Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس شورای رقابت با رد اعتراض خودروسازان به مصوبه سهیم شدن خریدار در خودرو با پیش پرداخت گفت: وقتی شورای رقابت یک تصمیم را می‌گیرد تا شرایط تغییر نکند تصمیم شورای رقابت به قوت خود باقی است.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، رضا شیوا با اشاره به اینکه مصوبه جدید شورای رقابت در خصوص نحوه فروش خودرو یکی از منصفانه‌ترین مصوبات شورا است، گفت: در سال گذشته بیش از ۸۰۰ شکایت در رابطه با پیش خرید خودرو به شورای رقابت ارسال شده بود و به همین دلیل وظیفه خود دانستیم این وضعیت را به گونه‌ای ساماندهی کنیم که حداقل در آینده با این حجم از شکایت روبه رو نشویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی با بیان اینکه در این شکایت‌ها مصرف کنندگان اعلام می‌کردند که ما مبلغی را یک یا دو سال به صورت پیش پرداخت در اختیار خودروساز قرار می‌دهیم که هیچ سودی هم دریافت نمی‌کنیم، افزود: مصرف‌کننده حدود یک یا دو سال گذشته مبلغی را به عنوان پیش پرداخت به خودروساز داده است، اما در زمان دریافت خودرو ارزش پول پرداختی کاهش یافته و باید متناسب با تورم و هزینه بیشتری را برای مابقی قیمت خودرو پرداخت کند که این موضوع اصلاً عادلانه نیست.

رئیس شورای رقابت با اعلام اینکه این موضوع یک بی انصافی در حق مصرف کنندگان را به وجود می‌آورد، اضافه کرد: به عنوان نمونه اگر کسی برای یک خودروی ۱۰۰ میلیون تومانی، ۵۰ میلیون پیش پرداخت کرده است مطابق مصوبه شورای رقابت نصف مبلغ خودرو را پرداخت کرده و باید متناسب با نرخ تورم فقط مابقی قیمت خودرو را پرداخت نماید.

وی ادامه داد: اگر ما یک بازار رقابتی داشتیم و خودرو‌های مختلفی در بازار عرضه می‌شد آیا باز هم کسی پول خود را یک یا دو سال به عنوان پیش پرداخت در اختیار خودروساز قرار می‌داد! مطمئناً اصلا چنین اقداماتی انجام نمی‌شد. وقتی شرایط انحصاری باشد خودروساز از وضعیت مسلط استفاده کرده و مصرف کننده هم هیچ چاره‌ای ندارد.

شیوا با اشاره با اینکه در مصوبه اخیر شورای رقابت اعلام کردیم باید در پیش فروش‌ها مشخصات و قیمت خودرو اعلام شود، گفت: متأسفانه برخی به دلیل عدم مشخص نبودن قیمت خودرو متناسب با فرضیات محصولاتی را خریداری کرده بودند که این موضوع اصلاً درست نیست. در همین زمینه نیز ما مصوب کردیم که قیمت خودرو باید در زمان پیش فروش قطعی اعلام شود.

وی با تأکید بر اینکه گفته می‌شود مصوبه اخیر شورای رقابت مغایر با مصوبه هیأت وزیران برای حمایت از مصرف کنندگان است، افزود: اولاً مصوبه هیأت وزیران قانون نبوده و فقط مصوبه هیأت وزیران است دوماً جای تعجب و شک است که هیأت وزیران مصوبه‌ای را به تصویب برساند که به ضرر مصرف کنندگان است. آیا جایی گفته شده که مصرف کننده برای خرید خودرو مبلغی را به خودروساز بدهد و بعد از چند سال بدون دریافت سودی باعث کاهش ارزش پول مصرف کننده هم شود و در نهایت هم هزینه زیادی را بابت خرید خودرو از آن‌ها مطالبه کند!

رئیس شورای رقابت در ادامه با اعلام اینکه گفته شده خودروسازان به این مصوبه اعتراض داشته و خواستار بازبینی آن هستند، گفت: وقتی شورای رقابت یک تصمیم را می‌گیرد تا شرایط تغییر نکند تصمیم شورای رقابت به قوت خود باقی است هر کس هم اگر اعتراضی داره باید به هیئت تجدیدنظر مراجعه کند تا در هیئت تجدید نظر این موضوع بررسی شود.

وی اضافه کرد: شورا دیگر یک موضوع را مجدداً مورد بررسی قرار نمی‌دهد بلکه باید شرایط کاملاً تغییر کرده باشد تا بررسی یک موضوع، موضوعیت پیدا کند. البته ما اعتراضات خودروسازان را بررسی کرده ایم، اما روی مصوبه خود پافشاری می‌کنیم.

شیوا در خصوص توقف پیش فروش محصولات یک شرکت خودروساز به دلیل مصوبه اخیر شورای رقابت گفت: اصولاً در پیش فروش‌ها باید امتیازی به مصرف‌کننده داده شود وگرنه مصرف کننده به هیچ وجه استقبالی از این طرح‌ها نخواهد کرد. به نظر می‌رسد فعلاً خودروسازان به تعهدات خود عمل کنند تا در زمان مشخص محصولات را در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد. باید بدانند در شرایط مسلط قرار دارند، اما باید انصاف هم در نظر گرفته شود تا افرادی که پیش خرید می‌کنند ارزش پول آن‌ها با افزایش تورم از بین نرود.

وی تأکید کرد: در حال حاضر در خصوص افزایش قیمت هم هیچ صحبتی مطرح نیست.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: خودروسازان خریدار خودرو پیش پرداخت مصرف کنندگان شورای رقابت هیأت وزیران مصرف کننده قیمت خودرو پیش پرداخت پیش فروش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۷۸۴۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر صمت: در مورد قیمت پژو پارس، شورای رقابت مسؤول است

به گزارش خبرنگار مهر، عباس علی آبادی وزیر صمت امروز در حاشیه جلسه با کمیسیون اصل نود مجلس در جمع خبرنگاران در مورد حواشی پژو پارس و وضعیت سامانه یکپارچه اظهار کرد: سیاست شخصی من این است که ما در وزارت صمت سیاست گذار هستیم ما مجری نیستیم. مسؤولین وقت با راه اندازی سامانه یکپارچه قصد داشتند کمترین تخلف را در فروش خودرو داشته باشیم و حداکثر نظارت اعمال شود.

وی افزود: در حال حاضر به سمتی می‌رویم که اساساً دغدغه خودرو را از دوش مردم برداریم و مردم مستقیم با خودروساز در ارتباط باشند.

علی آبادی ادامه داد: در مورد قیمت پژو پارس هم شورای رقابت مسؤول است و قانونا ما سیاست گذار نیستیم و ما فقط مجری سیاست‌های ابلاغی هستیم.

وی همچنین در مورد گارانتی خودرو اظهار کرد: در بحث ایمنی خودروها شرایطی برای خودروسازان تعیین کردیم که مهم‌ترین آن‌ها، افزایش مدت گارانتی و انجام تست‌های مربوطه است که مقرر شده بخش خصوصی در زیرساخت‌های این تست‌ها سرمایه‌گذاری کند و همچنین نظارت در این حوزه باید دائمی باشد.

تکمیل می شود…

کد خبر 6085687 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • قیمت تاکسی برقی؛ بین یک میلیارد تا یک میلیارد و سیصد میلیون تومان
  • افزایش قیمت کارخانه ای خودرو‌؛ کسی گرانی را به گردن نمی‌گیرد
  • ماجرای دنباله دار افزایش ۵۰ درصدی قیمت پژو پارس؛ وزیر صمت و شورای رقابت چه می گویند؟ | قیمت های جدید را ببینید
  • وزیر صمت: مدت گارانتی خودرو افزایش می‌یابد
  • وزیر صمت: در مورد قیمت پژو پارس، شورای رقابت مسؤول است
  • شورای رقابت قیمت گذار خودرو نیست
  • بیشترین نارضایتی مردم از خودرسازان چیست؟ | ویدئو
  • شورای رقابت قیمت گذار خودرو نیست/ ثبت ۲ هزار شکایت از خودروسازان
  • رسیدگی به ۲ هزار شکایت از خودروسازان در شورای رقابت
  • نباید قیمت‌ های سلیقه‌ای خودروسازان ملاک قرار بگیرد