Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-19@18:56:40 GMT

وجود ۳۵ میلیون هکتار اراضی غبارخیز در کشور

تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۳۱۳۷۹

وجود ۳۵ میلیون هکتار اراضی غبارخیز در کشور

وجود ۳۵ میلیون هکتار اراضی غبارخیز در کشور، تکذیب تاخیر در پرداخت حقوق محیط‌بانان، اقدامات ناکافی دستگاه‌ها برای کاهش آلودگی هوا، هشدار افزایش آلودگی نوری در جهان و ادامه آتش سوزی جنگل‌های کوه «نیر» را در بسته محیط زیست ایمنا بخوانید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، دبیر ستاد ملی هماهنگی، مدیریت و مقابله با گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بر اساس مطالعات انجام شده حدود ۳۵ میلیون هکتار اراضی غبارخیز در کشور وجود دارد که با برنامه‌های گوناگون درصدد مدیریت و کنترل این مناطق هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علیمحمد طهماسبی اظهار کرد: این مقدار هکتار اراضی غبارخیز در ۲۳ استان کشور وجود دارد که شدت و ضعف‌های گوناگونی دارد.

وی تصریح کرد: در این ستاد تاکنون چندین کار جدی انجام شده که در ابتدایی‌ترین قدم شناخت وضع موجود غبارخیزی در داخل و اطراف کشور است که در همین رابطه ۱۲۰ هزار هکتار مناطق غبارخیز در استان شناسایی شده است.

دبیر ستاد ملی هماهنگی، مدیریت و مقابله با گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزود: در کشورهای ترکمنستان و ازبکستان واقع در همسایگی ما یکسری جریانات غبارخیز شناسایی شده که وضع موجود استان گلستان را تشدید می‌کند.

وی گفت: بیابان‌های قره قوم (شن سیاه) از بزرگترین کویرهای شنی جهان است که حدود ۷۰ درصد مساحت کشور ترکمنستان (۳۵۰ هزار کیلومتر مربع) را شامل می‌شود.

طهماسبی خاطرنشان کرد: بر اساس طرحی دیگر شناخت کشورهای همسایه که پدیده ریزگرد و غبار را به سوی ایران گسیل می‌کنند آغاز شد که در گام ابتدایی ترکمنستان، ازبکستان، افغانستان، پاکستان، عراق، سوریه، عربستان، قطر، یمن و دیگر کشورهای مستعد مورد بررسی نوع و میزان ایجاد آلودگی قرار گرفتند که مشخص شد بیش از ۳۰۰ میلیون هکتار اراضی غبارخیز در این مناطق وجود دارد که شرایط موجود کشور را تشدید می‌کنند.

تأخیر در پرداخت حقوق محیط‌بانان تکذیب شد

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست هرگونه تأخیر در پرداخت حقوق محیط بانان را تکذیب کرد.

جمشید محبت خانی در واکنش به خبرهایی مبنی بر پرداخت نشدن چهار ماه حقوق محیط‌بانان، اظهار کرد: به لطف خداوند و پیگیری سازمان حفاظت محیط زیست حقوق و مزایای محیط‌بانان پرداخت شده و هرگونه تأخیر یا عدم پرداخت چندماهه حقوق این عزیزان را تکذیب می‌کنم.

وی با تقدیر از تلاش‌ها و جانفشانی‌های محیط‌بانان افزود: در سال‌های اخیر حقوق و مزایای محیط‌بانان بیش از سایر همکاران سازمان رشد داشته و به یاری خدا این روند ادامه خواهد یافت.

اقدامات ناکافی دستگاه‌ها برای کاهش آلودگی هوا

با نزدیک شدن به فصل پاییز بار دیگر معضل تشدید آلودگی هوای شهرها و راهکارهای مقابله با آن مطرح می‌شود. هرچند راهکارهای مقابله با آلودگی هوا سال‌ها است که در قانون هوای پاک مشخص شده است اما به آن توجه کافی نشده است.

قانون هوای پاک با هدف کاهش آلودگی هوا و عوارض ناشی از آن در ۲۵ تیرماه ۱۳۹۶ به تصویب مجلس رسید و از سوی رئیس جمهوری وقت برای اجرا ابلاغ شد.

این قانون بر اساس ۳۴ ماده ۲۱ دستگاه اجرایی مختلف ازجمله وزارت کشور، وزارت نفت، وزارت نیرو، نیروی انتظامی، شهرداری، صدا و سیما و…را مکلف کرده است که هر یک به تناسب وظایف خود، اقداماتی را برای کنترل آلودگی هوا در کشور اجرایی کنند اما پس از گذشت چهار سال از ابلاغ این قانون بسیاری از دستگاه‌ها نه‌تنها اقدامی برای رفع آلودگی هوا انجام نداده‌اند، بلکه قدم‌هایی علیه قانون هوای پاک برداشته‌اند.

معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت از محیط زیست گفت: وضعیت آلودگی هوا از دهه ۷۰ در کشور نگران کننده‌تر شده است. هرچند اقداماتی برای مبارزه با آلودگی هوا از جمله ارتقای سوخت و استاندارد خودروها انجام شده، اما سرعت انجام این اقدامات به‌ویژه در پاییز و زمستان متناسب با سرعت انتشار آلودگی‌ها نبوده است.

داریوش گل علیزاده اظهار کرد: نتوانستیم بر اساس برنامه‌ریزی‌ها و اقداماتی که از قبل تعیین کرده بودیم، حرکت کنیم و حداکثر کاری که توانسته‌ایم در ۱۰ سال گذشته انجام دهیم، کنترل سرعت آلودگی هوا بوده است.

وی ادامه داد: طی چهار سالی که از تصویب و ابلاغ قانون هوای پاک می‌گذرد، انتقادات زیادی به عملکرد دستگاه‌های مختلف در اجرای مواد این قانون همچنین سازمان حفاظت محیط زیست به‌عنوان ناظر بر اجرای این قانون شده است؛ از مخالفت شورای شهر تهران با نصب فیلتر جاذب دوده روی اتوبوس‌ها و به تعویق انداختن ارتقای استاندارد خودروها توسط خودروسازان تا سرعت پایین نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی و ابطال آئین‌نامه ماده ۸ قانون هوای پاک که درباره سن فرسودگی انواع وسایل نقلیه همگی در آلودگی هوا و تشدید آن به‌ویژه در کلانشهر تهران مؤثر بوده‌اند.

معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت از محیط زیست تصریح کرد: در این میان یکی از طرح‌هایی که به‌منظور کاهش آلودگی هوا در شهر تهران اجرا شده، طرح ترافیک و ممنوعیت ورود خودروها به مرکز شهر بوده است.

گل علیزاده طرح ممنوعیت ورود خودروها به مرکز شهر و اجرای طرح ترافیک را ایده درستی دانست و گفت: این طرح به‌درستی اجرا نشد زیرا افراد می‌توانند با پرداخت هزینه، امکان تردد در محدوده طرح ترافیک را پیدا کنند این در حالیست که ایده طرح ترافیک در راستای جلوگیری از ورود خودرو به محدوده طرح و کاهش آلودگی هوا بوده است.

هشدار افزایش آلودگی نوری در جهان

بر اساس داده‌های یک مطالعه جدید، آلودگی نوری در سطح جهان افزایش چشمگیری داشته است.

در مطالعه‌ای که توسط دانشگاه اکستر انجام شده، انتشار نور از سال‌های ۱۹۹۲ تا ۲۰۱۷ مورد بررسی قرار گرفته است.

یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهند در حالی که روند افزایش آلودگی نوری در مناطق مختلف جهان متفاوت است، تقریباً همه مناطق شاهد افزایش انتشارات نور بوده‌اند. همچنین شواهد کمی مبنی بر کاهش انتشارات نور با وجود بهینه سازیِ فناوری دیده شده است.

بنابر اعلام کارشناسان در این مطالعه، این آمار تنها شامل نور قابل مشاهده توسط ماهواره‌های فضایی است و بر اساس تخمین‌ها افزایش واقعی آلودگی نوری در سطح جهان ۲۷۰ درصد بیشتر از چیزی است که طبق این مطالعه اعلام شده است.

به گفته یکی از محققان، گسترش جهانی نور مصنوعی، باعث فرسایش محیط طبیعی در شب هنگام می‌شود. این مطالعه علاوه بر ارائه شواهد واضحی که نشان می‌دهد آلودگی نوری به یک مشکل جهانی تبدیل شده، بیانگر این است که این مشکل همچنین در حال تشدید است.

آلودگی نوری (Light pollution) نوعی آلودگی است که به روشن شدن بیش از حد یک محیط بر اثر نورهای مصنوعی گفته می‌شود. آلودگی نوری باعث کم فروغ شدن ستارگان و اجرام آسمانی در آسمان می‌شود و مانند تمام انواع دیگر آلودگی، به بوم‌سازگان آسیب می‌رساند. آلودگی نوری یکی از اثرات جنبی زندگی صنعتی شهری است.

اغلب پرنده‌ها به چندین دلیل در شب مهاجرت می‌کنند. یکی از دلیل‌ها این است که زیر نور آفتاب گرما زده می‌شوند و دومی این است که سیستم ردیابی پرنده‌ها با ستاره‌ها و ماه کار می‌کند. از وقتی شهرهای بزرگ و پر نور ساخته شدند، پرنده‌ها اغلب ستاره‌ها را در نور شهرها گم می‌کنند و از مسیر مهاجرت خود منحرف می‌شوند و در بسیاری از موارد به خاطر خروج از مسیر همیشگی زندگی‌شان می‌میرند و این یکی از ده‌ها ضرر آلودگی نوری است.

آتش سوزی جنگل‌های کوه «نیر» همچنان ادامه دارد

بخشدار لوداب از توابع شهرستان بویراحمد گفت: آتش‌سوزی جنگل‌های کوه نیر مهار نشده اما در کنترل است.

کورش بی‌نیاز اظهار کرد: نیروهای منابع طبیعی شهرستان هم اکنون در محل آتش‌سوزی کوه نیر حضور دارند. قرار است فردا با هماهنگی ستاد مدیریت بحران استان نیروها وسیله بالگرد جهت کمک به عملیات اطفای حریق جنگل‌های کوه نیر انتقال داده شوند.

وی خاطرنشان کرد: وزش شدید باد، صعب‌العبور و صخره‌ای بودن منطقه و شیب تند، پوشش مرتعی غنی، وجود علوفه و درختان خشک از جمله دلایل طولانی شدن مهار آتش سوزی و کند شدن روند عملیات اطفای حریق هستند.

بخشدار لوداب تصریح کرد: این آتش‌سوزی از ساعت حدود ۱۷ و ۳۰ دقیقه روز سه شنبه در جنگل‌های کوه «نیر» بخش لوداب از توابع شهرستان بویراحمد آغاز شد و همچنان ادامه دارد.

وی در خصوص میزان خسارات وارده ناشی از این آتش سوزی، ادامه داد: هنوز به صورت دقیق میزان خسارات وارده ناشی از این آتش سوزی مشخص نیست مشخص شد و پس از مهار کامل آتش سوزی میزان خسارات ارزیابی می‌شود، اما بر اساس برآورد اولیه تاکنون بیش از ۲۰۰ هکتار جنگل و مرتع کوه نیر در آتش سوخت البته آتش‌سوزی همچنان ادامه دارد.

بی نیاز تصریح کرد: آتش سوزی در یک مرحله مهار شد اما به علت صخره بودن و پوشش مرتعی و جنگلی خشک و غنی دوباره شعله ور شد، آتش مهار می‌شود اما هر لحظه آتش از نقطه‌ای دیگر شعله‌ور می‌شود که این مسئله کار مهار آتش را سخت کرده است.

وی در خصوص علت آتش سوزی جنگل‌های کوه نیر تاکید کرد: طبق گفته شاهدان عینی برخی روستاها حدود ساعت ۱۷ و ۳۰ دقیقه روز سه شنبه آتش سوزی در یک نقطه شروع شد که با فاصله زمانی کمی در ۵ نقطه دیگر نیز آتش سوزی رخ داده است که چه نشان می‌دهد عامل انسانی عمدی علت این آتش سوزی است و تحقیقات و بررسی‌های لازم در خصوص شناسایی عامل آتش سوزی در حال انجام است.

کد خبر 522613

منبع: ایمنا

کلیدواژه: غبارخیزی حقوق محیط بانان آلودگی هوا آتش سوزی جنگل کانون های گرد و غبار خیزش گردوغبار گردو غبار کانون بحران گرد و غبار کانون های بحرانی گرد و غبار محیط بان محيط بان لایحه حمایت از محیط بانان عوامل آلودگی هوا مبارزه با آلودگی هوا افزایش آلودگی هوا کنترل آلودگی هوا آلودگی هوای کلانشهرها عوارض آلودگی هوا مقابله با آلودگی هوا تاثیر آلودگی هوا آلودگی نور آلودگی نوری آتش سوزی آتش سوزی در جنگل ها حادثه آتش سوزی آتش سوزی جنگل ها آتش سوزی در نیر آتش سوزی در جنگل های ایران آتش سوزی در جنگل و مراتع آتش سوزی در جنگل نیر محيط زيست آلودگی محیط زیست بسته خبری محیط زیست شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق سازمان حفاظت محیط زیست آتش سوزی جنگل های کوه کاهش آلودگی هوا حقوق محیط بانان آلودگی نوری قانون هوای پاک آتش سوزی طرح ترافیک دستگاه ها انجام شده کوه نیر بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۳۱۳۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت خوب بارندگی‌های امسال و غنی شدن پوشش گیاهی

اصغر آغاز فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کرمانشاه با اشاره به بارشی‌های خوب امسال استان که منجر به غنی شدن پوشش گیاهی در نقاط مختلف عرصه‌های محیط زیست کرمانشاه شده، گفت : این امر می‌تواند خطر آتش‌سوزی‌ها را افزایش دهد.

وی ادامه داد: با گرم شدن هوا و زرد و خشک شدن مراتع، یعنی تقریبا از اواسط خرداد ماه، خطر آتش‌سوزی در عرصه‌های محیط‌زیست تشدید خواهد شد و باید آمادگی لازم را داشته باشیم.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه با بیان اینکه نگرانی‌ها بابت آسیب به جنگل‌ها از آسیب به مراتع بیشتر است، خاطرنشان کرد: مراتع در صورت آسیب در سال بعد دوباره رشد خواهند کرد، اما اگر پوشش جنگلی از جمله درختان بلوط، زالزالک، ارغوان، آلوی وحشی و ... بسوزند، جبران آن ۵۰ تا ۱۰۰ سال زمان نیاز دارد.

آغاز سپس از آمادگی نیرو‌های یگان حفاظت محیط زیست با استفاده از همه امکانات و تجهیزاتی که دارند برای مقابله با آتش‌سوزی‌ها یاد کرد و ادامه داد: البته پایگاه اطفای حریقی که در سال‌های گذشته کار ساخت آن آغاز شد، بعید است به فصل گرمای امسال برسد.

وی معتقد است، حتی اگر در کنار این پایگاه، چهار پایگاه اطفای حریق دیگر نیز داشته باشیم، چنانچه مشارکت مردم و فرهنگسازی نباشد، راه به جایی نخواهیم برد.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه از سهم ۹۰ درصدی عوامل انسانی در وقوع آتش‌سوزی‌ها یاد کرد و ادامه داد: چنانچه مردم همراهی و دقت کافی را داشته باشند، موارد آتش‌سوزی به میزان زیادی کاهش پیدا خواهد کرد.

آغاز همراهی سایر دستگاه‌ها از جمله منابع طبیعی، هلال احمر، جهاد کشاورزی، ارتش، بسیج و سپاه را نیز برای مقابله و مهار آتش‌سوزی‌ها ضروری دانست و تاکید کرد: نیرو‌ها و امکانات محیط زیست به تنهایی برای مقابله با آتش‌سوزی‌ها خصوصا در مناطق صعب‌العبور کافی نیست.

وی از فعالیت نزدیک به ۶۰ نیروی محیط‌بانی برای حفاظت از عرصه‌های ۲۴۰ هزار هکتاری تحت پوشش محیط زیست استان یاد کرد و افزود: حدود یک دوازدهم استاندارد‌های جهانی نیروی محیط بان برای حفاظت از عرصه‌های محیط زیست داریم که کافی نیست.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه اشاره‌ای هم به وضعیت آتش‌سوزی مناطق تحت مدیریت محیط زیست کرمانشاه در سال گذشته داشت و اظهار کرد: سال گذشته در مجموع ۱۲ مورد آتش سوزی جدی و خطرناک به وسعت ۹۵ هکتار داشتیم.

وی عمده آتش سوزی‌های رخ داده در سال گذشته را مربوط به منطقه حفاظت شده بیستون و پناهنگاه حیات وحش بیستون دانست و افزود: دو مورد آتش سوزی در پاوه و قلاجه داشتیم.

به گفته آغاز، به دلیل مشارکت و همراهی خوب مردم معمولا کمترین آتش‌سوزی‌ها را در مناطق دالاهو و پاوه داریم .

باشگاه خبرنگاران جوان کرمانشاه کرمانشاه

دیگر خبرها

  • اختصاص بیش از ۶۰۰ هزار هکتار از اراضی کردستان به کشت گندم
  • رفع تصرف اراضی ملی در شهرستان طارم
  • ممنوعیت تغییر کاربری اراضی حاصلخیز کشاورزی
  • شناسایی ۶۲ واحد آلاینده در مه ولات
  • برداشت ۴ هزار تن گندم در بوشهر + فیلم
  • ثبت بیش از ۵۰۰ مورد آلودگی زیست محیطی در لرستان
  • ۶۰ هزار هکتار زمین‌کشاورزی در آذربایجان‌غربی زیرپوشش شبکه آبیاری است
  • رفع تصرف ۳ هکتار از اراضی ملی در اشنویه 
  • احتمال وقوع آتش سوزی در مراتع به دلیل غنی شدن پوشش گیاهی منطقه
  • وضعیت خوب بارندگی‌های امسال و غنی شدن پوشش گیاهی