Web Analytics Made Easy - Statcounter

نخست وزیر استرالیا امروز جمعه ضمن رد انتقادهای چین از ائتلاف جدید کشورش با آمریکا در زمینه زیردریایی‌های هسته‌ای گفت، اهمیتی به این که جو بایدن اخیرا در یک کنفرانس خبری نام وی را فراموش کرد، نمی‌دهد.

به گزارش قدس آنلاین، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، چین اخیرا واکنشی خشمگینانه به برگزاری یک کنفرانس خبری مجازی از سوی جو بایدن، بوریس جانسون و اسکات موریس، رهبران آمریکا، انگلیس و استرالیا با هدف اعلام انعقاد یک ائتلاف نظامی سه جانبه بین کشورهای آنها نشان داد؛ ائتلافی که قرار است به استرالیا ناوگانی متشکل از دست کم هشت زیردریایی هسته‌ای ارائه کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در واکنش به این مساله گفت اینکه آمریکا و انگلیس به صادر کردن تکنولوژی هسته‌ای بپردازند "شدیدا غیرمسئولانه" است.

اسکات موریسون در مصاحبه‌ای با یک شبکه رادیویی گفت، استرالیا خواستار تقویت صلح و ثبات در منطقه هند-اقیانوسیه است.

او بیان کرد: هر کاری که ما با آمریکا انجام داده‌ایم هم راستا با شراکتها و روابط و ائتلافهایی که ما از قبل با آمریکا داشته‌ایم، بوده‌اند.

سنگاپور خبر انعقاد این ائتلاف را یک اتفاق مثبت تلقی کرد. بر اساس یک بیانیه وزارت خارجه سنگاپور، لی هسین لونگ، نخست وزیر سنگاپور در تماسی تلفنی به موریسون گفت، امیدوار است که این توافق هسته‌ای "مشارکتی سازنده در صلح و ثبات منطقه داشته باشد و معماری منطقه‌ای را تکمیل کند."

همچنین رهبران فرانسه به انتقاد از این توافق که منجر به کنار گذاشتن یک قرارداد با این کشور در زمینه ساخت ۱۲ زیردریایی متعارف برقی-دیزلی برای استرالیا می‌شود، پرداختند.

در همین حال به گفته ناظران در جریان کنفرانس خبری روز پنجشنبه بایدن با جانسون و موریسون ظاهرا او نام نخست وزیر استرالیا را فراموش کرد. در این کنفرانس خبری که از تلویزیون سه کشور پخش شد رئیس جمهور آمریکا به نخست وزیر استرالیا گفت "آن رفیق" و "آن همکار من".

بایدن نخست وزیر انگلیس را با نام کوچکش "بوریس" خطاب کرد اما نام موریسون را ذکر نکرد.

این اتفاق استرالیایی‌ها را یاد زمانی انداخت که شان اسپایسر، سخنگوی دونالد ترامپ، در ریاست جمهوری سابق از "مالکوم ترنبول" نخست وزیر قبلی استرالیا در سال ۲۰۱۷ با لفظ "آقای ترامبل" یاد کرد.

موریسون به این صحبت که این گفتگوی ناخوشیاند بایدن با او باعث تضعیف اهمیت استرالیا برای آمریکا است، خندید.

نخست وزیر استرالیا در مصاحبه‌ای گفت: معمولا وقتی ما به طور خصوصی حرف میزنیم بایدن من را با لفظ "رفیق" خطاب می‌کند.

موریسون خاطرنشان کرد او و رئیس جمهور آمریکا روابط کاری عالی دارند.

وی افزود: من توجه چندانی به این مساله نکردم. منظورم این است که این جور چیزها اتفاق می‌افتند. آنها مکررا اتفاق می‌افتند. می‌دانید من هم معروف هستم به این که به دفعات یک نام عجیب را در حافظه‌ام به خاطر نمی‌آورم. باید صادقانه بگویم این اتفاق در زمینه کاری ما نسبتا عادی است.

موریسون گفت که به بایدن در گفتگوهای خصوصی با لفظ "آقای رئیس جمهور" یا "رفیق" خطاب می‌کند.

موریسون قرار است چند روز دیگر برای نخستین بار از زمانی که بایدن رئیس جمهور شد به آمریکا سفر کند. قرار است رهبران هند و ژاپن نیز برای یک مذاکرات امنیتی بلوک موسوم به "کوآد" به جمع آنها بپیوندند.

پیشتر چین وافقنامه امنیتی میان آمریکا، انگلیس و استرالیا را مورد انتقاد قرار داده و آن را "شدیدا غیرمسئولانه" و "تنگ نظرانه" خواند.

براساس این توافق آمریکا و انگلیس فناوری لازم برای تولید زیردریایی‌هایی با نیروی محرکه اتمی را در اختیار استرالیا می‌گذارند. این توافق تلاشی برای مقابله با نفوذ چین در منطقه مورد مناقشه "دریای جنوبی چین" تلقی می‌شود. این منطقه سال‌ها محل تلاقی بوده و تنش در آن بالاست.

ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین گفت که ائتلاف این سه کشور خطر "وارد شدن خسارات شدید به صلح منطقه ای... و تشدید رقابت تسلیحاتی" را به همراه دارد.

او از آنچه "ذهنیت... کهنه جنگ سرد" خواند انتقاد کرد و به این سه کشور هشدار داد که "به منافع خود ضربه می‌زنند."

رسانه‌های دولتی چین با انتشار سرمقالات مشابه این پیمان را محکوم کردند و سرمقاله "گلوبال تایمز" چین عنوان کرد که استرالیا اکنون "خود را به دشمن چین بدل کرده است."

آمریکا برای اولین بار بعد از ۵۰ سال فناوری خود در زمینه ساخت زیردریایی را در اختیار یک کشور دیگر می‌گذارد. این نوع فناوری قبلا با انگلیس به اشتراک گذاشته شده بود.

این به این معنی است که استرالیا اکنون می‌تواند زیردریایی‌هایی با نیروی محرکه اتمی بسازد که هم سرعت بیشتری از نمونه‌های متعارف دارند هم ردگیری آنها دشوارتر است.

این نوع زیردریایی‌ها می‌توانند ماه‌ها زیر آب بمانند و موشک‌هایشان را به نقاط دورتری شلیک کنند. استرالیا تاکید می‌کند که به هیچ وجه قصد تعبیه سلاح‌های اتمی در آنها را ندارد.

این شراکت تازه، تحت عنوان "اکوس" (Aukus) عصر چهارشنبه به وقت واشنگتن در یک کنفرانس خبری مجازی میان رهبران سه کشور اعلام شد و درحالی که مستقیما از چین نام برده نشد، اما سه رهبر مکررا به نگرانی‌های امنیتی در منطقه هند-اقیانوسیه که به گفته آنها "به طور قابل توجهی بیشتر شده" اشاره کردند.

در بیانیه مشترک آنها آمده است: "این یک فرصت تاریخی برای سه کشور، با متحدان و شرکای همفکر، برای حفاظت از ارزش‌های مشترک و ترویج امنیت و رفاه در منطقه هند-اقیانوسیه است."

تحلیلگران می‌گویند این ائتلاف احتمالا مهم‌ترین توافق امنیتی میان سه کشور از زمان جنگ جهانی دوم است.

در نتیجه این پیمان استرالیا هفتمین کشور جهان خواهد بود که به زیردریایی‌هایی با نیروی محرکه اتمی مجهز می‌شود.

این پیمان همچنین شامل همکاری در زمینه هوش مصنوعی، فناوری کوانتومی و سایبری خواهد بود.

گای بوکنستاین، از انجمن آسیای استرالیا می‌گوید: "این نشان می‌دهد که این سه کشور دارند حد و مرزهای خود را برای شروع مقابله با تحرکات پرخاشگرانه (چین) مشخص می‌کنند."

بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس بعدا گفت که این پیمان "حافظ امنیت و ثبات در جهان خواهد بود" و "صدها شغل بسیار تخصصی ایجاد خواهد کرد."

بن والاس، وزیر دفاع انگلیس به بی بی سی گفت که چین "درحال شروع یکی بزرگترین برنامه های مخارج نظامی در تاریخ است... شرکای ما در این مناطق می‌خواهند توانایی دفاع از خود را داشته باشند."

پکن در سال‌های اخیر به بالا بردن تنش در نواحی مورد مناقشه مثل دریای جنوبی چین متهم شده است.

این کشور با قاطعیت بیشتری بر آنچه می‌گوید حقوق دیرینه‌اش در این منطقه مورد مناقشه است صحه گذاشته و به سرعت درحال تقویت حضور نظامی در راستای این ادعاها بوده است.

آمریکا هم حضور نظامی خود را افزایش داده و سرمایه گذاری سنگینی در سایر همکاری های منطقه ای مثلا با ژاپن و کره جنوبی کرده است.

تحلیلگران می‌گویند حضور چنین زیردریایی هایی در استرالیا برای نفوذ آمریکا در منطقه حیاتی است.

چین بزرگترین شریک تجاری استرالیاست و دو کشور در گذشته مناسبات خوبی داشته‌اند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: اسکات موریسون جو بایدن چین آمریکا استرالیا نخست وزیر استرالیا زیردریایی هایی کنفرانس خبری زیردریایی ها رئیس جمهور سه کشور هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۳۵۸۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تغییر محسوس سیاست خارجی عربستان

به گزارش جام جم آنلاین، تعامل سازنده با قدرت‌های منطقه‌ای به جای وضعیت تقابلی و مداخه‌جویانه به عربستان اجازه می‌دهد تمرکز خود را بر روی برنامه تحول اقتصادی و سند چشم انداز ۲۰۳۰ بگذارد و نفوذ خود را در جهان تقویت کند، اما درگیری‌های منطقه‌ای محدودیت‌ها و موانعی را که دیپلماسی سعودی با آن مواجه می‌باشد، آشکار کرد.

ترکیبی از متغیر‌ها نظیر کاهش اعتماد به تضمین‌های امنیتی آمریکا، ضرورت اجرای اصلاحات اقتصادی و نیز هزینه‌های مادی و غیرمادی مداخله نظامی در یمن به تغییر سیاست خارجی عربستان سعودی منجر شد. با وجود این، عامل کلیدی که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان را تکان اساسی داد و متوجه اشتباه بودن سیاست خود کرد، حادثه سپتامبر ۲۰۱۹ بود که پالایشگاه نفتی بقیق و میدان نفتی خریص با موشک‌های کروز و پهپاد هدف حمله قرار گرفتند و بیش از نیمی از تولید نفت عربستان سعودی مختل شد. در واکنش به این حمله و با توجه به تصمیم ایالات متحده آمریکا برای خودداری از اقدام متقابل علیه ایران، ریاض تلاش‌های خود را برای گفت وگوی غیرمستقیم با ایران و تنش‌زدایی با تهران آغاز کرد.
 
عربستان سعودی پس از کنار گذاشتن سیاست تقابلی، در نشست سران شورای همکاری خلیج فارس که ژانویه ۲۰۲۱ در العلا برگزار شد، به محاصره چهار ساله قطر پایان داد. دیگر کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس نیز از این روند پیروی کردند و به این ترتیب اختلافات درون کشور‌های خلیج فارس پایان یافت. سپس دیپلمات‌های سعودی آوریل ۲۰۲۲ با میانجیگری سازمان ملل متحد با آتش‌بس با حوثی‌های یمن موافقت کردند. سیاست‌گذاران سعودی گفتمان خود را درباره ترکیه تغییر دادند. در نشستی که ژوئن ۲۰۲۲ میان محمد بن سلمان و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در آنکارا برگزار شد، دو طرف بر آغاز دور جدیدی از همکاری در روابط دوجانبه متعهد شدند.

به تبع آن، ریاض از تلاش نافرجام خود برای سرنگونی بشار اسد، رئیس جمهور سوریه عقب نشینی کرد. شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان در سخنانی که فوریه ۲۰۲۳ در کنفرانس امنیتی مونیخ ایراد کرد، گفت: انزوای بشار اسد روبه پایان است و ادامه وضعیت موجود امکان‌پذیر نیست. هیچ راهی برای دستیابی به اهداف حداکثری وجود ندارد.

سه ماه بعد عربستان میزبان نشست اتحادیه عرب بود؛ در آن نشست اسد پس از ۱۲ سال مورد استقبال قرار گرفت و کار نمایندگی‌های دیپلماتیک دو کشور از سرگرفته شد. همچنین مذاکراتی که در دوره‌های مختلف به وسیله عمان و عراق در دوره دو ساله تسهیل شده بود، سرانجام در مارس ۲۰۲۳ نتیجه داد و عربستان سعودی با میانجیگری چین بر سر احیای روابط دیپلماتیک با ایران به توافق دست یافت.

بن سلمان بر روی آماده کردن عربستان برای آینده پس از نفت و تنوع بخشی به اقتصاد متمرکز شده و دیپلماسی سعودی را در راستای ایفای نقش مستقل و تأثیرگذار در صحنه جهانی و حفظ منافع عربستان قرار داده است. بر این اساس، عربستان تعامل دیپلماتیک خود را افزایش داده و تلاش کرده است وجهه این کشور و شخص بن سلمان را بازسازی کند.

عربستان به این باور دست یافته است جهان امروز چندقطبی است؛ لذا در کنار حفظ اتحاد با آمریکا، کوشیده روابط خود را با مسکو و پکن تقویت کند. همچنین این کشور حضور خود را در مجامع بین‌المللی مختلف افزایش داده و خود را به عنوان کشوری هوادار صلح و میانجی در اختلافات و تنش‌ها معرفی کرده است.

جهت گیری عربستان به سمت آسیا و گسترش روابط با چین روبه افزایش است، اما رهبری عربستان می‌داند بعید است پکن در آینده نزدیک جانشین آمریکا به عنوان حافظ صلح و امنیت منطقه شود. با وجود این، ریاض کوشیده است به ایالات متحده نشان دهد حاضر به تن دادن به فشار‌های این کشور نیست؛ از همین رو در برابر فشار واشنگتن و اروپا برای منزوی کردن روسیه مقاومت کرده و به همکاری با مسکو در زمینه سیاست نفتی در چارچوب اوپک پلاس ادامه داده است.

قدرت مالی عربستان سعودی این کشور را قادر می‌سازد نقش مهمی در چارچوب «گروه ۲۰» (بزرگترین بلوک اقتصادی جهان) ایفا کند. در جریان اجلاس سپتامبر ۲۰۲۳ مذاکره کنندگان سعودی توانستند طرح پیشنهادی «حذف سوخت‌های فسیلی» را اصلاح کنند. همچنین در حاشیه این نشست ایجاد گذرگاه هند-خاورمیانه-اروپا اعلام شد.

ریاض برای کشور‌های جنوب جهانی (به ویژه در آفریقا) دیپلماسی خاصی دارد. نوامبر سال گذشته عربستان سعودی میزبان اجلاس سران عربستان و آفریقا بود؛ در این نشست رهبران ۵۰ کشور از سراسر آفریقا گردهم آمدند. بن سلمان متعهد شد به کشور‌های آفریقایی بدهکار کمک کند؛ بر همین اساس وزارت دارایی عربستان سعودی از برنامه خود برای اختصاص ۵۳۳ میلیون دلار بودجه برای توسعه کشور‌های آفریقایی خبر داد. بن سلمان همچنین از این اجلاس برای تضمین حمایت کشور‌های آفریقایی از نامزدی سعودی برای میزبانی اکسپو ۲۰۳۰ و جام جهانی فوتبال ۲۰۳۴ استفاده کرد.

دیپلماسی چندجانبه عربستان سعودی به سمت شرق نیز گسترش یافته است. مارس ۲۰۲۳ کابینه عربستان پیوستن این کشور به سازمان همکاری شانگ‌های به سرکردگی پکن را تصویب کرد. چهار ماه بعد نشست افتتاحیه سران شورای همکاری خلیج فارس و پنج کشور آسیای مرکزی در جده برگزار شد.

همکاری سعودی با این پنج کشور می‌تواند راه را برای افزایش دسترسی عربستان به بازار‌های این منطقه و سرمایه‌گذاری در این کشور‌ها در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر و دیگر پروژه‌ها هموار کند. عربستان همچنین درحال بررسی پذیرش دعوت این کشور به عضویت کامل گروه بریکس است.

میانجیگری در مناقشات موضوع جدیدی برای عربستان نیست؛ این کشور فعالانه در میانجیگری برخی مناقشات ازجمله مناقشه اعراب و اسرائیل و جنگ داخلی لبنان مشارکت داشته است. تمایل پادشاهی به میانجیگری نشان می‌دهد این کشور در پی آن است به عنوان قدرت، نفوذ خود را فراتر از کشور‌های همسایه گسترش دهد.

سپتامبر ۲۰۲۲ عربستان و ترکیه برای تسهیل تبادل زندانی میان روسیه و اوکراین همکاری کردند. سه ماه بعد سعودی‌ها به مبادله زندانی میان واشنگتن و مسکو کمک کردند. ماه می ۲۰۲۳ جده میزبان مذاکرات آتش بس میان ارتش سودان و نیرو‌های پشتیبانی سریع بود. اوت گذشته ریاض میزبان نشست دو روزه صلح درباره اوکراین بود که با حضور نمایندگانی از بیش از ۴۰ کشور برگزار شد.

این ابتکارات دیپلماتیک نشان‌دهنده گذار ریاض به سمت نقشی صلح محور و تغییر سیاست این کشور از تقابلی به تعاملی است. مذاکرات اوکراین در جده نه تنها عربستان سعودی را در کانون توجه قرار داد، بلکه این فرصت را برای بن سلمان فراهم کرد خود را به عنوان شخصیتی جهانی و بانفوذ معرفی کند.

ریاض با وجود تلاش برای تغییر دیپلماسی خود، همیشه به نتیجه‌ای که دنبال می‌کرده، نرسیده و موانع قابل توجهی پیش‌روی خود دیده است. در میان کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس رقابت شدیدی حاکم شده است و عربستان سعودی و امارات متحده عربی بر سر نفوذ بر بازار‌های جهانی نفت و سیاست‌های مربوط به یمن، سودان و حوزه دریای سرخ با یکدیگر اختلاف نظر دارند. این دو کشور همچنین درحال رقابت برای تبدیل شدن به قطب‌های تجاری و توریستی برتر در منطقه و جذب سرمایه‌گذاری خارجی می‌باشند.

درباره تنش‌ زدایی با ایران، ریاض و تهران موفق شده‌اند از مواجهه نظامی جلوگیری کنند و گرم شدن روابط دیپلماتیک به آن‌ها امکان داده است تمرکز خود را روی برنامه‌های داخلی قرار دهند. با وجود این، دو کشور هنوز هیچ توافقنامه مهمی امضا نکرده‌اند.

دیپلماسی عربستان سعودی در قبال آفریقا ممکن است سبب تقویت روابط اقتصادی دو طرف شود، ولی برخی رفتار‌های ریاض مانند ادامه همکاری با کودتاچیان در کشور‌های گابن، نیجر و سودان می‌تواند روابط عربستان و اتحادیه آفریقا را تحت تأثیر قرار دهد.

وال استریت ژورنال درباره بریکس به تازگی در مقاله‌ای ادعا کرد، این مجموعه به بلوک سیاسی‌ای برای مقابله با نفوذ غرب تبدیل شده است. این مقاله نگرانی‌های ایجاد شده در کشور‌های غربی را نشان می‌داد و بن سلمان با بیان اینکه بریکس گروهی علیه آمریکا یا غرب نیست، سعی کرد تصور موجود را اصلاح کند.

جنگ اسرائیل و حماس ثبات منطقه را مختل و تحقق اهداف سعودی را با مشکل مواجه کرده است. ریاض بر محوریت حل و فصل جامع موضوع فلسطین تأکید می‌کند، ولی میانداری مذاکرات با آمریکا در زمینه جنگ غزه را نه عربستان، بلکه قطر و مصر برعهده دارند. اگر ریاض نتواند یا نخواهد پس از جنگ نیرو‌های خود را در غزه مستقر کند و در بازسازی این منطقه مشارکت مالی داشته باشد، تلاش‌های دیپلماتیکش برای حل موضوع فلسطین می‌تواند بیهوده باشد.

علاوه بر این، دوام کریدور پیشنهادی هند – خاورمیانه - اروپا منوط به احیای مذاکرات عادی‌سازی روابط میان عربستان و اسرائیل است، هرچند چشم انداز مذاکرات مناسب نیست. وزارت امور خارجه عربستان به تازگی موضع خود را تکرار کرد که «هیچ روابط دیپلماتیکی با اسرائیل وجود نخواهد داشت، مگر اینکه کشور مستقل فلسطینی در مرز‌های سال ۱۹۶۷ به پایتختی قدس شرقی تشکیل شود».

عربستان در سال‌های اخیر تلاش خود را بر کاهش تنش با کشور‌های دیگر، ارتقای پایگاه پادشاهی به عنوان قدرت منطقه‌ای و رشد اقتصادی معطوف کرده است. تلاش‌های دیپلماتیک عربستان به احیای شهرت بین‌المللی این کشور که در پی سال‌ها مداخله بحث برانگیز در دیگر کشور‌ها خدشه‌دار شده بود، کمک کرده؛ اما ریاض در این مسیر با موانعی همچون تنش‌های فزاینده میان آمریکا و چین، پیامد‌های فروپاشی روابط روسیه و غرب بر سر جنگ اوکراین و جنگ اسرائیل و حماس مواجه است.

جنگ سودان و حملات حوثی‌ها به کشتیرانی بین‌المللی برای عربستان مشکل‌آفرین خواهد بود، زیرا طرح‌های اقتصادی ریاض و کاهش اتکا به سوخت فسیلی برای تنوع بخشی به اقتصاد، به شدت بر توسعه سواحل دریای سرخ متکی است. احیای درگیری‌ها در منطقه خاورمیانه و فراتر از آن، محدودیت‌های دیپلماسی سعودی را آشکار کرده و این واقعیت را نشان داده است دستیابی به اهداف عالی اقتصادی عربستان به ثبات کلی در منطقه خاورمیانه بستگی دارد.

منبع: راهبرد معاصر

دیگر خبرها

  • حماس: آمریکا مذاکرات را به بن‌بست کشانده است
  • مقام حماس: آمریکا مذاکرات آتش‌بس را به بن‌بست می‌کشاند
  • استوری جدید گروسی با تگ ایران
  • ساز مخالف اسلواکی در اتحادیه اروپا؛ باز هم پای روسیه در میان است
  • استرالیا بودجه دفاعی خود را افزایش می‌دهد
  • درخواست مقام ارشد اسرائیل برای عادی سازی روابط با عربستان
  • عضو ارشد کابینه جنگ اسرائیل؛ دنبال کودتای بزرگ هستیم | درخواست مهم از عربستان
  • تغییر محسوس سیاست خارجی عربستان
  • فرمانده ناتو درباره بروز «جنگ ترکیبی» در عمق دریاها هشدار داد
  • انتقاد تند قهرمان المپیک و UFC از غول آمریکایی؛ احمق هستی!