Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: دولت به سرعت باید اصلاحات اقتصادی از جمله مالیاتی را کلید بزند. با تصویب قوانین درست همکاری و همراهی دولت و مجلس جلوی هر گونه فرار مالیاتی گرفته شود.

آلبرت بغزیان اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفت و گو با قدس آنلاین با تأکید بر این موضوع که دولت سیزدهم اصلاحات مالیاتی را باید یک اولویت مهم کاری برای خود بداند دراین باره گفت: سال هاست دولت ها و کارشناسان از مصائبی در اقتصاد ایران مثل فرارهای مالیاتی یا درآمدهای کلانی صحبت می‌کنند که کمترین مالیاتی از آنها گرفته نمی‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حالی دولتی‌ها به این موضوع می پردازند که خودشان عامل اصلی فرارهای مالیاتی سودجویان به شمار می‌روند.

وی در این باره گفت: نبود قوانین لازم برای جلوگیری از فرارهای مالیاتی و عدم تعریف پایه‌های مالیاتی که سالهاست در کشورهای توسعه یافته اجرا می شود دولت را با کسری بودجه رو به رو کرده است. قطعا یکی از دلایل وابستگی دولتها به درآمدهای نفتی وعدم تحقق این درآمدها به دلیل تحریم‌های بین المللی فقدان قوانین لازم وکارآمد برای اخذ مالیات است.

 عضو هیئت علمی دانشگاه تهران دراین باره تصریح کرد: شاید تا پیش از این دولتها به دلیل وفور درآمدهای ارزی ناشی از فروش نفت به این موضوع چندان فکر نمی‌کردند. ضمن اینکه اقتصاد دولتی، اصولا اقتصادی رانتی است که درآمدهای کلان نصیب عده معدودی می شود از این رو دولت‌ها برای اخذ مالیات و همراه شدن با نظام اقتصادی دنیا در اخذ مالیات تحرکی از خود نشان ندادند. تشدید تحریم‌ها وکاهش درآمد دولت، شاید فرصت خوبی برای تحقق اصلاحات مالیاتی در ایران باشد.

آلبرت بغزیان با تاکید بر اینکه دولت آقای رئیسی باید اصلاحات مالیاتی را به سرعت کلید بزند، گفت: دولت به سرعت باید اصلاحات اقتصادی از جمله مالیاتی را کلید بزند. با تصویب قوانین درست همکاری و همراهی دولت و مجلس جلوی هر گونه فرار مالیاتی گرفته شود، ضمن اینکه معافیت‌های بیجا و بی دلیلی که تاکنون به بسیاری از افراد شرکت ها و نهادها داده شده که نه تنها سودی برای اقتصاد نداشته، بلکه زمینه ساز دلالی و سوداگری و کسب سودهای آنچنانی شده به سرعت حذف شوند.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران درادامه به تبعات و پیامدهای عدم دریافت درست مالیات از دهک‌های ثروتمند جامعه پرداخت و در این باره گفت: دولت آقای رئیسی اگر به سرعت برای شفاف سازی درآمدها و اخذ مالیات از آن ورود نکند مشکل کسری بودجه حل نمی‌شود. این مساله ی بسیار ساده‌ای است چرا که وقتی مالیات ستانده نمی‌شود اقتصاد دچار نشتی می‌شود و منابع مالی که باید وارد بودجه عمومی کشور شود به سمتی ریزش می کند که منفعتی از آن عاید مردم نمی‌شود.

وی دراین باره تصریح کرد: وقتی نسبت مالیات به جی دی پی زیر ۱۰درصد است یعنی نرخ مالیات ۲۰ درصد است این موضوع نشان دهنده آن است که گروه‌های دارا و ثروتمند جامعه از پرداخت مالیات فرار می‌کنند. اگر دولت آقای رئیسی به این درک از اهمیت دریافت مالیات و اصلاحات مالیاتی رسیده باشد می‌توانیم به تامین بودجه بدون اتکا به درآمدهای نفتی امیدوار باشیم. دولت آقای رئیسی نباید از اصلاحات مالیاتی نگران باشد چرا که در همسایگی ما کشورهای منطقه بخش بزرگی از کسری بودجه خود را از طریق اصلاحات مالیاتی بدون چاپ پول و فشار تورمی به مردم تامین کرده اند.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: اصلاحات مالیاتی دولت آقای رئیسی اصلاحات اقتصادی فرار مالیاتی ثروتمندان جلوگیری از فرار مالیاتی برخورداری از معافیت مالیاتی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران اصلاحات مالیاتی دولت آقای رئیسی کسری بودجه اخذ مالیات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۴۲۱۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۷۴۰ درصدی درآمدهای مالیاتی دولت طی ۶ سال

به گزارش خبرنگار مهر، مالیات در ایران ذیل عنوان درآمدهای جاری دولت قرار می‌گیرد و تقریباً مهم‌ترین منبع درآمدی دولت محسوب می‌شود. درآمد مالیاتی دولت از دو رکن اصلی مالیات مستقیم و مالیات بر کالا و خدمات (غیرمستقیم) تشکیل می‌شود. مالیات مستقیم نیز خود از سه جز اصلی تشکیل شده که مالیات بر اشخاص حقوقی اصلی‌ترین آنها است، این نوع مالیات از شرکت‌ها و هر نوع درآمد انتفاعی اشخاص حقوقی دریافت می‌شود. اجزای بعدی نیز مالیات بر درآمد و مالیات بر ثروت نام دارند. همچنین یکی از مهم‌ترین سر فصل‌ها در مالیات غیر مستقیم مالیات بر واردات است.

در این بین با توجه به تاکید اسناد بالادستی بر کاهش اتکای کشور به درآمدهای نفتی، دولت‌ها از سال‌ها قبل به دنبال افزایش سهم سایر درآمدها از جمله درآمد مالیاتی بود. بر همین اساس هم از دهه ۹۰ سیاست گذاری ها مبنی بر افزایش درآمدهای مالیاتی از طرق مختلف در دستور کار قرار گرفت.

در همین راستا بررسی‌ها نشان می‌دهد که میزان اخذ مالیات از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲ سیر صعودی محسوسی یافته است به گونه‌ای که از مالیات ۱۰۹ هزار میلیارد تومانی در سال ۱۳۹۷ به مالیات حدود ۸۰۶ هزار میلیارد تومانی رسیده که بیانگر افزایش ۷۴۰ درصدی است.

این گزاره مهر تأییدی بر افزایش وزن درآمدهای مالیاتی در سبد درآمدی دولت و در نتیجه کاهش وابستگی به درآمدهای ناشی از خام‌فروشی انرژی‌های فسیلی در دهه گذشته می‌زند.

سرنوشت مالیات ۱۴۰۳

طبق داده‌های مرکز پژوهش‌های مجلس، مجموع درآمدهای مالیاتی در سال ۱۴۰۳ برابر ۱,۲۹۰ هزار میلیارد تومان است. این عدد با مصوب بخش اول قانون بودجه (۱۳۶۵ هزار میلیارد تومان) سازگار نیست. بدون مالیات بر واردات، این درآمدها به ۱,۱۴۷ هزار میلیارد تومان می‌رسد. نسبت به عملکرد سال ۱۴۰۲، این رقم ٪۴۲+ افزایش داشته است. البته، بخشی از افزایش درآمدهای مالیاتی مربوط به اصلاحات قانونی است. مهم‌ترین اصلاحات شامل رفع ابهام از معافیت واحدهای صنعتی و معدنی مناطق کمترتوسعه یافته با درآمد ۵۰ هزار میلیارد تومان و افزایش ۱ واحد درصدی نرخ مالیات بر ارزش افزوده با درآمد ۵۵ هزار میلیارد تومان در سه فصل قابل وصول سال مالی ۱۴۰۳ است.

گفتنی است، منظور از درآمدهای مالیاتی دو نوع مستقیم و غیرمستقیم است. مالیات‌های مستقیم در ایران عبارت هستند از مالیات بر دارایی، مالیات بر تمبر، مالیات بر ارث، مالیات بر درآمد املاک، مالیات بر درآمد کشاورزی، مالیات درآمد حقوق مزدبگیران، مالیات بر درآمد مشاغل، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی، مالیات بر خانه‌های خالی و لوکس، مالیات بر درآمد اتفاقی (هدیه، جایزه و …)، مالیات بر جمع درآمد ناشی از منابع مختلف درآمدی.

حقوق و عوارض گمرکی، مالیات بر مصرف، مالیات بر ارزش افزوده (کالاهای خریداری شده و تراکنش‌های بانکی)، انواع مالیات غیرمستقیم را تشکیل می‌دهند.

علاوه بر این موارد، لایحه مالیات بر عایدی سرمایه (capital gains tax) در سال ۱۴۰۰ در مجلس تصویب شد ولی هنوز مورد تأیید شورای نگهبان قرار نگرفته‌است. طبق این طرح از بازارهای غیرمولد و موازی تولید بر اساس مازاد قیمت فروش دارایی‌ها نسبت به خرید آنها، مالیاتی خاص گرفته می‌شود.

کد خبر 6085296 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • کاهش ۱۷۰ هزار میلیاردی مالیات با دستکاری دولت و مجلس
  • تلاش دانه‌درشتها برای جلوگیری از لغو رانت مالیاتی صندوق‌ها
  • سقف معافیت مالی؛ داغ همیشگی بر پیشانی بورس!
  • افزایش ۷۴۰ درصدی درآمدهای مالیاتی دولت طی ۶ سال
  • هدفمندی معافیت‌های مالیاتی با سقف گذاری معافیت‌ها
  • مجلس مانع ساماندهی معافیت مالیاتی صندوق‌های بورسی می‌شود؟
  • مجلس مانع ساماندهی معافیت مالیاتی صندوق های بورسی می شود؟
  • تصویب فوریت طرح برخی معافیت‌های مالیاتی برای شرکت‌های دولتی
  • توضیحات طغیانی درباره سقف معافیت مالیاتی شرکت‌های بورسی
  • توضیحات طغیانی دررباره سقف معافیت مالیاتی شرکت‌های بورسی