Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از تدوین و ارائه سند حفظ و نگهداشت تولید از میدان مشترک پارس جنوبی خبر داد و تأکید کرد: لازم است در سال‌های آینده این سند با جدیت اجرا شود.
به گزارش خبرنگار شانا، محمد مشکین‌فام امروز (یکشنبه، دهم مردادماه) در آیین تکمیل فعالیت‌های بخش دریایی میدان مشترک پارس جنوبی به‌صورت ویدئو کنفرانس با حضور حسن روحانی، رئیس جمهوری و از عسلویه اظهار کرد: تولید و برداشت از میدان مشترک گازی پارس جنوبی هم‌اکنون به رقم روزانه 700 میلیون متر مکعب رسیده که در مقایسه با تولید روزانه 280 میلیون مترمکعب در سال 92، 2.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

5 برابر شده است.
وی تولید تجمعی از میدان مشترک پارس جنوبی در سال 99 را 223 میلیارد مترمکعب معادل 70 درصد کل تولید گاز کشور اعلام کرد و افزود: در مجموع نیز کل گاز برداشت شده میدان، از بدو توسعه این میدان تاکنون 1865 میلیارد متر مکعب بوده که طی هشت سال گذشته معادل 1300 میلیارد مترمکعب یعنی 70 درصد کل تولید تجمعی بوده است.
نصب 26 سکو از 37 سکو
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با یادآوری اینکه بخش فراساحل پارس جنوبی شامل حفاری چاه‌ها، نصب سکوهای سرچاهی و متعلقات مربوطه و لوله‌گذاری خطوط زیردریایی واصل بین سکوها و پالایشگاه‌های خشکی است، تصریح کرد: در حال حاضر در مجموع 336 حلقه چاه تولیدی شده که نزدیک به 70 درصد آن معادل 228 حلقه چاه با مجموع متراژ حفاری یک میلیون متر در هشت سال گذشته تکمیل شده و به بهره‌برداری رسیده است.
مشکین‌فام با بیان اینکه در میدان مشترک پارس جنوبی 37 سکوی سرچاهی نصب شده که نزدیک 70 درصد آن معادل 26 سکو به همراه متعلقات آن در هشت سال گذشته تکمیل، نصب و عملیاتی شده که وزن سازه‌های آن نزدیک 250 هزار تن است، تصریح کرد: از این تعداد 17 سکو هر یک با ظرفیت 28 میلیون متر مکعب در روز و 20 سکوی دیگر هریک به ظرفیت تولید روزانه 14 میلیون مترمکعب است.
وی ادامه داد: هم‌اکنون مجموع 3200 کیلومتر خطوط لوله دریایی برای انتقال گاز از سکوها به پالایشگاه‌های خشکی در بستر دریا نصب شده که بیش از 67 درصد آن معادل 2160 کیلومتر، طی هشت سال گذشته نصب و راه اندازی شده است.
سرمایه‌گذاری 25 میلیارد دلاری
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس رقم سرمایه‌گذاری در میدان مشترک پارس جنوبی را در هشت سال گذشته نزدیک 25 میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: بیش از 10 میلیارد دلار از این رقم مربوط به تأسیسات فراساحل بوده است.
مشکین‌فام با اشاره به اینکه در سال‌های نخست توسعه پارس جنوبی عمده فعالیت‌های بخش فراساحل از سوی شرکت‌های خارجی انجام می‌شد که با تلاش مهندسان، پیمانکاران و سازندگان ایرانی و اعتماد و همکاری شرکت ملی نفت ایران هم‌اکنون کل عملیات مهندسی، ساخت، نصب و راه‌اندازی و بهره‌برداری از سوی پیمانکاران و متخصصان ایرانی انجام می‌شود، افزود: شرکت نفت و گاز پارس افتخار دارد افزون بر مسئولیت توسعه کل میدان پارس جنوبی و چند میدان و پروژه دریایی دیگر در خلیج فارس، متولی بهره‌برداری پایدار و ایمن از همه تأسیسات فراساحل پارس جنوبی نیز باشد که تحقق اهداف تولیدی طی سال‌های گذشته را در پی داشته است.
وی از ساخت و نصب دو سکوی فاز 11 پارس جنوبی به‌عنوان آخرین فاز در حال توسعه این میدان مشترک یاد و تأکید کرد: تأسیسات موجود بر مبنای تولید متعارف و طبیعی از میدان طراحی و احداث شده که با توجه به روند طبیعی افت فشار و به تبع آن کاهش تولید از مخزن، ضروری است برنامه حفظ و نگهداشت تولید و مقابله با افت فشار در حوزه پارس جنوبی پیگیری شود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس تصریح کرد: همسو با این مهم وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران برنامه و سند حفظ و نگهداشت تولید از میدان پارس جنوبی را تدوین و ارائه کرده‌اند که لازم است در سال‌های آینده با جدیت اجرا شود.
مشکین فام در پایان از همه دست‌اندرکاران که در توسعه میدان مشترک پارس جنوبی مشارکت داشتند، تشکر و قدردانی کرد.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس میدان مشترک پارس جنوبی حفظ و نگهداشت تولید هشت سال گذشته میلیون متر مشکین فام 70 درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۹۲۴۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مالیات عایدی بر سرمایه در بازار خودرو چه اثری دارد؟

به گزارش «تابناک»، علیرضا محمدزاده، کارشناس خودرو، درباره تأثیر مصوبه مجلس مبنی بر اعمال مالیات عایدی بر سرمایه در بازار خودرو به «انتخاب» گفت: اولین اتفاقی که با این مصوبه می‌افتد، افزایش قیمت خودرو و تحت تأثیر قرار گرفتن از این اقدام است؛ از آن مهم‌تر دلال‌ها فعال‌تر می‌شوند و کلاهبرداری بیشتر خواهد شد. خریدار واقعی که برای استفاده دنبال ماشین است با تنگنا بیشتر مواجه می‌شود و تنها کسی که سود می‌کند دلال است. دولت از سال گذشته اعلام کرده که با مالیات دنبال جبران کسری بودجه است و روی تنها چیزی که مالیات نبسته‌اند هواست.

وی در ادامه در رابطه با چالش‌های قیمت‌گذاری پژو پارس در روز‌های اخیر بیان کرد: واقعیت قضیه این است که پژوپارس هیچ تکنولوژی روزی ندارد، راحتی ندارد و کم مصرف هم نیست. علت اینکه عده‌ای سینه چاک این ماشین هستند، به جز بیست درصد که علاقه‌مند به این ماشین هستند، جمعیت زیادی که برای حاشیه سود زیاد این خودرو و احتمال قطع تولید، دنبال پژو پارس هستند. در تمام خودرو‌های بازار وقتی خبر توقف تولید منتشر شود، مردم به سمت آن ‌می‌روند. البته به نظر من همان بیست درصد که مصرف‌کننده واقعی هستند اهمیت بیشتری دارند. طبیعتا تا زمانی که شرکت تولید‌کننده دولت باشد و نظر دولت در آن تأثیر‌گذار باشد این اتفاقات رخ می‌دهد. پژو پارس هیچ حرفی برای گفتن ندارد و سال هاست از رده خارج است.

محمدزاده درباره وضعیت بازار خودرو در نیمه اول ۱۴۰۳ گفت: اولین اتفاقی که در خودرو می‌افتد و همچنان هم ادامه دار است، دخالت دولت است. تا زمانیکه دولت در بازار خودرو دخالت مستقیم دارد، طبیعتا آینده‌ی خوشی برای خودرو به وجود نخواهد آمد. در این کشور از دستمال کاغذی تا خودرو، همه درگیر دولت است. وقتی کشور نتوانسته یک رابطه‌ی درست با جهان برقرار کند و بحث دلار و... هم تبدیل به یک چالش شده است، چه توقعی دارند که خودرو سامان پیدا کند. دولت اگر با همین فرمان جلو برود و شعار‌های غیرحقیقی بدهد، مطمئن باشید بازار امسال بدتر خواهد شد و قیمت‌های فعلی برای 6 ماه دیگر یک آرزو می‌شود.

دیگر خبرها

  • ضرورت جهادتبیین در موضوعات اقتصادی/تعیین مشوق‌های ویژه برای استان
  • کدام نهاد مسئول گرانی خودرو است؟
  • مشکلات تبدیل وضعیت ایثارگران در وزارت نفت
  • مالیات عایدی بر سرمایه در بازار خودرو چه اثری دارد؟
  • برنامه قطعی وزارت نفت خاموشی فلرها در پارس جنوبی است
  • امضای قرارداد فشار افزایی با ابهامات باقی مانده
  • حمله تند دولت به ایران خودرو به خاطر فیلم جنجالی پژو پارس
  • روزنامه دولت علیه ایران خودرو : اشک مردم را درآورده اید
  • روزنامه دولت علیه ایران خودرو: اشک مردم را درآورده اید
  • یک استقلالی آب پاکی را روی دست خطیر ریخت | افسوس برای جدایی هایی که نزدیک است