Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-25@21:56:06 GMT

راز ژنتیکی یک گیاه نامیرا

تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۷۱۸۰۶۷

راز ژنتیکی یک گیاه نامیرا

تغییرات ایجاد شده در ژنوم گیاه "ویلوچیا"(Welwitschia) به آن توانایی زنده ماندن در شرایط سخت بیابان برای هزاران سال را می‌دهد.

به گزارش ایسنا و به نقل از نیویورک‌تایمز، بیابان مکان مناسبی برای زندگی گیاهان نیست این در حالی است که میزان بارش باران در بیابان نامیب(Namib) که گیاه ویلوچیا در آن زندگی می‌کند سالانه کمتر از ۱۰ میلی‌متر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در زبان آفریقایی این گیاه "tweeblaarkanniedood" نامیده می‌شود که به معنای "دو برگ نامیرا" است. دو برگ این گیاه به طور مداوم رشد می‌کنند.

اندرو لیچ(Andrew Leitch)، ژنتیک‌شناس گیاهان از دانشگاه کویین مری در لندن می‌گوید: این گیاه می‌تواند هزاران سال عمر کند بدون آن‌ که رشدش متوقف ‌شود. توقف رشد این گیاه به معنای مرگ آن است.

به نظر می‌رسد  برخی از این گیاهان بیش از سه هزار سال عمر دارند در حالی که دو برگ آن‌ها بدون توقف از عصر آهن در حال رشد بوده‌ است.

از نظر برخی این گیاه چندان قابل توجه نیست اما از زمان کشف شدنش نظر زیست‌شناسان زیادی از جمله چارلز داروین و فردریچ ویلوچیا (Friedrich Welwitsch) که کاشف آن بود را جلب کرده است.

در مطالعه‌ای که این ماه در مجله‌ی  "Nature Communications" به چاپ رسید محققان برخی از رازهای ژنتیکی این گیاه که باعث به وجود آمدن شمایل منحصر به فرد، عمر طولانی و مقاومت آن می‌شود را فاش کردند.

به گفته‌ی تائو وان (Tao Wan)، گیاه‌شناس و نویسنده‌ی اصلی این مقاله، در حدود ۸۶ میلیون سال قبل پس از خطایی که در تقسیم سلولی این گیاه رخ داد، کل ژنوم ویلوچیا دو برابر شد. او افزود شرایط سخت معمولا با تکثیر ژنوم همراه است.

دکتر لیچ می‌گوید: ژن‌های جدید به طور معمول فعالیت اصلی خود را رها می‌کنند و عملکرد جدیدی پیدا می‌کنند. اگرچه به گفته‌ی دکتر وان مقادیر زیاد ترکیبات ژنتیکی نیز هزینه‌هایی نیز در بردارد. اصلی‌ترین فعالیت برای ادامه حیات تکثیر دی‌ان‌ای است و اگر ژنوم بزرگ باشد این عمل بسیار انرژی بر خواهد بود. بخش زیادی از ژنوم ویلوچیا ناکارآمد است. این ژن‌ها ژن‌های انتقالی نام دارند.

این مطالعات همچنین تغییرات ژنتیکی دیگری را نیز نشان داد. برگ گیاهان معمولی از نوک ساقه رشد می‌کند اما در ویلوچیا قسمت اولیه رشد از بین می‌رود و برگ‌ها از قسمت مریستم(Meristem) رشد می‌کنند.مریستم مجموعه سلول‌های جنینی ساخته شده‌اند که تکثیرشان سریع است

دکتر لیبنز مک(Leebens Mack) می‌گوید، وقتی قابلیت این گیاه در زندگی در شرایط سخت و حفظ دی‌ان‌ای و پروتئین را دیدم دریافتم که این گیاه می‌تواند به بهبود کشاورزی کمک کند. 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: گياه ژنوم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۱۸۰۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افتتاح بانک ذخایر دریایی ایران توسط مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران

به گزارش خبرگزاری علم و فناروی آنا،  مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، ستاد توسعه زیست فناوری کشور و استانداری هرمزگان  به مناسبت گرامیداشت «روز ملی خلیج فارس» و در راستای تحقق فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) در خصوص تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم»،« بانک ذخایر دریایی ایران و دومین نشست هم اندیشی یاوران حفظ ذخایر ژنتیکی و زیستی»  را با محوریت مشارکت مردمی در حفظ تنوع زیستی دریایی (خلیج فارس) برگزار می‌کند.

حسین شاهسوارانی، سرپرست مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، درباره اهمیت دریای خلیج‌فارس، گفت: ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی از ذخایر دریایی بسیار غنی برخوردار است. در این میان آب‌های خلیج‌فارس پناهگاه موجودات دریایی به‌ویژه آبزیان کوچک و مکانی آرام برای گونه‌های مختلف است که از هزاران سال پیش تا امروز به زندگی خود ادامه داده‌اند.

شاهسوارانی افزود: خلیج‌فارس با وجود تمامی مشکلات محیطی و اقلیمی که بر آن حاکم است از تنوع زیستی بالایی برخوردار است. به‌گونه‌ای که حدود ۹۰۷ گونه در قالب ۱۵۷ خانواده در آن وجود دارد  که تعداد زیادی از آنها بهره‌برداری اقتصادی دارند.

وی ادامه داد: این عامل باعث شده است تا خلیج‌فارس ازنظر تنوع زیستی جزو مناطق کم‌نظیر معرفی شود.

شاهسوارانی اضافه کرد: حفظ و احیاء ذخایر ژنتیکی به عنوان راهبرد توسعه‌ی پایدار برای تأمین نیاز‌های کنونی بشر از اواسط قرن بیستم بصورت جدّی مورد توجه قرار گرفت.

وی در همین راستا ادامه داد: کشور ایران با توجه به دارا بودن تنوع اقلیمی و اکوسیستم‌های آبی متنوع همچون آب شیرین، آب‌های لب شور، شور و خیلی شور از تنوع زیستی گسترد‌های برخوردار است و از لحاظ ذخایر ژنتیکی به عنوان یکی از متنوع‌ترین و غنی‌ترین کشور‌های جهان شناخته شده است.

شاهسوارانی بیان کرد: در حال حاضر با توجه به  تخریب زیستگاه‌های آبزیان از طریق تخلیه زباله‌ها و پس‌آب‌ها در رودخانه‌ها و دریاها، استفاده بیش از حد از آفت‌کُش‌ها، و سایر عوامل ناشی از توسعه شهری و فعالیت‌های صنعتی و زیست محیطی، حذف تدریجی تنوع ژنتیکی در اکوسیستم‌های طبیعی و جایگزینی آن با سیستم‌های پرورشی، بسیاری از این ذخایر ارزشمند را در معرض نابودی و انقراض قرار داده است.

سرپرست مرکز بیان کرد: حفاظت از تمامی ذخایر ژنتیکی و زیستی کشور نیازمند توجه و همکاری همه دستگاه ها، ارگان‌ها، انجمن‌های مردم نهاد به‌عنوان ثروت الهی است و مشارکت مردمی را می‌طلبد که با توجه به این که امسال نیز از سوی رهبر معظم انقلاب به شعار «جهش تولید با مشارکت مردمی» نام‌گذاری شده است.

شاهسوارانی، اشاره کرد: مرکز ملی ذخایر ژنتیکی  و زیستی ایران با توجه به یکی از رسالت‌های خود که  حفاظت از ذخایر ژنتیکی و زیستی بومی کشور است، برای پاسداشت روز ملی خلیج فارس که  امتداد هویت تاریخی و تمدن دیرپای ایران زمین است.

وی اطلاع داد: دومین نشست هم اندیشی یاوران حفظ ذخایر ژنتیکی و زیستی را با  تاکید و محوریت قرار دادن مشارکت مردمی در حفظ ذخایر دریایی برگزار می‌کند. به‌مناسبت این روز و با هدف کمک به حفاظت ذخایر دریایی کشور، بانک ذخایر دریایی ایران نیز افتتاح خواهد شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • یک سفر خبری خوشمزه!
  • به صدا درآمدن زنگ خطر انقراض ۵۰ گونه گیاه دارویی وخوراکی درآذربایجان غربی
  • گشایش نمایشگاه گل و گیاه در بیرجند
  • مشاوره ژنتیکی بن‌بستی برای بیماری‌های ژنتیکی
  • گلچینی از گل و گیاه در نمایشگاه بین‌المللی بیرجند
  • بانک ذخایر دریایی ایران افتتاح می شود
  • بانک ذخایر دریایی ایران افتتاح شد
  • تعریف کمپوست
  • از عمر جاودان «عروس دریایی نامیرا» چه می‌دانید!
  • افتتاح بانک ذخایر دریایی ایران توسط مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران