Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-03-29@10:54:42 GMT

اختلال روانی با این رژیم غذایی!

تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۰۲۶۶۸۱

اختلال روانی با این رژیم غذایی!

آفتاب‌‌نیوز :

دکتر عاطفه قنبری جلفایی، رئیس بخش روان‌پزشکی بیمارستان رسول اکرم (ص) درباره یک اختلال روانی گفت: آنورکسیا نروزا (anorexia nervosa) یا بی‌اشتهایی عصبی، یک نوع اختلال خوردن است. این نوع اختلال با چند خصوصیت، شناخته می‌شود. نخست، این افراد، وزن بسیار کم و غیر عادی و ترس بسیار شدید از چاقی دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حال حاضر، BMI (شاخص توده بدنی) افراد عادی به‌طور طبیعی ۱۹ تا ۲۵، اما در این افراد، کمتر از ۱۳ است.

متخصص روان‌پزشکی، افزود: این افراد با وجود این که خیلی لاغر هستند، اما درک مختلفی از وزن خود دارند؛ آنها تصور می‌کنند که خیلی چاق هستند و باید لاغرتر شوند از این رو به شدت در تلاشند تا وزن خود را کاهش دهند. آنها برای کاهش وزن خود غذا نمی‌خورند یا مقدار کمی غذا مصرف می‌کنند.

این افراد یک سری غذا‌های ممنوعه دارند و اصلا به آن‌ها لب نمی‌زنند و از رژیم غذایی خود کاملا حذف می‌کنند و ترس از خوردن آن غذا‌ها را دارند. همچنین آنها ورزش‌های بسیار شدید جهت کاهش وزن انجام می‌دهند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، اظهار داشت: مبتلایان به آنورکسیا از روش‌های جبرانی نیز استفاده می‌کنند. مثلا اگر غذایی را بخورند بلافاصله با تحریک عمدی حلق استفراغ می‌کنند.

همچنین، از یک سری دارو‌های ادارآور و مسهل استفاده می‌کنند تا بلافاصله غذای آنها دفع شود.

او خاطر نشان کرد: این اختلال ممکن است در صنف‌هایی که افراد، زیاد به ظاهر خود اهمیت می‌دهند، بیشتر روی می‌دهد. این اختلال در زنان بیشتر از مردان ایجاد می‌شود، زیرا زنان به ظاهر و اندام خود بیشتر اهمیت می‌دهند. اخیرا ایجاد این نوع اختلال در مردان نیز افزایش یافته، زیرا خوش اندامی برای آنها نسبت به گذشته مهم‌تر شده است.

او بیان کرد: امروزه برخی از مدلینگ ها، هنرپیشه ها، ورزشکاران (ورزشکارانی که داشتن اندامی متناسب برای آن‌ها بسیار اهمیت دارد) و به علت موقعیت شغلی و اجتماعی خود، معیار‌های سختگیرانه‌ای برای زیبایی اندام دارند، همچنین برخی از خانم‌ها به علت داشتن موقعیت اجتماعی و اقتصادی بالا به اندام خود خیلی اهمیت می‌دهند، زیرا مدام در حال رفت و آمد و مراوده با دیگران هستند و از تناسب اندام خود بازخورد می‌گیرند.

او به پیامد‌های این اختلال اشاره کرد و در این‌باره گفت: این اختلال، همراه با پیامد‌های زیادی است. نخست، این افراد به دلیل داشتن استاندارد‌های سختگیرانه برای خود، خصوصیت وسواس گونه‌ای پیدا کرده اند. نسبت به اندام خود بسیار کمال طلب هستند. این افراد معمولا آدم‌های درون گرا و توداری هستند که درباره مشکلات خود با کسی حرف نمی‌زنند.

قنبری، ادامه داد: این افرد اغلب از نظر احساسی دچار مشکل هستند. شاید در ظاهر کاملا این امر مشهود نباشد، اما اعتماد به نفس شکننده و پایینی دارند. هیچ‌‎وقت از ظاهر خود راضی نیستند. همیشه اضطراب و ترس از چاقی دارند.

به گفته او، این پیامد‌ها از نظر روانی و جسمی برای آنها بسیار آسیب‌زا است، طوری که خطر مرگ آنها وجود دارد؛ در بی‌اشتهایی عصبی، برخی بیماران آن‌قدر به روند نخوردن خود ادامه می‌دهند تا در نهایت به علت کاهش وزن شدید، فوت می‌کنند.

رئیس بخش روان‌پزشکی بیمارستان رسول اکرم (ص) تصریح کرد: این افراد به علت سوء تغذیه شدید ممکن است مشکلاتی از قبیل کم‌خونی، خستگی، بی‌خوابی و ریزش مو پیدا کنند. حتی امکان دارد این مسأله روی دوران قاعدگی آنها تأثیر بگذارد و به علت اختلال هورمونی، حتی پریود شدن خانم‌ها قطع شود.

او افزود: این افراد، همچنین مشکلاتی از قبیل سوء هاضمه، یبوست و دل‌درد پیدا کنند و پوست آنها خشک و ناز شود. از سوی دیگر، امکان دارد به مرور زمان، آریتمی قلبی و افت فشار خون پیدا کنند. در این بین، افرادی که از مسهل و دارو‌های ادرارآور یا مدر یا دیورتیک‌ها (Diuretic) استفاده می‌کنند، بسیار مستعد ابتلا به آریتمی قلبی هستند و خطر مرگ آنها به‌شدت وجود دارد.

قنبری با اشاره به روش درمان این بیماری گفت: درمان این افراد، بیشتر بر مبنای روان‌درمانی تا دارو درمانی است. البته یک سری دارو نیز به روند بهبودی این افراد کمک می‌کنند. این افراد بر اساس چند الگوی شناختی - رفتاری، داینامیک و فامیل‌تراپی (خانواده‌درمانی) روان‌درمانی می‌شوند.

او اظهار داشت: معمولا این اختلال در سن نوجوانی و جوانی آغاز می‌شود که اگر زودتر درمان نشود، عواقب خطرناکی متوجه این افراد می‌شود.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، گفت: درمان این افراد باید زودتر آغاز شود، زیرا بیشتر این افراد در کنار بی‌اشتهایی عصبی، دچار اضطراب، افسردگی، اختلال شخصیت و وسواس می‌شوند و گاه به مصرف مواد و افکار خودکشی، گرایش پیدا می‌کنند. در حالی‌که این اختلال به مرور زمان با مشورت روان‌پزشک و انجام روان‌درمانی و دارو درمانی، رفع می‌شود.

منبع: خبرگزاری صداوسیما

منبع: آفتاب

کلیدواژه: اختلال روانی رژیم غذایی کاهش وزن اندام خود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۲۶۶۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش‌هایی که با روزه‌داری مواجه می‌شویم

رعایت رژیم غذایی مناسب در کنترل بسیاری از اختلالات گوارشی نقش بسزایی دارد. از آنجا که در ماه رمضان اغلب الگوی دریافت غذا (زمان صرف وعده‌های غذایی و ترکیب آن) تغییر می‌کند، این امر ممکن است علائم و عوارض برخی بیماری‌های دستگاه گوارش را تحت تأثیر قرار دهد. باید توجه کرد که در صورت عدم رعایت رژیم غذایی مناسب در ماه رمضان، ممکن است عوارضی مانند خشکی دهان، آروغ زدن، نفخ شکم، احساس سنگینی شکم، سوزش سردل، تهوع، یبوست و تغییرات اشتها دیده شود.

- چرا روزه‌داری سبب خشکی دهان می‌شود؟

در روزه‌داری به دلیل کاهش تعداد وعده‌های غذایی، مصرف مایعات کاهش می‌یابد که این امر سبب کاهش میزان آب بدن و احساس تشنگی شود. همچنین برای هضم و جذب مواد غذایی چرب، بدن به آب بیشتری نیاز دارد که در این شرایط مصرف این مواد غذایی حس تشنگی را تحریک می‌کند.

- توصیه‌هایی برای کاهش تشنگی و خشکی دهان در روزه‌داران

به این دلیل که در ماه رمضان مصرف غذا‌ها و مایعات محدود می‌شود، افراد روزه‌دار باید مقادیر کافی مایعات در فاصله افطار تا سحر مصرف کنند؛ بنابراین توصیه می‌شود که همراه وعده‌های غذایی افطار، سحری و نیز فواصل آنها، مقادیر کافی میوه و سبزی مصرف شود. چراکه این مواد غذایی به نگهداری آب در بدن کمک می‌کنند. حداقل میزان توصیه شده مصرف روزانه میوه و سبزی ۵۰۰ گرم در روز است.

افراد روزه‌دار بهتر است مصرف مواد غذایی را که سبب افزایش احساس تشنگی می‌شوند، محدود کنند. همچنین توصیه می‌شود افراد روزه‌دار از مصرف چای و قهوه به مقدار زیاد که باعث دفع بیشتر آب بدن از طریق افزایش ادرار می‌شود، پرهیز کنند.

- مصرف کدام مواد غذایی سبب افزایش احساس تشنگی و خشکی دهان می‌شود؟

غذا‌های پرچرب و سرخ شده به خصوص در وعده سحری منجر به تشنگی در طول روز می‌شود. مصرف زیاد نمک، غذا‌های شور و غذا‌های پر ادویه نیز تشنگی فرد روزه‌دار را افزایش می‌دهند و باید از مصرف آنها اجتناب شود.

- مصرف کدام مواد غذایی سبب بروز سوء هاضمه و نفخ می‌شود؟

پرخوری، مصرف زیاد غذا‌های چرب و سرخ شده، غذا‌های تند و غذا‌هایی که ایجاد نفخ می‌کنند مثل کلم، نوشابه‌های گازدار، سیر، پیاز، فلفل به خصوص فلفل دلمه‌ای، حبوبات مانند عدس، لوبیا، نخود، لپه و مصرف زیاد مواد قندی، دسر‌های شیرین، زولبیا و بامیه، مصرف آب به همراه وعده غذایی، مصرف غذا در حجم زیاد و مواد غذایی به اصطلاح سنگین مانند آش رشته و غذا‌های غلیظ آبکی سبب نفخ و مشکلات گوارشی می‌شوند.

- علت سوزش سر دل در ماه مبارک رمضان چیست؟

در ماه رمضان اغلب پرخوری و مصرف غذا به مقدار زیاد، به خصوص در وعده افطار، سبب بازگشت محتویات معده به مری و احساس سوزش سردل می‌شود.

- چه غذا‌هایی سبب احساس سوزش سر دل می‌شوند؟

غذا‌های چرب و سرخ شده که دیرتر از معده خارج می‌شوند، غذا‌های تند، قهوه و چای پررنگ، نوشابه‌های گازدار، موادی مثل نعناع، شکلات، ادویه جات و مصرف سیگار می‌تواند باعث سوزش سردل در افراد روزه‌دار شود.

- چگونه می‌توان از احساس سوزش سر دل در افراد روزه‌دار پیشگیری کرد؟

توصیه می‌شود به منظور پیشگیری از سوزش سردل، افراد روزه‌دار از پرخوری و مصرف وعده‌های غذایی حجیم بپرهیزند. این افراد باید تا حد امکان تعداد وعده‌های غذایی خود را افزایش دهند تا بتوانند در هر وعده حجم کمتری غذا مصرف کنند و حداقل تا سه ساعت پس از صرف غذا دراز نکشند.

- دلایل بروز یبوست و نحوه پیشگیری از آن در افراد روزه‌دار

گرسنگی، کاهش مایعات دریافتی و کاهش فعالیت بدنی خطر یبوست را در افراد روزه‌دار افزایش می‌دهند. از سوی دیگر تغییر الگوی وعده‌های غذایی و خواب در ماه رمضان سبب کاهش حرکات روده می‌شود و به همین دلیل سرعت عبور مدفوع در روده کاهش می‌یابد. در نتیجه بدن آب بیشتری از دست داده و سبب ایجاد یبوست می‌شود.

با نوشیدن مقادیر کافی آب و مایعات و افزایش دریافت منابع فیبر رژیمی مانند میوه و سالاد در وعده‌های سحری، افطار و پس از افطار می‌توان به حفظ آب بدن و انجام حرکات طبیعی روده در ماه رمضان کمک کرد تا مدت زمان عبور مواد از دستگاه گوارش کاهش یافته و از ایجاد یبوست و نفخ جلوگیری شود.

جهت درمان یبوست باید مصرف آب، غلات سبوس‌دار، آرد قهوه‌ای، انجیر و آلوی خشک خیسانده، میوه‌ها به خصوص همراه با پوست و سبزیجات را افزایش داد. افراد مبتلا به یبوست بهتر است مصرف چای خود را کاهش دهند. افزایش فعالیت بدنی و تحرک نیز به درمان یبوست کمک می‌کند. در صورت شدید بودن یبوست، روزه‌داران می‌توانند به همراه وعده‌های غذایی سحری یا افطار یک قاشق غذاخوری شربت لاکتولوز مصرف کنند.

بنابر اعلام پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران، بنابراین با رعایت روش صحیح تغذیه، استفاده متناسب از تمامی گروه‌های غذایی، مصرف به اندازه و کافی از گروه میوه‌ها و سبزیجات تازه در وعده‌های غذایی، مصرف آب و مایعات کافی در فواصل وعده‌های غذایی، حفظ تحرک و فعالیت بدنی و خودداری از مصرف وعده‌های غذایی پر حجم و پر چرب و مواد غذایی شیرین می‌توان بسیاری از مشکلات گوارشی را مانند یبوست، نفخ، ترش کردن و سوزش سردل کاهش داد.

منبع: ایسنا

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی بهداشت و درمان

دیگر خبرها

  • بیان بیماری‌های روحی و روانی حاصل تجربه ۱۴ هزار ساعت مشاوره
  • تشریح بیماری‌های روحی و روانی حاصل تجربه ۱۴ هزار ساعت مشاوره 
  • چرا ایرانیان بدترین روش برای پخت غذا را دارند؟
  • چرا ایرانیان بدترین روش پخت غذا را دارند؟
  • چرا ایرانیان بدترین روش برای پخت غذا را دارتد؟
  • چالش‌هایی که با روزه‌داری مواجه می‌شویم
  • ارسال ۲ درخواست به سازمان جهانی بهداشت درباره جنایات رژیم صهیونیستی در غزه/ تحمیل کرونای روانی به مردم جهان
  • درخواست نظام پزشکی از WHO بابت جنایات رژیم صهیونیستی در غزه
  • ۲ درخواست نظام پزشکی از WHO بابت جنایات اسرائیل
  • ۲درخواست نظام پزشکی از WHO بابت جنایات رژیم صهیونیستی در غزه