعی ال ان جی نفت خام خط لوله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۹۱۴۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محدوده حساس برای قیمت دلار؛ در کف بازار ارز و طلا چه خبر است؟

زی‌سان: نرخ دلار آمریکا در بازار تهران امروز به کانال ۶۳ هزار تومان بازگشت و حدود ۶۳،۹۰۰ تومان قیمت خورد.  

به گزارش زی‌سان، یورو ۶۸،۴۶۰ تومان، دلار کانادا ۴۷،۷۷۰ تومان، پوند ۷۹،۷۰۰ تومان و درهم امارات ۱۷،۲۵۰ تومان است. امروز دلار هرات نیز افت قیمت داشت و به محدوده ۶۲،۳۰۰ تومان رسید.  

اصلاح قیمت ارز همچنان ادامه دارد و امروز نرخ دلار به کانال بسیار مهمی عقب نشینی کرده است. ۶۳ هزار تومان محدوده‌ای کلیدی به حساب آید، اگر دلاربه زیر ۶۳ هزار تومان برسد احتمالا موج تازه‌ای از تقاضا وارد بازار می‌شود.  

تحلیل‌گران معتقدند که هر چه نرخ دلار آمریکا به سمت ۶۳ هزار تومان و کمتر از آن حرکت کند، به معنای فرصت خرید است. قیمت تتر نیز روند کاهش دارد و به عقیده تحلیلگران فنی اگر قیمت تتر زیر مرز حمایت فنی ۶۳ هزار و ۷۰۰ تومان تثبیت دهد، دلار می‌تواند به کانال ۶۲ هزار تومان نزدیک شود. در لحظه تنظیم این گزارش تتر تا محدوده ۶۳،۵۸۰ تومان کاهش یافته است.

به این ترتیب فعلا روند اصلاح قیمت ادامه دارد و پس از پایان اصلاح قیمتی به اصلاح زمانی می‌رسیم و اگر اتفاق خاصی رخ ندهد نرخ دلار در این محدوده مدتی نوسان خواهد داشت.  

فعالان بازار می‌گویند، کف قیمت دلار حدود ۶۰ هزار تومان است و بعید به نظر می‌رسد که قیمت ارز به زیر این محدوده باز گردد. مگر اینکه در پرونده هسته‌ای ایران اتفاق مثبتی رخ دهد.  

خبر دیگر این است که برخی رسانه‌ها مدعی شده‌اند بازارساز روزانه ۱۵۰ میلیون درهم در بازار دبی مداخله دارد و از روز پنجشنبه به مدت پنج روز در امارات، روزانه ۲۵۰ میلیون درهم مداخله می‌کند.

با وجود کاهش نرخ انواع ارز در کف بازار در معاملات امروز (پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) مرکز مبادله ارز و طلای ایران هر اسکناس دلار آمریکا به ۴۴ هزار و ۳۸ تومان و نرخ حواله دلار نیز به ۴۱ هزار و ۱۱۸ تومان رسیده است.

 هر اسکناس یورو در مرکز مبادله ایران به ۴۷ هزار و ۶۰ تومان و نرخ حواله یورو نیز به ۴۳ هزار و ۹۴۰ تومان رسیده است.

چند خبر مورد نیز مورد توجه بازار قرار گرفته است. 

طی تصویب نمایندگان مجلس در روز سه‌شنبه انتقال املاک، خودرو، طلا و ارز برای اشخاص غیرتجاری مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می‌شوند. فعالان بازار معتقدند چنین مصوبه‌هایی باعث می‌شود تا مردم کمتر با ریال کار کنند و به سمت رمزارز و یا مبادله تهاتری بروند.

خبر دیگر جلسه نمایندگان مجلس با فزرین بود. طی چند روز گذشته شاهد نقدهایی از سمت نمایندگان مجلس نسبت به سیاست‌های ارزی فرزین بودیم که این نقدها به این جلسه ختم شده است. برخی نمایندگان معتقدند بانک مرکزی باید در سیاست‌های ارزی خود تجدید نظر کند. 

مسئله دیگر این است که نگاه معامله‌گران به خبر تحریم نفتی ایران توسط کنگره آمریکا در انتهای هفته است که بلومبرگ مدعی شده بود، بایدن این طرح را وتو می‌کند.

حراج شمش طلا در بازار همچنان ادامه دارد

در بازار طلا و سکه چه خبر است؟  

در بازار طلا  و سکه نیز روند کاهشی است.   طلای ۱۸ عیار در بازار تهران امروز پنجشنبه به ۳ میلیون و ۵۱۱ هزار تومان رسید.  طلای ۲۴ عیار هم ۴ میلیون و ۶۸۱ هزار تومان قیمت خورد. 

سکه امامی ۴۲ میلیون تومان، سکه طرح قدیم ۳۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، نیم سکه ۲۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان، ریع سکه ۱۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و سکه گرمی ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان ارزشگذاری شدند.  

امروز اونس طلا در بازار جهانی پس از چند روز کاهش، رشد داشت و به محدوده ۲،۳۲۷ دلار رسید.

در همین حال بیست و یکمین حراج شمش طلا در مرکز مبادله ایران درحالی بناست هفته آینده برگزار شود که طی ۲۰ حراج حضوری شمش طلا در این مرکز و طی ۳ ماه حجم معاملات طلا از مرز ۲،۷ تن گذشت.

حراج حضوری شمش طلا از ۲۷ دی ماه ۱۴۰۲ در مرکز مبادله ایران آغاز و با گذشت ۳ ماه و برگزاری ۲۰ حراج، ۲۷۱۶ کیلوگرم شمش طلای استاندارد با عیار حداقل ۹۹۵ در هزار معامله شد.

tags # قیمت دلار ، سکه ، بازار دلار هرات ، یورو ، قیمت سکه و طلا سایر اخبار آیا قدرت‌های فوق‌بشری واقعیت دارند؟ چطور انسان به این قدرت‌ می‌رسد؟ بعد از فضا چه چیزی وجود دارد، جهان کجا تمام می‌شود؟! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • محدوده حساس برای قیمت دلار؛ در کف بازار ارز و طلا چه خبر است؟
  • نگاهی به پردرآمدترین مسیرهای پروازی جهان+ اینفوگرافی
  • افزایش سه برابری ظرفیت تبادل برق ایران و ترکمنستان
  • توسعه همکاری‌های برق و انرژی ایران و ترکمنستان
  • تاکید بر توسعه همکاری ایران و ترکمنستان در زمینه برق و انرژی
  • توسعه همکاری ایران و ترکمنستان در زمینه برق و انرژی
  • دیپلماسی می‌تواند مشکل کرسنت و شکایت گازی ترکمنستان از ایران را حل کند
  • رشد جنون آمیز قیمت کاکائو در جهان؛، شکلات از طلا سبقت گرفت!
  • نگاهی به بدترین گوشی های هوشمند جهان؛ از آیفون ۶ تا گلکسی نوت ۷ انفجاری (+عکس)
  • توافق آمریکا برای خرید نفت ایران / بازار انرژی شگفت زده شد!