Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-18@15:58:24 GMT

کمبود معلم در آموزش و پرورش مساله اصلی دولت سیزدهم

تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۴۲۳۳۴

کمبود معلم در آموزش و پرورش مساله اصلی دولت سیزدهم

نیماغفاری
پژوهشگر سیاستگذاری تعلیم و تربیت

بیان مساله

کمبود معلم چالش جدی سال‌های پیش‌روی آموزش و پرورش است. سیل بازنشستگان در سال‌های آتی و عدم ساماندهی صحیح نیروی‌انسانی در سال‌های گذشته، عواملی هستند که مساله کمبود معلم را پر رنگ‌تر کرده‌اند. علاوه بر این چالش مهم دیگر این حوزه عدم انتشار آمارهای دقیق از تعداد معلم‌های فعلی و میزان کمبود معلم در چند سال آتی می‌باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به‌طوریکه مسولین بخش‌های مختلف آموزش و پرورش آمارهای متفاوتی را در مصاحبه‌های خود بیان کرده‌اند.[1]

سیل بازنشستگان در سال‌های آتی و عدم ساماندهی صحیح نیروی‌انسانی در سال‌های گذشته، عواملی هستند که مساله کمبود معلم را پر رنگ‌تر کرده‌اند.

 به‌گفته کارشناسان اولویت اول دولت سیزدهم در آموزش و پرورش باید بهبود وضعیت جذب معلم با دید بلند مدت و تلاش حداکثری در استفاده از ظرفیت سایر ارگان‌ها مانند وزارت علوم باشد. درادامه این گزارش به بررسی وضعیت عوامل کمبود معلم اعم از، روند بازنشستگی معلمان، عدم ساماندهی صحیح نیروی انسانی پرداخته می‌شود.

روند بازنشستگان در آموزش و پرورش

براساس گزارش «تحلیل و بررسی وضعیت نیروی انسانی شاغل در وزارت آموزش و پرورش و پیش‌بینی مشمولین بازنشستگی تا سال ۱۴۰۶» که معاونت امور علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه آن را تهیه کرده است، جمعیت بازنشستگان آموزش و پرورش تا سال ۱۴۰۶، ۴۶۳ هزار و ۲۷۲نفر خواهد بود که حدود ۷۱درصد از این تعداد، یعنی ۳۲۸ هزار و ۴۲۶ نفر قبل از سال ۱۴۰۲ بازنشسته خواهند شد. همه این اعداد و ارقام نشان دهنده شروع بحران بزرگ کمبود معلم در مدارس کشوراست. علاوه بر این، مشکلات پراکندگی جمعیت و عدم برنامه‌ریزی آموزش و پرورش در به‌کارگیری طرح‌های موفقی مانند طرح «روستا مرکزی» سبب تشدید این کمبود شده‌است. در ادامه به بررسی این عامل پرداخته‌می‌شود.

 عدم ساماندهی صحیح

در برخی مناطق شهرستان‌های استان تهران یا استان البرز و یا مشهد و اصفهان و تبریز و.... با تراکم بالای دانش آموزان مواجه هستیم، اما در روستاها و شهرهای کوچک روندی معکوس جریان دارد.

توزیع نامتوازن جمعیت، آموزش و پرورش را نیز با عدم ساماندهی مطلوب نیروی انسانی مواجه کرده است. 

توزیع نامتوازن جمعیت، آموزش و پرورش را نیز  با عدم ساماندهی مطلوب نیروی انسانی مواجه  کرده است. این مشکل در سال‌های آتی   که با کمبود معلم نیز همراه است، بسیار خطر   آفرین است. این عدم ساماندهی درست نیروها، در مقاطع تحصیلی مختلف هم وجود دارد به طوریکه در مقطع ابتدایی تعداد معلمان کمتری نسبت به مقاطع متوسطه اول و دوم مشغول فعالیت می‌باشند و این موضوع با توجه به حساسیت‌های آموزشی این مقطع، در فرآیند کلی تعلیم و تربیت 12 ساله دانش آموز در نهاد مدرسه تاثیر خواهد گذاشت. طبق آمار جمعیت دانش‌آموزان در 45 درصد کلاس‌های درس دوره ابتدایی بالای 26 نفر است. یعنی 60 درصد جمعیت دانش‌آموزان دبستانی در کلاس‌های شلوغ درس می‌خوانند.

یکی از راه‌کارها برای بهبود شرایط موجود،  بزرگ‌سازی مدارس است.

 به باور کارشناسان این توزیع نامتوازن، به  اقتصاد آموزش و پرورش ضربه می‌زند. یکی از راه‌کارها برای بهبود شرایط موجود، بزرگ‌سازی مدارس است که زیرنظام «تامین فضا، تجهیزات و فناوری» سند تحول نیز بدان تأکید می‌کند. ساماندهی فضای آموزشی و حرکت از مدارس کوچک به‌سوی مدارس متوسط، بزرگ و مجتمع‌های آموزشی از برنامه‌های اقتصادی است که در سند تحول بنیادین آمده است.

 خاطر نشان می‌سازد طی سال‌های گذشته طرحی با عنوان «روستا مرکزی» در دستور کار آموزش و پرورش قرار گرفته است که در آن  کلاس‌های چند روستای مجاور، در یک روستا تشکیل و دانش‌آموزان برای تحصیل به آن روستا رفت و آمد می‌کنند. به نظر می‌رسد این طرح با در نظر گرفتن ملاحظات تربیتی و قومی مدلی مناسب برای بزرگ‌سازی مدارس باشد و کمبود نیروی انسانیِ ناشی از توزیع نامتوازن را تا حد خوبی بهبود بخشد.

طرح  «روستا مرکزی» با در نظر گرفتن ملاحظات تربیتی و قومی مدلی مناسب برای بزرگ‌سازی مدارس.

 علاوه بر این برخی از کارشناسان بر این باورند که در جذب نیروی انسانی باید به نوسانات جمعیت دانش‌آموزی کشور توجه ویژه داشت. در همین رابطه جمالی [2] با اشاره به روند سینوسی جمعیت دانش‌آموزی تا سال 1420، متذکر شد نیروی انسانی در آ.پ باید به‌گونه‌ای ساماندهی شود که تجربه دهه ۷۰ تکرار نشود؛ به عبارت دیگر بعد از 30 سال آ.پ با تورم نیروی انسانی مواجه نشود[3].

[1] در این گزارش به داده‌های آماری سازمان برنامه و بودجه استناد شده‌است.

[2]. رئیس امور آمار و تامین نیروی انسانی سازمان اداری و استخدامی

[3]. مهر، کد خبر: 4341540

منبع: فارس

کلیدواژه: کمبود معلم آموزش و پرورش بازنشستگی معلمان ساماندهی نیروی انسانی روستا مرکزی بزرگ سازی مدارس بزرگ سازی مدارس توزیع نامتوازن آموزش و پرورش نیروی انسانی دانش آموزان جمعیت دانش کمبود معلم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۴۲۳۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این افراد معلم می‌شوند

رضا مراد صحرایی در کمیسیون تخصصی توسعه آموزش عمومی قرآن کشور اظهار کرد: براساس مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، جذب نخبگان بدون آزمون در دانشگاه فرهنگیان انجام خواهد شد و این به معنای استخدام رسمی است.

وی افزود: دانشگاه فرهنگیان برای مهر ۱۴۰۳ از میان نخبگان قرآنی یعنی حافظان و قاریان قرآن که مقام دارند، دانشجو معلم استخدام می‌کند.

صحرایی گفت: نخبگان در حوزه‌های ورزشی و هنری هم می‌توانند بدون کنکور وارد دانشگاه فرهنگیان شوند.

وزیر آموزش و پرورش بیان کرد: در برنامه تربیت اوان کودکی که سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک آن را مصوب کرده است، موضوع تربیت قرآنی یکی از برنامه‌های جدی است.

وی با اشاره به اینکه معاونت پرورشی و فرهنگی با مسئولیت معاونت حقوقی وزارت آموزش و پرورش، سازوکار بهره‌مندی مؤسسات قرآن از فضای مدارس کشور برای برگزاری کلاس‌های قرآن را پیدا کنند، گفت: اگر این سازوکار وجود دارد، روش اجرای آن طی یک هفته اعلام شود و اگر وجود ندارد، در مدت یک هفته ساز و کار آن مشخص شود.

صحرایی با اشاره به اینکه پول‌های قرآنی کشور باید در آموزش و پرورش هزینه شود نه در جا‌های دیگر افزود: همواره قربانی عدم توجه از سوی دستگاه‌هایی بودیم که نمی‌دانند تحول باید از آموزش و پرورش ایجاد شود، هم‌اکنون در کشور مشکل کمبود پول وجود ندارد، مسئله این است که نمی‌دانیم پول در کجا هزینه شود.

وی ادامه داد: طرح تاسیس مدارس غیردولتی قرآنی ظرف یک ماه ارائه شود و برای سال تحصیلی جدید حتی با درصدی از مدارس موجود، این کار اجرا شود. هم اکنون برخی مدارس غیردولتی در حال اجرای این کار هستند و به دلیل قرآن پایه بودن، خانواده‌ها هزینه پرداخت می‌کنند تا فرزندشان اینگونه تربیت شود.

طرح اتقان را به رتبه‌بندی مرتبط کنید

وزیر آموزش و پرورش درباره طرح اتقان بیان کرد: این طرح ارتقای توانمندی قرآنی معلمان دوره ابتدایی است و باید آن را به رتبه‌بندی معلمان مرتبط کنیم و معلمی که دوره اتقان را طی نکرده است، از رتبه‌بندی محروم شود. معلمان بدون سواد قرآنی وارد آموزش و پرورش نمی‌شوند، اما ممکن است در گذر زمان به دلیل اینکه با قرآن مانوس نبودند، آن را فراموش کنند و باید در دوره‌های ضمن خدمت به آموزش قرآن توجه کرد.

صحرایی ادامه داد: برای تسری طرح اتقان به دوره متوسطه دوم بیاندیشید همچنین دوره‌های تأمین مدرسان قرآن برگزار شود؛ نیم میلیون نفر از معلمان باید در طرح مسطورا شرکت کنند که تا کنون حدود ۴۵۰ هزار نفر در این طرح شرکت کرده‌اند.

وی تاکید کرد: مؤسسات مختلف از جمله مؤسسات قرآن نباید در کنار مدارس قد علم کنند بلکه مدرسه را تقویت کنند، نباید به مدرسه آسیب بزنیم و نگذاریم آموزش و پرورش نحیف شود

منبع: تسنیم

tags # معلم سایر اخبار (تصاویر) عجیب‌ترین موجودات دریایی جهان؛ از شیطان دریایی تا ماهی خون‌آشام! حقایقی عجیب درباره اژد‌های کومودو؛ از بچه‌داری بدون جفت‌گیری تا شنیدن بوی خون از ۴ کیلومتری! چه کسی لباس را اختراع کرد؛ آیا انسان‌های اولیه همیشه لخت بودند؟ اولین قتل در جهان چگونه اتفاق افتاد؟!

دیگر خبرها

  • کمبود نیروی انسانی و فضای اداره استاندارد مرکزی پیگیری می‌شود
  • راه جبران ناترازی نیروی انسانی در آموزش‌وپرورش چیست؟
  • این افراد معلم می‌شوند
  • روایان پیشرفت در مدارس آذربایجان شرقی راه اندازی شود
  • تکریم معلمان در خور شان آنان باشد
  • تکریم معلمان در خور شان آنان باشند
  • آذربایجان غربی برای میزبانی از رویداد‌های ملی ورزش دانش آموزی آمادگی دارد
  • اولویت نخست آموزش و پرورش تامین نیروی انسانی است
  • ۹ هزار معلم جدید در خراسان رضوی جذب می‌شوند
  • امسال ۷۰ هزار معلم جذب آموزش و پرورش می شوند