Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@20:48:05 GMT

مدخلی بر مثنوی معنوی به زبان ترکی آذربایجانی 

تاریخ انتشار: ۲۸ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۵۰۴۳۷

مدخلی بر مثنوی معنوی به زبان ترکی آذربایجانی 

«عباسی» که دارنده نشان درجه یک هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده، محتوای 51 جلسه درس‌گفتار در مورد حقایق مثنوی که طی سال‌های 1390 و 1391 از شبکه سهند تبریز پخش شده را در این کتاب گردآوری، و انتشارات «مکتب اسنوند» مراغه آن را چاپ کرده است.

وی که در عرصه شعر و شاعری با تخلص «باریشماز» شناخته می‌شود، پیش از این بخشی از «فیه ما فیه» مولانا و تمام 6 دفتر مثنوی معنوی را در چهاد جلد به ترکی آذربایجانی ترجمه، و علاوه بر آن دفتر یک را نیز در سه جلد با عنوان «شرح انور» تشریح کرده و بر همین اساس با تسلطی که بر مثنوی دارد کتاب «مثنوی معنوی یه بیرگیریش» را به رشته تحریر درآورده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«ودود دوستی» متخلص به «ایلقار» که از دیگر مفاخر ادبی آذربایجان و تا حدود زیادی با «عباسی» آشناست، وی را شخصیتی جامع‌الاطراف می‌داند تا جایی که ایشان را مولاناشناس، شاعری پرآوازه، دانشنامۀ زندۀ ادبیّات، فرهنگ و فولکلور آذربایجان، عارفی لبریز از واژه و سخن و هنرمندی جلوتر از زمانه خود معرفی می‌کند.

«ایلقار» در مورد کتاب «مدخلی بر مثنوی معنوی» بیان می‌کند: این کتاب از یک سو تکمله‌ای بر «شرح انور» و از سوی دیگر خلاصه آن قلمداد می‌شود و با توجه به اینکه به عنوان پنجاه و یک خطابه یا درس‌گفتار برای ارایه در تلویزیون به نگارش درآمده، از زبان و بیانی آسان و همه‌فهم‌تر از «شرح انور» برخوردار است. 

«عباسی»، همان عارف لبریز از واژه و سخن همزمان با شرح و ترجمه مثنوی معنوی به ترکی آذربایجانی، اضافاتی از ادبیات جهانی به محتوای آن افزوده و در این مسیر از خوانش عرفانی فولکلور آذربایجان نیز بهره گرفته است «محمد مشتری» گردآورنده کتاب هفت دهه آثار هنری «عباسی» نیز در مورد کتاب «مثنوی معنوی‌یه بیرگیریش» بیان می‌کند: معرفت محوری «عباسی» برگرفته از صحیفه سجادیه، نهج‌البلاغه، از همه مهمتر قرآن کریم و سایر متون اسلامی بوده که در این کتاب نیز تبلور یافته است.

به گفته وی «عباسی» علاوه بر شرح اشعار شعرای مختلف در این کتاب، قدرت ترجمه خود را به رخ می‌کشد و به گونه‌ای قدرتمند عمل می‌کند که گویی خود مولانا مثنوی را به ترکی آذربایجانی برگردانده است.

«مشتری» با بیان اینکه «عباسی» با هدف آشکارسازی مفاهیم پنهان مثنوی، ادبیات بسیاری را به شرح و ترجمه آن افزوده، اظهار داشت: بدون‌شک این کتاب بی‌نظیر، کامل‌ترین شرح به زبان ترکی آذربایجانی در مواجهه با اندیشه عرفانی مولاناست.

به گزارش ایرنا ویراستاری کتاب «مثنوی معنوی‌یه بیرگیریش» را «ژیلا درخشان‌فرد» و طراحی روی جلد آن را «صدیقه جهادی نائینی» بر عهده داشته‌اند و علاقه‌مندان می‌توانند این کتاب 357 صفحه‌ای در قطع رقعی را از طریق «فرهنگسرای سرو» مراغه تهیه کنند.

«حیدر عباسی» به عنوان یک مولوی‌شناس برجسته علاوه بر مثنوی معنوی، «فیه ما فیه» را هم به زبان فارسی شرح و تفسیر کرده که در حال ویراستاری است و در آینده نزدیک چاپ خواهد شد. 

علاوه بر کتاب «مدخلی بر مثنوی معنوی» یکی دیگر از کتاب‌های عباسی با عنوان «دویونچکده چیلر» و همچنین «گورمه‌لیلر» که توسط «محمد مشتری» گردآورده شده و بر هفت دهه آثار هنری ایشان نظر افکنده است، عصر امروز یکشنبه در خانه تاریخی خیابانی مراغه رونمایی می‌شود.

برچسب‌ها مثنوی معنوی کتابخانه ایرنا مولانا مراغه روز شعر و ادب فارسی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مثنوی معنوی کتابخانه ایرنا مولانا مثنوی معنوی کتابخانه ایرنا مولانا مراغه روز شعر و ادب فارسی ترکی آذربایجانی بر مثنوی معنوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۵۰۴۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کار برای اربعین نیازمند نگاه جهادی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، قاسم عزیززاده گرجی، در نشست ستاد اربعین استان ضمن تحسین عملیات موفقیت آمیز ایران اسلامی به اراضی اشغالی در پی حمله صهیونیست‌ها به کنسولگری ایران در دمشق، اظهار کرد: اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران برای شکستن ابهت پوشالی اسرائیل باید برای همگان تبیین شود، این سیلی اوضاع منطقه و جهان را تغییر داد.

وی با بیان اینکه تا اربعین حسینی باید جلسات منظم برای آماده سازی زیرساخت‌های اعزام مردم شریف مازندران به این سفر معنوی برگزار شود، افزود: اربعین به فرموده مقام معظم رهبری «یک جریان اجتماعی است.»

عزیززاده گرجی با بیان اینکه اربعین به فرهنگ عمومی در سطح جامعه بدل شده، گفت: مردم خودجوش برای حضور در اربعین اقدام می‌کنند که مسئولین باید تسهیل گر سفر دلدادگان به عتبات و عالیات باشند.

وی بیان کرد: اربعین جریانی مردمی است که علی رغم تمامی مشکلات و سختی‌های مسیر، دلدادگان حسینی طی مسیر می‌کنند.

عزیززاده گرجی با بیان اینکه مردمی بودن و جریان سازی مهمترین شاخصه اربعین حسینی است، اذعان کرد: مردم از اقشار مختلف برای حفظ و استمرار حرکت اربعین پای کارهستند.

وی با بیان اینکه اربعین یک فرصت استثنایی برای تبلیغ تشیع محسوب می‌شود، افزود: شیعیان در اربعین در مقام اتحاد و یکپارچگی به حضرت سیدالشهدا (ع) عرض ارادت دارند که باید از این فرصت برای تبلیغ دین اسلام بهره گرفته شود.

سرپرست معاونت سیاسی امنیتی استانداری مازندران، به پیام اجتماع میلیونی اربعین اشاره کرد و ادامه داد: اربعین نخ تسبیح شده و مهره‌های تشیع را در یک جا جمع کرد.

عزیززاده گرجی بااشاره به سیره عملی امام سجاد (ع) برای کسب توفیق خدمت به زوار، گفت: زائر در آموزه‌های دینی یک جایگاه ویژه دارد باید خدمت به زوار را یک کار دلی و غیر اداری بدانیم و سختی‌های تسهیل روند اعزام زائران اربعین به عتبات و عالیات را متحمل شویم.

وی با تاکید بر اهمیت جلسات ستاد اربعین، خاطرنشان کرد: مدیران باید با انگیزه معنوی برای حضور در این نشست بسیج شوند.

عزیززاده گرجی باتاکید براینکه کار برای اربعین نیازمند نگاه جهادی است، گفت: موانع و مشکلات پیش روی اعزام زائرین اربعین باید به موقع مرتفع شود.

وی خطاب به کمیته‌های ستاد اربعین استان خواستار ارائه به موقع گزارش عملکرد کمیته‌ها به دبیرخانه این ستاد باهدف تقویت زیرساخت‌های این سفر معنوی شد.

عزیززاده گرجی با بیان اینکه موکب داران پای کار سفر اربعین هستند، گفت: ستاد اربعین و کمیته‌های این ستاد باید درکنار مردم و موکب داران، زمینه اجرای درست این سفر معنوی را فراهم کنند.

وی، افزود: جلسات ستاد اربعین نیز باید بطور منظم برگزار شود.

عزیززاده گرجی برلزوم شناسایی نیاز‌ها و ظرفیت‌های کمیته‌های ستاد اربعین استان تاکید کرد و ادامه داد: همچنین باید راهکار‌های ایجاد ظرفیت‌های مورد نیاز برای تسهیل سفر معنوی اربعین ارائه شود.

وی برلزوم تدوین تقویم زمانبندی برگزاری جلسات کمیته‌های ستاد اربعین استان تاکید کرد و گفت: کمیته‌های این ستاد باید در شهرستان‌ها نیز جلساتی با حضور فرمانداران برگزار نمایند.

عزیززاده گرجی بابیان اینکه ارائه گزارش کمیته‌ها باید عملیاتی باشد، افزود: مصوبات این ستاد لازم الاجراست.

دیگر خبرها

  • امدادرسانی به یک مصدوم در محور بروجن به بلداجی
  • طرز تهیه کباب بوقلمون زیر بشکه فلزی توسط آشپز آذربایجانی (فیلم)
  • کار برای اربعین نیازمند نگاه جهادی
  • چاپ پنجمین جلد مجموعه تاریخ ایران‌زمین درباره طاهریان و آل بویه
  • هدیه سردار رادان به فرزندان معنویش
  • پخت ماهی خاویاری به سبک آشپز آذربایجانی (فیلم)
  • پویش «زندگی با آیه‌ها» طرح جدیدی برای فهم قرآن
  • طرز تهیه کباب لاهماجون ، خوشمزه‌ترین کباب ترکی
  • آموزش نویسندگی خلاق با این کتاب
  • بهره مندی بیش از ۱۸۵هزار نفر از خدمات نوروزی جمعیت هلال احمر چهارمحال و بختیاری