Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمد رضازاده سلطان‌آباد مدرس دانشگاه و عضو کمیته رسانه کمیسیون حمایت از اعضاء و صیانت از مرکز وکلا کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه در گفتگو با خبرنگار حوزه حقوقی – قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درخصوص تاثیر فضای مجازی بر فساد اخلاقی نوجوانان اظهار کرد: دنیای امروز به نحو آشکاری در مسیر تحولات ناشی از عصر اطلاعات قرار گرفته عصری که سبب پیموده شدن مرز‌ها شده و به تأسیسات دهکده جهانی، هویتی واقعی و عینی بخشیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این وکیل ادامه داد: در این زمان، هم سطح تعاملات افراد بشری در اجتماعات مختلف توسعه یافته و هم ابزار‌های اجتماعی برقراری و بسط این تعاملات دگرگون شده است؛ امروزه ارتباطات از فضای سنتی فراتر رفته و چهره‌ای جدید در فضای سایبری و مجازی به خود گرفته است.

همه دولت‌ها به فکر چاره‌ای برای مبارزه با این کج رفتاری‌ها

وی درباره بد رفتاری‌های حوزه فضای مجازی در جهان بیان کرد: فضای مجازی، جهانی است که انواع داد و ستد‌های الکترونیکی، نشر الکترونیکی، آموزش الکترونیکی و انواع شبکه سازی اجتماعی الکترونیکی را شامل می‌شود؛ از سوی دیگر، کج رفتاری در فضای مجازی بصورت جهانی به مسأله مهمی برای افراد، خانواده ها و سازمان‌ها تبدیل شده است و همه دولت‌ها را به فکر چاره‌ای برای مبارزه با این کج رفتاری‌ها انداخته است.

رضازاده افزود: همانطور که بی اخلاقی‌ها، انحراف‌ها و جرایم در فضای حقیقی رخ می‌دهد، در فضای مجازی که امکان نظارت، سامان دهی و پایش بسیار ضعیف تری نسبت به فضای حقیقی وجود دارد این انحراف‌ها و بی هنجاری‌ها به صورت گسترده‌تری می‌تواند رخ دهد.

انحرافات جنسی، هرزه نگاری و انتشار تصاویر مستهجن،  بدترین جرائم فضای مجازی

این وکیل در مورد تقسیم بندی جرائم سایبری و مجازی گفت: مساله‌ مهمی که ذهن روانشناسان، جامعه شناسان و جرم شناسان را به طور قابل ملاحظه‌ای به خود معطوف کرده این است که مساله فضای مجازی و تاثیر آن بر فساد اخلاقی نوجوانان امری تازه و نو است، زیرا رسانه‌های اجتماعی چند سالی است که باعث مشوش شدن ذهن نوجوانان شده است.

وی ادامه داد: جرایم فضای مجازی و سایبری در یک دسته‌بندی مشهور به چهار دسته تقسیم جرایم سنتی با توصیف مجازی، جرایم مرتبط با محتوا، جرایم علیه سری و محرمانه بودن داده‌ها و سیستم‌های رایانه‌ای و جرایم علیه صحت و تمامیت داده‌های رایانه‌ای و مخابراتی تقسیم می‌شوند و جرایم با محتوا عبارت اند از جرایمی که در آن‌ها رایانه به عنوان ابزار و وسیله‌ای توسط مجرم برای ارتکاب جرم به کار می‌رود و صرفا فن آوری اطلاعات زمینه‌ی ارتکاب آن‌ها را فراهم می‌سازد.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه کدام سنین از نوجونان بیشتر در معرض خطر هستند اظهار کرد: منظور از نوجوان اشخاص بین ۱۲ تا ۱۸ سال هستند، چون از این سن به بعد شخص رشد عقلانی خود را طی مراحلی گذرانده و وارد عرصه‌ای می‌شود که باید مراقبت‌های لازم را در این بازه سنی به عمل آورد.

کشورهای مختلف چگونه با جرائم سایبری و فضای مجازی مقابله می‌کنند؟

رضازاده بیان کرد: در کشور‌هایی همچون فرانسه، آلمان، کانادا، ژاپن و آمریکا دسترسی فضای مجازی برای اشخاص زیر ۱۲ سال را به صورت مطلق ممنوع کرده‌اند؛  حتی در کشوری مانند آلمان اگر کودک زیر ۱۲ سال از فضای مجازی استفاده کند از والدین آن شخص برای مدتی سلب حضانت می‌شود.

این وکیل ادامه داد: در کشوری مانند فرانسه حتی آموزش مجازی مدارس برای کودکان زیر ۱۲ سال به صورت مطلق ممنوع است، زیرا که آن‌ها بر این باورند که  تا سن ۱۲ سال آناتومی بدن و مغز افراد به گونه‌ای در حال رشد است و باید در فضای حقیقی آموزش و پرورش‌های لازم را ببیند  حتی یک شعار معروفی مبنی بر اینکه «کودک و والدین محترم استفاده از فضای مجازی برای آموزش و پرورش نباید باعث جدایی شما از فضای سنتی شود» هم وجود دارد.

وی درباره عوامل تاثیرگذار با آموزش‌های دروس در فضای مجازی گفت: متاسفانه با شیوع کرونا و آموزش‌های دروس در فضای مجازی  عمده دانش آموزان با خرید یا استفاده از گوشی والدین دسترسی راحتی به فضای مجازی دارند که این بهانه‌ی خوبی برای سازندگان برنامه‌های اجتماعی  شده است.

سازندگان برنامه‌های اجتماعی چگونه انحراف نوجوانان را رقم می‌زنند؟

رضازاده ادامه داد: سازندگان برنامه‌های اجتماعی از محاورات و تبادل پیام‌های فضای مجازی به خوبی استفاده می‌کنند و می‌دانند که نیاز‌های جوانان ایرانی از فضای مجازی چیست و آرام آرام آن‌ها را به ورطه فساد اخلاقی می‌کشانند. متاسفانه هر نوجوان در عصر کنونی بدون گوشی همراه هوشمند نیست و این یک بحران قابل توجه برای نوجوان ایرانی است؛ بنابراین استفاده بدون زمان‌بندی و مرز‌بندی می‌تواند آسیب‌های زیادی از جمله فساد اخلاقی به نوجوان وارد کند.

این وکیل گفت: در همین زمینه ماده ۱۷ کنوانسیون حقوق کودک بیان می‌کند، کشور‌های طرف کنوانسیون به عملکرد مهم رسانه‌های گروهی واقف بوده و دسترسی کودک را به اطلاعات و مطالب از منابع گوناگون ملی و بین‌المللی خصوصاً مواردی که مربوط به اعتلای رفاه اجتماعی، معنوی یا اخلاقی و بهداشت جسمی و روحی وی می‌شود را تضمین می‌کنند.

وی با بیان اینکه کشور‌ها اقداماتی را به عمل خواهندآورد گفت: تشویق رسانه‌های گروهی به انتشار اطلاعات و مطالبی که برای کودک استفاده‌های اجتماعی و فرهنگی داشته و با روح ماده ۲۹ نیز مطابق باشد، تشویق همکاری‌های بین‌المللی در جهت تولید، مبادله و انتشار این گونه اطلاعات و مطالب از منابع گوناگون فرهنگی، ملی و بین‌المللی، تشویق تولید و انتشار کتاب‌های کودکان‌، تشویق رسانه‌های گروهی جهت توجه خاص به احتیاجات مربوط به آموزش زبان کودکانی که به گروه‌های اقلیت تعلق دارند یا بومی هستند و تشویق توسعه خط مشی‌های مناسب در جهت حمایت از کودک در برابر اطلاعات و مطالبی که به سعادت وی آسیب می‌رساند؛ از جمله این برنامه‌ها هستند.

مهم‌ترین نهاد‌هایی که می‌توانند دسترسی نوجوان به فضای مجازی را کنترل کند

وی گفت: مهم‌ترین نهاد‌هایی که می‌توانند دسترسی نوجوان به فضای مجازی را کنترل کند، در گام اول دولت و  وزارت آموزش و پرورش و سپس  خانواده‌ها است خانواده مهم‌ترین و موثر‌ترین و اولین ارگانی است که فرد در آن رشد و نمو پیدا می‌کند که با آموزش لازم به والدین نوجوانان می‌توان آن‌ها را آگاه کرد که نحوه استفاده و میزان استفاده را به شخص نوجوان آموزش دهند و از افسار گسیختگی نوجوانان برای استفاده‌های بلند مدت و با زمان‌های نا‌محدود پیشگیری‌های لازم را به عمل آورند.

بیشتر بخوانید

افساد فی‌الارض، جرمی که شدیدترین مجازات را به همراه دارد مجازات اقدام علیه بهداشت عمومی/ برخورد قانون با عوامل آلوده کننده محیط زیست چیست؟ راه مقابله با جرائم علیه امنیت در کشور‌های مختلف چگونه است؟
انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: فضای مجازی فضای سایبری کنوانسیون بین المللی قوانین بین المللی فضای مجازی فساد اخلاقی برنامه ها کشور ها ۱۲ سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۲۴۶۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری کنفرانس بین المللی وب پژوهی در دانشگاه علم و فرهنگ

دهمین کنفرانس بین المللی وب پژوهی با حضور مهدی باصولی، رئیس دانشگاه علم و فرهنگ از روز گذشته در دانشگاه علم و فرهنگ آغاز به کار کرد و تا امروز، ۶ اردیبهشت ماه ادامه دارد.

به گزارش ایسنا، محمدجواد شایگان فرد، دانشیار دانشگاه علم و فرهنگ و دبیرکنفرانس بین المللی وب پژوهی با اشاره به اهمیت برگزاری این رویداد بین‌المللی، به شرح گزارش مختصری از دوره‌های قبل پرداخت.

وی در خصوص انتخاب محورهای این کنفرانس خاطرنشان کرد: کمیته علمی کنفرانس بین‌المللی وب پژوهی ۱۵ محور اصلی را برای کنفرانس انتخاب کرد که از جمله آنها می‌توان به یادگیری ماشین، یادگیری عمیق در وب، وب‌کاوی، وب معنایی و تحلیل وب، اینترنت اشیا، بازیابی اطلاعات، شبکه‌های اجتماعی، سکوهای ابری، انبوه و توزیع شده، بلاک‌چین و رمزارز، تعامل انسان و رایانه، کیفیت وب، سکوها و ابزارهای نرم‌افزاری وب، کسب‌وکار و بازاریابی الکترونیکی، امنیت وب، تحلیل رفتار و شخصی‌سازی، پردازش تصویر در وب، رسانه و ارتباط‌شناسی وب، وب و جامعه اشاره کرد.

دبیر کنفرانس بین‌المللی وب پژوهی در ادامه افزود: ما در این کنفرانس به‌ تمامی موضوعاتی که مربوط به حوزه وب می‌شد نیز توجه کردیم و صرفاً به دنبال ابعاد فناوری آن نبوده و نویسندگان حوزه علوم‌انسانی و… را نیز تشویق کردیم تا در این حوزه ورود کنند.تعداد ۱۴۲ مقاله پذیرش شده است که ۴۵ مورد شفاهی است، البته نکته حائز اهمیت این است که هر مقاله دو داور داشته و بعد اعلام نتایج شده است.

وی عنوان کرد: مقالات و پژوهش‌هایی متعددی به زبان‌هایی فارسی و انگلیسی به دبیرخانه کنفرانس ارسال شده است که آثار پذیرفته شده در پایگاه‌هایی معتبر علمی داخلی نظیر SID و ISC و خارجی نظیر IEEE Xplore نمایه شده است. گفتنی است امسال حدود ۷۵ درصد مقالات به زبان انگلیسی بوده است و این نشان از تمایل پژوهشگران به تعاملات بین‌المللی است.

*مسئله اجتماعی، راه حل اجتماعی دارد

همچنین در ادامه این کنفرانس آرش حیدری عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ به عنوان سخنران ویژه درباره شکاف دیجیتال(گفتاری درباره نسبت فضای مجازی و فضای اجتماعی) نکاتی را مطرح کرد.
حیدری گفت: «مسئله اجتماعی، راه حل اجتماعی دارد» این گزارۀ کلیدی محوریتی اساسی در فهم علوم اجتماعی دارد. فقدان مواجهه با این گزاره موجب می‌شود که برای حل مسائل اجتماعی مسیرهایی غیر اجتماعی پیموده شود و این مسیر ضرورتاً با شکست مواجه خواهد شد.

وی افزود:  فهم امر اجتماعی همواره نسبتی با مفهوم فضا دارد. فضای اجتماعی در حدفاصل کنش‌ها، تعامل‌ها و روابط میان افراد شکل می‌بندد و چیزی را خلق می‌کند که «حوزه عمومی» نامیده می‌شود. حوزه عمومی عرصه تعاملات نمادین و معنادار انسان‌ها است و مجموعه وسیعی از الگوهای تعاملی را در بر می‌گیرد.

عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ در ادامه تشریح کرد: این شبکه تودرتو که حاصل کنش و واکنش میان انسان‌هاست ساختاری نظام‌مند به خود می‌گیرد و به سیستمی سیال بدل می‌شود. این سیستمِ سیال واجد کلیتی می‌شود که چیزی بیش از تک تک اجزای آن است. این تبیین بدان معناست که «جامعه جمع جبری تک تک افراد نیست» بلکه نظامی است که در نتیجۀ تعاملات جزئی واجد یک کلیت می‌شود و امور اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و… را در بر می‌گیرد. از این حیث جامعه یک کلیت است، یک فضای خلق شده است که بخش‌ها، اجزا و خرده‌نظام‌هایی دارد.
حیدری عنوان کرد:  با این مقدمه، فضای مجازی را باید زیرمجموعه فضای اجتماعی دانست. خطای رایج در فهم رابطه میان فضای اجتماعی و فضای مجازی آنجاست که گاه این دو را اینهمان فرض می‌کنند و فهم امر اجتماعی و فضای اجتماعی را به فهم فضای مجازی تقلیل می‌دهند. درست در این نقطه است که مفهوم شکاف دیجیتال موضوعیت می‌یابد.

وی همچنین عنوان کرد: جنس و نوع و کیفیت دسترسیِ کاربران به فضای مجازی تابع شرایط اجتماعی آنهاست. نابرابری‌ها، تضادها و تعاملات اجتماعی در فضای مجازی بازتولید می‌شوند. به عبارت دقیق‌تر شکاف‌هایی که در قلمرو اجتماعی در سطوح مختلف (سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی) تولید می‌شوند در قلمرو مجازی تکرار و تثبیت می‌شوند. درست در همین نقطه است که درباره فهمِ نسبت فضای اجتماعی و فضای مجازی نیاز به بازاندیشی اساسی وجود دارد.

عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ خاطرنشان کرد: فروکاست فهم فرایندهای اجتماعی، مسائل اجتماعی، و فضای اجتماعی به فضای مجازی به معنای نادیده گرفتن منطق درونیِ امر اجتماعی است. فضای مجازی مبتنی بر بازنمایی است، اینکه چه کسی در چه جایگاهی توان بازنمایی بیشتری دارد بیش از آنکه به فضای مجازی مرتبط باشد به فرصت‌ها و امکاناتی وابسته است که در فضای اجتماعی کسب شده است. بنابراین بازنمایی فضای مجازی همواره واجد شکافی بنیادینی است با آنچه در فضای اجتماعی در حال رخ دادن است. بنابراین این مبحث برای مفهوم‌پردازیِ نسبت میان این دو فضا و توضیح چگونگی بازتولید روابط نابرابر اجتماعی در فضای مجازی است.

روز اول این مراسم با حضور اساتید و مهمانانی از مرکز تحقیقات مخابرات، وزارت علوم،تحقیقات وفناوری، ایرانداک، جهاددانشگاهی، دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی و علامه طباطبایی و….حضور داشتند و در این کنفرانس جایزه پرفسور کامبیز بدیع اهدا خواهد شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برگزاری کنفرانس بین المللی وب پژوهی در دانشگاه علم و فرهنگ
  • موج واگذاری حیوانات خانگی در شبکه‌های اجتماعی/پت‌های خانگی در فضای مجازی دست به دست می‌شوند
  • چرا نباید نگران نسل Z بود؟
  • کتابخانه محل مناسبی برای آموزش حقوق شهروندی به کودکان و نوجوانان است
  • بازی‌های رایانه‌ای منجر به آسیب جسمی کودکان و نوجوانان
  • ۱۶ زوج اردبیلی پشت نوبت دریافت فرزندخوانده هستند
  • همایش ملی روانپزشکی کودک و نوجوان در مشهد آغاز به کار کرد
  • مجتبی رحماندوست: اشعاری برای ردپای انبیا در کربلا نوشتم
  • برگزاری دوره های سواد رسانه برای کاهش آسیبهای فضای مجازی
  • «اقیانوس پشت پنجره» برگزیده جشنواره هندی شد