Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ورزش 3»
2024-04-19@21:52:46 GMT

یادداشت: ورشکستگی تراکتور و یک معضل همیشگی

تاریخ انتشار: ۲۰ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۰۷۵۱۶۸

یادداشت: ورشکستگی تراکتور و یک معضل همیشگی

تغییر و تحولات اخیر باشگاه تراکتورسازی و نابسامانی‌های اخیر آن، بار دیگر ذهن‌ها را متوجه نقش باشگاه‌داری حرفه‌ای و اهمیت آن می‌کند.

به گزارش ورزش سه تجربه ناموفق باشگاه‌داری خصوصی در تراکتورسازی که تقریبا مشابهی از تجربه ناموفق استیل‌آذین در فوتبال ایران شده است بار دیگر اذهان را به سمت المان‌های مهم و حیاتی برای نیل به رسیدن به فوتبال و باشگاه‌داری حرفه‌ای جلب کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دو تجربه‌ای که نشان می‌دهد دوپینگ مالی نه تنها به کسب موفقیت منجر نمی‌شود بلکه حتی می‌تواند تاثیر مخرب هم داشته باشد.

 

در واقع دو تجربه باشگاه‌داری تراکتور و استیل آذین نشان می‌دهد که تا زمانی که پشت هر ریال پولی که در یک باشگاه یا فوتبال خرج می‌شود نیت برداشتن یک ریال بالاتر و کسب سود نباشد، موفقیت هم حاصل نخواهد شد. به عبارتی تا زمانی که در ایران خواست و اراده‌ای برای پیاده‌کردن تجربه‌ای که فوتبال حرفه‌ای دنیا به آن رسیده و آن مواجه شدن به یک باشگاه فوتبال به مثابه یک بنگاه اقتصادی نگاه نشود، تزریق پول و منابع مالی باعث نخواهد شد تا عقلانیت بر تصمیمات بنیادی و اجرایی یک باشگاه حکمفرما شود.

 

سال‌ها یکی از عوامل غیرحرفه‌ای بودن فوتبال ایران به حضور دست و بودجه دولت در آن ربط داده شد اما تجربه‌‌ی باشگاه‌داری خصوصی در ایران نیز در اکثر موارد روی مدیریت دولتی در فوتبال را سفید کرده است! چون آنچه در واقع تحت عنوان باشگاه‌داری خصوصی در ایران تجربه و معرفی شده، حتی حداقل‌هایی از ملزومات باشگاه‌داری حرفه‌ای را با خود نداشته است. صرف‌نظر از انگیزه افراد متمولی که پا به این فوتبال گذاشته و برای آن خرج کرده‌اند، جامعه هواداری معمولا از اقدام این افراد استقبال کرده و به نوعی در ابتدای ورودشان آنها را ستوده است. اما ایراد ناکامی آنها نیز در نهایت به پای آنها نوشته شده در حالی که در نگاه کلان‌تر می‌توان گفت که این اشخاص نیز خود در نهایت قربانی نبودن زیرساخت‌های فوتبال حرفه‌ای شده‌اند.

 

 

حتی اگر تصور شود که یک باشگاه به یک منبع تمام نشدنی پول و ثروت متصل باشد و حتی به دنبال بازگرداندن سرمایه خرج شده در فوتبال نباشد اما در نهایت نبود انضباط مالی و از آن مهم‌تر نبود یک ناظر بیرونی تاثیرگذار منجر به این می‌شود که موفقیتی حاصل نشود. آن ناظر بیرونی هم با دستورالعمل و بخشنامه حاصل نمی‌شود بلکه ناظر بیرونی باید طبق اساس هر بیزینس اقتصادی در نهایت مصرف‌کننده‌ای باشد که تامین رضایت او هدف اصلی بنگاه اقتصادی از هر نوعش شود. در فوتبال حرفه‌ای این مردم هستند که در نهایت صورت‌های مالی یک باشگاه را ممیزی می‌کنند. نه اینکه آن را به طور مستقیم انجام دهند اما هر میزان که آنها حاضر باشند برای دیدن فوتبال تیمی از هر طریقی هزینه کنند در نهایت تاثیرش را بر صورت مالی و سود و زیان باشگاه می‌گذارد.

 

تصور کنید همین باشگاه تراکتورسازی اگر منابع درآمدی مشخصی داشت و مالک متمول آن می‌توانست آن را همچون یکی از شرکت‌های تابعه‌ی خود اداره کند و انتظار آن را داشت که بابت هر ریال هزینه برای باشگاه، سود مشخصی دریافت کند، اداره‌ی آن در اولویت قرار نمی‌گرفت و جدی‌تر اداره نمی‌شد؟ اگر حق پخش تلویزیونی وجود داشت و مالک هر باشگاه می‌دانست که برای فروش بیشتر حقوق تصویری باشگاه تا چه میزان وابسته به علاقه و نگاه مردم است، آیا تصمیم‌گیری‌ها در راستای کسب بیننده بیشتر و جلب رضایت مردم و جذب طرفدار بیشتر قرار نمی‌گرفت؟ آیا با نگاهی به دخل خود در هر فصل، خرج خود را تنظیم نمی‌کرد؟

 

پر واضح است که فوتبال بدون درآمدهای مشخص که مهمترین آن حق پخش تلویزیونی است نه تنها حرفه‌ای نمی‌شود بلکه همواره درگیر نابسامانی‌های مدیریتی و نداشتن استراتژی و اهداف بلندمدت خواهد ماند. 

باشگاه‌داری در فوتبال ایران در وهله‌ی اول باید به سمت بنگاه‌داری اقتصادی برود. تا زمانی که قوانین بنگاه‌داری بر آن حاکم نشود بهترین مدیران و متمول‌ترین افراد نیز قادر نخواهند بود در دراز مدت کاری از پیش ببرند. لازمه بنگاه‌داری نیز مشخص بودن محل درآمدهاست و مهمترین درآمد فوتبال نیز در همه جای دنیا( به جز مواردی معدود) حق پخش تلویزیونی است. جایی که باشگاه به طور غیرمستقیم از مردم پول می‌گیرد و بنابراین میزان رضایت مردم  از باشگاهی در نهایت تاثیرش را در صورت سود و زیان باشگاه نشان می‌دهد.

 

تا وقتی که صورت‌های مالی باشگاه به مردم متصل نشود و تا زمانی که حق پخش تلویزیونی به هر طریقی ممکن نشود، چه مدیریت دولتی و چه مدیریت خصوصی در این فوتبال راه به جایی نخواهند برد.

حجت شفیعی

تراکتور

منبع: ورزش 3

کلیدواژه: تراکتور حق پخش تلویزیونی باشگاه داری تا زمانی یک باشگاه ی باشگاه حرفه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.varzesh3.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ورزش 3» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۷۵۱۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نعمتی: نباید فقط خمس را مقصر دانست

همشهری آنلاین - امیرحسین اعظمی | پاکو خمس، سرمربی اسپانیایی تراکتور بعد از فرازونشیب‌های فراوان سرانجام از این تیم جدا شد. او در حالی تبریز را ترک کرد که هواداران تراکتور انتظار داشتند خمس در جام حذفی یا لیگ برتر این تیم را قهرمان کند ولی او بدون کسب موفقیت خاصی از ایران رفت. البته اکثر بازیکنان تراکتور از کار کردن با خمس به نیکی یاد کرده‌اند و سیامک نعمتی هم تأکید می‌کند که نکات زیادی را از این مربی یاد گرفته است. با نعمتی درخصوص وضعیت تراکتور، جدایی خمس و مسائل مختلف دیگر صحبت کردیم و او به سؤالات همشهری پاسخ داد.

پیش‌بینی می‌کردی که خمس تراکتور را ترک کند؟

در این چند روز خبرها و احتمالاتی را شنیده بودیم و در نهایت ایشان تصمیم به ترک تراکتور گرفت. او در تمرین صبح روز دوشنبه با بازیکنان صحبت کرد و گفت که جدا می‌شود. از طرفی خانواده خمس هم در این مدت از او خواسته بودند که به کشورش برگردد و او به این موضوع هم اشاره کرد.

بازیکنان در جلسه دوشنبه، چه واکنشی به جدایی این مربی نشان دادند؟
همه ناراحت بودند و به نوعی تعجب کردند. ما یک خانواده هستیم که در طول روز ساعت‌ها کنار هم هستیم. وقتی خمس گفت قصد جدایی دارد همه احساس تنهایی کردیم. به هر حال ما با این مربی کار کردیم و او پدر این خانواده بود. خمس انسان شریفی است و من در این مدت نکات زیادی را از این مربی یاد گرفتم. من از کار کردن با این مربی لذت بردم و امیدوارم هر فردی جای خمس به تراکتور آمد راه این مربی را ادامه دهد.

خمس در این مدت در برخی مسائل هم مورد نقد قرار گرفت. در این خصوص چه نظری داری؟

در مورد چه مسائلی؟

برخی خمس را به‌دلیل ایجاد تغییرات زیاد، پیدا نکردن ترکیب ثابت و بعضی تعویض‌های اشتباه مورد نقد قرار دادند. قبول داری او در این مسائل ضعف‌هایی داشت؟

وقتی بیرون از زمین و بیرون از تیم هستید می‌توانید راحت تحلیل کنید ولی وقتی درون تیم هستید مسئله فرق می‌کند. باید این را درنظر گرفت که از نظر سرمربی چه‌کسی خوب تمرین می‌کند یا نمی‌کند یا چه‌کسی از لحاظ روحی آماده است یا آماده نیست. بحث مصدومیت و محرومیت را هم باید درنظر گرفت. در ضمن هر انسانی ممکن است اشتباه کند، بازیکن و مربی هم از این قاعده مستثنی نیستند. من نمی‌توانم در مورد تعویض‌ها نظر بدهم ولی فکر می‌کنم این امکان وجود داشت که خمس خیلی زودتر به ترکیب ثابت دست پیدا کند. البته ما در چند بازی پیاپی با ترکیب ثابت بازی کردیم و نتیجه هم گرفتیم ولی مصدومیت‌ها و محرومیت‌ها هم می‌تواند تأثیرگذار باشد. تا این اواخر هم شرایط بدی نداشتیم ولی باخت ۴ بر یک برابر ذوب‌آهن برای تیم ما اتفاق خوبی نبود.

خمس حتی در بازی‌های بزرگ هم نتوانست خوب نتیجه بگیرد. دلیلش چه بود؟

این موضوع فقط مربوط به مربی نمی‌شود. او همیشه از اهمیت بازی با تیم‌ها و رقیبان مستقیم صحبت می‌کرد و از ما می‌خواست در این بازی‌ها با تمرکز بالا بازی کنیم. متأسفانه در این بازی‌ها خوب امتیاز نگرفتیم. البته در ۲بازی اول قرعه ما نامناسب بود، از این لحاظ که تغییرات زیادی در تیم داشتیم و همان اول فصل با سپاهان و پرسپولیس روبه‌رو شدیم و در لیگ قهرمانان هم به شارجه باختیم.

بعد از این بازی، تعدادی از هواداران تراکتور علیه خمس فحاشی کردند. قبول داری رقم زدن این صحنه‌ها تأسف‌آور است؟

واقعا همینطور است. آرزوی من این است که فحاشی از تمام ورزشگاه‌های ایران حذف شود. خیلی راه‌ها برای انتقاد وجود دارد ولی فحاشی اصلا درست نیست. خمس برای تیم زحمت کشید و این را نباید نادیده بگیریم. فوتبال مثل زندگی است و همه آدم‌ها ممکن است بالا و پایین داشته باشند، روز خوب و بد داشته باشند. اینکه در همه موارد خمس را مقصر بدانیم منصفانه نیست، فوتبال یک ورزش تیمی است و یک مجموعه در کنار هم هستند، نباید شکست‌ها یا موفقیت‌ها را فقط به یک نفر ربط داد.

هواداران تراکتور همچنان در حسرت قهرمانی در لیگ برتر هستند. در این مورد چه صحبتی داری؟

خب، ما دوست داشتیم آنها را خوشحال کنیم ولی متأسفانه الان شانس کمی برای قهرمانی داریم. تمام هدف ما این است که در بازی‌های باقیمانده خوب امتیاز بگیریم.

از عملکرد خودت در این فصل راضی بودی؟

من نباید در این مورد نظر بدهم. هواداران بهتر می‌توانند نظر بدهند.

کیفیت فنی لیگ امسال را چطور ارزیابی می‌کنی؟

بهتر از پارسال بود و کیفیت توپ‌ها هم نسبت به فصل‌های گذشته بهتر بود. از طرفی امسال بیشتر از سال‌های قبل زمین‌ها را قبل از بازی آب می‌دادند و این موضوع به سرعت بازی‌ها کمک می‌کرد. فقط این را بگویم که ۹۰‌درصد چمن ورزشگاه‌ها در ایران باید تعویض شوند.

کد خبر 845135 برچسب‌ها باشگاه تراکتور تبریز بازیکنان فوتبال فوتبال لیگ برتر فوتبال ایران

دیگر خبرها

  • مشت‌های گره کرده و شادی سرمستانه ساکت (عکس)
  • نصرتی در دومین تجربه سرمربیگری تراکتور
  • دور دنیا به ‌صرف قهوه!
  • بازگشت آلوارز به تیم فوتبال تراکتور
  • مواریس: لیاقت برد برابر ذوب آهن را داشتیم/ زمانی نام مرا صدا می‌زنند که دیگر نیستم
  • نعمتی: نباید فقط خمس را مقصر دانست
  • تجربه‌ای موفق برای حل یک معضل ترافیکی در قم/ دوربین‌هایی که جان مردم را نجات می‌دهند
  • آمریکا دیگر اعجوبه‌ای مثل مسی را نخواهد دید
  • استقلال یک قدم تا اخذ مجوز حرفه‌ای
  • عکس روز: آب از آب تکان نخورد