Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-20@01:21:50 GMT

رونق شهر جدید هشتگرد نیازمند مشارکت بخش خصوصی است

تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۲۰۶۳۹

رونق شهر جدید هشتگرد نیازمند مشارکت بخش خصوصی است

محسن زارعی  روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه در زمان حاضر شهر جدید هشتگرد روند توسعه را طی می کند، گفت:  مجموعه شرکت عمران  شهرجدید هشتگرد علیرغم وجود مشکلات تورم و شیوع ویروس کرونا دست روی دست نگذاشته و شهر را به یک کارگاه عمرانی تبدیل کرده است.

وی  با اشاره به اینکه تاکنون ۱۷ قرارداد مشارکتی احداث واحدهای تجاری، مسکونی، فضای سبز، آموزشی، ورزشی، فرهنگی و  فضای‌ بازی منعقد شده  است گفت: این گونه پروژه ها مشوقی برای سرمایه گذاران در این شهر به شمار می رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عضو هیات مدیره شرکت عمران شهرجدید هشتگرد اظهار داشت: مساحت کل این پروژه‌ها بیش از ۱۱ هکتار بوده و برای احداث آن مبلغی بالغ بر ۱۰ هزار میلیارد ریال هزینه خواهد شد.

زارعی گفت: پروژه‌ها در زمان حاضر در مرحله اخذ پروانه و شروع عملیات اجرایی هستند.

 وی افزود: پروژه‌های عمرانی شهرجدید هشتگرد در کوتاه‌ترین زمان قابلیت اجرا داشته تا زمینه آرامش و آسایش هرچه بیشتر شهروندان فراهم شود.

شهر جدید هشتگرد با جمعیتی حدود ۸۵ هزار نفر برای اسکان جمعیت سرریز تهران و کرج ساخته شده که اکنون حدود ۵۰ هزار واحد مسکونی مهر در این شهر مراحل پایانی و واگذاری خود را می گذرانند ضمن آنکه  ساخت بیش از ۲۰ هزار واحد مسکونی طرح اقدام ملی در این شهر پیش بینی شده است.

برچسب‌ها شهرجدیدهشتگرد طرح های عمرانی وزارت راه و شهرسازی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: شهرجدیدهشتگرد طرح های عمرانی وزارت راه و شهرسازی شهرجدیدهشتگرد طرح های عمرانی وزارت راه و شهرسازی پروژه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۲۰۶۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استان اردبیل نیازمند احداث ۸۱۴ کیلومتر بزرگراه است

علی یوسف زاده اظهار کرد: با توجه به اینکه توسعه همه جانبه استان اردبیل، بدون توسعه زیر ساخت‌های آن و مهم‌تر از همه توسعه بزرگراه‌ها مقدور نیست، لذا در راستای تحقق این هدف و همچنین تردد ایمن در راه‌های استان، بر اساس پژوهش و مطالعات انجام گرفته در معاونت مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی، استان اردبیل نیازمند ۸۱۴ کیلومتر بزرگراه است.

او افزود: با توجه به شکل جغرافیایی استان اردبیل در تقسیمات سیاسی کشور، طول راه‌ها در کریدور شرقی – غربی استان حدود ۹۰ کیلومتر می‌باشد که مسیر منتهی به استان گیلان با بهره برداری از تونل شمالی حیران و در مسیر منتهی به غرب از محدوده نیر به سمت سراب تکمیل و نواقصات در این کریدور مرتفع شده و اتصال استان‌های آذربایجان شرقی و غربی به استان‌های شمالی کشور برقرار است.

معاون مهندسی و ساخت راه و شهرسازی استان اردبیل اذعان کرد: با توجه به نگاه ویژه وزارت راه و شهرسازی در دولت سیزدهم، احداث، تکمیل و توسعه پروژه‌های بزرگراهی به عنوان پیشران پیشرفت و توسعه استان در اولویت برنامه‌های اداره کل راه و شهرسازی استان اردبیل قرار دارد.

یوسف زاده بیان کرد: بهره‌برداری از ۱۷ کیلومتر پروژه بزرگراهی مسیر مهم و راهبردی اردبیل به سرچم در اواخر اسفند ماه سال گذشته و آستانه سال جدید، خدمت ماندگار دیگری از راه و شهرسازی استان اردبیل به مردم عزیز و مسافرین نوروزی بود.

او گفت: این بزرگراه ۱۷۸ کیلومتری با گذر از استان‌های اردبیل، آذربایجان شرقی و زنجان در منطقه سرچم به شریان آزادراهی کشور متصل و کوتاهترین و سریع‌ترین مسیر ارتباطی مرکز استان به پایتخت و مرکز کشور است.

معاون راه و شهرسازی استان اردبیل در ادامه به پروژه‌های در دست اجرای راهسازی اشاره کرد و گفت: احداث تونل دوم گردنه حیران به طول ۷۳۰ متر، احداث باند دوم اردبیل – سرچم به طول ۹۰ کیلومتر، احداث باند دوم رضی – امیرکندی و گرمی – بیله سوار به طول ۶۵ کیلومتر و احداث باند دوم پارس آباد – سربند – مشگین شهر به طول ۶۰ کیلومتر بخ عنوان پروژه‌های مهم و بزرگراهی در دست اقدام استان است.

یوسف زاده گفت: بیش از ۷۵ درصد پروژه‌های بزرگراهی در استان فعال هستند و برای تکمیل و بهره برداری از سایر پروژه‌های اولویت دار بزرگراهی و رسیدن به برنامه هدف در استان اردبیل نیازمند جذب ۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار هستیم.

 

باشگاه خبرنگاران جوان اردبیل اردبیل

دیگر خبرها

  • استان اردبیل نیازمند احداث ۸۱۴ کیلومتر بزرگراه است
  • خزعلی: رمز رونق تولید "مشارکت همگانی" است
  • عشایر مصداقی از مشارکت مردم در رونق تولید + فیلم
  • عشایر مصداقی از مشارکت مردم در رونق تولید
  • شهرداری‌ها با تشویق سرمایه‌گذاران بخش خصوصی را جذب کنند
  • جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی اولویت مدیران عمرانی کشور باشد
  • رونق اقتصادی در روز بازارها با مشارکت مردمی
  • رویکرد دولت سیزدهم توسعه بخش تعاون است/ تحقق شعار سال با رونق تعاونی‌ها
  • ◄ مشارکت مردم و ابتکار بخش خصوصی/ نگاهی به پروژه لوکوموتیو GT22
  • تدوین برنامه مشارکت مردم در صندوق توسعه کشاورزی